Dodola

Vaša rana je duboka i hrabrost velika, kada iznedriste reči "oproštaj ne postoji". Presuda svetluca na površini Tamiša, potekla iz grla Prvosveštenice na levoj obali reke. Hvala na lepoti koju nam podariste.

Soradze;bt279923:
Vaša rana je duboka i hrabrost velika, kada iznedriste reči "oproštaj ne postoji". Presuda svetluca na površini Tamiša, potekla iz grla Prvosveštenice na levoj obali reke. Hvala na lepoti koju nam podariste.
Hvala na komentar, Soradze od :heart:
Oproštaj, oprostiti i ostaviti vrata otvorena za ponovno povređivanje?! Oproštaj oslobađa pocinioca ali ucinjeno delo se ne može poništiti.

Hvala !

...vratila si me u neka vremena , kad su u mom zaseoku pred uskrs išle dodolke i pevale pesme , pune mističnih reči i magičnih prizivanja....
...bile su to mlade prelepe ciganke , svečane nekako , kao vile koje najavljuju praznične dane koji su pred nas....
...posle je došlo vreme velikih kretanja naroda , i one su nestale s'njim....
...danas , kao starice , vraćaju se , naročito iz austrijskih gradova , u velikim mercedesima - koji su poodavno postali simbol cigana , umesto čergi i konjskih zaprega....
..ne čuju se više pesme dodolki , nema više svetlosti misterija , ostala je samo magija sećanja !

Hvala , još jednom !

Poslednja izmena:
Tamišarka;bt279940:
Oproštaj, oprostiti i ostaviti vrata otvorena za ponovno povređivanje?! Oproštaj oslobađa pocinioca ali ucinjeno delo se ne može poništiti.

Tačno. Oproštaj ne postoji. To je samoopravdanje žrtve. Čemu? Pa žrtva nije ni počinila povređivanje, zašto bi se menjala? Zašto bi sebe terala da kaže "nisam povređen"? Šta je oproštaj? Puj pike ne važi?
Učinjeno je učinjeno. Samo svesnom promenom počinilac može sebe promeniti. E, onda, žrtva može odlučiti da li će reći "ajmo dalje".
Do tada, vrata ostaju zamandaljena u tišini reke koja teče nepovređivanjem.....i donosi, svakim svojim talasom još jedno vreme udaljenosti.

:heart:

"vreme udaljenosti"
Tacno tako, rana zaceli ali ožiljak ostaje... i pitanje, da li smo mogli spreciti... ali nismo, kako predvideti udarac od neocekivanog...
:heart: si ti Ljiljo :zag:

Poslednja izmena:
mari47;bt280104:
I mene si vratila u neka vremena...Lončar i ja ruku pod ruku sve sećajući se...
Moje poštovanje, draga Tam :heart:

...pa dobro Mari - hajmo ruku pod ruku , u divnu mladost ; veliku , veličanstvenu kao detinjstvo....

...u mom zaseoku , Dodolke su dolazile pred Lazarevu Subotu , pa ih narod još prepoznaje kao Lazarice....dal zbog proleća , koje je bujalo u svemu , a naročito u maldim telima ; dal zbog sunca , koje je napokon u tim danima savladalo zimsku kraljicu i njenu namrštenost , koja reže obraze - tek Dodolke su bile , bar meni , mitska nestrvarna , veličanstveno uzvišena bića - vile...ili se to samo moloj mladosti i njenom nabujalom životu samo tako činilo ....tek , sa njima je nastajala prekretnica , vidljiva - u prirodi , u ljudima , u svemu....meni su bar , donosile radost praznika i praznično izobilje , letnji nemar i blago raznovrsnosti u svemu , pa i u letnjim životnim danima ....
....danas , kad razmišljam o tim trenucima , delu ju mi nestvarno , kao san ; izmišljotina koja nesme da se priča - jer za ovaj svet , to znak lutanja , odsutnosti ; znak nekakve slabosti , nedaj bože ludila ....tek nepoželjne su takve misli , a o pripovedanju i da ne govorim...
...a opet , meni ovakvom jogunastom , jeretično jurodivom , koji u svemu vidi priliku da rove kao kakav bik , loš megdandžija ; ovakva pripovedanja i njihova sećanja su nekako lekovita , isceliteljno okrepljujuća - podstreh na život !

Mistika prija prija duši koja ima puno toga iza sebe, kao što bajke deci pomažu da svate svet koji ih okružuje. Dodole su paganski obicaj iz vremena kada su ljudi verovali u bogove, i svakom bi ponaosob upucivali molitvu...

Back