Dokazivanje dokazanog

kanarinka

Elita
Poruka
16.443
Vec sam na tu temu pisala na podforumu Staracki Domovi,ali smatram da zasluzuje da se posebno o ovome pise!Bez obzira,sto sam trenutno JA u problemu,zelela bih,pa makar na forumu da dam svoj glas o problemu koji je vezan za nase pravosudje!Pa mozda neko iz vlasti procita,i mozda nekim cudom pokrene nesto ka pozitivnom!
Naime,moj otac je ziveo u Nemackoj,tamo se razboleo od raznoraznih bolesti,diabetis typa 2,koji mu je prouzrokovao raznorazna druga oboljenja,a izmedju ostalog i demenciju!Konzilijum lekara doneo je odluku da moj otac ne moze vise ziveti sam,da mu je zabranjeno da rukuje elektricnim aparatima(jer moze zaboraviti da ih iskljuci,pa moze izazvati pozar)da sam sebi ne moze davati medikamente(jer ih zaboravi popiti,ili popije duplo)Sa tim lekarskim nalazima,iz tri bolnice u kojima je vezano boravio tri ipo meseca,otisla sam kod njihovog Sudije za starateljstvo,gde mi je receno,ako se JA ne prihvatim brige o njemu,njihov Sud donosi odluku da moj otac bude smesten u Staracki Dom!Njima je bilo u cilju gde ce coveka smestiti!Tako sam se prihvatila starateljstva nad ocem,nisam platila nikakve takse,nisam morala da donesem sem svog pasosa nikakve dokumente,niti sam morala ista fotokopirati!Sve je Sudija odradila!
Elem,otac je kod mene,a sobzirom da je to starateljstvo na 6 meseci,a nemci ga nece produziti jer nije na teritoriji Nemacke,rekli su mi da uradim starateljstvo u Srbiji,da ga prevedem,i da ce ga oni prihvatiti!
E,kod nas je to procedura!Predala sam zahtev Sudu,oni taj predlog salju CSR,oni postavljaju privremenog staratelja(neku soc.radnicu koja mom ocu ni oci videla nije),potom,moram platiti vestacenje dva neuropsihijatra,iako imam sve lekarske nalaze iz Nemacke prevedene kod sudkog tumaca!Ti lekarski nalazi su puj pike ne vazi!Onda Sudija zakazuje minimum dva rocista,gde sam JA suprostavljena strana tom privremenom staratelju,koja kao stiti prava moga oca!Uglavnom to traje jedno dva-dva ipo meseca!
Sve je to farsa i uzimanje novca i gubljenje vremena!Nikoga nije briga za mog oca,JA brinem o njemu,a Drzava se ponasa kao da sam kriminalac!
Ne znam da li ste imali slicnu situaciju sa nasim sudstvom,kad morate dokazivati dokazano i kako ste se izborili sa tim?

Pa meni je sasvim ok sto je ukljucen socijalni radnik i sudsko vestacenje i rocista.
Ti kad postanes staratelj upravljas sa svom imovinom sticenika, penzijom, nekretninama, odlucujes o njegovom zivotu.
Zamisli koliko bi ljudi bilo iskorsiceno da mozes da doneses papir iz druge zemlje i kao to je to. Koliko bi tu zloupotreba bilo.
Ne kazem da je nas sistem savrsen, mislim suprotno od toga totalno, ali u ovom konkretnom slucaju mi je skroz opravdano.

