Domaca ili rasna?

kaemsandra

Početnik
Poruka
26
Hajde da mi jos malo pomognete. Razjasnili ste mi neke stvari oko peska, shvatila sam i kako funkcionisu macke u stanu. Ono sto me brine je sledece: za koju macu da se odlucim?
Zvala sam danas neke odgajivacnice ruske plave macke i nude mi macice za 250E. Meni je to mnogo. Onda nazovem trecu odgajivacnicu i zena mi rece da kod nas ne moze da se kupi rasna ruska plava, da ni jedna odgajivacnica nema priznate papire, vec daju neke stampane od strane srpskog Felinoloskog drustva, koje je nepostojece, itd...
E sad da dam te pare a sta dobijam? Ili da uzmem neko mace sa ulice. Vec sam imala macu sa ulice i bilo je nekih psihickih poremecaja (postala je agresivna), koleginica je usvojila ulicnu macu, pa se ispostavilo da je bolestan i mora dozivotno da pije lekove, i zato ja kao resih da uzmem rasnu macu.
Sad ispade da cu dati pare za obicnu macku.
Sta da radim?

Sve su macke rasne.

:amen: Cak i ove bez rodovnika mogu komotno da ucestvuju na izlozbama i cak da odnesu titulu BIS, ako se i na felinoloskim izlozbama tako zove, rasa je evropska domaca macka. A kakvi su (mahom, ne kazem da su svi) nasi odgajivaci macaka, nemas garanciju da i uz rodovnik dobijas zdravu macku, to sto placas. Imam sad macka, omacila ga je komsijska macka prosle godine, zdrav je kao dren, odlican misolovac, umiljat, pametan, zove se Mirko i zasluzuje ime. :heart: Ne bih ga menjala za 100 sijamki... recimo.

Interesuje me sta podrazumevas pod agresivnoscu? Mace je mozda napadalo, grizlo i grebalo tvoju ruku ili ti je pravilo zasede pa skakalo i grebalo tvoju nogu? Sta se desilo sa tom macom?

Ne to je bila odrasla macka. Pet godina je bila kod nas i onda je jedan dan samo pocela da skace na moju baku da je grebe i grize. Baka samo sto srcani udar nije dobila. To se dvaput desilo. Posle toga smo je odneli kod rodbine na selo. To je to.
Ma ja sve nesto mislim da se ove ruske malo manje linjaju jer imaju podlaku (duplo krzno), a persijske upravo iz tog razloga ne uzimam u razmatranje. Sijamske su prilisno namcoraste, tako da mi preostaje ili mala ruskinja ili da nadjem neku malu umiljatu cicu sa ulice ili iz azila.
Jos cu ovih dana malo da vrtim oglase pa se mozda nesto i pojavi.

Hm, domaća ili rasna? U svakom slučaju treba joj mnogo ljubavi i pažnje. Imala domaću, sad imam rasnu. Obe pružaju istu količinu ljubavi, nema razlike. Moja rasna je malo živahnija u odnosu na domaću, ali to već zavisi od toga šta želiš:)
Prva stvar, što se tiče zdravlja, domaća mačka ako je negovana i ako su ispoštovane sve njene potrebe može da bude zdravija od rasne (mada i to zavisi od rase). A ako se odlučiš za rasnu, moraš širom otvoriti oči i dobro paziti šta uzimaš, pre svega zbog zdravlja, da ne uzmeš bolesnu mačku, mače čiji su roditelji pareni u srodstvu, s genetskim problemom i slično. Iskreno, 250 eura je izuzetno niska cena za čistokrvno mače, tako da je to odmah upitno.
Da, rodovnici se lako dobijaju i uglavnom, sve je na savesti odgajivača.

Sutra idem po macu. Posto nisam uspela da pronadjem rusku plavu, odlucila sam se za nesto sasvim drugacije. SIJAMSKA
Sad kako mi bude. Kazu da su svojeglave i znaju da budu i raspolozene za igru i pricljive i vesele i mazne, ali znaju i da se bune kad im nesto smeta, da se ljute, i bore za svoja prava.
Videcemo. Javicu se.
Znam da maca verovatno nije cistokrvna, ali necu je izlagati i koja je to pa maca cista rasa?

Stare rase su se odrzale u autohtonoj formi u postojbinama-turska Van macka, angora, sibirska, norveska sumska, pa i ruska plava su autohtone rase koje su ostale nepromenjene tamo odakle poticu. I egipatska mau, sijamska, ma mnogo je rasa nastalo prirodnom selekcijom jako davno.

Prvobitne sijamske macke su sada izgubile pravo i na svoje ime, nazvane su thai mackama.

Moj Sima je pravi sijamac, voli da ujede, ali samo one koje smatra svojim, i ne bih ga menjala ni za jednu fancy modernu sijamku.

Iskreno, i meni moderne sijamke vise lice na sismisa nego na macku. Druga je stvar orijentalna macka, ali ona autohtona koju vidis na razglednici iz Tunisa ili u reportazi iz Dubaija, ove rasne su stvarane ukrstanjem da lice na njih. Uh, retko u poslednje vreme propustam Cats 101. :lol:

Ne razumem uopste to eksperimentisanje.

Volim sve macke, ali mi se srce stegne kada vidim one jadne mace bez dlake.

Kaemsandra, da li uzimas muzjaka ili zenku? Moje iskustvo je pokazlo da su zenke sijamaca prgavije.

