Domaca firma se žali na monopol Slovenaca u Srbiji

BGHighlander

Veoma poznat
Banovan
Poruka
13.385
Fabrika „Milan Blagojević” se žali na monopol Gorenja

„Slovenačka fabrika 'Gorenje' otkazom ugovora za 2013. godinu preti veletrgovcima koji kupuju nove veš mašine i električne šporete iz srpskog 'Milana Blagojevića”, saopštila je smederevska fabrika.

MBS_montaza.jpg

SMEDEREVO – Fabrika „Milan Blagojević” danas je zatražila od nadležnih državnih organa zaštitu konkurencije na tržištu, navodeći da je ugrožava kompanija „Gorenje” koja ucenjuje veletrgovce.

„Slovenačka fabrika 'Gorenje' otkazom ugovora za 2013. godinu preti veletrgovcima koji kupuju nove veš mašine i električne šporete iz srpskog 'Milana Blagojevića”, saopštila je smederevska fabrika.

U saopštenju se navodi da se direktorka „Milana Blagojevića” Sofija Staničić zalaže za „zdravu konkurenciju”, ali traži da „nadležni reaguju i oštro kazne ucene kojima se služi 'Gorenje, a u nameri da obezvredi smederevsku fabriku”.

Kako je objašnjeno, kompanija „Milan Blagojević” je, da bi poboljšala likvidnost van sezone, kada pada prodaja šporeta i peći na čvrsto gorivo, ugovorila da na srpskom tržištu prodaje veš mašine proizvedene u Italiji, pod brendom smederevske fabrike - MBS.

Nakon toga je, po rečima direktorke „Milana Blagojevića”, slovenačka kompanija, da bi, kako je navedeno, „nadoknadila pad prometa svojih proizvoda, počela sa ucenama prema domaćim veletrgovcima, čime praktično dovodi u pitanje plasiranje novog proizvoda smederevske fabrike.

„Svaka nova investicija je dobrodošla u Srbiju, ali ne po ceni zatvaranja srpskih brendova i stvaranja još veće nezaposlenosti u Srbiji”, ocenila je Staničićeva.

Ona je za agenciju Beta rekla da je pokušala da razgovara s rukovodstvom „Gorenja”, kako bi zaštitila interese ne samo „Milana Blagojevića” već i veletrgovaca koji su izloženi ucenama, ali da od njih nije dobila nikakav odogovor.

„Državni organi treba da spreče ucene koje učesnike na tržištu dovode u neravnopravan položaj, bez obzira da li se radi o domaćoj kompaniji ili onoj koja ima stranog vlasnika”, naglasila je Staničićeva.

U Komisiji za zaštitu konkurencije Beti je danas rečeno da ta institucija uvek reaguje kad dobije podatke o nelojalnoj konkurenciji.

„Svako ko ima podatke da je narušena konkurencija ili da neki monopoli zloupotrebljavaju svoju poziciju, treba da ih dostave Komisiji, koja će u tom slučaju preduzeti zakonske mere da zaštiti učesnike na tržištu”, naveli su u Komisiji.

Gorenje nema komentar na optužbe Milana Blagojevića

Kompanija „Gorenje” danas nije želela da se oglašava povodom optužbi fabrike „Milan Blagojević” da ucenom veletrgovaca narušava konkurenciju na tržištu.

U odgovoru agenciji Beta navedeno je da „Gorenje” ne želi da komentariše saopštenje koje je medijima danas dostavila smederevska fabrika „Milan Blagojević”.
Beta