Ocigledno nisi shvatila,nisam ja donela nekakav papir,vec prevela misljenje konzilijuma lekara gde je moj otac bio tri ipo meseca u bolnici na posmatranju!!!!I sada ce nas neuropsiholog za sat vremena zakjluciti nesto drugo!?Pa nisam ja podplatila nemacke lekare da napisu dijagnozu da je nesposoban da sam vodi brigu o sebi!Ja da nisam donela njegovom lekaru taj papir od Suda,ne bi ga pustili da ga izvedem iz bolnice,pa da sam mu sto puta cerka!A kod nas bi izasao sa odpusnom listom,pa kud hoce!
A ja sam njemu jedino dete,i veruj ti meni,da nije lako sa dementnom osobom,koja ne kontrolise malu nuzdu,kojeg ne smes ispustiti iz vida,jer pada pa se povredjuje,a TI mi govoris da cu kontrolisati njegovu imovinu!Na kraju krajeva niti je moj otac bogatas,niti sam ja finansijski ugrozena!
Ja tvrdim sledece:Ako nemci priznaju nase starateljstvo i nase lekarske izvestaje,po cemu smo MI to toliko pametni da ne priznajemo njihovo?I iz kog razloga taj proces toliko traje?Nakon dve nedelje po podnosenju zahteva nasem Sudu,otisla sam da im dostavim prevode jos nekih lekarskih izvestaja,bilo je 8 ujutro,Sudija je dosla u pola 9,i jos nije poslala nista CSR?Ja o tome govorim,a kada stigne u CSR,tek tamo cu se nacekati,jer i one vise piju kafu nego li sta rade!

A samo da vidite te nemacke lekarske izvestaje!Bolnica salje jedan primerak pacijentu,a drugi njegovom odabranom lekaru!Postoji i CD snimka skenera glave,koja dokumentuje smanjivanje mozdane mase!To nasi lekari ne bi imali na cemu ni da pogledaju!Kada cemo MI dostici taj nivo!?NIKADA!Jedini komentar nase Sudije je bio,da je procedura takva da ne bi doslo do zloupotrebe,da bi joj sledeca bila da su rocista formalna!
Razumela bih da nemam nikakvu lekarsku dokumentaciju,ali ni tada mi to sudjenje nije jasno!Kod nemaca je tri lekara potpisalo njegovu nesposobnost,i to je njihovom Sudiji dovoljno!A verujte,da u Nemackoj lekar ako pogresi,moze ostati bez dozvole za rad!A kod nas mogu da brljaju,i uvek se sve zataska!Tako da ta farsa kako nasi vode racuna da pacijent ne bude iskoriscen,ne drzi vodu!

Samo onaj ko ima dementnu blisku osobu u porodici, može znati šta Kanarinka želi reći....nema tih para koje mogu nadomestiti vreme provedeno uz dementnu osobu....iz ličnog iskustva u CSR su ne prijatni...a i svi znamo kako naša birokratija funkcioniše...nije loše da nam osoba, iz ličnog bogatog iskustva, argumentovano predstavi rad lekara i socijalnih službi u Nemačkoj i rad istih u Srbiji...poslušajmo je...i naravno, druge stručne ili iskustvene ljude...

A gde ti je otac sad? Jel sa tobom?

