Додик: Идентитет нашег народа је посвећеност вјери и култури (ВИДЕО)

JankoTheGreat

Buduća legenda
Poruka
27.326

Додик: Идентитет нашег народа је посвећеност вјери и култури (ВИДЕО)​

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик присуствовао је литургији у цркви Светог пророка Илије у селу Марићка код Приједора.

Милорад Додик -

Милорад Додик
Додик је поручио да је ова црква одолијевала разним искушењима, неколико пута је била рушена и да представља светињу за све људе на овом простору.
- Зато не пропуштам прилику да сваке године будем овдје са вјерујућим народом који обиљежава и у великом броју се окупља управо да би показао оно што јесте наш идентитет, а то је посвећеност вјери и нашој култури. Чекају нас доста изазовна времена, она никад нису била лака, али човјеку храброст, наду и снагу дају баш оваква окупљања – нагласио је Додик.

Црква Светог пророка Илије обиљежава 150 година постојања, а поводом Илиндана у селу Марићка одржан је и народни збор.

https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=440455

Bravo za Baju

Додик: Не идем у Сарајеву - Шмит нема легитимитет​

Српски члан Предсједништва Милорад Додик рекао је да неће ићи у Сарајево, јер Кристијан Шмит, нови високи представник у БиХ нема легитимитет.

Милорад Додик (фото:atvbl.com) -

Милорад Додик (фото:atvbl.com)
- Република Српска неће спроводити његове одлуке - поручио је Додик.
На свечаности коју Шмит организује вечерас у Сарајеву неће бити представника институција и партија из Републике Српске.
Најавили су да због нелегитимног избора, са Шмитом неће сарађивати, нити ће присуствовати пријему.

Dodik olicenje kulture, becka skola ga trazi za predavaca .... A tek vernik, pa nema mu ravnog :rotf:
Kakve ti Janko dobijas sendvice da ovako lupetas da mi je znati...
Posvećeni vjeri,postali nadri vernici nakom 92,a kulturni samo tako što se gledaju parovi i sluša folk zavijanje.
Mog ćaleta i njegovog burazera kad su bili klinci, vodili njihovi roditelji u Sabornu Crkvu, bila im najbliža, zbog toga.
I pita on mene pre 20-tak godina kad smo otišli u Sabornu a nismo mogli da uđemo od gužve:
- Jel znaš koga je u ono vreme bilo najviše u crkvi?
- Nemam pojma.
- Pa cigana naravno i nešto starih Beograđana, od ovih doseljenih i nabeđenih beogradskih vernika nije bilo sigurno nikoga.
Kažem ja, dobro, Dorćol je to, nije ni čudo, al mislim se opet, neće to da bude baš tako...
I onda pre desetak godina gledam u crkvi kako se gomila tih novovernika krsti s leva na desno i mislim se zašto to rade?
Pa se setim: Goveda gledaju u popa, ponavljaju kako se on krsti.
Toliko o veri i vernicima...

Mog ćaleta i njegovog burazera kad su bili klinci, vodili njihovi roditelji u Sabornu Crkvu, bila im najbliža, zbog toga.
I pita on mene pre 20-tak godina kad smo otišli u Sabornu a nismo mogli da uđemo od gužve:
- Jel znaš koga je u ono vreme bilo najviše u crkvi?
- Nemam pojma.
- Pa cigana naravno i nešto starih Beograđana, od ovih doseljenih i nabeđenih beogradskih vernika nije bilo sigurno nikoga.
Kažem ja, dobro, Dorćol je to, nije ni čudo, al mislim se opet, neće to da bude baš tako...
I onda pre desetak godina gledam u crkvi kako se gomila tih novovernika krsti s leva na desno i mislim se zašto to rade?
Pa se setim: Goveda gledaju u popa, ponavljaju kako se on krsti.
Toliko o veri i vernicima...
Cigana bilo najvise u Sabornoj crkvi i to pre nekoliko decenija?
Pozdravi svog tatu.
Ne, bilo je jako malo ljudi, nikakvih Cigana i ne samo u Sabornoj
nego u crkavama po Srbiji an zeneral.
Cigani su poceli kad i ti i tvoj tata da idete u crkve, otuda i to njegovo
zapazanje. Normalni su Srbi, vernici ( bilo ih je malo, ali ih je bilo)
uredno odlazili u crkve i ne samo u Sabornu.

