Dom i politika ?

Morah podeliti par misli sa forumasima, nepretenciozno vikendasko caskanje ....

Pre izvesnog vremena bih taknuta temom na pdf-u DiP ...
iznoseni su i stavovi kako su najsretniji slobodni brakovi, gde se partneri ne kontrolisu i ne obuzdavaju u zivotnim htenjima.

Sa ljubavnog aspekta ja licno nikada nisam tako razmisljala, ali nemam previse bracnoga staza da bih mogla pametovati previse na zadatu temu.
Mislim da sam u zivotu uvek imala previse obaveza, da jednostavno nisam imala vremena niti zivaca za takve varijante. Veza meni ili funkcionise, ili ne. Zivim u ubedjenju( mozda i zabludi :prstic:) da nikada nisam prevarena ...

Politicki sam apsolutno nepismeno i neobrazovano stvorenje, to uvek isticem. Kao i da verujem samo svojim ocima i instinktima.

Pade mi ( nemam pojma odakle) na pamet Ceska, koja je u Evropi poznata kao No1 po broju razvoda ... i, ne mogah se oteti osecaju da su te dve na izgled potpuno razlicite stvari mozda i nekako povezane...

Kako se to kod nas preljuba smatra izrazom psihofizickog zdravlja i kondicije, a negde jednostavno cinom koji oduzima previse vremena i energije pojedincu da je prakticnije iskreno pekinuti propalu zajednicu i pokusati sa vanbracnom... ili cak i novim brakom... pa dok traje ..
Bez lazi, bez prevare

I, ko je blesav- Cesi ( koji se mirno otcepise i napreduju) ili mi?
Da li su se takvim razmisljanjima mogli spreciti ratovi '90-tih na prostoru exYu ???

Da li ja jednostavno nemam blage veze o cemu kuckam, ili tu ipak ima necega ?

Šta je sa decom? kome ona "Pripadaju" ili bolje formulisano pitanje ko je njima potrebniji i ko to može da sa sigurnošću utvrdi.
Ako si ustanju da promeniš(probudiš) sebe, da li si u stanju da promeniš(probudiš) i još nekoga?

Poslednja izmena:
Corto M;bt96380:
Šta je sa decom? kome ona "Pripadaju" ili bolje formulisano pitanje ko je njima potrebniji i ko to može da sa sigurnošću utvrdi.
Ako si ustanju da promeniš(probudiš) sebe, da li si u stanju da promeniš(probudiš) i još nekoga?

ja ovo nakuckah poput/ iz perspektive deteta :think:
da su svi zeleli dezertirati, ne bi bilo rata ???

a tvoj komentar, prvi deo, ne razumem :rumenka:
mozda bih mogla reci- deca rastu bez obzira na sve ?

