Domaće vino - saveti i pitanja

mario80

Stara legenda
Poruka
75.707
Jesenas sam pravio domaće vino. Neprskano grožđe nije orezano prošle godine pa je sada rodilo puno ali sitnog. Pobrao orezao ali mi bilo žao da bacim. Proprao i prosušio, u lavoru omlatio onim mikserom za led, sipao u bidone 7 litara x3
Širu ostavio da radi 15-20 dana pa procedio opet i dobio jedno 15 litara gustog vina. Sad se spremam opet da procedim kroz gazu. Pošto je grožđe bilo jako slatko nisam dodavao šećer.

Dva bidona su ok ali treći mi malo šišti tj stalno pravi pritisak, moguće da je vrisnulo.

Kakva su vaša iskustva?
IMG_20210107_184221.jpg

Poslednja izmena:
Jesenas sam pravio domaće vino. Neprskano grožđe nije orezano prošle godine pa je sada rodilo puno ali sitnog. Pobrao orezao ali mi bilo žao da bacim. Proprao i prosušio, u lavoru omlatio onim mikserom za led, sipao u bidone 7 litara x3
Širu ostavio da radi 15-20 dana pa procedio opet i dobio jedno 15 litara gustog vina. Sad se spremam opet da procedim kroz gazu. Pošto je grožđe bilo jako slatko nisam dodavao šećer.

Dva bidona su ok ali treći mi malo šišti tj stalno pravi pritisak, moguće da je vrisnulo.

Kakva su vaša iskustva?Pogledajte prilog 832789
Ako šišti,još mu traje vrenje,pretvorice se u sirće ako nastavi,probaj ga ako se pretvorilo u vino,stavi mu vinobran da mu zaustavi vrenje i da se izbistri (podeli jednu kesicu od 10g u sva 3 balona,ne jedna kesa za svaki balon,mada je po pravilu 10g na 100L )

Ako šišti,još mu traje vrenje,pretvorice se u sirće ako nastavi,probaj ga ako se pretvorilo u vino,stavi mu vinobran da mu zaustavi vrenje i da se izbistri (podeli jednu kesicu od 10g u sva 3 balona,ne jedna kesa za svaki balon,mada je po pravilu 10g na 100L )

ako imaš malo vremena za ovu lepu temu, molim te daj nam malo još saveta kako da napravimo domaće vino :D

Kakva su vaša iskustva?Pogledajte prilog 832789
bravo mario :D

Pa to je ovaj neki rad, nisam baš imao vremena da doktoriram tematiku, nisam ništa stavio niti ću, nek bude sirće držim vino na terasi zaklonjeno malo ušuškano.
Nisam stavio vinobran vino se sleglo i ima lepu crvenu boju. Lepog je ukusa nije kiselo, pitko pomalo sladunjavo.
Planirao sam i da flaširam i brendiram kao nešto posebno i delio bih poslovnim partnerima.

Pa to je ovaj neki rad, nisam baš imao vremena da doktoriram tematiku, nisam ništa stavio niti ću, nek bude sirće držim vino na terasi zaklonjeno malo ušuškano.
Nisam stavio vinobran vino se sleglo i ima lepu crvenu boju. Lepog je ukusa nije kiselo, pitko pomalo sladunjavo.
Planirao sam i da flaširam i brendiram kao nešto posebno i delio bih poslovnim partnerima.

Držanje na duže staze,ne ide bez vinobrana..popij i podeli dok traje zima,drži na hladnom ako nećeš da stavljaš vinobran,jer pri svakoj toploti bez vinobrana,počinje vrenje,polako se pretvara u sirće.

Interesantno je koliki broj ljudi,pokusava da napravi tzv "domace" vino.Obavestavam ih,da ne teraju vetar kapom.Pravljenje.proizvodnja vina je jedan
delikatan posao,koji ne moze da se proizvodi u domacoj radinosti.Sama tehnologija pravljenja vina,zahteva strucnjake enologe (enologija,nauka o vinu).
Pored inzenjera enologa,potrebno je imati i drugih strucnjaka.Sva ta "domaca" vina,to su zablude neukih vlasnika,nekih malih vinograda,koji misle
naravno,pogresno,da je imati vinograd,dovoljno da vlasnik pocne da pravi "vino",koje ja nikada ne bih pio,iz bojazni da se ne otrujem,od tih kiselih
"domacih" buckurisa..........