Cigana bilo najvise u Sabornoj crkvi i to pre nekoliko decenija?
Pozdravi svog tatu.
Ne, bilo je jako malo ljudi, nikakvih Cigana i ne samo u Sabornoj
nego u crkavama po Srbiji an zeneral.
Cigani su poceli kad i ti i tvoj tata da idete u crkve, otuda i to njegovo
zapazanje. Normalni su Srbi, vernici ( bilo ih je malo, ali ih je bilo)
uredno odlazili u crkve i ne samo u Sabornu.

Od tada je i pocela propast. Od kako su ljudi postali "vernici"

Ma ja to znam nego me je covek iznervirao pricajuci da su
ranije u Srbiji samo Cigani bili vernici. Oni to nikada nisu bili,
nego nije ni to vazno. Ne razumem zasto da neko omalovazava i ruga
se nama Srbima, a mnogo nas je zaista vec od rodjenja odlazilo
u crkve ( ne obavezno i u Sabornu), ali to nikome nismo nabijali na nos.

nego nije ni to vazno.
Opet ti izvrćeš nečije izjave.
Niti sam ja tvrdio da su samo cigani bili vernici, niti je tačno da cigani to nikada nisu bili.
Nemaš ti pojma ni o veri, ni o ciganima.

Ne razumem zasto da neko omalovazava i ruga
Ajd smanji malo to izvrtanje tuđih reči, malo je providno.
Ko se rugao Srbima i zašto bih se ja rugao svom narodu a time i samom sebi?
Ko je nabijao kome bilo šta na nos?
Ti da si ikada pre ovog novoverničkog talasa videla bilo koju beogradsku crkvu iznutra, znala bi o čemu pričam.
Jel si ikada bila u crkvi na Vrbicu? Videla ko je tu, koliko ih je i koliko godina su imali?

Poslednja izmena:
nego nije ni to vazno. Ne razumem zasto da neko omalovazava i ruga

Moje komsije nisu to previse eksponirali. Nije bilo ni istureniih krstova i ikona po zidovima. Znam kad je bio vaskrs i farbala se jaja. To su radila i muslimanska deca zajedno sa pravoslavnim. To je bilo najvidljivije sto se tice vere.

Danas vidim da vise ljudi stavlja krstove i ikone na zidove.

Moje komsije nisu to previse eksponirali. Nije bilo ni istureniih krstova i ikona po zidovima. Znam kad je bio vaskrs i farbala se jaja. To su radila i muslimanska deca zajedno sa pravoslavnim. To je bilo najvidljivije sto se tice vere.

Danas vidim da vise ljudi stavlja krstove i ikone na zidove.
U Srbji je svako imao ikonu i kandilo ( ili vecina ljudi koju ja poznajem).
Naravno da se nikome vera nije nabijala na nos, ali u Srbiji za razliku
od BiH bilo je uglavnom samo pravoslavaca pa to i nije bio problem.
Kod Cigana u kucama toga nije bilo ;)
O Veri se zapravo nikada nije ni pricalo jer je to nesto
privatno, koga se tice moja vera?

Nije. Zagrobni zivot je prava stvar. Ja hoocu kod tate, od babe i dede, kod mojih i kod srpskih kraljeva.
Ali problem je sto nas tjeraju kod svetog Pavla, oni ce da nam kazu gdje da idemo i kome pare da dajemo. E to je problem sa tom rimskom mafijom i bandom.
Ovaj Dodik ustasa gura mene pod rimsku kapu.