2eedlyg.jpg
qx3txy.jpg

http://www.mbs.rs/
http://www.mbs.rs/pocetna.html

Poslednja izmena:
tipicno za Gorenje
jednako tretiraju i kupce

recimo varijanta s tzv garancijom na pet godina
obicna ucjena, realno
koja ne vrijedi ako ne servisiras uredjaj svake godine
i koja se odnosi i na nove uredjaje
koji iz Gorenja sve cesce dolaze neispravni
e, onda je na kupcu da zove servisera i popravlja nov uredjaj
mi smo tek nakon puuuno natezanja dobili nov uredjaj
kasnije su nam mnogi rekli, bukvalno sam jelove dobijala.
da su imali isti slucaj, ali im je uredjaj samo servisiran

od ljudi koji s njima posluju cula sam price slicne ovoj gore
ucjene, nenormalni uvjeti...natezanje za svaku sitnicu
neispostovani dogovori...

sto se mene tice
Gorenje vise nikad
a domacoj firmi zelim sve najbolje
i vrlo rado cu nesto kupit
ako je proizvod dobar

tipicno za Gorenje
jednako tretiraju i kupce

recimo varijanta s tzv garancijom na pet godina
obicna ucjena, realno
koja ne vrijedi ako ne servisiras uredjaj svake godine
i koja se odnosi i na nove uredjaje
koji iz Gorenja sve cesce dolaze neispravni
e, onda je na kupcu da zove servisera i popravlja nov uredjaj
mi smo tek nakon puuuno natezanja dobili nov uredjaj
kasnije su nam mnogi rekli, bukvalno sam jelove dobijala.
da su imali isti slucaj, ali im je uredjaj samo servisiran

od ljudi koji s njima posluju cula sam price slicne ovoj gore
ucjene, nenormalni uvjeti...natezanje za svaku sitnicu
neispostovani dogovori...

sto se mene tice
Gorenje vise nikad
a domacoj firmi zelim sve najbolje
i vrlo rado cu nesto kupit
ako je proizvod dobar

Verovatno nije dobar ali nije ni domaci :)
Prave se u Italiji a kvalitet je najverovatnije kineski.

Poenta je da je tako i sa svima ostalima, i sa Gorenjem i sa Candy i sa Whirlpool-om i sa Bosch-om. Svi danas prave smece koje potraje koliko traje garancija i zdravo - "Dodjite nam opet".
Neki brendovi cak i nemaju svoje fabrike, recimo Gorenje prodaje sudo masine a nema takvu fabriku. I ostali su prebacili proizvodnju kineskim fabrikama a onda samo stave svoju etiketu i trguju.

Ali kad je vec tako, opet je zdravije dati prednost domacim trgovcima/proizvodjacima jer svoj novac ne iznose nego ulazu u Srbiju.

Problem kod wesh masina koje se nude u Srbiji sto mi vise nemamo wesh masine sa mehanickim programatorima nego su digitalni,a ti digitalni zahtevaju odredjene uslove gde ce biti smesteni kako se ne bi ucestalo kvarili.Vlaga im nikako ne odgovara,pa mi danas imamo na trzistu Srbije masine koje su u stvari napravljene po konceptu stanovanja i zivljenja na Zapadu,a to znaci da treba imati posebnu prostoriju u kuci samo za wesh masinu.Mi obicno skoro svi drzimo masine u kupatilu gde se tusiramo,a onda ta vlaga cini svoje vremenom.Doveli smo sebe u situaciju kao kad bi TV smestili u kupatilo i to sve izbacivanjem starih modela wesh masina iz proizvodnje u nasim firmama.Ove nove verzije su dusu dale za proizvodjace i trgovce,ali ne i za potrosace,jer u uslovima stanovanja kod nas.te su masine izuzetno podlozne servisiranjima ili kupovinom drugih istih takvih.

Verovatno nije dobar ali nije ni domaci :)
Prave se u Italiji a kvalitet je najverovatnije kineski.

Poenta je da je tako i sa svima ostalima, i sa Gorenjem i sa Candy i sa Whirlpool-om i sa Bosch-om. Svi danas prave smece koje potraje koliko traje garancija i zdravo - "Dodjite nam opet".
Neki brendovi cak i nemaju svoje fabrike, recimo Gorenje prodaje sudo masine a nema takvu fabriku. I ostali su prebacili proizvodnju kineskim fabrikama a onda samo stave svoju etiketu i trguju.

