Dodeljujući ulogu Hanibala Denzelu Vašingtonu izaziva rasne kontroverze: 'istorijska greška'

Sensei

Master
Moderator
Poruka
94.304
Kasting nagrađivanog glumca Denzela Vašingtona kao legendarnog drevnog generala Hanibala Barke u predstojećem Netfliks projektu je navodno razbesneo Tunižane koji tvrde da je rasno preoblikovanje ono što briše njihovu istoriju.

Netfliks je reklamirao film u saopštenju za javnost, o „kartaginskom generalu koji je slavno vodio vojsku ratnika i slonova preko Alpa u borbu protiv Rimske republike tokom Drugog punskog rata“.

Hanibalova matična regija Kartagina sada je u Tunisu, najsevernijoj državi u Africi i koja se smatra delom arapskog sveta.

Prema engleskom prevodu tuniskog medija La Presse na francuskom jeziku, izbor crnog glumca za ulogu Hanibala je „problematičan“.

Smatrati Hanibala crnim Afrikancem bila bi, prema Tunižanima i mnogim posmatračima, istorijska greška, jer se Kartagina, koju su Feničani izgradili u sadašnjem Tunisu, nalazi samo 200 kilometara jugozapadno od Sicilije“, navodi se u članku.

La Pres je rezimirao antičku istoričarku i autorku Meri Lefkovic ističući da je Hanibal potekao iz porodice feničanskih semitskih doseljenika, što je uobičajeno u regionu, i tvrdi da ga predstave Hanibala u kartaginjanskim dramama prikazuju kao belog semitskog čoveka.

Izbor Vašingtona da igra Hanibala „pokreće duboka pitanja o afrocentrizmu, istorijskoj vernosti i izazovima glumačke uloge u filmskoj industriji“, navodi tuniski medij.

1702494930377.png

Ja gotivim Denzela i ne mi smeta da glumi tu ulogu, verovatno jer nema nikakve veze sa nama Srbima. Takođe mi ne smeta da stave crnca da je Džizus.

Ali, zapada u oči da su u americi u poslednje vreme sve glasniji povodom crnačkog rasisma.

Preoblikovanje likova u ime dodavanja različitosti bila je velika debata poslednjih godina.

Netfliksov nedavni prikaz Kleopatre kao Crne takođe se suočio sa negativnim reakcijama, do te mere da se suočio sa tužbom egipatskog advokata zbog „brisanja egipatskog identiteta“ i izjavom egipatskog ministarstva za antikvitete da je Kleopatra imala „belu kožu i helenističke karakteristike“.

Ja Denzela ne računam u crnce. Samo je malo preplanuo
Nego, sada sam se sjetio kada sam na jednom forumu na temi ljubav otvorio trol temu u kojoj sam glumio rasistu slomljenog srca.
Ja plavook i plavokos, našao jednako tako plavooku i plavokosu, oboje na istoj valnoj duljini, ne podnosimo crnce, muslimane, Židove, Arape, uglavnom sve što nije bijelo, europsko, odlučimo se vjenčati i imati djecu.
Za zaruke razmijenimo 23&Me kitove i napravimo genetske testove koje ćemo istodobno oboje analizirati.
I kao stižu za mjesec dana rezultati, kod mene onih tipičnih 1 - 2 % nebijelačkih gena (tzv. šum) koji uvijek postoji, a kod nje bliskoistočna genetika, miks arapske i židovske nekih 20%.
I naravno svađa, teške riječi, ona se kune da je bijelkinja i da nema pojma kako to, ja je s druge strane u afektu nazvao nečistom i kako sam uopće mogao spavati s "tim stvorenjem", suze, bacanje prstena, raskid blabla...

I sad kao prošlo je par tjedana od toga, a ja slomljenog srca cmoljim u kutu sobe, fali mi, ne mogu zamisliti da imam nečistu djecu, ali tražim savjet na forumu.

Kada su tu forumaši, a najviše forumašice propištili, kao oni čajnici na špaheru kada voda prokuva, mislim da sam im bio blizu da bi mi kožu oderali.

