Domaći trik za odčepljivanje sudopere

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Veteran
Supermoderator
Poruka
402.000
Potrebno vam je:

4 kašike sode bikarbone
1 šolja alkoholnog sirćeta
1 litar vrele vode

Postupak:

Ubacite sodu bikarbonu direktno u odvod.
Dodajte sirće – pojaviće se šuštanje i pena, što je znak da reakcija funkcioniše.
Pokrijte odvod krpom ili čepom i ostavite da deluje 10 minuta.
Na kraju sve prelijte litrom vrele vode.

shutterstock_1943077864-e1758109779612-1000x560.jpg

Zašto ovaj trik deluje?

Soda bikarbona razgrađuje masnoće i ostatke hrane, sirće dezinfikuje i neutrališe neprijatne mirise, dok vrela voda ispira cevi i vraća normalan protok.
Ovaj metod je jednostavan, siguran za upotrebu i ne oštećuje cevi, a uz to je ekološki prihvatljiv.

Preventiva je ključ

Da bi cevi duže ostale prohodne, preporučuje se da se ovaj postupak ponovi jednom mesečno. Tako se sprečava nakupljanje masnoća i ostataka hrane, sudopera ostaje čista i bez neprijatnih mirisa, a cevi protočne.Ako voda ipak i dalje ne otiče, moguće je da je do začepljenja došlo dublje u cevima – tada je vreme da se pozove stručnjak. Ipak, u većini slučajeva ovaj trik daje brze rezultate.

Šta nikada ne treba bacati u sudoperu?

Prema savetima sa stranih sajtova o održavanju domaćinstva, najčešći uzroci začepljenja su namirnice i ostaci koje nikada ne bi trebalo da završe u odvodu:

-Ulja i masnoće – hlade se i stvrdnjavaju u cevima, stvarajući čep.
-Talasaste testenine i pirinač – bubre u dodiru s vodom i šire se, blokirajući prolaz.
-Kafa – talog se lepi za zidove cevi i vremenom stvara naslage.
-Ljuske jaja – deluju bezopasno, ali se nakupljaju i hvataju za druge ostatke.
-Voćne i povrtne kore – posebno vlaknaste, poput krompira ili celera, lako se zapetljaju i naprave zapušenje.
-Brašno – u kontaktu s vodom pretvara se u lepljivo testo koje se taloži u cevima.

To je ok za slaba zapušenja, doduše bolje imati mnogo više od samo jedan litar vrele vode.

Ali za jaka zapušenja najbolji je natrijum hidroksid, ako cevi nisu pocinkovane, olovne, aluminijumske i sl.
Za jaca zacepljenja samo mehanicko ciscenje.
A NaOH ne bi trebalo da bude od tolike stete kod metalnih cevi, a narocito legura.
Neko kaze da ce ubrzati mozda koroziju, nisam sigurna koliko je to tacno...

dok sam bio u kanadi, bila je jedna mala firmica koja je prodavala neku gel tecnost sa nekakvim enzimima - njihov recept (nije bilo na sirokom trzistu nego su se specijalizovali za restorane i ostale koji se bave hranom). Tako i znam za to.

Taj rastvarac se sipa u crevo ostavi neko vreme da radi. I posle toga se ispere vodom. Ne znam sta je u tom gelu bilo ali rastvara sve cak i one lepljivu masu na koju ne deluje nista osim da se fizicki ogrebe da cevi.

Pritom nista od resenja iz siroke potrosnje koji se reklamiraju da otpusavaju cevi nije uspevalo da rastvori te lepljive naslage. Tu se desava neka reakcija izmedju deterdzenta za sudove, masti i recimo brasna od cega nastane taj takoreci lepak. Ni kljucala voda ne pomaze za to.

dok sam bio u kanadi, bila je jedna mala firmica koja je prodavala neku gel tecnost sa nekakvim enzimima - njihov recept (nije bilo na sirokom trzistu nego su se specijalizovali za restorane i ostale koji se bave hranom). Tako i znam za to.

Taj rastvarac se sipa u crevo ostavi neko vreme da radi. I posle toga se ispere vodom. Ne znam sta je u tom gelu bilo ali rastvara sve cak i one lepljivu masu na koju ne deluje nista osim da se fizicki ogrebe da cevi.

Pritom nista od resenja iz siroke potrosnje koji se reklamiraju da otpusavaju cevi nije uspevalo da rastvori te lepljive naslage. Tu se desava neka reakcija izmedju deterdzenta za sudove, masti i recimo brasna od cega nastane taj takoreci lepak. Ni kljucala voda ne pomaze za to.
Masnoca i trop od kafe zapusavaju odvode sudopera.

Back