Naravno da je samnom!On ne zna ni gde se nalazi!Ne mogu da mu objasnim da je u Srbiji i da je njegov stan udaljen 1400km,a on mi tvrdi da je cim se predje nadvoznjak,pa iza Vukov og spomenika!Pa se ljuti sto ga ne odvedem tamo!?A kada samo bili u cekaonici kod lekara,pita me:Koliko para cemo podici?
Mada nije stalno takav,ima trenutaka kada prica normalno,i ko nije stalno sa njim,pomislio bi da je ok!Ali problem mu je i kretanje,ima dana kada ne moze na noge,pa pada,a nekada lepo hoda!Juce je bio sav sretan slusajuci neki prevarantski kviz na radio Fokusu,gde postave neko glupo pitanje,pa kao javljaju se slusaoci i lupaju odgovore,za nagradu LCD TV.Pa 200 puta mi je rekao da zna odgovor!:hahaha:
Nervira me sto nase ustanove nemaju sluha kada im se pojavi neka nova situacija!Sudiju ne zanima sto imam svu lekarsku dokumentaciju,sto sam je prevela,jer MORAM da PLATIM vestacenje nasig neuropsihijatra!:dash:
Drugo,zasto je potrebna ta farsa od sudjenja?Opet ponavljam,u Nemackoj Sudija za starateljstvo vam na osnovu lekarske dokumentacije izdaje starateljstvo,nema nikakvih privremenih staratelja!Ja sa tim papirom mogu u banci podici njegovu penziju(a Sud je banku sluzbeno vec obavestio da moj otac vise ne moze podizati penziju,bas iz razloga da ne bi bio prevaren),ali ja Sudu podnosim izvestaj kada sam podigla i koliko novca!Time oni stite tu osobu od prevare!Ne mogu ja podici sav novac,a da nikom ne polazem racun!Njima je bitno da takva osoba bude zbrinuta,a meni je receno da sam odgovorna za njegovo dalje lecenje i da ga ne smem ni 2 sata ostaviti samog!U slucaju da sam ostala tamo,i da sam ga ostavila,a on izasao na ulicu i nesto mu se desilo,ja bih bila odgovorna,kao i majka za maloletno dete!
Slozicete se da kod nas nije tako!U ovoj drzavi sve institucije samo gledaju da vam naplate takse,nije im cilj da rese problem,a najgore od svega je sto izmedju nasih ustanova nema sluzbene komunikacije!
Kod nemaca nije tako,svi su povezani ko creva(pa banka je odmah obavestena o starateljstvu)tako da svaki posao obavite brzo,s tim da ih ne mozete nikako prevariti!
Sudija kod nas mi kaze da idem u CSR i da ih kumim i molim da sto pre postave tog privremenog staratelja,jer to kod njih moze trajati mesecima,a ona dok se ne postavi staratelj ne moze dalje!
Svesna sam da JA moram kroz svu ovu glupost proci,ali sobzirom da je internet kontrola javnog mnjenja jer ljudi iznose svoje probleme,nadam se da ce neko ko ima moc da popravi stanje u drzavi,ako zelimo u Evropu,makar procitati ovo o cemu pisem!Mada verujem da vlastodrsci dobro znaju stanje u nasim institucijama,ali ne mogu se kao gradjanin samo mirno pokloniti i ne pokusati,makar ovako uciniti napor za poboljsanje nasih zivota!
Nisu nemci ni pametniji ni lepsi od nas,ali kod njih je gradjanin zasticen!
I jos nesto,moj otac je Srpski drzavljanin,u Nemackoj ima stalnu boravnu vizu,niko mi nije tamo trazio izvode iz knjige rodjenih i potvrde o drzavljanstvu!A ovde i u Mesnoj zajednici,prvo to traze!Tako valjda pune budzet!

Evo jos jednog apsurda,kada je sluzbenik,u ovom slucaju apotekar,Bog i batina!
Moj otac ima inostrano osiguranje.Za one koji ne znaju,postoji konvencija izmedju nas i nemaca o zdravstvenom osiguranju.Njihovo osiguranje mi je dalo formular,koji sam donela u nase socijalno i tu dobila drugi na srpskom,koji predstavlja nasu zdravstvenu knjizicu,s tim sto novac ne ide iz naseg osiguranja,vec sve preglede u drzavnim ustanovama,kao i medikamente,placaju nemci!I do sada sam uz malo rasprave sa pojedinim apotekarima(oni koji nisu do sada videli YU6 obrazac)podizala ocu lekove.E,sada sam imala raspravu sa jednom apotekrkom,kako ce mi ona izdati lek,eli to nije regulisano kako JA mislim,pa ce ONA imati problema!:dontunderstand:
Alo,zeno,neces imati nikakvih problema,taj papir je izdat od srpskog soc.osiguranja,i lepo pise da ima prava da se leci na celoj teritoriji Srbije!Takodje ima prava i na lekove!
-Dobro,JA cu Vam dati lek,ali krsim time zakon!!!!:dash:
Da bi me onda za jedan lek vratila kod Dr.jer na tu dijagnozu ne ide taj lek!
A prosli mesec sam iste te lekove u drugoj apoteci podigla bez problema!
Ne znam ljudi,da li sam ja nenormalna pa ne umem da se uklopim u sve te gluposti,ili su svi upravu,a JA samo vidim problem!?

