DONACIJA ORGANA !

Grof Vronski

Legenda
Poruka
60.495
Kakav vam je stav po tom pitanju ?
Da li bi ste donirali organe, ili već jeste ?
Da li je taj čin vrh altruizma ?

Ne znam kakva je situacija u svetu po tom pitanju i
gde smo mi na toj listi ?
Navodno, odziv nije bogzna kakav !

Ima li to neke veze sa načelima vere.....?

Ja mislim da je kod nas mali odziv prevashodno zbog straha ljudi da ce, nakon sto potpisu donorsku karticu, doziveti "slucajnu smrt" jer nekom bogatom treba njihov organ. Ako vam ovo zvuci bizarno, raspitajte se u svojoj okolini i budite uvereni da cete ovakav odgovor cuti mnogo puta.
Verovatno ima i tog nekog religijskog aspekta, mada, koliko znam, SPC ne zabranjuje vernicima da doniraju organe.
Ja sam se upisao kao potencijalni donor, pa ako mi se nesto nekad desi, onda bar da ta moja nesreca nekom pomogne da nastavi da zivi. Ne smatram da je to vrh altruizma, vise cisto racionalno razmisljanje.

Nisam se prijavio, ali unazad nekoliko godina razmišljam da pristupim.
Koči me neka nelagoda, koju ne mogu objasniti racionalno !

Svakako ne strah od "pomoći" sa strane da ranije umrem.
Mislim da je u pitanju teorija zevere, koja nema utemeljenja u realnosti !

a je li vama neko rekao da se organi uzimaju od zivih osoba samo u bolnickim uslovima...kazu da vam je mozak mrtav, nema veze sto vam srce i pluca funkcionisu i ocerupaju vas:sad2:

pa to je donekle eticko pitanje, ali u praksi mozdana smrt znaci smrt doticne osobe.
i ako razmislis o tome, zar nije? sta imas ti od toga sto u tvom telu lupa srce, kada ti vise ne postojis u tom telu.

Mislim da je donacija organa zaista humana odluka. Planiram da se prijavim kao donator. To je cak i moja moralna obaveza. Kad sam bio klinac, povredio sam se toliko da je malo falilo da iskrvarim na smri. Primio sam dosta transfuzije. Krv neke nepoznate osobe mi je spasla zivot a da nismo znali ni kome treba da se zahvalimo.

Verujem da i u donatorstvu ima zloupotreba bas kao i u svemu drugom. To je zato sto je relativno mali broj donatora, kada ih bude bilo vise, sigurno ce se smanjiti i broj zloupotreba. U svakom slucaju to nije ni razlog ni opravdanje za odbijanje donatorstva jer onda niko nista humano ne bi ni uradio u zivotu.

Covek je mrtav kad nema cirkulacije krvi a to da je mrtav kad lekari ustanove mozdanu smrt su smislili kad su poceli da presadjuju organe
krv moze ali organi ne - covek je rodjen bez rezervnih delova i tako treba da ostane

Poslednja izmena:
Covek je mrtav kad nema cirkulacije krvi a to da je mrtav kad lekari ustanove mozdanu smrt su smislili kad su poceli da presadjuju organe
krv moze ali organi ne - covek je rodjen bez rezervnih delova i tako treba da ostane

:roll:
Glupost. Sve sto ti jesi je u mozgu. Tvoje srce mogu prikaciti na masinu pa da radi i pumpa izvan tela, isto kao i tvoja pluca i jos mnogo organa. Pa jel svaki od tih organa na masini zaseban covek? Naravno da nije.
A kada si mrtav, koji ce tebi **** organi? Ne gubis nista a mozes spasiti mnogo ljudi.

jesam dobrovoljni davalac krvi
uvek se odazovem kad je nekome potrebno
sutra kada bi nekoj meni bliskoj osobi zatrebao bubreg,dala bih jedan
nisam prijavljena kao donator, niti cu upravo zbog ovoga o cemu pise lima - previse je mafija uvukla ruke, to je najunosnija zarada

Ja bih rado bila donator jer je čovek posle smrti samo komad mesa koji truli i smrdi. Kad duša ode telo više nema smisla.
Volela bih da znam koja je procedura.
Na žalost, u mom telu ne verujem da bi našli nešto upotrebljivo, ali imam dosta urođenih anomalija pa mi možda bilo bolje da zaveštam telo medicinskom fakultetu, bar nek deca uče.
Kod nas je i donatorstvo i zaveštanje dosta nepoznato običnom čoveku, morali bi to više da približimo građanima.

Slucajno sam naleteo na jedan sajt, na kome ima par stranica sa zanimljivim informacijama vezanim za ovu temu.

Recimo, malo o mitovima oko doniranja organa:

http://srbijazatransplantaciju.com/Sta-ja-mogu-da-ucinim_doniranje-organa_mitovi-i-stvarnost.html

Ili, odgovori na cesto postavljana pitanja (posebno bih skrenuo paznju na pitanje broj 9 zbog nekih komentara ovde):

http://srbijazatransplantaciju.com/odgovori_na%20sva_vasa_pitanja-pitanja.html

Evo i malo o donorskoj kartici i o tome kako mozete da postanete donor:

http://srbijazatransplantaciju.com/Sta-ja-mogu-da-ucinim_donorska-kartica.html

Back