Domaći sok na razblaživanje (sirup)

• Začetnik teme Začetnik teme Red
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Red

Kokoška Šanel
VIP
Poruka
73.682
Sirup od zove, višanja, kopriva....
Da li pravite neki od njih? Imate neki svoj recept? Ili mislite da nema potrebe da tako nešto ikad pravite?

Ja sam ove godine pravila od maslačka, a probala od koprive. Iznenadilo me što su zapravo ukusni, mada ne volim sokove.
Pamtim da je mama kad smo bili mali pravila sirup od višanja, neku vrstu limunade od narandži i limuna i nekakav gusti sok od jabuka, šargarepe, krušaka...

Sirup od zove, višanja, kopriva....
Da li pravite neki od njih? Imate neki svoj recept? Ili mislite da nema potrebe da tako nešto ikad pravite?

Ja sam ove godine pravila od maslačka, a probala od koprive. Iznenadilo me što su zapravo ukusni, mada ne volim sokove.
Pamtim da je mama kad smo bili mali pravila sirup od višanja, neku vrstu limunade od narandži i limuna i nekakav gusti sok od jabuka, šargarepe, krušaka...
Domaći sok od matičnjaka sa limunom je vrh!Nabaciću recept, čim nađem vremena.Dođe osvežavajuć, kao limunada, jako je zdrav i umirujuć.

• Podržavam
Reactions: Red
U pet litara vode suneš četri kila šećera. To prokuvaš.
Kad se prohladi sipaš pet kesica limuntosa, sok od tri limuna i 1 konzervans i 40 cvetova zove (zovu bereš negde gde nema naroda i saobraćaja, ima po Avali oni šumarci i mora da se bere ako bar tri dana pre toga nije padala kiša. Bere se samo cvet, bez ikakvog lišća i to)
To stoji poklopljeno 24h pa procediš kroz gustu gazu.
Od ove količine dobiješ nekih 7-8 litara sirupa. Ja obično pravim duplo, a po zovu šaljem dete da se malo rekreira po prirodi.
Inače je najbolji ovaj što se kuva jer može da stoji u špajzu celo leto, ovi što se potope samo se lako kvare

• Podržavam
SIRUP OD MASLAČKA - ne kuva se

200 cvetova maslačka i 3 limuna samleti u secku ili blenderu ili šta već imate, potopiti u 1 litar vode i ostaviti 24h. U drugoj posudi staviti 2 kg šećera i 1 litar vode, isto ostaviti 24h, povremeno mešati da se šećer otopi. Posle 24h procediti maslačak, dodati otopljen šećer i 2 limuntusa. Dobila sam oko 3l sirupa.

SIRUP OD KOPRIVE - ne kuva se

80 mladih vrhova kopriva
3 limuna
3 litra vode
3 kg šećera
5 limuntusa
listovi sveže nane
Potopiti koprive, seckan ili blendan limun i seckane listiće nane na 24h u 1 litar vode. Šećer u 2 litra vode, isto na 24h. Opet procediti, pomešati oba i dodati limuntus.
Zapravo sličan postupak kao od maslačka, samo ako se blenda kopriva, mnogo jako miriše na nju.

Sirup od višanja jagoda, malina, kajsija ( ne mogu da se setim od čega sve sam pravila)
3kg višanja preliješ sa 2.5 l vode, dodaš 5 limuntusa. Ostaviš da prenoći. Procediš i dobro iscediš voće, (prvp kroz gazu koja je na cedaljki za supu, kasnije gazu dobro uvrćeš) da iscuri sav sok. Na dobijenu količinu soka dodaješ istu količinu šećera. sipaš u sterilisane flaše.
Prvobitno sam sipala takav sok, kasnije sam ga prokuvavala ( tek da proključa) i vruć sipala u flaše. Malo pokriješ da se odradi pasterizacija.
Konzervans možeš, ne moraš. Ja sam uvek pravila više litara i dodavala sam malo konzervansa.
Ovo pišem napamet, bez provere recepta. Poslednjih godina ne pravim sokove.

Bistri sok malo drugačije i lepši je od kupovnog, ako si zainteresovana kucaću ti i preporuku za bistre sokove

Pa ja stavljam u staklene ali ne mora. Samo je bitno da je prokuvan. Ovi što samo potopiš zovu moraju da se popiju za par dana ili nedelja. Ja imam soka od zove i u oktobru jbg
Ja sam taj od maslačka držala u frižideru, možda oko dve nedelje. Ostalo na kraju na dnu možda dva prsta, nekako se zamutio, pa sam to bacila.
Kad budem pravila onaj od kopriva, njega ću da prokuvam jer izađe više, pa da može da stoji.

Bistri sok od višanja

3kg očišćenih višanja preliti sa 7 l vrele vode, dodati 2 limuntusa. Ostaviti 24h da odstoji.
Procediti, dodati šećera po ukusu (800-900 gr) prokuvati, sipati u flaše i utopliti.
Ovaj sok možeš praviti od sveg voća na isti način. Lepši je od kupovnih tetra sokova

Sve sokove malo prokuvaj ( Nanu, zovu, bagrem, koprivu, maslačak) sipaj vruć u flaše, utopli da se postepeno hladi i ne brini za trajnost!

Poslednja izmena:
  • Podržavam
Ovaj sok je bio favorit mojoj deci.
Osnova soka su jabuke i šargarepa.
Ukus određuje sezonsko voće (jagoda, višnja, brekva, kajsija). Ovo je kašasti sok. Ne razređuje se sa vodom.

5kg jabuka očistiti, iseći i skuvati.
1kg šargarepe skuvati
2 kg sezonskog voća skuvati (kruška, breskva, kajsija)
Svo kuvano voće izblenddirati, dodati 2.5 kg šećera. 8 limuntusa, 1 konzervas i 15l vode.Prokuvati, sipati u flaše.
Dobiješ oko 21-22 l prelepog kašastog soka.

Poslednja izmena:
Ovaj sok je bio favorit mojoj deci.
Osnova soka su jabuke i šargarepa.
Ukus određuje sezonsko voće (jagoda, višnja, brekva, kajsija). Ovo je kašasti sok. Ne razređuje se sa vodom.

5kg jabuka očisti, iseći i skuvati.
1kg šargarepe skuvati
2 kg sezonskog voća skuvati (kruška, breskva, kajsija)
Svo kuvano voće izblenddirati, dodati 2.5 kg šećera. 8 limuntusa, 1 konzervas i 15l vode.Prokuvati, sipati u flaše.
Dobiješ oko 21-22 l prelepog kašastog soka.
Ovo mi od oka deluje kao kašasti sok koji je moja mama pravila devedesetih. Samo mi se čini da su išle i dunje...

Sok od matičnjaka

Puna šaka listova matičnjaka
4 kg šećera
1 kg limuna
4 l vode
4 limontusa(sve ovo može i u manjoj količini, ali istoj razmeri). Na 1kg šećera i 1kg limuna, ide 1 limontus).
Priprema:
Očistiti listove matičnjaka, dobro ih oprati, pa potopiti sve sastojke zajedno i ostaviti da odstoji 24h.
Lumun iseći na parčiće zajedno sa korom. Nakon 24h,procediti smesu kroz cednjak i sipati levkom u flaše.Sok je na rastvaranje, razblažiti vodom po ukusu.
Na isti način i u istoj količini, može se napraviti i sok od nane.

Back