Dobrota

A gde su upitnici? :kafa:

Sve to počinje iz detinjstva. Nešto se desilo, neki događaj. Kao što jedno dobro delo može promeniti nečiji život, tako može i loše.

Od ranog detinjstva sam ucen da budem dobar i da ako mogu pomognem slabijima i siromasnijima,mada sam i sam bio iz orednje porodice.Pokazalo se mnogo puta da biti dobar i pomoci nekome bude veoma dobar osecaj,ali ima i kontra produkta.Sto kazu nasi stari "Das nekom saku,on bi celu ruku",t.j budu toliko nezahvalni da bi da se tuku sto im ne das jos.od mladosti pa do sada se to promanilo nagore mnogo puta.Tako da je doslo vreme da se dobro razmisli kome pomoci,a kome ne.Inace sam uvek za to da nekome kome treba pomoc,treba i pomoci.

Od ranog detinjstva sam ucen da budem dobar i da ako mogu pomognem slabijima i siromasnijima,mada sam i sam bio iz orednje porodice.Pokazalo se mnogo puta da biti dobar i pomoci nekome bude veoma dobar osecaj,ali ima i kontra produkta.Sto kazu nasi stari "Das nekom saku,on bi celu ruku",t.j budu toliko nezahvalni da bi da se tuku sto im ne das jos.od mladosti pa do sada se to promanilo nagore mnogo puta.Tako da je doslo vreme da se dobro razmisli kome pomoci,a kome ne.Inace sam uvek za to da nekome kome treba pomoc,treba i pomoci.
Iliti po onoj narodnoj: "dobar i lud su braća". Malo je izuzetaka kad to ne važi

Da a ima i ona stara "Bolje davati negu uzimati"..Ne osecam se prevareno kada dam 100,200 dinara nekom,ja se sigurno necu osiromasiti,a ako se neko obogati,pa neka mu je sa srecom.
To mora da je onaj dobar iz prethodne poslovice "smislio" da samom sebi ne izgleda glup.

Uostalom razmisli, jel ti to što dajes neko dao ili si zaradio? Nemam ništa protiv da se uzvrati na učinjeno ali me neznanci koji traže nešto bez pardona odbijaju.

Imao sam jednu priliku,jedne godine,kada sam izlazio iz Reumatoloskog instituta u Resavskoj,jedna zena mi je prisla,onako ni gospodja,a ni prosjakinja.Solidno obucena,ali sva u suzama.Trazila je 50 dinara za autobus,Nije znala gde joj je torba i novcanik koji je bio u torbi,Isto je bila na pregledu,ali u nekom drugom odeljenju.Uplakana i sva potresena vidno.Izvadi sam joj i dao i pitao jel joj treba jos,medjutim ona je rekla da je sasvim dovoljno jer joj je bilo dovoljno za kartu za autobus.Zahvaljivala mi se kao da sam joj dao mnogo vise i rekla,ako se ponovo vidimo,da me je zapamtila i da ce mi vratiti,medjutim rekao sam joj da to nije nista i da je to najmanje sto sam mogao uraditi i pomoci joj.

Imao sam jednu priliku,jedne godine,kada sam izlazio iz Reumatoloskog instituta u Resavskoj,jedna zena mi je prisla,onako ni gospodja,a ni prosjakinja.Solidno obucena,ali sva u suzama.Trazila je 50 dinara za autobus,Nije znala gde joj je torba i novcanik koji je bio u torbi,Isto je bila na pregledu,ali u nekom drugom odeljenju.Uplakana i sva potresena vidno.Izvadi sam joj i dao i pitao jel joj treba jos,medjutim ona je rekla da je sasvim dovoljno jer joj je bilo dovoljno za kartu za autobus.Zahvaljivala mi se kao da sam joj dao mnogo vise i rekla,ako se ponovo vidimo,da me je zapamtila i da ce mi vratiti,medjutim rekao sam joj da to nije nista i da je to najmanje sto sam mogao uraditi i pomoci joj.
Kad je.to 50 dindzi pokrivalo cenu autobuske karte? Pre 30 godina?...

c4bbfe98da817f8b5842f86a05145ff7.jpg

Ja dam prilog za Crkvu, a ove ispred vrata fake invalide počastim sitnišem ČP
Mislim ono jedva se popnem stepenicama da uđem u crkvu, kolki sam invalid, i dajem milostinju
liku zdravom i pravom sa štakama ČP
Ovo srce u vidu lajka sam ti dao pošto vidim da si dobar čovek jer inače ne bi tako postupio.Ako znaš da su fake i da troše pare na alkohol i sl.kao što je to uglavnom praksa kod takvih ljudi,nemoj im dati.Ako si već dao nemoj da ti bude žao,njih je već snašlo što ih je snašlo...zato i žive takav život.Sve najbolje i ostani dobar!🙏

Krecem se sa stakama,ali uvek cu da dam neki dinar i tim sto prose,a i onim koji me zamole da im treba.Ko zna koliko ima ljudi kojima sam dao neke sitne pare na zajam,a nikada mi nisu vratili.Meni to nista nije strasno,bitno mi je da sam pomogao kada je nekom trebalo.Problem jeste sto su mnogi zasluzili da mi ne vrate,a ima i onih,koji bas i nisu,ali neka im,njima na cast.Ne opterecuje me to.

Back