Dokle

Mali čičak

Stara legenda
Poruka
77.633
Inspirisana pricom o dobijanju miliona na lotou... prisetih se komsije... dobio covek velike para, dao jedan dobar deo sinu, a ovaj sve potrosio i jos se zaduzio...

Zanima me,
Da li imate takvih primeraka u porodici i kako reagujete?

Sta biste radili da vam je otac/majka, brat/sestra, muz/zena, dete kockar/alkoholicar ili prosto problematican?
Da li imate razlicite mere u zavisnosti od toga da li je:1.roditelj 2.dete 3.supruznik 4.brat/sestra i koje?

Kad biste rekli E sad je dosta!

Ako uzmemo primer brat i sestra,
roditelj im daje jednako, jedno procerda i zaduzi se, sta vi kao roditelj radite? Iskreno... uzimate cerkin deo i krpite dugove da ne tone dublje?; okrecete ledja i kazete bas me briga? Trece solucije nema

Drugo stanoviste, kao sestra, dajete mu i pomazete po 101 put?; kazete Zabole me?

Inspirisana pricom o dobijanju miliona na lotou... prisetih se komsije... dobio covek velike para, dao jedan dobar deo sinu, a ovaj sve potrosio i jos se zaduzio...

Zanima me,

Sta biste radili da vam je otac/majka, brat/sestra, muz/zena, dete kockar/alkoholicar ili prosto problematican?
Da li imate razlicite mere u zavisnosti od toga da li je:1.roditelj 2.dete 3.supruznik 4.brat/sestra i koje?

roditelj im daje jednako, jedno procerda i zaduzi se, sta vi kao roditelj radite? Iskreno... uzimate cerkin deo i krpite dugove da ne tone dublje?; okrecete ledja i kazete bas me briga? Trece solucije nema

Drugo stanoviste, kao sestra, dajete mu i pomazete po 101 put?; kazete Zabole me?

Ma sve je OK, samo neka vode racuna o dasci u toaletu. :lol:

zabole me nek trose na sta hoce ako zarade samo meni nek nisu na grbaci

Dobro. To je odgovor sa stanovista roditelja.
Sta bi radio da je tvoj brat u pitanju? On npr.pije i trosi, ili se drogira nebitno... dokle bi mu pomagao?
Roditelji vam daju po recimo 200.000e i ti svoje mudro ulozis, ili se bar nadas a on svoje potrosi i jos se zaduzi i dodje i kuka ti. Sta ti radis?

- - - - - - - - - -

Ma sve je OK, samo neka vode racuna o dasci u toaletu. :lol:

Situacija je vrlo realna

Znam nekoliko slucajeva gde su ljudi spiskali 50.000 evra koje su dobili prodajom akcija koje su dobili od firmi u kojima su radili.
Za 5-6 godina im je to otislo i to obicno na neke gluposti, putovanja po svetu i slicno...
Jedan je pokusao da otvori kao neku firmu i otislo mu tu 15.000 evra, pa je onda malo putovao i ode 5.000 evra pa je onda pokusao da ode i zivi i radi u SAD i nije uspeo pa mu je i tu otislo 15.000 evra.
Eto...

Zanima me,

Roditelja bih strpao u staracki dom ili bih ga ostavio, mozda izgleda surovo ali da se popravi nece a mene ne mora da vuce dole sa sobom.
Bratu bih pomogao koliko mogu i terao bih ga da nadje resenje.
Sa zenom isto kao i sa bratom.
Dete bih naterao da zaradi, bar fizickim radom da vidi kako se dolazi do para.

Dobro. To je odgovor sa stanovista roditelja.
Sta bi radio da je tvoj brat u pitanju? On npr.pije i trosi, ili se drogira nebitno... dokle bi mu pomagao?
Roditelji vam daju po recimo 200.000e i ti svoje mudro ulozis, ili se bar nadas a on svoje potrosi i jos se zaduzi i dodje i kuka ti. Sta ti radis?

