Donacije organa

Da li ste/biste potpisali donorsku karticu?

• Već sam potpisao/la.

• Planiram to da uradim u budućnosti.

• Ne bih potpisao/la, jer se plašim da me tada ne bi adekvatno lečili.

• Ne bih potpisao/la, iz nekog drugog razloga.

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.

mikelo90

Iskusan
Poruka
5.070
Inspirisan sam slicnom anketom na Blicu. Zanima me kakvo je misljenje forumasa o donaciji organa i potpisivanju donorskih kartica. Da li biste to uradili, ili ste mozda vec potpisali? Da li imate dovoljno informacija o tome? Gde ocekujete da dobijete te informacije? Da li se plasite da biste dobijali losiji tretman kod lekara ako potpisete? Da li smatrate da bi potpisnici donorskih kartica trebalo da imaju neke povlastice (recimo, da imaju prednost pri zakazivanju nekih dijagnostickih procedura ili nesto slicno)?

Edit: ako odaberete poslednju opciju, molim vas da napisete koji je razlog u pitanju :)

Poslednja izmena:
Planiram to da uradim u skorije vreme, mislim da kada bi se omasovilo da bi pomoglo problemima u zdravstvu.

Isto sam rekao da kad umrem, da zelim da me kremiraju i bace u reku, dusa ce otici vec negde, pa sto bi h onda imao problem da dam nekome organ za njegov zivot:)

Planiram to da uradim u skorije vreme, mislim da kada bi se omasovilo da bi pomoglo problemima u zdravstvu.

Isto sam rekao da kad umrem, da zelim da me kremiraju i bace u reku, dusa ce otici vec negde, pa sto bi h onda imao problem da dam nekome organ za njegov zivot:)

Slicna su i moja misljenja :) Takodje zelim da budem kremiran, pa onda nek povade sve sto moze :D

Samo bih zamolio one koji glasaju za poslednju opciju, ako mogu da napisu sta je taj drugi razlog :)

valjda ide obrnutim redom doco :rotf:

:D
Mislim, kad cu vec biti kremiran, onda mi je svejedno koliko organa nosim u pec, pa nek vade :D
“onda” u smislu “stoga” :)

Ja jesam potencijalni donator. Imam donorsku karticu.
Ali muka je bilo da to sredim. Šetali me od jednog do drugog telefona danima.

U Beogradu ili...? Kad je to bilo? Bas me zanima da li su u medjuvrememu sredili proceduru.

Poslednja izmena:
:
U Beogradu ili...? Kad je to bilo? Bas me zanima da li su u medjuvrememu sredili proceduru.

Ma ja živim na relaciji BG-PA ali ne podnosim nikakve redove niti čekanja pa sam zvao raznorazne brojeve da mi pošalju poštom formulare. Jedino sam morao da idem kod izabranog lekara da mi to potpiše. Na kraju sam to poslao na VMA i oni mi vratili donorsku karticu. U svari nisam ja to radio nego moja žena..

Cuo sam raznorazne price, a znajuci kakvih sve lekara ima (lose lecenje) zaista se po malo plasim jos losijeg lecenja (ako ima gore od ovog sada....) iako je to sve teorija zavere, ne znam, nisam upucen, nisam to cackao jos, mada tamo negde "u teoriji" sam za to da se pomogne drugima, nisam religiozan, ne sprecava me nikakva vera ili neki bog koji ce se pre ljutiti sto sad ti nekom dajes nesto svoje, nego sto ce umreti taj drugi ako mu ne das itd....

Citao sam i neke teorije zavera da npr kada si donor, ne samo da ce te losije leciti, vec ce ti praviti zvrcke i sto pre da umres, iscenirati ti saobracajnu nesrecu i slicno LOL, da l sam bese to kod Velkovke citao, iako verujem da je to cista glupost, kada se setim svih afera prodavanih "mrtvih" beba u porodilistu (a svaki grad zna bar po 1 lekara koji je to radio i svi cute o tome), pa onda usvajane dece iz CSR-a najbogatijim parovima koji dobro potplate i sl, koza mi se jezi, i za sada "ne bih cackao mecku".