Interesantno je koliki broj ljudi,pokusava da napravi tzv "domace" vino.Obavestavam ih,da ne teraju vetar kapom.Pravljenje.proizvodnja vina je jedan
delikatan posao,koji ne moze da se proizvodi u domacoj radinosti.Sama tehnologija pravljenja vina,zahteva strucnjake enologe (enologija,nauka o vinu).
Pored inzenjera enologa,potrebno je imati i drugih strucnjaka.Sva ta "domaca" vina,to su zablude neukih vlasnika,nekih malih vinograda,koji misle
naravno,pogresno,da je imati vinograd,dovoljno da vlasnik pocne da pravi "vino",koje ja nikada ne bih pio,iz bojazni da se ne otrujem,od tih kiselih
.
sve zavisi od kuće do kuće
recimo, ja znam u srbiji par kuća koje decenijama prave svoje vino, moji dobri prijatelji
mogu slobodno da kažem da je vino odlično
istina da prave vino od groždja iz svog vinograda, tj da u isto bure ubace sve što imaju, ali .... baš baš lepo vino, pitko, ...
burad u podrumu svih veličina, izdvajaju se dva bureta od kojih možeš napraviti manju vikendicu :D
a o njihovoj rakiji da i ne pišem, lek

elem, sinoć sam kod prijatelja pio šardone plantaže crna gora, pa me posle dva deci tako zabolela glava, alarm na sumpor
butelja a bućkuriš

Ta priča možda prolazi tamo negde,praksa je praksa,sa školskom doplomom ili bez nje,kao da si rekao poljoprivredniku,koji obradjuje 50 hektara decenijama,da nema pojma šta radi jer nema završenu poljoprivrednu školu.

Najsigurnije a ko ima para odeš lepo u fabriku kupiš bure vina i gotovo, jer ako nisi familijarno nasledio znanje i vinograd bolje da se i ne petljaš u to. Ne pevaju ljudi pesme i ne pričaju tolike legende o vinu džabe, to je ipak postala vrhunska umetnost da proizvedeš zdravo i pitko vino.

Nema podruma samo kuhinja i terasa.

Ovaj drugi bidon je sladunjavije ali više onako šampanj? Počelo da kisi? Imam vinski podrum u vikendici.

Ovo je moje grožđe vukao sam širu 700 km sa elaphita 😂

Našao sam i vinobran dal da sipam ili ne? Kalijum metabisulfit? 🤪

mario8O --- Ja sam za Bozic servirao mojoj mladoj gosci,super crveno vino.Vino se zove,MOJE VINO.Proizvodnja PlANTAZA Crna Gora.Veruj mi
na rec,vino je kao bozanski nektar.Preporucujem ti da isprazniz svoje bidone,bilo gde,i da kupis ovo izvanredno crnogorsko vino. Da li treba da ti
posebno kazem,da je posle dve tri case,ovog vina,koje je zaista krv Isusa.moja gosca pocela da se raskomocuje,udarila je vrucina........Pozdrav !

Pa ja ne pijem vino uopšte ne pijem alkohol :)
Ovo je probno, prošlo leto sam pio neko domaće vino sa elaphita i rekoh, ovo i nije tako loše, gusto i jako rekoh hajde ove godine da oberem i napravim vino!

Definitivno je ovaj prvi bidon vino, drugi bidon je šampanj vino! Videćemo šta kaže treći koji je najduže šištao!

Odavde sam dovukao širu:

lopud-elafiti.jpg

Poslednja izmena:
Nema podruma samo kuhinja i terasa.

Ovaj drugi bidon je sladunjavije ali više onako šampanj? Počelo da kisi? Imam vinski podrum u vikendici.

Ovo je moje grožđe vukao sam širu 700 km sa elaphita 😂

Našao sam i vinobran dal da sipam ili ne? Kalijum metabisulfit? 🤪
Ma skupi društvo i popijte vino za jedno veče i to je to. Ako staviš vinobran,ne smeš da piješ jedno nedelju-dve.

Imam vinobran ali mi se ne sipa,ovako je super ukusa vino i izuje jedna čaša. Dosta je gusto moram da primetim valjda je to normalno za domaće vino. Dal da to malo razredim jer mi ovaj drugi bidon malo fali do vrha? Jel sme to da se krsti? Koliko se sećam prevaranti u sve i svašta sipaju vodu. U rakiju, vino itd.

Nema društva korona bajo mogu samo da poklanjam okolo. Šta biće tu 20 flaša 0,7 dok ja to dizajniram, odradim etikete, čepove zalijem voskom...

Imam vinobran ali mi se ne sipa,ovako je super ukusa vino i izuje jedna čaša. Dosta je gusto moram da primetim valjda je to normalno za domaće vino. Dal da to malo razredim jer mi ovaj drugi bidon malo fali do vrha? Jel sme to da se krsti? Koliko se sećam prevaranti u sve i svašta sipaju vodu. U rakiju, vino itd.

Nema društva korona bajo mogu samo da poklanjam okolo. Šta biće tu 20 flaša 0,7 dok ja to dizajniram, odradim etikete, čepove zalijem voskom...
Gusto ti je jer nisi stavio vinobran da ga izbistri. Kad bi stavio vinobran i pustio ga jedno nedelju dana,video bi talog na dnu.

Ček ček..sad sam tek pročitao ovaj deo kako treba.. Ti to hoćeš da stavljaš u staklene flaše? Popucaće ti sve,nedao bog da se neko poseče,jer nisi zaustavio vrenje. Ako hoćeš da nekom poklanjaš,a da ne stavljaš vinobran,stavi u plastične flaše,tad neće niko da se povredi kad pukne flaša od pritiska,koje je napravilo vrenje,biće samo ofarbani zidovi i nameštaj.

Back