" Dođe vreme kad vas sve želje napuste. I prema stvarima i prema ljudima"

"Pre mnogo godina, kad je još moja mudra baka bila među nama, jednom je meni i mami rekla veliku stvar.

Nas dve smo pred Uskrs kačile nove zavese, koje su u to vreme bile vrlo moderne: sa asimetričnim naborima, kićankama i drugim adiđarima… Nikako nismo uspevale da ih okačimo i one su nam stalno padale na glavu. A mi smo se nervirale, svađale, smejale i ponovo bacale na posao.

-Do skora bih skakala od sreće da sam dobila takve zavese, – rekla je baka – a sad više ni trunke želje… Napuštaju me želje, devojke moje… Sve. I prema stvarima i prema ljudima…

Radite sve što možete, dok za tim imate želju. Trošite novac i na gluposti – ne štedite! Jer gluposti donose radost, za razliku od štednje. Za šta da štedite? Za sahranu? Još nikog nisu ostavili nesahranjenog. Radujte se dok u vama ima radosti. Volite dok želite. Dođe vreme kad više ne želite ni tuđu toplinu. I ništa više ne želite…

Verovatno nam priroda to namerno radi, da bismo mirnije otišli, ne vezujući se ni za stvari, ni za ljude. Evo i ja sam spremna da odem… A kad bih mogla da se vratim u vaše godine, živela bih dan za danom i radovala se svakoj želji.

Bake odavno više nema. A ja živim baš tako: živim u sadašnjem trenutku i radujem se svakoj želji…"

Preuzeto sa stranice "Femina"

- Čitav život je niz sadašnjih trenutaka. Ne može im se umaći i da se hoće. Jer, nisu svi prijatni. Ima i mučnih koji donesu nesreću, patnju, bolest, rastanke, katastrofe... Ali, važno je uvek sačuvati unutrašnju integralnost i umnu sabranost da bi dospeli do mudrosti koja se krije u svakoj promeni ili dogadjaju.

Baka nije očajavala zbog gubitka fizičke snage i životnog elena. Pronašla je mir u tome. Shvatila je da je to priprema za poslednji moment u kojem duša napušta zemaljsku sferu i prelazi u duhovnu, bestelesnu iz koje je došla i kojoj se vraća.

Ovde smo s razlogom. Imamo zadatak koji moramo ispuniti pre nego što se vratimo, a koji se otkriva i kroz radost i kroz tugu. Zato nije dovoljno samo uživanje i zabava, već i dublje poniranje u vlastitu psihu kada se prolazi kroz neprilike. Na to i Biblija opominje: "U danima sreće budi radostan, a u danima nevolje razmišljaj."

Dok neki trenuci donose mir i zadovoljstvo, neki su prepuni iskušenja. Upravo su oni važni. Najbolje razotkrivaju životnu misiju, ali i udaljavaju od nje. Sve zavisi od naše reakcije i opredeljenja. Kada se sledi unutrašnje svetlo ljubavi i savesti pronikne se kroz pojavni besmisao teških momenta, dopre do dubljeg smisla i izvuče pouka. Jasnije se vidi put kojim treba ići i šta terba činiti da se ispuni ono zašto se i rodilo. Ako se to svetlo zapostavi, i zanese spoljašnjim bleskom, skrene se s puta.

Dokle se ima ista rutina ili dok se radi isto, desava se isto. Da bi se nesto promenilo treba promeniti nacin zivota i misljenja. To se ne moze postici samo "upustanjem u sadasnji trenutak" u kojem se rese svi problemi i nestanu teskoce, pa se uziva u zivotu.

Ko u to veruje moze misliti da nesto nije u redu s njim ako ne postigne takvo stanje i ako mu se neprijatna svakodnevnica stalno vraca. Zbog toga se oseca jos gore, jer se pojaca osecaj nezadovoljstva i neadekvatnosti.

S razlogom imamo um i razum. Um je svesna sfera u kojoj se formira misljenje preko kojeg dolazimo do odredjene realizacije o sebi i svetu u kojem zivimo. Zato se narocita paznja treba posvetiti onome sto mislimo ili sto sami sebi govorimo kroz unutrasnji dijalog.

Kada nam se jave misli ne treba ih odmah smatrati istinitim i delovati iz njih, vec ih treba preispitati. Jedino tako mozemo uociti skrivene greske i zablude, eliminisati disfunkcionalost i osposobiti se da donosimo ispravnije odluke i time efikasnije usmerimo zivot u zeljenom pravcu.

Dobro je unutrasnji dijalog i napisati, a potom analizirati. U zavisnosti od toga sta mislimo zavisice i pitanja kojima preispitujemo racionalnost i verodostojnost misli. Dr. Phillip McGraw je dao 4 najosnovnija kriterijuma. (Ne stavljam navodnike posto pisem po secanju i ne navodim originalne reci )

- Da li je to sto mislim zaista istina zasnovana na cinjenicama?

- Da li je u mom najboljem interesu?

- Da li mi pomaze i omogucava da dobijem ono sto hocu?

- Da li mi produzava zivot ili stvara nepotrebni stres?

Nikada nije kasno za ostvarenje zelja ukoliko su realne i dostizne. Odavno je receno da onaj koji zudi za necim sto nije u njegovoj moci sam sebe ucini nesrecnim. U pesmi od Stephen Stills se mudro kaze: "Ako ne mozes da budes s onim koga volis, voli onog s kim si."

Preispitaj svoje ciljeve. Ako ih nemas pronadji ih. Podji od onih malih, dostiznih. Ucini sve da ih postignes. Takva promena otvori nove mogucnosti i odvede do vecih. "Put od hiljadu milja počinje jednim korakom."

Kada stalno mislimo o onome sto nemamo ne mezemo videti dobro i skriveni potencijal u onome sto imamo. Zaustavljamo vlastiti napredak. Nismo uvek svesni da imamo vise nego sto smatramo. Licno, volim izreku: "Plakao sam jer nisam imao cipele sve dok nisam sreo coveka koji nije imao stopala."

Back