Razmisljao sam da kada umrem i ja trazim da budem kremiran pa da me drze u cupu nekom u kuci, mada opet razmisljam, mozda ce mojima biti lakse da sam u grobu, i da mogu tamo da dolaze, da oplakuju, da pricaju sa tobom, i da prave piknik na groblje svakog novembra.;

:cepanje:

ma koliko teorije zavere meni bile zanimljive i zabavne ne idem toliko daleko u vezi presađivanja organa...
ne verujem da su svi lekari na svetu plaćenici koji samo čekaju da bolesnik dođe a da mu oni '' pomognu ''
i uberu sve što se može presaditi, to je već paranoja....ako će nekome pomoći i produžiti život onda je to
dobra opcija i treba je omogućiti.....lično ne mogu biti donor zbog dijabetesa, ali da sam zdrava uradila bih to,
a onda bih gledala kako prelazim ulicu....

Slicna su i moja misljenja :) Takodje zelim da budem kremiran, pa onda nek povade sve sto moze :D

Samo bih zamolio one koji glasaju za poslednju opciju, ako mogu da napisu sta je taj drugi razlog :)

U modernom drustvu ( sa casnim izuzecima, uglavmom katolika i pravoslavaca) svaki ce iole normalan covek
pokloniti ( mrzim rec doniranje, ja sam purista, lingvista) svoje najvitalnije organe ljudima koji su potrebni.
Moji ( organi) verovatno nikome vis4e nisu ni potrebni, ali ako zatrebaju, tu sam:hahaha:

Zar latinska rec donatio ne znaci upravo poklon?

Pa ono i edukacija znaci nesto na latinskom, ali mi pokusavamo da pisemo , volimo i govorimo srpski.

Da li ti nekome pravis poklo9n za rodejnadan ili doniras svojoj devojci , recimo parfem?

Poklon i dobrovoljni prilog su zaista dve savrseno razlicte stvari, a donacija bi bila dobrovoljni prilog, u vecim
i znacajnijim razmerama i zaduzbina.

Ja sam jako senzibilna na jezik, to mi je i hobi i nocna mora, ali i uzivanje;)

Pa ono i edukacija znaci nesto na latinskom, ali mi pokusavamo da pisemo , volimo i govorimo srpski.

Da li ti nekome pravis poklo9n za rodejnadan ili doniras svojoj devojci , recimo parfem?

Poklon i dobrovoljni prilog su zaista dve savrseno razlicte stvari, a donacija bi bila dobrovoljni prilog, u vecim
i znacajnijim razmerama i zaduzbina.

Ja sam jako senzibilna na jezik, to mi je i hobi i nocna mora, ali i uzivanje;)

Ovo boldovano je prilicno ironicno u kontekstu citavog komentara :D

Upotrebio sam rec donacija jer ima isto znacenje, a pritom je u tom smislu mnogo cesce upotrebljavana, pa se izbegava zbunjivanje onih koji citaju. Ali i “pokloniti” je u redu, ako neko preferira. Ionako je najvaznije da neko dobije organ, doniran ili poklonjen :)

uuu nesto imam osecaj kad potpises to da te ranije pozove sveti petar na piknik...nesto ne verujem lekarima...al ono u sustini niko nevoli ni da razmislja o tome....
a i u fazonun sam ima onih koje su proglasili izgubljenim sl al 0rodicanije dala da seisljuce aparati pa je pose ojajaj vremena se oporavio i probudio.....
nisa pametna i pomalo sam paranoicna a pomalo i ne volim da mislim o sopstvenom delitovanju:lol:
cudo nisam pocela da verujem u bogaXD

uuu nesto imam osecaj kad potpises to da te ranije pozove sveti petar na piknik...nesto ne verujem lekarima...al ono u sustini niko nevoli ni da razmislja o tome....
a i u fazonun sam ima onih koje su proglasili izgubljenim sl al 0rodicanije dala da seisljuce aparati pa je pose ojajaj vremena se oporavio i probudio.....
nisa pametna i pomalo sam paranoicna a pomalo i ne volim da mislim o sopstvenom delitovanju:lol:
cudo nisam pocela da verujem u bogaXD

Hehe i ja slicno po ovoj temi, a inace to je totalna antikarakteristika mene za sve ostale teme.....