Ali kad je vec tako, opet je zdravije dati prednost domacim trgovcima/proizvodjacima jer svoj novac ne iznose nego ulazu u Srbiju.

iskreno, samo ovo zadnje je bitno
ako par ostaju ovdje
naravno, bilo bi bolje da je vise radnih mjesta ovdje, al ok
bolje 10 nego nijedno

a da me neko ucjenjuje kobsjagi garancijom
kao sto to gorenje radi
neka fala

Koliko para toliko i muzike.

Davno proslo.
Sada vazi ( barem za kucne aparate) : " Malo muzike, koliko god platio".

Sve je danas Kina i kinesko, samo se razlikuju cene i nalepnice sa imenom brenda, a kvalitet isti - nikakav.

Naš Indest radi ko sat već 10 godina i kao je stalno mokar i staalno se tuširamo pored njega i stalno na njemu ppresvlačimo decu... Daklle ni jedan jedini problem.

Nema to veze sa Indesitom, nego sa vremenom kupovine. Do pre 10 godina, skoro sve masine su valjale i bile sposobne da odrade 15 god.
Danas jedva izguraju garantni rok.

Problem kod wesh masina koje se nude u Srbiji sto mi vise nemamo wesh masine sa mehanickim programatorima nego su digitalni,a ti digitalni zahtevaju odredjene uslove gde ce biti smesteni kako se ne bi ucestalo kvarili.Vlaga im nikako ne odgovara,pa mi danas imamo na trzistu Srbije masine koje su u stvari napravljene po konceptu stanovanja i zivljenja na Zapadu,a to znaci da treba imati posebnu prostoriju u kuci samo za wesh masinu.Mi obicno skoro svi drzimo masine u kupatilu gde se tusiramo,a onda ta vlaga cini svoje vremenom.Doveli smo sebe u situaciju kao kad bi TV smestili u kupatilo i to sve izbacivanjem starih modela wesh masina iz proizvodnje u nasim firmama.Ove nove verzije su dusu dale za proizvodjace i trgovce,ali ne i za potrosace,jer u uslovima stanovanja kod nas.te su masine izuzetno podlozne servisiranjima ili kupovinom drugih istih takvih.

Interesantna teorija. Mislim da tu ima nesto a potpuno je vazeca za USA, ali u Evropi je drugacije.
Nema bas toliko prostora pa nema ni namenskih soba za klavir ili belu tehniku.

Elektronski programatori su uvedeni sa jednim razlogom - da krace traju i donesu prihod fabrikama kroz rezervne delove.
Isto je i sa "modernim" plasticnim kazanima. Oko grejaca se nahvata kamenac pa se istopi i kazan ( na sarim prohromskim - nemoguca stvar). Ili nastrada kuglicni lezaj ( 200 din) kojeg ne mozete da zamenite kao na starim masinama, nego morate ceo bubanj da menjate a to je 70 evra.
Klasicna prevara i otimacina, ali to svi rade ....i Gorenje i Bosch i Candy...svi osim Miele koja kosta 1200e+ i ne isplati se ( bolje kupiti 5 jeftinih).

Kad je vec tako, bolje da kupim kod domaceg prodavca ako daje pristojnu garanciju.
Zasto bi bilo bolje da me kraducka Slovenac ?
Srpska firma ne iznosi pare, nego ce uloziti u neku dalju proizvodnju i zaposlice nekoga...a i oni ce morati da trose u Srbiji i pare se okrecu sto je dobro za sve koji zive u Srbiji.

Poslednja izmena:
Srpska firma ne iznosi pare, nego ce uloziti u neku dalju proizvodnju i zaposlice nekoga...a i oni ce morati da trose u Srbiji i pare se okrecu sto je dobro za sve koji zive u Srbiji.

E tako sam i ja mislio i kupovao domace proizvode, al dzabe kad su toliko nekvalitetni da sam svako malo morao po novi - e onda sam pustio da novac izadje iz zemlje i sad sam koliko toliko miran.

