Документарни филм Завештање

Sanovnik

Buduća legenda
Poruka
37.333
Сад сам гледао докуметарни филм " Завештање" у коме се ређају сведочења људи, који су као деца преживели пакао Јасеновца, Јастребарског, и осталих логора смрти за Србе и српску децу у НДХ, од 1941 до 1945. Цео докуметарац је црно бели, без и једне архивске фотографије, и састоји се само од живих сведочења. Има више сведочанстава о убијању српске деце од стране часних сестара. Филм је изузето потресан.
Привукле су ме две секвенце.

" Нас децу и мајке су спроводили у колони. Ноћу смо спавали на отвореном, а усташе су биле около и у главном осим стражара исто спавали. А наше комшије хрвати, организовали су сражу, да не би неко од нас случајно побегао, док се усташе одмарају".

" Кад је после неколико дана споре вожње, без воде и хране, воз у коме смо ми деца били, стигао у Славонски Брод, нас децу су истерали из вагона и потерали нас у шетњу Славонским Бродом. Формирала се дугачка колона. Онда су се скупли мештани брода. Нарочито дечаци, који су имали сви до једног кратке панталоне и беле сокне. Засули су нас поквареним јајима, камњем и блатом. Гађали су нас свим и свачим. Ја сам била потпуно прекривена мућковима, чворугама и блатом, кад су нас у воз вратили.".

Разлог због ког сам ово поставио на Политику је тај, што је тај филм приказан тако да га врло мало људи види, на РТС2, без адекватне рекламе. Тек кад овај филм буде приказан на РТС1. и то са озбиљном рекламом од недељу дана, ова тема ће постати историјска, а не политичка. Можда је превише да тражим да буде приказан на Н1? Али и то што не може да буде на Н1, је исто политика.

Ono sto je evidentno iz ovog filma (nisam gledao, vec iz ovog sto si ti izvukao) je da se narod u Hrvatskoj znao sta se desava sa Srbima i znao za logore.

A ja odavno tvrdim da je sigurno znao jer su unakazeni lesevi godinama plovili Savom sve do Beograda, sa sve pogrdnim natpisima tako da nema zabune ko su bile zrtve po nacionalnosti.

Zato je 1945 Hrvatsku trebalo spaliti napalmom do poslednje travke.

Ono sto je evidentno iz ovog filma (nisam gledao, vec iz ovog sto si ti izvukao) je da se narod u Hrvatskoj znao sta se desava sa Srbima i znao za logore.

A ja odavno tvrdim da je sigurno znao jer su unakazeni lesevi godinama plovili Savom sve do Beograda, sa sve pogrdnim natpisima tako da nema zabune ko su bile zrtve po nacionalnosti.

Да. Има много разлика између нацистичких логора смрти, под управом Немаца, и ових хрватских заубијање пре свега Срба. Прво сви у Хрватској су знали све што се дешава, азаиста ноги су се о то окороистили у најширем слоју. Друго, логори су у НДХ били мучилишта и места стравичног садистичког иживљавања. Треће у убиању Себа, учестовале су најшира маса хрватског народа. Врло често људи који уопште нису у усташким редовима, него напросто хрвати. Или на пример хрватаски клер. И свештеници и часнесестре, које су изразито сурове биле према деци. И најважније, хрвати никад за то нису кажњени нина једна начин.

Да. Има много разлика између нацистичких логора смрти, под управом Немаца, и ових хрватских заубијање пре свега Срба. Прво сви у Хрватској су знали све што се дешава, азаиста ноги су се о то окороистили у најширем слоју. Друго, логори су у НДХ били мучилишта и места стравичног садистичког иживљавања. Треће у убиању Себа, учестовале су најшира маса хрватског народа. Врло често људи који уопште нису у усташким редовима, него напросто хрвати. Или на пример хрватаски клер. И свештеници и часнесестре, које су изразито сурове биле према деци. И најважније, хрвати никад за то нису кажњени нина једна начин.

Potpuno se slazem, otud moja poslednja recenica u prethodnom postu.

Oni su zapravo bili nagradjeni - dobili su SR Hrvatsku, koja se izrodila vidimo u sta. A trebalo je da budu ogroman zatvor, ako bi se iko i ostavio u zivotu.
I cim su pusteni s lanca, ponovili su genocid, ovaj put obavljajuci posao do kraja.

Ako su znali Hrvati, znali su i Srbi....

Da su učestvovale mase Hrvata, Srba ne bi bilo u RH niti u BH..

Ako su znali Hrvati, znali su i Srbi....

Da su učestvovale mase Hrvata, Srba ne bi bilo u RH niti u BH..