:rotf:

Nego, sada sam se sjetio kada sam na jednom forumu na temi ljubav otvorio trol temu u kojoj sam glumio rasistu slomljenog srca.
Ja plavook i plavokos, našao jednako tako plavooku i plavokosu, oboje na istoj valnoj duljini, ne podnosimo crnce, muslimane, Židove, Arape, uglavnom sve što nije bijelo, europsko, odlučimo se vjenčati i imati djecu.
Za zaruke razmijenimo 23&Me kitove i napravimo genetske testove koje ćemo istodobno oboje analizirati.
I kao stižu za mjesec dana rezultati, kod mene onih tipičnih 1 - 2 % nebijelačkih gena (tzv. šum) koji uvijek postoji, a kod nje bliskoistočna genetika, miks arapske i židovske nekih 20%.
I naravno svađa, teške riječi, ona se kune da je bijelkinja i da nema pojma kako to, ja je s druge strane u afektu nazvao nečistom i kako sam uopće mogao spavati s "tim stvorenjem", suze, bacanje prstena, raskid blabla...

I sad kao prošlo je par tjedana od toga, a ja slomljenog srca cmoljim u kutu sobe, fali mi, ne mogu zamisliti da imam nečistu djecu, ali tražim savjet na forumu.

Kada su tu forumaši, a najviše forumašice propištili, kao oni čajnici na špaheru kada voda prokuva, mislim da sam im bio blizu da bi mi kožu oderali.

:rotf:
jesi zločest, ali dobra ti fora :)

jesi zločest, ali dobra ti fora :)
Raspon uvreda bio je od onih klasičnih "ne mogu vjerovati da ovo postoji u 21. stoljeću" do "crkni skote u mukama", "baci se u kiselinu" i sl.

:mrgreen:

Isto na onom srpskom feminističkom forumu gdje sam dobio trajni ban za pet minuta, ali svejedno su neke forumašice stigle isproklinjati me.

Raspon uvreda bio je od onih klasičnih "ne mogu vjerovati da ovo postoji u 21. stoljeću" do "crkni skote u mukama", "baci se u kiselinu" i sl.

Isto na onom srpskom feminističkom forumu gdje sam dobio trajni ban za pet minuta, ali svejedno su neke forumašice stigle isproklinjati me.
vidiš, to nije u redu. Tako nešto sigurno postoji i zašto onda da banuju?

vidiš, to nije u redu. Tako nešto sigurno postoji i zašto onda da banuju?
@Zla Beba je jedina stigla vidjeti taj upis.

Kao ja u firmi na proslavi upoznao ženu od preko 40, single, pritajena alkoholičarka koja sama pije vodku u kutu prostorije, spsnđamo se i onda ide nekako priča da sam ja ostao bez posla ili tako nešto, pa sam na tih nekoliko mjeseci doselio do nje dok me ne prime na novo radno mjesto, ali ona ima džukele u stanu, a ja ih mrzim. Prvo ja kao ništa nisam govorio, ali sam je jednom vidio kako mazi džukelu i bez da je oprala ruke prišla meni i izvadila mi kitu iz gaća. To mi je kao jako smetalo ali sam prešutio zbog seksa, ali idući put kada je dirala džukelu išla je mijesiti kiflice i tu sam kao pukao i posvađao se.
Upis završavam s pitanjem forumašicama na koji se način najbolje riješiti džukeletine.

U tih par minuta koliko je post stajao, izredalo se valjda njih pet da mi skoče u oči.

@Zla Beba je jedina stigla vidjeti taj upis.

Kao ja u firmi na proslavi upoznao ženu od preko 40, single, pritajena alkoholičarka koja sama pije vodku u kutu prostorije, spsnđamo se i onda ide nekako priča da sam ja ostao bez posla ili tako nešto, pa sam na tih nekoliko mjeseci doselio do nje dok me ne prime na novo radno mjesto, ali ona ima džukele u stanu, a ja ih mrzim. Prvo ja kao ništa nisam govorio, ali sam je jednom vidio kako mazi džukelu i bez da je oprala ruke prišla meni i izvadila mi kitu iz gaća. To mi je kao jako smetalo ali sam prešutio zbog seksa, ali idući put kada je dirala džukelu išla je mijesiti kiflice i tu sam kao pukao i posvađao se.
Upis završavam s pitanjem forumašicama na koji se način najbolje riješiti džukeletine.

U tih par minuta koliko je post stajao, izredalo se valjda njih pet da mi skoče u oči.

Vidjela i žao mi je samo što nisam kopirala 😂

Back