Interesantna teorija. Mislim da tu ima nesto a potpuno je vazeca za USA, ali u Evropi je drugacije.
Nema bas toliko prostora pa nema ni namenskih soba za klavir ili belu tehniku.
Njihova je teorija,a ja sam samo preneo svoje zapazanje.Ne mislim samo ja tako o tome,to je primeceno na mnogo roba koje se nude na trzistu.Pocelo je sve davno sa kisobranima i to navodno u Kini.Zakljucili su da ako prave dobre kisobrane,posle izvesnog vremena nece imati toliko posla kao kad bi pravili lose,za dva-tri puta da se otvore i posle ih mozes baciti.Logika je prenesena i na ostale robe.Problem kod takvog razmisljanja je u tome sto se gleda kratkorocno,a dugorocne posledice jesu i bice katastrofalne.Resursi se trose,a oni su nesto nepovratno i moraju biti ostavljeni i sledecim zivucim generacijama na ovoj planeti.Ovakav nacin proizvodnje je,,trazenje zaposlenja"i najvise je nalik kad drzavna administracija izmislja javne poslove samo da bi neko dobio posao na nekoliko meseci.Radnici primaju tih nekoliko meseci plate,simulira se navodno neka proizvodnja koja ce se preliti u potrosnju i na kraju bas nista korisno.Bilo bi bolje da rade kvalitetnije mashine pa da rade i 30h nedeljno,a za vecu prodajnu cenu-nego ovako.

E tako sam i ja mislio i kupovao domace proizvode, al dzabe kad su toliko nekvalitetni da sam svako malo morao po novi - e onda sam pustio da novac izadje iz zemlje i sad sam koliko toliko miran.
Vise je razloga zasto nasa roba nije kvalitetna kao neka uvozna,a po mom misljenju nekoliko je jakih razloga.Da ne bih sada analizirao problem po problem,napisacu samo onaj koji mi se cini kao najveci.Mi u ovo malo nasih preduzeca koja se bave iskljucivo proizvodnjom,nemamo zaposlene pametne,obrazovane,mlade ljude koji bi se bavili tehnologijom proizvodnje,tj.izgubili smo onaj deo u firmama, koji smo zvali,,razvojni sektor"(negde su ga zvali,,programsko planiranje).U firmama su postojale kancelarije u kojima su radili stariji inzinjeri sa zadatkom da se bave novim tehnologijama kako bi ponudili trzistu nove i bolje proizvode.Ti timovi su planski nadopunjavani mladjim inzinjerskim kadrom,a to je danas skoro sasvim nestalo,osim ponegde u nekoj jacoj porodicnoj kompaniji ili u nekoj jacoj koja je privatizovana sa strane.Danas su,pogresnom privatizacijom, u velikoj meri potpuno nestale firme i firme koje su tu postojale decenijama i mladi se posle fakulteta nemaju gde zaposliti i tako ravijati nauceno kroz proizvodnju roba sa naseg trzista.Stariji su otpusteni,znanje nisu preneli i mi danas imamo ovde neke strane firme gde im nije potrebna uopste nasa pamet,nego ti serviraju na traci delove i,,navali".Nasi mladi inzinjeri i nemaju drugo resenje nego da gledaju napustiti zemlju i razvijati nove tehnologije u tim stranim zemljama.Ovo je samo jedan od razloga zasto mi imamo u dosta slucajeva losu robu.

Svakako je to jedan od razloga, al ja ne sumnjam da i mladi inzinjeri znaju da naprave neke bazicne stvari (kakve su uglavnom i najpotrebnije), al diktat profita ih tera da naprave proizvod za sto manje novca kako bi zarada bila maksimizirana - i naravno gde ce naci ustedu nego na kvalitetu. To sve naravno funkcionise kad je novo, al kad se malo duze koristi nedostatak kvaliteta dodje do izrazaja - naravno testovi idrzljivosti su svedeni na minimum ili potpuno izbaceni zbog ustede.