Шта ти то значи, знали су исрби. Који Срби? Срби су поклани после рата и убијени у појам од стране хрвата тита. А они људи српског порекла који су били уз тита, онинису више били Срби, него југословени српског поркела а хрватске провинијенције. То код вас није никад постојало. рвати су уввек прво хрвати па све друго. И сад се то у Србији прикрива, јер и овај докуметарац је приказа прво на РТС два, без најаве. А на првом програму је приказан у 3 ујутру. Несумњиво је да главнј урденици РТСа и даље раде у корист хрвата и хрватске, из своје југословенске визуре. Друго, најшире масе хрватског народа су учетвовале у геноциду над српским народом. Дакле, комшије организовале страже, да неко српско дете не побегнедок устшае спавају. Хрвати, народ гађају колоне српске деце у Славонском Броду. Дакле народ на улицама. Три хрватска села, у колони иде на српско село. Напрад иде свештеник, тројица усташа, а иза најшареније наоружана маса хрватских сељака, За њима иду хрватице, које су пошле да однесу шта има вредно из села и старија хрватска деца. И на крају српског села више нема нити има иког живог.А то је било колико год хоћеш пута. Да ли сити свестан, да тошто сте ви хрвати,једноставно непостојинигде на свету белом. Али нисте могли даубијете 2 милиона и више Срба. Убили сте једна милион, на територији данање хрватске, затим целе Босне и уз то Срема. И вишебисте Срба убили, да није било Четника, Италијана и Војводе Ђујића. И јошнешто, за то је крив народ у целости, јер између хрвата партизана и хрвата усташе нема разлике, кад је став према Србима у питању. И на крају... ми Срби вам сене можемо осветити никад, чаки кад би то могли технички да урадимо. Од тога једнсотавно нема ништа. И добро је да је тако. Ми једносатавно немамо то у себи, нити имамо толики број убица као ви. Него, знаш ли ти ,колико су српске деце убили хрвати који нису били уопште усташе. Него само хрвати. Или на пример, хрвтаске часне сестре? Е тога видиш кд Срба нема. Наше калуђерице никадниког нису убиле. Ваше јесу.

Nikada mi neće biti jasno ko je taj narod , očigledno pojačane psihopatologije sačuvao od kazne nakon WWII?

Kako i zašto ?
Их зашто. Има много ралога. Ерик Ериксон, отац психологије је написао један одличанј рад на ту тему и прен свих ових злочина под именом, " Психопатологија конвертита". Друго, знаш ли колико дуго су гледали као кметови на слободен Србе,који не плаћају порез,инису кметови, како иду наоружани и јашу коње. Срби су те привилегија Бечу плаћали крвљу, ратујући за њих свуда редом, али хрватски кметови то нису видели. Видели су само слободне Србе који имају далеко бољи статус од њих. А то је тек почетак, Има још толико тога.

Кад немаш одговор, ти постави питање које нема везе са темом.
Зашто би ми кажњавали Русе и Кинезе кад већ нисмо Хрвате?
Da ih kaznimo zato što su naši prijatelji pa da više ne ubijaju sami sebe!
A hrvate smo kaznili.... Šta je bila "balvan revolucija" nego kazna?

Ово, видим, никог не занима.
Изгледа да ке "Крижарица" начисто прсла :) Овде занимљивих и вредних
читања има тек да на прсте набројиш... зато тема ботове и скотове и не занима.

Их зашто. Има много ралога. Ерик Ериксон, отац психологије је написао један одличанј рад на ту тему и прен свих ових злочина под именом, " Психопатологија конвертита". Друго, знаш ли колико дуго су гледали као кметови на слободен Србе,који не плаћају порез,инису кметови, како иду наоружани и јашу коње. Срби су те привилегија Бечу плаћали крвљу, ратујући за њих свуда редом, али хрватски кметови то нису видели. Видели су само слободне Србе који имају далеко бољи статус од њих. А то је тек почетак, Има још толико тога.

Ma mislim da je tu bilo prizemnijih razloga

Pazi , instaliraju u Beogradu lika , da kažemo Hrvata na vlasti , i on čumi u Bgd 7 meseci dok NDH postoji ...

Ko mu je i kada dao odobrenje da može preći Drinu i Savu?

Kažu da je Stepinac vodio pregovore da NDH opstane i posle rata

Da li je JBT bio trojanac uvaljen i Englezima i Rusima ?

Ma mislim da je tu bilo prizemnijih razloga

Pazi , instaliraju u Beogradu lika , da kažemo Hrvata na vlasti , i on čumi u Bgd 7 meseci dok NDH postoji ...

Ko mu je i kada dao odobrenje da može preći Drinu i Savu?

Kažu da je Stepinac vodio pregovore da NDH opstane i posle rata

Da li je JBT bio trojanac uvaljen i Englezima i Rusima ?
Неци су га инсталирали и дали му дозволу. НДХ је била Независна Држава Хрваеска, савезник Трећег Рајха. Србија не за разлику од тога, била окупирана. Немци су чак тражили дозволу од НДХ, да на њеној територији поставе свој логор, старо Сајмиште. И дозволу су добили. Остали логори у НДХ, нису били под командом Немаца, него под командом хрвата. Авелика тема, о убијању Срба од стране хрвата, који нису били усташе, чека наше будуће историчаре.

Не претеруј.
Било је то смутно доба; не много, свакако не и довољно- али било је Хрвата који нису били за то усташтво и фашизам.
Грешка је што Хрватска није денацификована, кажњена и расформирана као држава.
И Немачку је требало "уситнити" на много малих држава, са забраном уједињења на 100 година, али су то спречили Американци, јер су имали друге планове са Немачком.

Back