Ne znam ljudi,da li sam ja nenormalna pa ne umem da se uklopim u sve te gluposti,ili su svi upravu,a JA samo vidim problem!?
khm
problemi postoje naravno.
ali što bi rekli u crtaću: "ako ih ne možeš pobediti pridruži im se".
nerviranje ne pomaže ni tebi, ni ocu, a ni tvojoj okolini. ovako samo rasipaš energiju.
ako ti više odgovara neko drugo okruženje, možda je bolje da promeniš adresu, nego da menjaš sebe.

Ti od celog teksta izdvoji zavrsnu!Pa te molim da mi objasnis kako da IM se pridruzim?Ne verujem da sam jedina koja obilazi ustanove i nailazi na probleme sa sluzbenicima!?Ako jesam jedina,onda bih zaista trebala da promenim adresu!

Ti od celog teksta izdvoji zavrsnu!Pa te molim da mi objasnis kako da IM se pridruzim?Ne verujem da sam jedina koja obilazi ustanove i nailazi na probleme sa sluzbenicima!?Ako jesam jedina,onda bih zaista trebala da promenim adresu!

Nisi jedina.
Nisi ni jedina koja je o tome pisala po forumima.
Nažalost, ne bi trebalo da bude, ali tako je.
Vd ti je dao jedini mogući savet, štedi sebi živce gde god možeš. Ako ti pomaže da istreseš to iz sebe ovde, nastavi, ali nemoj napadati ljude. Svi mi dobro znamo ta birokratska mučenja, ali niko ti ne može pomoći.

Znam da mi niko sa foruma ne moze pomoci,i razlog mog pisanja i nije bio sto ocekujem pomoc.I bas zato sto nisam jedina koja ima problem sa birokratijom smatram da o tome treba govoriti!Sigurno da nisam prva koja pise o tom problemu,ali ako se narod ne buni na bilo koji nacin,pa i ovako,vlast nema potrebu nista ni da menja!
Daleko od toga da cu JA ista promeniti,ali ne mogu da cutim i nosim samo poklone i time resavam svoje probleme!
Kazem samo da sve moze biti jednostavnije i bolje za sve nas,samo malo vise organizovanosti i odgovornosti od strane drzavnih institucija!
Pa,evo jos jednog primera!Moj otac ima i srpsku penziju.Dokumenta o penziji su mu bila u Beogradskom penzionom fondu.Sobzirom da sam ga prijavila na svoju adresu,i zbog problema oko tog YU6 obrasca,htela sam da mu na osnovu te penzije izvadim nasu zdravstvenu knjizicu.Zar nije logicno da mu Pancevacki penzioni fond po sluzbenoj duznosti iz Bg prebaci dokumentaciju?Ne oni to ne rade.Dobro!Otisla sam u Bg 6.juna i podnela zahtev.Znate kada je stiglo u Pancevo? 19.avgusta!Kao da je na kamili putovalo!Ali za knjizicu moram cekati da se sluzbenica vrati jos 15 dana sa godisnjeg!Mada mi je pravnica rekla da on ustvari i nema prava na nasu knjizicu,ali da nije sigurna!Zasto ne bi imao,kada ima penziju,i kada se odvajalo za zdravstvo koje nikad koristio nije!?A sa druge strane mi u apoteci prave problem kada dodjem sa inostranim osiguranjem!

eh karinka mogli bi ovako sa raznim primerima da se nastavljamo godinama...
šta je država? to su opet neki ljudi, u našem slučaju uglavnom srbi, možda naše komšije rođaci ili prijatelji.
nema tu nekog nebeskog krivca, svaki narod ima upravo onakvu državu kakvu zaslužuje...
ako je za utehu, mi kao primer obično uzimamo Nemačku koja je uzor i većini ostalog sveta.
a komšije su nam: Hrvatska, Mađarska, Rumunija, Bugarska, Makedonija, Albanija, Crna Gora, BIH
ko je od njih nešto posebno dobar i primeeran?
napisah već, tu smo gde smo. pričom i pisanjem na forumu se ne menja država.
ako imaš takve namere učlani se u stranku :)
u suprotnom plivaj sa ostalim ribicama ili promeni akvarijum.

