Dokumenta usvojene dece

Budgerigar

Početnik
Poruka
8
Naisao sam na neki tekst nedavno gde neke osobe od po 18, 20, pa i vise godina tek tada saznaju da su usvojene, pa me zanima kako je to uopste moguce? Zar kod usvojene dece ne pise u njihovim dokumentima da su usvojena ili nesto? Ili bar u medicinskom kartonu? Valjda u medicinskom kartonu, tamo gde pise ko su otac i majka mora da stoji pravo ime (ili bar ,,nepoznato" ili nesto), a nema sanse da niko od tih osoba nije nijednom pogledao svoj medicinski karton.

Naisao sam na neki tekst nedavno gde neke osobe od po 18, 20, pa i vise godina tek tada saznaju da su usvojene, pa me zanima kako je to uopste moguce? Zar kod usvojene dece ne pise u njihovim dokumentima da su usvojena ili nesto? Ili bar u medicinskom kartonu? Valjda u medicinskom kartonu, tamo gde pise ko su otac i majka mora da stoji pravo ime (ili bar ,,nepoznato" ili nesto), a nema sanse da niko od tih osoba nije nijednom pogledao svoj medicinski karton.

Vecina nas nikada nije zagledala svoj medicinski karton jer to je posao lekara.Sta ti i ja tu mozemo da procitamo,posebno one njihove zvrakopise o dijagnozama i lekovima.Postoji dokument pri usvajanju koji se dobija i mislim da su tu navedena imena staratelja a ne roditelja.Generalno,takva deca imaju ista prava kao da su ih ti ljudi rodili i osim toga sto nisu bioloski rodjaci nema nekih razlikaNaravno ako se vole i postuju a to se valjda podrazumeva.

Nznm, recimo kod mene kad god smo isli na one preglede i u osnovnoj i u srednjoj, uvek su nam davali te zdravstvene kartone i onda smo ih mi drzali tamo u redu sve dok nas ne pozovu na pregled, secam se npr. da smo tamo citali ko je bio koliko visok koje godine, pa smo uporedjivali,itd.

Nznm, recimo kod mene kad god smo isli na one preglede i u osnovnoj i u srednjoj, uvek su nam davali te zdravstvene kartone i onda smo ih mi drzali tamo u redu sve dok nas ne pozovu na pregled, secam se npr. da smo tamo citali ko je bio koliko visok koje godine, pa smo uporedjivali,itd.

To je bio pogrešan istup zdravstvenih radnika.
Pacijenti nemaju pravo uvida u sopstveni zdravstveni karton !

Podaci o usvajanju su sluzbena tajna i oni pisu samo u papirima o usvajanju u CSR-u, nikakvi lekarski kartoni, krstenice itd...

Ljudi najcesce saznaju da su usvojeni ili zato sto ih bioloska majka potrazi (sto je retko ali se desava) ili zato sto im to usvojitelji kazu. Ili saznaju slucajno tokom neke bolesti koja moze da bude samo nasledna i slicno...

Back