Poslednja izmena:
....Izvinjavam se na oduzetom prostoru,.......ali moja malenkost otprilike ovako misli,....o našem, Božjem, izabranom narodu,....
Mnogo manjih stvari mi nismo svesni u prošlosti bili a kamoli ovako velikih, koje su temelj porodice i društva uopšte,...
Šta ovaj ,,izabran, narod misli,....on uopšte ništa ne misli,...ništa,....bole ga dupe za sve,.....sklon je da priča gomilu gluposti u koje ni sam ne veruje,...potapši ga po ramenu,....porašće za 5 centimetara,....neka žena skuva dobar ručak, nek obuče lep donji veš, da ga uzbudi kad je dovoljno pijan da ne prepoznaje da li mu je žena ili švalerka, i sve će da bude idealno,......a ona,.....samo mi daj dovoljno para da trošim, a pa bole me dupe,...naći ću ja sebi,.....Na očigled, to je život,.....Stvarnost je sasvim drugačija,......Balkan smo mi,....koreni su naši ono od čega mi bežimo a pobeći ne možemo,....geni nas potsećaju, savest proziva,....
Mislite vi šta hoćete,....gospodo moja draga,.....svako onaj, ko se svesno ili nesvesno udaljava od Boga i Božjih principa, ne može imati sudbinu drugačiju nego je mi imamo,....i neće se ona menjati nikad,....nikad,....dok se mi ne počnemo menjati,...ništa ne znače pune crkve,.....dok se mi ne napunimo,....ništa ne znače propovedi, dok se duhom ne napune,.....Možemo lagati sebe,.....Stvoritelja prevariti ne možemo,....Tu leži odgovor za sve,....tu je rešenje,....a, mi možemo sad komentar na komentar, opravdati se nećemo, Bog vidi sve,....i varamo se ako mislimo da i sve prašta,...varamo se,...
Generalno gledano,....lažne i pogrešne uzore imamo,....sebe u pogrešnom svetlu vidimo,...... ni prema sebi ni prema drugom nismo iskreni,....šta znači dobro srce ako ga niko ne prepoznaje??? Deca nam se otuđiše,....krivimo zapad za njihovu sudbinu, a nas nema ni na jugu ni na severu, ni na istoku,...Došlo je vreme da za sve krivimo politiku, a najčešće smo apolitični,.....pa gde je onda uzrok svemu,....mi nismo u stanju ni da sagledamo problem, a kamoli da ga rešavamo,....psiholozi, psihijatri,...to su doktori za ludače i ludake,...ne daj Bože da nas neko samo i poveže sa njima,....a kad se desi ovakvo silovanje 8- godišnje devojčice, svi se zgražavamo,.....svi,......a šta je neko uradio da se ovako nešto ne desi,....ma, lažimo se,...lažimo da sebe opravdamo,....nije niko ništa uradio,.....suosećaćemo sa ovom porodicom nedelju dve pa ćemo sve opet zaboraviti,....pa onda do nove nesreće,.....možda,.....naše,....

divilac;bt96426:
..

Mislite vi šta hoćete,....gospodo moja draga,.....svako onaj, ko se svesno ili nesvesno udaljava od Boga i Božjih principa, ne može imati sudbinu drugačiju nego je mi imamo,....i neće se ona menjati nikad,....nikad,....dok se mi ne počnemo menjati,...ništa ne znače pune crkve,.....dok se mi ne napunimo,....ništa ne znače propovedi, dok se duhom ne napune,.......

Ali divilac- Ceska je zemlja ateista ;)
I, niko od njihovog naroda nije morao ubiti nekoga iz susednog bratskog ...

DA li neki narod ima vishe razvoda..je samo slika tamoshnje propagande i necega sto moćnici zele time da dobiju,,,Kvazi slobodan narod?..Skretanje percepcije sa mnogo vaznijih poteza?...Scenario je poznat..iako se ponavlja..uvek iznenadi...nered-haos..strah...pogodno tlo za manipulaciju..."niko nikoga ne podnosi...i nema prava da kontrolishe"..anarhija u zivotu vodi nesrecnim dushama
Coveku nije potreban recep za zelju...zivot..za svoj nacin..niti moralno nacelo...brak ili slobodna veza..nije bitno..Nije vazna forma..vec sadrzajnost..i kvalitet koji mi dajemo..
Plemenit covek uvek ce razmishljati da svojem bliznjem pomogne...uveseli ga..ili raznezi i obraduje... Ako ne zelimo da se potrudimo...jer neku vezu..ili zivot toliko istroshimo(a ne revitalizujemo-jer TO nije nasha obaveza?????? to treba uvek neko drugi da radi za nas., jer smo mi uvek vredniji i bolji).pa nam ni malo ne lici da MI TREBA DA SE POKRENEMO iz letargije..i licnog zla (arogancije) i ucinimo korak ka lepshem trenutkom...bez da trazimo nagradu(bilo koje vrste..znaci:BEZ UCENE)
Dok ne budemo rasli i razvijali se sa nashom vezom..brakom,zeljom,razumevanjem...ne razmishljanjem o prevari kao po difoltu-obaveznim zacinom u zivotu .necemo ni sebe izgraditi duhovno..niti bilo kako...ni jedna institucija nas ne moze prisiliti ni na sta..do li spoznaja da je za srecu potrebno puno rada..i truda..jer i sam zivot jeste finansijska kategorija ulaganje sebe..."glavnica" se uvecava za kamatu( kompromis+tolerancija)
A da li je prevara samo udovoljavanje izazovima..to ne bi trebalo da se opterecujemo ukoliko zaista umemo da kanalishemo sve nashe mracne sile..i ne opterecujemo okolinu time.