vd upravu si sve sto si rekao,sa svim se slazem,narocito da svaki narod zasluzuje drzavu koju ima!Da smo drugaciji i da se ne mirimo sa svim glupostima koje nam namecu,bilo bi nam bolje!Jedino za stranke se ne slazem!Ni jednoj toj tvorevini nije stalo do naroda!Da nije tako,ziveli bi bolje!
zLozi hvala na razumevanju!Imam troje dece,oca koji je zahtevan ko i njih tri,i normalno je sto nemam snage za glupu papirologiju i sto pucam po svim savomima!Ali sta je tu je,malo cu da :besna:,ali sta je drzava zapisala moram odraditi!

Dobila sam danas od Suda obavestenje da mi je zakazana glavna rasprava tek za 16 novembar!!!!A lepo sam Sudiji rekla da mi namacko istice 5. oktobra,na to mi je rekla da kumim i molim ove CSR da sto pre postave staratelja,i onda ona moze da "ubrza"ostalo!Kumila i molila,i oni su u CSR za rekordnih nedelju dana svoj deo posla zavrsili!Najgore od svega je sto je to prvo rociste,a minimum mora biti i drugog!
Ocu ce mi isteci nemacko socijalno osiguranje,a ovde nema prava iako ima i nasu penziju na zdravstveno osiguranje,dok ga ne odjavim sa nemackog!
Kako da "nateram"Sudiju da zakaze ranije rociste?Ili je to nemoguce?

ELINS,dok se ne nadjes u takvoj situaciji,nemas pojma koliko je sve jedno veliko s.anje!Sve je komlikovano i sve traaaajjeee,dok ne izludis!
Sutra cu otici kod Sudije,mada vise sam na kraju zivaca,pa se bojim da ne poludim tamo i svasta ne kazem,pa da me to"kosta"vise!

Draga Kanarinka. Nije li apsurdno uporedjivati Nemcku i Srbiju......?
Strasno je brinuti o dementnoj osobi. Mozda je bilo bolje da je ostao u ustanovi, tamo, u Nemckoj gde je i stekao njihovu penziju. Zakoni su zakoni i moraju se postovati. To sto nasi nisu k,o Nemacki nije za osudu. I jos nesto ko nas je pre desetak godina bombardovao? Reci ces kakve to veze ima sa tvojim problemom. Nema. Medjutim, u coveku je ostala trauma i zavredjeno lose misljenje ne samo o Nemcima, Amerikancima vec i svim ostalim "silama" sveta.
Nema ti druge, cekaj, ako imas strpljenja, kopaj da ostvaris prava ili spas potrazi tamo odakle si tatu dovela u Srbiju. Pozdrav i srecno. Ovo je bilo iskreno, nikako cinicno i zlonamerno. Veruj mi tako je u mnogim segmentima.

Zar mislis da mi je Sudija tako kasno zakazala zato sto su nasnemci bombardovali,pa joj ostala trauma?
Ovde kod nas je javasluk,niko nikom ne odgovara za svoje delovanje ili nedelovanje!Sudija je nedodirljiva,iako bi trebala biti u sluzbi naroda,tako i ostale institucije!Ona nije uzela u obzir da moj otac ima kompletnu lekarsku dokumentaciju o svojoj bolesti!Nju ne zanima sto ce tako bolestan covek ostati bez zdravstvenog osiguranja!
Vec sam jednom negde rekla da nemci nisu ni lepsi ni pametniji od nas,pa da iz tog razloga imaju uredjenu drzavu!
Svesna sam toga da mi niko ne moze pomoci,ali lakse je kad se covek izjada!
Cisto sumnjam da ce kod nas ikada doci do nekog normalnog funkcionisanja institucija!
Odnela bih joj i poklon i novac,ali ja to neumem i bojim se da nije neka od retkih postenih,pa da naprvim sebi jos gore!Mada svi govore da se to tako radi!

Back