Doks - nova neophodna reč u srpskom jeziku

Sensei

Master
Moderator
Poruka
94.581
Doks (dox, doxing, doxxing) - čin javnog pružanja ličnih informacija o pojedincu ili organizaciji, obično putem interneta.

Dok je praksa otkrivanja ličnih podataka bez nečijeg pristanka prethodila internetu, "doksing" se prvi put pojavio u svetu onlajn hakera 1990-ih, gde se anonimnost smatrala svetom. Svađe između rivalskih hakera ponekad bi dovele do toga da neko odluči da "pusti dokumente (docs)" o nekom drugom, ko je ranije bio poznat samo kao korisničko ime ili alias. "Docs" je postao "dok" i na kraju sam postao glagol "dox"

Obzirom da mi nemamo nikakav ekvivalent, a vezano je za tehnologiju, ovo je prava reč koju treba da preuzmemo bez trunke stida.

Ma sjajno.
Onda skrinsotuj ovaj post dok istovremeno hejtujes moje pisanje i hestegujes me kao krindz majstora.
Krace nije uvek bolje
I aint goona je seljoberski a I am not going to engleski jezik
Tako je i doxing seljana dok je neovlasteno otkrivanje podataka na srpskom.
Pozdrav.
Doks je od reči dokumenta. Koju ti reč koristiš umesto engleske dokument?
A poenta je imati jednu reč a ne koristiti opis.

Немам ништа против пражења промена.
Али...да се разумемо...
морамо имати меру.
Ако је туђица одомаћена, као "малтретрирање", не треба на силу усвајати други термин.
А ово за "доксинг"...алое...наш језик је веома богат.
Али, ни један језик на свету не може (и не треба, ако мене питате) да све објасни једном речју.
Људи су лењи и докони...зашто бих уместо "откривање туђих пдатака" рекао "доксинг"?
ЗАШТО? Јер је "у тренду"? Е, па, ово није модна сцена. Језик треба чувати, а не дизати ногу за поткивање.
Јер, ми нисмо коњи, већ жабе...

Back