Kaemsandra, ja moram da kazem da te uopste ne razumem. Prvo si rekla da hoces rusku plavu macu zbog naravi, dlake, boje i sta ti ja znam. Onda je ispalo da nije bitna ni narav, ni dlaka, ni boja (posto uzimas sijamku) nego je bitno da macka ne bude sklona bolestima i da bude naviknuta na zivot u zatvorenom. Onda je ispalo da nije bitno ni da ne bude sklona bolestima (posto uzimas sijamku bez rodovnika, dakle ko zna za koliko naslednoh bolesti je predisponirana - verovatno vise njih nego kada bi uzela mace koje je proizvod nekog nasumicnog parenja mesanaca) nego je bitno da bude naviknuto na zivot u zatvorenom. Trenutno se poklanja mali milion mesanaca naviknutih na zivot u zatvorenom (jedan od njih je na slici ispod). Dakle podseti me, zasto ti bese moras da uzmes bas rasnu macku? :?:

377474_328071687207007_100000125364342_1564058_67216269_n.jpg

Sutra idem po macu. Posto nisam uspela da pronadjem rusku plavu, odlucila sam se za nesto sasvim drugacije. SIJAMSKA
Sad kako mi bude. Kazu da su svojeglave i znaju da budu i raspolozene za igru i pricljive i vesele i mazne, ali znaju i da se bune kad im nesto smeta, da se ljute, i bore za svoja prava.
Videcemo. Javicu se.
Znam da maca verovatno nije cistokrvna, ali necu je izlagati i koja je to pa maca cista rasa?
Moja Lilica je bila čistokrvna sijamka, ali pokupljena sa ulice(da je čistokrvna saznali smo u Centru za mešance kad smo je odveli na sterilizaciju, ipak su je sterilisali).Sve moje mace su mešanci ili bivši uličari, ali ona je uvek bila nešto posebno, ne razumem otkud ta fama o sijamkama, Lilica skoro uopšte nije mjaukala, sem kad je zvala decu, po ceo dan je onako dembela ležala ispred ulaza i kad je neko pita "Gde si Lili", odmah se izvrtala na leđa kao pas i bila je u stanju da se mazi po ceo dan, to joj je bila svrha života, anđeo moj lepi:)Ona je bila onaj starinski tip sijamke, ne znam doduše, kakve su ove nove sorte:)

Evo mene sa mojom Cicom u krilu. Ona spava i uziva.
Cica je sijamka, lici na sijamku, postavicu slike.
Htela sa rusku plavu ali nisam mogla da je nadjem. A i stipsa sam, bilo mi je mnogo da dam 200 ili 300E za macku. I dok sam zvala te vlasnike ruskih macaka oni su jako pljuvali jedni po drugima i sve mi se to malo smucilo. Zato kad sam videla oglas za Sijamce, malo sam se dvoumila ali je muz rekao: Ta ili nijedna druga!. I eto mene sad zarobljena sa jednom malom drekavicom, kojoj je danas dva meseca. Kad ne spava prilicno je zivahna, voli da se igra gricka penje se uz pantalone i naravno stalno mjauce. Legne da spava i pre nego zaspi malo malo pa mjau, onda joj ja odgovorim pa ona opet. Pogotovo je to nase dozivanje intenzivno ako sam u drugoj prostoriji.
U toku nedelje treba da je vodim na vakcinu. Da li ste vi vase mace vodili na vakcinu ili je veterinar dolazio kod vas?
Kazali su mi u jednom pet shopu da moram, bilo bi pozeljno da macu hranim hranom superpremijum kvaliteta. Ja sam za pocetak uzela Friskas za Juniore i maca je lepo jede.
Da li da joj dajem sirovo meso i da li da joj dajem MLEKO?
Sad sam mozda i promasila temu ali kad ste vec ovde i pratite me, pomozite mi malo.

Inace dve mace ne dolaz[
ATTACH=CONFIG]213126[/ATTACH]
Cica 28. 11. 2011..jpg
Cica 28. 11. 2011..jpg
e u obzir. To je previse za nas mali stan a i prevelika obaveza i trosak.
A sto se tice rasna ili ne, neznam sta reci? Nisam za ovu macu dobila nikakav rodovnik, ali joj je majka odgajana u stanu. Bilo je trenutaka kad sam htela da udomim neku macu, medjutim ipak sam uzela ovu.
Jos nesto, rasna ili ne ali maca ima mali problem. Videce to i veterinar ali mozda i vi znate o cemu se radi: Jedan nokat na prednjoj sapi Cica ne moze da uvuce. Stalno stoji izbacen, i to ceo i kao da joj je mrtav, kao da nema osecaj u tom noktu. Kad je malo pritisnem vidim da je ne boli. Zena od koje sam je uzela kaze da ce to mozda i da otpadne i da ce novi normalan nokat da naraste. Sta mislite?
Hvala.

P.S. Ovo mi je prvo postavljanje slika pa izvinite na greskama.

E, da, nekako sam previdela taj detalj, te sarene hrane iz supermarketa nisu nista drugo nego sarena laza. Cak su i Wendi, granule za mace iz Gebija, fabrike stocne hrane, po sastavu bolje od toga. A malecka bas ima lepu boju i mislim da ce biti lepa okruglasta maca, prava izvorna sijamkica :heart: (ili kako ih vec sad zovu :()

Cime onda da je hranim?
Mogu ja i da joj kuvam, ali mi je to malo veca gnjavaza. Mojoj staroj maci sam kuvala pirinac i pluca i dzigu i srca. Mada je ona vesto vadila meso a ostavljala pirinac. Ili sirovo da joj dajem? A mleko?

Back