Domaći sok na razblaživanje (sirup)

• Začetnik teme Začetnik teme Red
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Sirup od zove, višanja, kopriva....
Da li pravite neki od njih? Imate neki svoj recept? Ili mislite da nema potrebe da tako nešto ikad pravite?

Ja sam ove godine pravila od maslačka, a probala od koprive. Iznenadilo me što su zapravo ukusni, mada ne volim sokove.
Pamtim da je mama kad smo bili mali pravila sirup od višanja, neku vrstu limunade od narandži i limuna i nekakav gusti sok od jabuka, šargarepe, krušaka...
To su pravi sokovi.Moja zena pravi sirup od malina i visanja i nijedan kupovni sok ne moze da osvezi kao to prirodno.

Sok od malina, kupina , višnje ili borovnice

4 kg voća (ako imaš svoje onda može i više) staviti u lonac i preliti vodom toliko da bude voće potopljeno. Dodati jedan konzervans i prokuvati par minuta. Procediti kroz cediljku (lako se cedi jer je voće omekšalo).
U dobijen sok dodati 4kg šećera i 5 limontusa i mešati da se šećer rastopi. Ostaviti da se ohladi i sipati u flaše ili balone.
Može da stoji 2 godine i da mu ništa ne bude. Za više nismo stigli da isprobamo jer se sok popio.
Dobijem oko 8 litara sirupa

Ovako pravim i od voćnog šećera, samo dodajem 2 kg voćnog šećera na ovu količinu vode

Poslednja izmena:
  • Podržavam
Reactions: Red
Sok od matičnjaka

Puna šaka listova matičnjaka
4 kg šećera
1 kg limuna
4 l vode
4 limontusa(sve ovo može i u manjoj količini, ali istoj razmeri). Na 1kg šećera i 1kg limuna, ide 1 limontus).
Priprema:
Očistiti listove matičnjaka, dobro ih oprati, pa potopiti sve sastojke zajedno i ostaviti da odstoji 24h.
Lumun iseći na parčiće zajedno sa korom. Nakon 24h,procediti smesu kroz cednjak i sipati levkom u flaše.Sok je na rastvaranje, razblažiti vodom po ukusu.
Na isti način i u istoj količini, može se napraviti i sok od nane.

Ovo ću letos da isprobam ali mislim da je malo matičnjaka pa ću dodati bar dve šake na ovu količinu

Obozavam sirup od zove, al ko sto rece FabricWoman, stoji opasnos da te lupi secerko od toga.:lol:
Ima sirup i od nara, al me nesto nije odusevio. Za maslacak prvi put cujem.
Pravim nesto u domacoj radinosti na dnevnoj bazi, nacedim dva limuna i 3/4 mandarine, uz secer jedno pola deci, smuckas i pijes ladno.
Bitno je odabrati mandarine, a ne pomorandze, sladje su a i ukus je bolji, nandzarastiji, da tako kazem, jer pomoradze imaju neki ruzan bazd sa sobom, pass...
A kakav je taj od koprive? :) Jel pecka kad se pije? :p:cool:

• Haha
Ne pecka kad se pije, ali bogami, dobro pecka dok se bere i pere. :lol:
A do korone niko ne cu za gumene rukavice?:lol:
Inace, to je fora Milana Gutovica kao slavnog Pustolova... To je emisija za decu iz 90ih.:)
Naime, on lovi po dzungli, pun je svakavih blesavih prica i pije zeleni sok od kaktusa.
"Dobar je...malko bocka, al je dobar.";):)

• Haha
A do korone niko ne cu za gumene rukavice?:lol:
Inace, to je fora Milana Gutovica kao slavnog Pustolova... To je emisija za decu iz 90ih.:)
Naime, on lovi po dzungli, pun je svakavih blesavih prica i pije zeleni sok od kaktusa.
"Dobar je...malko bocka, al je dobar.";):)
Nestašica rukavica. :lol:
Emisiju znam, ali nisam gledala, užasno mi je antipatičan u njoj, ne znam zašto....
Uglavnom, bez brige, ovaj ne bocka. :lol:

Ja ove porucio pre neki dan, jos uvek testiram , zova je na razblazivanje
20200602_231725.jpg

• Podržavam
Meni je najbolji onaj što se ne kuva, na tri kg višanja stavim 3 kg šećera, 3 limuntusa (nekad malo više), 1 konzervans i 1,5 l vode i ako imam pola kg malina (uglavnom iz zamrzivača od prošle godine). To se izmeša i povremeno izgnječi jer stavljam višnje sa košticama. Posle 24 h se procedi. Ja ga stavljam u plastične flaše jer nemam toliko staklenih. a može da stoji barem godinu dana.
Maline i višnje su odlična kombinacija.
To danas imam u planu da pravim jer sam očistila juče dovoljnu količinu za zamrzivač

• Podržavam

Back