Dobrovoljni davalac krvi

pa valjda ne daju krv zarazenu nekim bolestinama tipa sida ili tako, to se proveri
cak i da je nesto za o glavu, pa dobro, mozda, gledamo svi te serije : ))

- - - - - - - - - -

Ma ne, ja sam čuo da se to tamo preko plaća. Dobra para bude. Jedino nemam pojma gde je to i da li je to istina.

ali postupak nije nista bolan ili neprijatan, malo sam mozda te godine osecala de je bila cev, na veni, al nista bitno, ajd valjda kostana srz to boli ili ne znam kad dajes, to valjda moguce da se radi al to ej vec nesto agresivnije
mada ok nisam pokusavala odavno ajd
ma sumnjivo mi je... kao za sirotane neke
a moguce ko zna

ne mogu da se detektuju odmah ti virusi, nego tek kad se razviju posle par meseci.
moj rodjo se zarazio herpesom i oteko mu bio palamar i nisu mu nasli odma u krvi nego tek posle 3 meseca.
neko je tu transfuziju primio...

- - - - - - - - - -

pa valjda ne daju krv zarazenu nekim bolestinama tipa sida ili tako, to se proveri
cak i da je nesto za o glavu, pa dobro, mozda, gledamo svi te serije : ))

- - - - - - - - - -

ali postupak nije nista bolan ili neprijatan, malo sam mozda te godine osecala de je bila cev, na veni, al nista bitno, ajd valjda kostana srz to boli ili ne znam kad dajes, to valjda moguce da se radi al to ej vec nesto agresivnije
mada ok nisam pokusavala odavno ajd
ma sumnjivo mi je... kao za sirotane neke
a moguce ko zna
sida se i sirila u pocetku transfuzijom dok je nisu otkrili i proucili detaljno.
jesi li gledala inekciju i cev dal su bile zapakovene sterilne pre nego kad su ti stavljali u ruku???

Poslednja izmena:
Ne plaća se davanje krvi nego plazme. Traje duže, izdvoje ti plazmu i vrate krvne ćelije. Kod nas se krvna plazma može davati na 15 dana i koliko znam se ne plaća, po netu sam nalazio na napise kako dopuštaju i 1-2 puta nedeljno za nadoknadu od 20-tak $/€.

sta hocu da kazem ,danas daju krvi samo ovi sto sumnjaju na zdravlje ili imaju neke koristi ,ali se pravdaju kojekakvim humanim razlozima , uglavnm...
Uglavnom nemaš pojma i umesto da lepo kažeš kako ne daješ i da te to ne zanima, što je tvoje pravo i sasvim u redu, ti izigravaš neku veličinu i nipodoštavaš davaoce. Jadno i besmisleno.

procitaj jos jednom ,dao sam krvi, jednom, da nebi isao u skolu ,a i hteo sam da vidim koja sam grupa, pricali su tada da im treba krvi na tv-u, i jos sam verovao da su lekari dobri ljudi koji nece zaradjivati na meni pare.
a ovi sto se jave tek tako odjednom da davaju krvi pa ima ih raznih...

sta hocu da kazem ,danas daju krvi samo ovi sto sumnjaju na zdravlje ili imaju neke koristi ,ali se pravdaju kojekakvim humanim razlozima , uglavnm...

Dosad sam samo jednom iskoristio svoja dva dana od davanja krvi i to kada me je nekoliko dana nakon davanja krvi zakačio virus gripa. To je bilo pre četiri ili možda pre pet godina. Nikad pre toga i hvala Bogu nikad posle toga nisam ništa od toga iskoristio za odmor. Jesam na studijama prilagao potvrdu za davanje krvi kako ne bih plaćao prijavu ispita u tom roku. Na zdravlje ionako sumnjam, ali ne na prenosne bolesti, nego na svoje opšte zdravlje. Najsrećniji sam što znam da je ta moja krv otišla sa najboljim namerama.

Imam čak i veliku odbojnost prema igli, ali mi je želja da pomognem davanjem krvi uvek jača od toga.

Inače, igle i sva oprema se na moje oči otvaraju iz pakovanja i nakon davanja krvi, igla se uništava i baca, kao i ostatak onih creva, dok kesica sa krvlju ide na analizu.

Razgovarao sam i sa pravoslavnim popom, koji je rekao da je to bogougodno delo i da SPC isto tako podstiče dobrovoljno davanje krvi.

Možda ti druže meni ne veruješ ni jednu reč, ali želeo sam da ti kažem da nas ima, koji ne dajemo krv iz tih pobuda, koje si naveo.

Ne plaća se davanje krvi nego plazme. Traje duže, izdvoje ti plazmu i vrate krvne ćelije. Kod nas se krvna plazma može davati na 15 dana i koliko znam se ne plaća, po netu sam nalazio na napise kako dopuštaju i 1-2 puta nedeljno za nadoknadu od 20-tak $/€.

