Dobrovoljni (privatni) penzioni fondovi

Lollol

Poznat
Poruka
9.450
Zanima me da li neko uplacuje, i kod koje firme, i kakvi su uslovi, da li se mora svakog meseca striktno placati odredjeni iznos po ugovoru, da li se nekada moze propustiti uplata.
Potrebno mi je sto vise informacija o ovome o ljudima koji uplacuju sebi penziju, tako da kakve god informacije imate vise su nego dobrodosle.

Uslove obavezno procitati pri potpisivanju ugovora.
Sto se tice placanja, moze se zaksniti najvise tri meseca, pre nego sto ugovor bude storniran.
Pouzdane kuce kod nas su Delta generali, Wiener Stadtische i Uniqa...za ostale ne znam.

Preporucujem ipak zivotno osiguranje, slicno je, a mnogo se vise dobija. Mada ovih tema ima milion za forumu tako da se nadam da se i ova nece pretvoriti u prepucavanje o osiguravajucim kucima, MLM piramidama, itd...

Мсм да су ови фондови у великој мери шарена лажа, а вероватно чак ни то.
Од 7 највећих фондова у САД 2 су банкротирала 2009. а остали су тешко оштећени финансијском кризом, чак је прошле године изашло да је највећи светски државни(није приватни, али ајде...) пензиони фонд, норвешки, због кризе од својих преко 500г$ изгубио око 40% вредности.
Ако те не мрзи потражи на ПДФ Политика има тема о томе.

Ne bih znao da vam kazem, ja trentno gledam Dunav dobrovoljne penzije, i cini mi se relativno ok, iako su informacije uzasno siromasne.
Najbitnije mi je da mogu da izracunam koliko cu imati na raspolaganju, ako recimo budem ulagao i da li moram da ulazem fiksni iznos i/ili da li mogu da zakasnim sa isplatom.
Kako sam procitao, Delta u slucaju prestanka placanja ne povlaci neku pravnu obavezu ili potpuno ukidanje korisnika, ali mu biva isplaceno ono koliko je do sada uplatio kada stigne u penziju.
Nazalost, posto nisam u radnom odnosu, ne mogu da uplacujem neke ogromne sume novca ali planiram da uplatim sve sto mi pretektne, znaci 1000-2000+, pa mi treba neki takav fond.

Bilo kakve dodatne informacije su vise nego dobrodosle.

Samo iam ortaka koji daje 500e godisnje..kolko se secam tako do regularnih godina za penziju a posle mu isplacuju dal 200 mesecno ne znam..ako se izracuna sta znam dal je to dobra investicija

Ne znas mozda kod koje firme to uplacuje?
Cini mi se nekako 200 eur malo za sve to, mada zavisi koliko dugo uplacuje a i od toga na koliko zeli da mu isplati (kako znam, ako ides na veci broj godina mesecni iznos je manji).
Opet zavisi i od firme i kamete koje daju.

Ne znas mozda kod koje firme to uplacuje?
Cini mi se nekako 200 eur malo za sve to, mada zavisi koliko dugo uplacuje a i od toga na koliko zeli da mu isplati (kako znam, ako ides na veci broj godina mesecni iznos je manji).
Opet zavisi i od firme i kamete koje daju.

200 evra vise nije malo kad si u penziji - taj odnos 500 evra godisnje uloga a 2400 evra godisnje isplate nakon odredjenog broja godina, meni se to cini puno

Mislim da je stvarno lose raspitivati se o tome na forumu. Iskustva su razlicita. Mi ne znamo ni koliko ti novca zaradjujes mesecno, niti koliko mozes da odvojis za svoj fond. (ukoliko ti 7% mesecnih prihoda ne opterecuje budzet i dosadasnji stil zivota onda se smarta da si sposoban za osnivanje svog privatnog fonda)

Najbolje da se o tome raspitas u nekoj od kuca koje se time bave, da sam njima budes maksimalno iskren i da strogo vodis racuna sta potpisujes.

pitacu ga al mislim da nije privatna firma

Hvala, ja znam samo za ove 4 koje to rade, tako da bilo koja informacija je dobrodosla.

200 evra vise nije malo kad si u penziji - taj odnos 500 evra godisnje uloga a 2400 evra godisnje isplate nakon odredjenog broja godina, meni se to cini puno

Pa znas kako, ja sam racunao na sajtu jedne firme i ako uplacujes 2000 din svakog meseca na 30-35 god, imas oko 30000 penziju na 25 god, mozda sam ja nesto pogresno protumacio ali ovo izgleda odlicno ako je to tako.

Mislim da je stvarno lose raspitivati se o tome na forumu. Iskustva su razlicita. Mi ne znamo ni koliko ti novca zaradjujes mesecno, niti koliko mozes da odvojis za svoj fond. (ukoliko ti 7% mesecnih prihoda ne opterecuje budzet i dosadasnji stil zivota onda se smarta da si sposoban za osnivanje svog privatnog fonda)

Najbolje da se o tome raspitas u nekoj od kuca koje se time bave, da sam njima budes maksimalno iskren i da strogo vodis racuna sta potpisujes.

Nemam stalno zaposlenje ni stalna primanja, radim honorarno, ali planiram da izdvojim oko 2000 din mesecno, pa me zanima da li recimo kod nekih firmi mogu i da dam veci ili manji iznos u odnosu na svoja primanja, ili da dam 20 000 odjednom i da ne placam cele godine nista.
Opet, ne bih da se upustim na ugovor od 30 godina, a da nemam da isplatim ljudima kada treba, tako da me zanima nesto sa slobodnijom vrstom uplate.

razumem ja tebe, ne mislim da si se ti preracunao, samo mislim da treba da budes oprezan kad su tvoje pare u pitanju. kada stvari deluju isuvise dobro da bi bile istinite, obicno i jeste tako - oni koji nude neke minimalne uloge i maksimalne iznose u ovom momentu krize mozda nece moci da te isplate kada dodje momenat.
vodi racuna kako oni obrcu pare, ako je sve na berzi, ko zna sta ce od toga da ostane za 20 godina. ako je delom berza, delom kupovina obveznica, onda i ajde da se usudis.
sve je bitno, ovde kod mene u francuskoj je kamata u ovom momentu kapovana na 2.25% - 2.5 % ali sa zastitom kapitala i smanjenim rizikom pa ti vidi... kako moze manje razvijena zemlja da ti garantuje isplatu mnogo vece sume - ko danas moze da ti ucetvorostruci kapital tek tako a da nije u pitanju neka piramida ili rizicno mesetarenje na berzi?
zato ti kazem, ako se pare ulazu na berzu (raspitaj se) sta ako ona opet pukne?

Back