Domaća epska fantastika

Nešto po knjigama,ali veći deo slušajući i beležeći priče starijih ljudi.Moj posao mi je omogućio da provedem veliki deo života po terenima i to onim u koje ljudi ,obično ,ne idu.Odaću ti jednu tajnu.Mene je to od malena privlačilo.Zarazio me deda,koji je u svojoj mladosti imao susret sa vilom.Još uvek se nadam da će se i meni to desiti.

Hahaha!!! verujem ti. I ja sam obozavao da slusam price starijih o tim natprirodnim pojavama i bicima. Jednom mi je deda ispricao o bunaru nekom gde su se vile okupljale jednom mesecno i svaki put bi mladic iz sela nestao.
Da me je...s ne znam koje je selo u pitanju. Davno je to bilo.

Različiti su opisi okrilja.Uglavom se slažu da je to deo odeće,kao neki mali plašt.U pesmi Kraljević Marko skida"krila i okrilja" vili i tako je natera da po Miroču sakupla trave i izleči Miloša koga je ustrelila.Momci su uhodili vile kada se kupaju i pokušavali da ukradu okrlje i sakriju ga.Interesantno je da se kod svih naroda vile opisuju odevene na isti način i da se plašt svugde pojavljuje,a razlikuju se dužine i oblik.

Zanima me šta mislite o problemu koji se postavlja pred pisca(ali i druge umetnike)koji se bave domaćom fantastikom.Ako je priča vezana za mitove i legende da li savremeni umetnik ima nešto veću odgovornost,s obzirom na "duhovnu zapuštenost"domaćeg čitaoca u toj oblasti.Da li svako korišćenje legendi i mitova predstavlja za većinu,ili bar značajan broj,prvo iskustvo sa konkretnim pričama?

Zanima me šta mislite o problemu koji se postavlja pred pisca(ali i druge umetnike)koji se bave domaćom fantastikom.Ako je priča vezana za mitove i legende da li savremeni umetnik ima nešto veću odgovornost,s obzirom na "duhovnu zapuštenost"domaćeg čitaoca u toj oblasti.Da li svako korišćenje legendi i mitova predstavlja za većinu,ili bar značajan broj,prvo iskustvo sa konkretnim pričama?

Pa da ima odgovornost, i verovatno ne sme da odstupa suvise od doticnog mita i da ne izoblicava suvise isti mit...A ima i odgovorsnost da ne predstavi mit pogresno citaocu...
I na drugo pitanje, mislim da je odgovor, da.:D

Upletena griva kod konja je rad vila. I meni je deda pricao o susretu sa njima. Nije se jednom desilo da ujutro kad podje da nahrani konje zatekne ih zadihane i sve u znoju i peni / Jahale ih vile/ Naravo tu su dolazili u obzir samo rasni zdrepci a ne neke rage i kljusine. Ako neko rasplete grivu vila ustreli pocinioca.
Pricalo se da su dobre muzicare frulase, gajdase, itd vile odvodile i da su im po celu noc svirali.Nagaziti na vilino kolo je imalo opasne posledice, ljudi su se odjednom razboljevali,zanemeli, gubili pamcenje i slicno.

Ne zaboravimo da kod nas preko 50 god. " Boga nije bilo" / Komunizam/ i da su sve te price tada bile ismejavane sto nije ostalo bez uticaja. Dok je svetu reprezentovan Drakula mi smo imali Mirka i Slavka. O redu zmja se ucilo samo u visim skolama.

Ne zaboravimo da kod nas preko 50 god. " Boga nije bilo" / Komunizam/ i da su sve te price tada bile ismejavane sto nije ostalo bez uticaja.

Naša mitska bića, pa i vile, nisu deo hrišćanstva, tako da je svejedno što u socijalizmu (ne komunizmu) "boga nije bilo" (a bilo ga je inače danas ne bi bilo SPC).

Sva ta bića su iz doba pre prihvatanja hrišćanstva, kada su Srbi bili mnogobošci. A koliko je ta tradicija jaka u našem narodu govori i to što je sve do sredine XX veka bilo ljudi koji su više verovali u tu mitologiju nego u hrišćanske svece i Boga. A evo, i danas pričate o našim mitskim bićima, i dalje su aktuelna.:D

Ako si primetio " Boga nije bilo " je pod navodnicima. Normalno da su ta bica bila pre prihvacanja hriscanstva- toliko cak i ja znam. Drzava je bila socijalisticka ali je vladala K.P.
Srpska slava je dokaz da je zadrzano nesto pagansko.
Ipak hvala na trudu.
Pozdrav !

Da budemo u istom duhu precizni prvo KPJ,pa posle SKJ.
Drakul ili Drakula ,baš nije dobar primer ,pošto je i on "naš" hoću reći sa Balkana i u jednoj tendenciozno zlonamernoj varijanti je postao simbol zla.
Ali vratimo se onome što je G.H.O.S.T. rekao.Slažem se sa njegovim mišljenjem i mislim da su pisci koji se bave domaćom fantastikom donekle kreativno hendikepirani u odnosu na svoje kolege iz "zapdnog sveta",koji imaju više slobode u korišćenju svojih mitova i legendi ,pošto su oni mnogo poznatiji njihovim čitaocima,a i našim.Kada se koriste ili pozivaju na Kralja Artura i vitezove Okruglog stola ,na primer,stvar je jednostavna i bliska i našim čitaocima ,što nije slučaj sa Baš Čelikom ili Nemuštim jezikom.

Back