- - - - - - - - - -

Situacija je vrlo realna
o mom bratu se i radi popusio je jednu kucu,drugu popio,trecu ima u garderobi,cetvrtu u kolima,petu u benzinu,sestu u letovanjima,sedmu u zimovanjima,osmu u zeni,devetu u svalerkama,zaboravicu nesto,a nesrecan je i ne bih se menjao s njim, iako bi neko pomislio kako uziva u zivotu meni je sve pomenuto protraceno jer meni zavidi na svakoj krpi koju kupim

Teoretisanje da li bi i da li ne bi, nema veze sa onim sta bi, u datoj situaciji.
Teoretski - da znam sta radi i kako je zapala u frku i pored prethodnih opomena, okrenula bih se svojoj porodici i zabole me za kokosku.
A kad se desilo, ne jedanput, svaki put je prevladalo u meni ono sto i moj otac ima celog zivota - pomognem, jer sa okrenutom glavom ne umem da zivim. Pojelo bi me da znam da sam mogla da pomognem da ne zavrsi ispod mosta na kartonu, a gledala sam sa strane. I nije moja sestra, sestra je moga muza, a isto bi bilo da je bilo ko ciju situaciju znam.
Eto, budala jednom, budala zauvek, jer njen problem u glavi, ja ne mogu da resim. :roll:

Zanima me,

prvi put greška,drugi put das si bilde treci da ne kazem.msm ko dajdm pare kockaru?

Zanima me,

Nemam takav problem srećom u porodici, ima jedan prijatelj sa majkom. Misliš ovako sa sigurne distance da znaš šta bi i kako bi, ali kad si emotivno upleten tu nisi pametan šta da radiš i onda reaguješ impulsivno, čas si tu da pomogneš, kad se umoriš i pukne ti film pustiš niz vodu, onda nemaš mira pa opet gledaš da se nađeš bogoradajući usput i tako.
Ne vidim neku veliku razliku da li se radi o roditeljima, braći, sestrama ili deci. Ako imate blizak odnos teško da možeš okrenuti glavu i reći da imaš preču obavezu.

Znam nekoliko slucajeva gde su ljudi spiskali 50.000 evra koje su dobili prodajom akcija koje su dobili od firmi u kojima su radili.
Za 5-6 godina im je to otislo i to obicno na neke gluposti, putovanja po svetu i slicno...
Jedan je pokusao da otvori kao neku firmu i otislo mu tu 15.000 evra, pa je onda malo putovao i ode 5.000 evra pa je onda pokusao da ode i zivi i radi u SAD i nije uspeo pa mu je i tu otislo 15.000 evra.
Eto...
Putovanje po svetu nije glupost. Naprotiv, mislim da je to vrh vrhova i jedina sigurica. Misim ne kažem ono u fazonu decidno, kao Bog je tako reko, nego kao čvrsto uverenje i lični stav. Dakle to nije glupost, ono u mom mikrokosmosu.
A vala nije glupost ni uložiti, pa mislim šta da radiš sa 50.000 ako ih ne potrošiš na putovanje po svetu ili uložiš u nešto? Ne razumem šta raditi, misim nije to dovoljno do kraja života osim ako ti lekari nisu prognozirali ono gudbaj za koji mesec. Ebiga, uvek se tek naknadno ispostavi da je ulaganje glupost, a ako ga usere onda je taj neki što je pare imo u ruci jedan genija.

Putovanje po svetu nije glupost. Naprotiv, mislim da je to vrh vrhova i jedina sigurica. Misim ne kažem ono u fazonu decidno, kao Bog je tako reko, nego kao čvrsto uverenje i lični stav. Dakle to nije glupost, ono u mom mikrokosmosu.
A vala nije glupost ni uložiti, pa mislim šta da radiš sa 50.000 ako ih ne potrošiš na putovanje po svetu ili uložiš u nešto? Ne razumem šta raditi, misim nije to dovoljno do kraja života osim ako ti lekari nisu prognozirali ono gudbaj za koji mesec. Ebiga, uvek se tek naknadno ispostavi da je ulaganje glupost, a ako ga usere onda je taj neki što je pare imo u ruci jedan genija.