Poslednja izmena:
U Srbji je svako imao ikonu i kandilo ( ili vecina ljudi koju ja poznajem).
Naravno da se nikome vera nije nabijala na nos, ali u Srbiji za razliku
od BiH bilo je uglavnom samo pravoslavaca pa to i nije bio problem.
Kod Cigana u kucama toga nije bilo ;)
O Veri se zapravo nikada nije ni pricalo jer je to nesto
privatno, koga se tice moja vera?

Vidi. Vera je glupost. To je kao kad dete veruje u nekog izmisljenog nevidljivog prijatelja. Problem je sto neki odrastu a neki ne.

Vera je najtvrda tamo gde vlada beda i zautucanost. To je zato jer ljudi veruju da ima neka visa sila koja ce ih spasiti

Dodik olicenje kulture, becka skola ga trazi za predavaca .... A tek vernik, pa nema mu ravnog :rotf:
Kakve ti Janko dobijas sendvice da ovako lupetas da mi je znati...

Inzko je obesmislio Dodikov narativ o Republici srpskoj​

Valentin Inzko, sada već bivši visoki predstavnik, naredio je izmjenu Krivičnog zakona kojim se zabranjuje negiranje genocida i ratnih zločina počinjenih u zemlji i veličanje ratnih zločinaca. Zakon propisuje kazne od šest mjeseci do pet godina zatvora za one koji negiraju ili opravdavaju genocid, ratne zločine ili zločine protiv čovječnosti. Dojam je kako Inzko nije mogao okončati svoj mandat u Bosni i Hercegovini i napustiti je zauvijek a da ne učini nešto kako bi zaustavio intenzitet poricanja i otvorenog negiranja ratnih zločina, posebno onog počinjenog u julu 1995. godine. U Stavu analiziramo razloge Inzkove odluke i moguće konsekvence.​

NEDIM HASIĆ
PODIJELI
5e80ffcd7b61e660dd3d88673ff2ecc4.jpg

Odluku donedavnog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka da nametne Zakon o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina spremno su dočekali političari iz Republike srpske na čelu s Miloradom Dodikom. Jedva je dočekao da, kao znak za početak još jedne političke krize, pojača ritam maratona iscrpljivanja države u nastojanju da dokaže kako je ona “neodrživa” i da “ovakva nema budućnost”, itekako svjestan da, osim raspirivanja mržnje, nikakav drugi efekt kakav želi neće moći postići.
“Kriza koju pratimo, tačnije, eskalacija političke krize u BiH koja već jako dugo traje je, ipak, samo privremeno stanje odnosa... do nekog novog izgovora i povoda i naredne eskalacije. I ne, nećemo vidjeti ništa što već nismo vidjeli, ni čuti ništa što već nismo čuli. Razlika je što nijedan od povoda za blokade i prijetnje, dosad, nije imao ovako ozbiljne posljedice – dugoročno. Značaj odluke će se tek vidjeti u narednim godinama i decenijama, tako da ova kriza spada u one koje su produktivne, one koje su prilika za pozitivne promjene. Bosna i Hercegovina više nije država u kojoj se višestruko dokazani i presuđeni genocid i zločini mogu negirati, žrtve vrijeđati, a zločinci glorificirati. I nikad to više neće biti”, tvrdi u razgovoru za Stav prof. dr. Nedžma Džananović sa sarajevskog Fakulteta političkih nauka.
“Za neke generacije je prekasno, politička elita u Rs to jasno odražava. Time što je Visoki predstavnik morao na sebe preuzeti ovu odgovornost, a ne oni, izgubili su puno više nego što sada mogu shvatiti. Trenutno, to je platforma za nacionalističku svesrpsku mobilizaciju i mnogi, prije svega SNSD, najvještije, ovo vidi kao platformu za izbore 2022. Dugoročno, međutim, propustili su priliku da oni budu ti koji će upravljati političkim razvojem situacije, sada su samo toksični, radioaktivni objekti i tako će biti tretirani“, dodaje Džananović.

https://stav.ba/vijest/inzko-je-obesmislio-dodikov-narativ-o-republici-srpskoj/3765

Back