Ovo su sve teorije zavere, ali kradena deca iz porodilista koja su proglasavana kao "mrtvorodjena" bogami nisu teorije zavere i uopste se necu iznenaditi kada budu neke mafijoze smakle jednog lekara za koga ceo grad prica da je prodavao decu odn bebice. Ono, javna tajna.

Svasta se radi. Svasta. I to kaze neko ko zaista ne veruje u teorije zavera i veoma dobro zna da ih prepoznaje koje jesu a koje nisu teorije zavera.

Inspirisan sam slicnom anketom na Blicu. Zanima me kakvo je misljenje forumasa o donaciji organa i potpisivanju donorskih kartica. Da li biste to uradili, ili ste mozda vec potpisali? Da li imate dovoljno informacija o tome? Gde ocekujete da dobijete te informacije? Da li se plasite da biste dobijali losiji tretman kod lekara ako potpisete? Da li smatrate da bi potpisnici donorskih kartica trebalo da imaju neke povlastice (recimo, da imaju prednost pri zakazivanju nekih dijagnostickih procedura ili nesto slicno)?

Edit: ako odaberete poslednju opciju, molim vas da napisete koji je razlog u pitanju :)

muka mi je od čekanja i redova, ali bih to uradila.
ako imaš info gde i na koji način, šalji.
ne mislim da bih dobijala lošiji tretman ili da bi me neko vrebao na ulici da što pre postanem i pratičan donor.
ne mislim ni da zaslužuju neke povlastice, jer to bi trebalo biti totalno nesebičan čin... ne iz neke koristi.
ako ima šta valjano da se iskoristi od mene, rado bih to i ustupila... možda nekome spase život.
ionako ga nikada nisam cenila dovoljno... kakav je ovo paradox, ybt.
al je vrv dobro za karmu. :lol:

- - - - - - - - - -

Dopunsko pitanje: dajete li krv?

za to već nisam u mogućnosti, jer je nemam dovoljno ni za sebe.

Prvo da lekari nisu ubice trgovci bebama i sl mozda bih potpisao,drugo treba da se placa svaki organ kao i donacija krvi jer sve debelo naplacuju a dobiju na foru humanosti,izvoli daj mi 100 soma za zivota posle seci sta ti treba

Hehe i ja slicno po ovoj temi, a inace to je totalna antikarakteristika mene za sve ostale teme.....

Ovo su sve teorije zavere, ali kradena deca iz porodilista koja su proglasavana kao "mrtvorodjena" bogami nisu teorije zavere i uopste se necu iznenaditi kada budu neke mafijoze smakle jednog lekara za koga ceo grad prica da je prodavao decu odn bebice. Ono, javna tajna.

Svasta se radi. Svasta. I to kaze neko ko zaista ne veruje u teorije zavera i veoma dobro zna da ih prepoznaje koje jesu a koje nisu teorije zavera.

jel znas da sam bila u fazonu sad cu da napisem odgovor i kad dodje brus zli bice vi niste normalni:lol:teorije zaverw vamo tamo:lol:
kad skrolujem dole a ono :eek::lol:realno totalno van karakteraXD

Dopunsko pitanje: dajete li krv?

imal sam period kad sam se onesvescivala naon sto sam davala krv...sad se ne onesvescujem al za sv sl ne gledamm.dajem krv samo kad idem kod lekarw i to mi mnogo:mrgreen:da ne pricam o traumama kad nece iz branule kod lakta pa cimaj gore dole pa igla pa branula na rucni zglob:lol:...
a inace cak i da postoji neki koruptivni element sto mi je vise puta naznaceno,da nisam strahojle(za zdravlje)verovatno bi davala..

Poslednja izmena:

Back