Tol;bt97147:
,,Kvazi slobodan narod?..Skretanje percepcije sa mnogo vaznijih poteza?...Scenario je poznat..iako se ponavlja..uvek iznenadi...nered-haos..strah...pogodno tlo za manipulaciju..."niko nikoga ne podnosi...i nema prava da kontrolishe"..anarhija u zivotu vodi nesrecnim dushama
.

da... mora da je to ... opsednutost detaljima kada nemas kontrolu nad situacijom ...
:heart:

никола82;bt98122:
U pravu si.To je deo totalitaro liberalne filozofije koja ce unistriti porodicu ako joj se dopusti.Slobodno brakovi ni nisu brakovi a otvorene preljube su cirkus od zivota.

Ja kuckam za tu vrstu slobode, nisam sigurna da je klasicna porodica izdrzala pritiske svih stresova ovog prostora ...
Cini mi se da su Cesi bolje prosli, sa svim tim lomovima...

neocekivano , stize jednostavan odgovor od tgdanijela ...
TRADICONALNI TIP-reprodukcije se odlikuje brzom smijenom pokoljenja roditelja s pokoljenjima dijece. Karakteriše ga visok natalitet i mortalitet, kratko trajanje života i ograničen prirodni priraštaj stanovništva. Ovaj tip je bio karakterističan za sve narode svijeta do početka 20. vijeka, a za neke je ostao i dan danas.

SAVREMENI TIP reprodukcije se karakteriše niskim natalitetom i mortalitetom, produženim trajanjem života i sporim porastom stanovništva. Takvu reprodukciju ima većina naroda Evropske Unije.

Prema promjenama u natalitetu, mortalitetu, fertilitetu (prosjek dijece po jednoj ženi), prosječno trajanje života, bračnosti i razvodivost, u demografskoj tranziciji se razlikuju četiri faze.

U 1. FAZI -žene rađaju prosječno preko šestero djece, a prosječno trajanje života je ispod 45 godina. Smrtnost odojčadi (do jedne godine starosti ) je visok- preko 50 promila.
Prirodni priraštaj stanovnistva u toj fazi raste zbog opadanja mortaliteta, a održavanja visokog nataliteta. U toj fazi se nalaze najsiromašnije zemlje Afrike.
U 2. FAZI –tranzicije žene rađaju prosječno oko četiri djeteta, a trajanje života dostiže 55 godina. Smrtnost odojčadi i ukupan mortalitet brzo opadaju, a visok natalitet se održava. Zbog tog nesklada dolazi do visokog prirodnog priraštaja, koji u nekim zemljama dostize 25-30 promila i uzrokuje “demografski bum”. Danas se u toj fazi nalaze mnoge zemlje Latinske Amerike, Azije, Afrike.
U 3. FAZI – tranzicije prirodni priraštaj stanovnika opada. Žene rađaju prosječno tri djeteta, a trajanje života je prosječno 65 godina. U toj fazi počinje “planiranje” djece u porodici, zbog uvećanih zahtjeva roditelja pri njihovo odgajanju. U ovoj fazi nalazi se niz zemalja S.Afrike, Istočne i Zapadne Azije.
U 4. FAZI –tranzicije je jasno izražena tendencija opadanja prirodnog priraštaja koji se približava nuli. Žene rađaju prosječno dvoje ili manje od dva djeteta, a prosječno trajanje života je 65 godina. Zaključju se kasni brakovi, a razvodivost je visoka. Stanovništvo raste ali usporenim tempom, tako da se javlja “demografska kriza”. U takvoj fazi nalaze se razvijene Evropske zemlje. Tu spadaju i Srbija i R.Srpska iako nisu razvijene.

Back