Da, malo sam se juče informisao - u Nemačkoj je to od 20 do 25 evra. No, ne znam zašto sam ja i odakle sam to čuo da je davanje krvi onako kako je mi ovde dajemo, tamo negde u EU plaćeno sa 400evra po davanju.

Momci, da li jeste i iz kojih pobuda, odnosno iz kojih razloga jeste dobrovoljni davaoci krvi?

Ako niste, zašto niste i da li biste ikada to postali?

U vojsci, za dodatna dva dana odsustva. Posto sam bio 17-ogdisnjak, mlad, bled i anemican, imao sam teske trenutke kasnije. na kraju sam i dobio dva dana ali su mi odsustvo od 22 dana cini mi se dali mesec dana pred otpust. Morao sam da se vrnem i provedem jos osam dana u kasarni. Nije vredelo prolivanja krvi

Da, malo sam se juče informisao - u Nemačkoj je to od 20 do 25 evra. No, ne znam zašto sam ja i odakle sam to čuo da je davanje krvi onako kako je mi ovde dajemo, tamo negde u EU plaćeno sa 400evra po davanju.

ahah i onda odes tamo i eto ti ovde plate za mesec dana a mozda i dva
mada verovatno nije tako prosto
ti samo preskocis granicu :>>

a nije tako u stotinama ok

ahah i onda odes tamo i eto ti ovde plate za mesec dana a mozda i dva
mada verovatno nije tako prosto
ti samo preskocis granicu :>>

a nije tako u stotinama ok

To ti je po onom što je rekao Toi Toi. Za ovo za davanje krvi, još niko nije potvrdio ništa.

- - - - - - - - - -

pa da zamisli ti tu zaradu koju neko ostvaruje....

Ipak su tu organi najjača zarada.

Jednom godišnje, kada dostignem kritični nivo želje za novom majicom u sprezi sa glađu za krekerima. To i što volim da se zanosim kako time barem malo pomažem nekom, jer je opštepoznato da tu krv koriste ovi vampiri iz zavoda pri svojim orgijama, tako da gledam bolje sam da dam nego da otimaju decu i nemoćne i prinose ih kao žrtvu.

Da ne zaboravim famozni upitnik, mada su vremenom unormalili pitanja, mslm pamtim kad sam morao da objašnjavam prilikom razgovora sa onim stažistkinjama kako se svakodnevno konzumiranje alkohola uglavnom svodi na flašu piva il čašu vina uz ručak, ili kako ne znam da li su osobe sa kojima sam upražnjavao sex odnose imale analni jer im nisam davao upitnik...
Pa pomažeš valjda, kad je meni trebalo neko je dao, msm ne meni ali mojima. A onda ne daju da porodica daje krv jer je valjda pod stresom, pa tako pod stresom treba da idemo unaokolo i molimo ljude da daju krv umesto nas. Simpatična pravila. Što se alkohola tiče imala sam scenu kad sam sa drugom došla da dam krv, dolazili na faks redovno da nas cede, on reko da je pre 6 sati popio galon piva a oni "a ako je pre 6 sati onda je OK, upadaj" :eek: a mene iscimali jer sam sitna i lažem da imam 50 kila :neutral: ne znam što im je problem da uzmu manje nekome ko deluje sitno.

Pa pomažeš valjda, kad je meni trebalo neko je dao, msm ne meni ali mojima. A onda ne daju da porodica daje krv jer je valjda pod stresom, pa tako pod stresom treba da idemo unaokolo i molimo ljude da daju krv umesto nas. Simpatična pravila. Što se alkohola tiče imala sam scenu kad sam sa drugom došla da dam krv, dolazili na faks redovno da nas cede, on reko da je pre 6 sati popio galon piva a oni "a ako je pre 6 sati onda je OK, upadaj" :eek: a mene iscimali jer sam sitna i lažem da imam 50 kila :neutral: ne znam što im je problem da uzmu manje nekome ko deluje sitno.

To je u upitniku pitanje. Naime, šest sati je minimum što se tiče prethodne konzumacije alkohola. Isto tako 50kg je minimum telesne mase. Jedinice za davanje krvi su: muška - 450ml, a ženska - 400ml.

Ovo za davanje krvi u kritičnoj situaciji prvi put čujem. Imaš te davaoce krvi, koji se zovu za hitne slučajeve. Kao na primer moj komšija iz sela. Čovek je inače iznenađujuće velike snage i ima krvnu grupu "0" Rh-. On je u jednom hitnom slučaju davao krv mesec dana nakon poslednjeg redovnog davanja krvi. Bogu hvala, ništa mu nije falilo. On ima čini mi se preko 100 davanja krvi, pa je već išao na postepeno umanjenje dinamike davanja krvi.

Back