Забавих се читајући. Моја је идеја да купим комби и постанем мали превозник.

Нова линија типа Е1, Е6 и слично. :mrgreen:

Забавих се читајући. Моја је идеја да купим комби и постанем мали превозник.

Нова линија типа Е1, Е6 и слично. :mrgreen:
Ih bre, pa ja sam imao još pre desetak godina ideju da uvedem neku kako bih reko internet liniju kombi transporta. Dakle kao oni što su svojevremeno vozili minibusom u Budimpeštu na aerodrom za Svet; znači da vaspostavim tu neku liniju za internet korisnike na relaciji Beograd - Novi sad, za početak. I u suprotnom smeru, razume se. Da se ne muče ljudi; toliko žude jedni za drugima svaki dan, toliko je tu nekih potreba, prijateljstava, veza i drugih šema, pa smatram da bi takva linja uz jednu da tako kažem umerenu preporuku vazda bila popunjena.
Pa potrpam tu u konbi pepejaše sa Krstarice, angažujem se na Serbian kafeu, registrujem na Fejzbuku, ono skromna reklama u fazonu ja samo kažem a tipa svima dobro. Pa natrpam tu švalere i razuzdane devojke iz Banata i Bačke u 17:00, a uzvraćam u Vojvodinu ljute momke iz blokova i nadrkne bičarke iz Jerkovića u 19:00.
A vikendom da mi i usfali još koji kombi ako bih bio baš ono aktivan član raznoraznih zajednica na netu.
Naknadno bih uveo i druge linije, po regionu, a i šire.

Odlutaste od teme.

Pitanje je dokle dajete?

Dokle prastate?

Godinama gledate kako neko samo trosi trosi trosi, iz lose odluke ide u goru... i samo dajete... dok ne ostanete bez svega? Kad povlacite liniju?
Da li bi vas zabolelo da npr.radite kao konj, zaradite neki novac, i dodje vam tata/brat/sin i kaze da se zaduzio kod zelenasa.
Sta radite?
Dajete sve sto imate ili kazete ne mogu vise?
Dokle ste spremni da peglate dugove?

Jer gledam roditelje... ima ih podosta u slicnim situacijama, ne odustaju. I stalno daju nove sanse i stalno ista prica.
Samo jednu zenu znam koja je nakon sinovih 1001 odlaska u zatvor, jer on mora da krade, uvek i stalno... rekla:"Nekad pozelim da ga ubiju pa da idem na groblje mirna da ga obidjem a ne ovako, ne znam jel u zatvoru jel ziv ili nije, gde je, jel se drogira, jel prebijen..." :(

Eto...

:eek: ti si stvarno cudan
Pa ako su putovanja ulaganja I promena zivota (ili bar pokusaj,pa ne uspe bas sve sto smo pokusali) ako je sve to glupost sta onda nije :think:

- - - - - - - - - -

A I ti cicak
Brat ti se drogira I ti pitas da l da mu pomazes finansijski... pomazem naravno jer svog brata volim ali mu bas zato ne dam ni dinara

Ne mož', bre, koNbi, tu je sve utaljeno...raasprodato, sale, indiram, što bi rekli toorci..idu toorci, vooku im se jatagani

pa koji bre 5 maso za putovanja, to je malo i, odista, kako može videti nešto novo i biti na nekom drugom mestu da bude bacanje para? gnušajtte se forumaši...
50K€ je, realno, para za trošenje, a svaki investment je npr. sa 200K pa uložiš i vrtiš i to samo ako imaš iskustva i mooda da kreneš, pa ispočetka, 5 godina si kralj, pa naiđe godina kad se samo krpiš...

i raspništvo je za ljude. bitno je da se čovek izvuče, a tu je porodica da pomogne uvek kad treba. moj princip je za sada bio da ne zajmim, ako dam, onda je to sitan iznos i to poklanjam... mislim, dok sam bio u mogučnosti, sad stegla kriza i reuma stegla pleća, te kupite ugalj kod iskre preduzetja...

Back