Pre jedno godinu-dve riknuo mi frižider i odem ja u "Tehnomniju" da uzmem drugi . Meni se svideo "Candy", iako je nešto malo skuplji od "Gorenja", a i garancija je duplo manja (ne mogu se sad seseti tačno). I tako ja ćaskam sa prodavcem kako mi se najviše sviđa "Candy" kad prilazi jedan čovek i počne ovako nešto: " Eto ona moja luda žena uzela Candy a ja se nisam ni pitao, nije potrajao ni godinu dana a on crko i sad ne znam šta da radim ovi iz garancije kažu da ne prihvataju garanciju pa se preganjam sa njima , ove Candy ništa ne valjaju, eee da je žena bila pametna da uzme naše gorenje bog da je vidi , naše je ipak naše " . I tako on sve najgore za Candy a sve najboolje o gorenju. A meni nešto čudno što priča da je gorenje naše , zašto bi neko to govorio, nemoguće je da nema nikakve istorijske asocijacije kada čuje reč gorenje nego tu reč vezuje za "naše" ? Onda odem u drugu, pa u treću prodavnicu pa kod pajtosa . Tamo drmnem pivo, reč dve, pridružio nam se treći prijatelj , pa i sa njim pivo, reč dve, a kad sam se setiio da treba da naručim frižider prošlo je nekoliko sati. Vratim se u "Tehnomaniju" kad ono onaj isti čovek izlazi iz kancelarije gde su prodavci, prilazi novom kupcu i priča istu priču . Pomislih " Hebote pa ovo gore nego na buvljacima" . Izašao sam iz radnje, otišao u drugu prodavnicu i tamo naručio isti Candy koji eto i danas radi, a dokle će , to ću tek videti.

Poslednja izmena:
Kad je vec tako, bolje da kupim kod domaceg prodavca ako daje pristojnu garanciju.
Zasto bi bilo bolje da me kraducka Slovenac ?

Domaci privrednici isto tako mogu da izvezu pare u inostranstvo. Inace Gorenje ima trosak proizvodnje ovde, ko da je svaki dinar koji dobiju od prodaje cist dobit.

Domaci privrednici isto tako mogu da izvezu pare u inostranstvo.

MOGU, i MOZDA hoce ali Gorenje iznosi SIGURNO.

I sta je bolje po Srbiju i standard svih nas ovde? :) Solidna sansa ili siguran gubitak ?

Inace Gorenje ima trosak proizvodnje ovde, ko da je svaki dinar koji dobiju od prodaje cist dobit.

Nema u ovoj prici sa ves masinama.
Gorenje ovde proizvodi bojlere ( i valjda frizidere) a ne ves masine. Inace, da nema Gorenja u Srbiji, ti radnici ne bi ostali bez posla nego bi radili u Metalcu, DOM-u itd, u firmama koje bi preuzele deo kolaca od Gorenja.
Ionako mi nije jasno kako Gorenje uspeva da prodaje bojlere u Srbiji kad za iste pare ima mnogo boljih od prohroma ( i jos domaca roba).

Poslednja izmena:
MOGU,

Nema u ovoj prici sa ves masinama.
Gorenje ovde proizvodi bojlere ( i valjda frizidere) a ne ves masine. Inace, da nema Gorenja u Srbiji, ti radnici ne bi ostali bez posla nego bi radili u Metalcu, DOM-u itd, u firmama koje bi preuzele deo kolaca od Gorenja.
Ionako mi nije jasno kako Gorenje uspeva da prodaje bojlere u Srbiji kad za iste pare ima mnogo boljih od prohroma ( i jos domaca roba).

Gluposti, odakle ti ideja da bi ljudi radili u Metalcu ako Gorenja vise nema u Srbiji.

Inace vec sam reko da domaca firma koja se ovde reklamira ne proizvodi u Srbiji

Back