Dobro i zlo trče zajedno

Samsonight

Elita
Poruka
15.873

''Šta je dobro, šta je zlo... Pa, to su pitanja, ne samo religiozna, filozofska, nego i psihološka, biološka-i time se bavi čovečanstvo i čovek, valjda oduvek, ne znam...
nije to bio pećinski čovek jer baš u tom pećinama su ostale zabeležene sjajne umetničke stvari, kao što znate... one su bile na visokom umetničkom nivou, pa onda.... kako ih mi zovemo primitivnim narodima?
Za religioznog čoveka poreklo dobra se zna, ali za religioznog i nereligioznost ne zna se poreklo zla. ''
Wow!

Pozivam vas da odslušate predavanje pa da diskutujemo.
Kladim se da nikoga ne zanimaju ove stvari, ali, eto, možda ipak neko...?

Ovde je mnogo toga za diskusiju, ali pitanje je ima li ljudi ovde za diskusiju...
Ti imaš društvo kome ne pripada mislilac kao Vladeta Jerotić-ljudi se boje da misle.
Pa, tako, eto... sahranjujemo ovde i noćas tu moć mišljenja zajedno sa već sahranjenim telom Vladete Jerotića.

Hajmo nazad najbolje da vidimo ko je kome u Zadruzi psovao mater!

''Šta je dobro, šta je zlo... Pa, to su pitanja, ne samo religiozna, filozofska, nego i psihološka, biološka-i time se bavi čovečanstvo i čovek, valjda oduvek, ne znam...
nije to bio pećinski čovek jer baš u tom pećinama su ostale zabeležene sjajne umetničke stvari, kao što znate... one su bile na visokom umetničkom nivou, pa onda.... kako ih mi zovemo primitivnim narodima?
Za religioznog čoveka poreklo dobra se zna, ali za religioznog i nereligioznost ne zna se poreklo zla. ''
Wow!

Pozivam vas da odslušate predavanje pa da diskutujemo.
Kladim se da nikoga ne zanimaju ove stvari, ali, eto, možda ipak neko...?

Ovde je mnogo toga za diskusiju, ali pitanje je ima li ljudi ovde za diskusiju...
Ti imaš društvo kome ne pripada mislilac kao Vladeta Jerotić-ljudi se boje da misle.
Pa, tako, eto... sahranjujemo ovde i noćas tu moć mišljenja zajedno sa već sahranjenim telom Vladete Jerotića.

Hajmo nazad najbolje da vidimo ko je kome u Zadruzi psovao mater!
Koliko se secam, rekao je u fazonu "kod svakog deteta je prisutna klica dobra i zla zajedno". Na koju stranu ce vremenom otici zavisi od vise faktora.

Da ne postoji zlo ne bismo znali sta je dobro i obrnuto..
Dobro i zlo, dve strane iste medalje..

Tako je! :zaljubljena:

Baš reči kojima je i samo predavanje otvoreno opisuju složenost večitog problema i brojnih pitanja koja se nameću oko njega, a najčešći predmet polemisanja je poreklo dobra i zla.
Svesni smo da ovde postoje otkad i čovečanstvo, te da jedino čovek među živim bićima ima savest i razvija je prema mogućnostima i okolnostima u kojima operiše tokom svog života.
Ovde se već prirodno pitamo-a otkuda savest?
Koliko od nje nam je urođeno, koliko nje imamo sami po sebi, a koliko i kako je svako od nas razvija, te da li ona određuje to naše poimanje dobra i zla?

Jedno od predavanja velikih i mudrih glava traje dobrih sat vremena, a ništa se nije zaokružilo i potpuno objasnilo, pa tako ne mislim da je dobro težiti jednoj konačnoj, pa čak nekako i opskurnoj definiciji ovih fenomena, a koja ima za cilj da se što većem broju ljudi svidi.

Stvari uma ne funkcionišu kao slogani u reklamama za deterdžent ili žvake, ali bojim se da čak i jedna filozofija i srodne discipline moraju da trpe teret konzumerizma i brzog života, i da se sublimiraju u što kraće, jednostavnije, lakše štivo za osnovnu upotrebu.

Poslednja izmena:
Dobro i zlo cuce jedno pored drugog u svakom coveku. Pa sad sta kad pobedi i izadje na videlo...

Zlo kad pobedi nad dobrim ono nastavlja da deluje sve do samounistenja.
Po tome se zlo u čoveku tretira kao-bolest?
Bolest razara i ide dokle god može, i u nekim slučajevima dotera do određenog kraja, ali postoje ljudi koji je čak i u samolečenju uspešno pobeđuju... postoje oni kojima pomažu lekari...
Kad tako uzmemo stvar, izgleda da zlo dosta korespondira bolestima... pa, ipak, o poreklu bolesti fizičkih i duševnih znamo prilično, verovatno ne i dovoljno, a šta znamo o poreklu zla?

Po tome se zlo u čoveku tretira kao-bolest?
Bolest razara i ide dokle god može, i u nekim slučajevima dotera do određenog kraja, ali postoje ljudi koji je čak i u samolečenju uspešno pobeđuju... postoje oni kojima pomažu lekari...
Kad tako uzmemo stvar, izgleda da zlo dosta korespondira bolestima... pa, ipak, o poreklu bolesti fizičkih i duševnih znamo prilično, verovatno ne i dovoljno, a šta znamo o poreklu zla?
Zlo nije nikakva bolest, vec sastavni dio ljudske RASE, oduvijek bilo i oduvijek bit' ce.
Cak bi se usudio napisati da je zlo najjace u onima koji su sami sebe uvjerili da su ga iz sebe istjerali.
Takvi su tek jeb*ali jeza, ukoliko postoji neki visi sud, naravno.
Ali sve i da ne postoji sud, takvi ce u iducim zivotima tumarati mrakom.

To su opravdanja onih kojima zlo daje moc, to je samo tvrdnja ne potreba....ljudi su izmislili boga da bi pokazali lice dobra u odnosu na zlo koje je postojalo i da narod moze da pravi poredjenje kako bi shvatio razliku.
Mnogi koji ne veruju u boga tu razliku su shvatili i jasna im je poruka, zato i eliminisu hriscanstvo i njegov negativni uticaj u eri svesti. Vera im nije potrebna da bi svest mogla da predje u duhovnost...koja i jeste smisao vere...

Da li covek mora da prodje kroz zlo da bi znao sta je zlo i onda postao dobar? Ne mora, jer ako zna posledice ne mora da proba....da bi znao posledice ne mora da bude zla ni da ga vidi oseti prirodno staa je dobro a sta bi bilo lose....zna da moc moze da proizvede zlo, ali i da je do moci lakse doci preko zla i da mora da bira....

Vladeta je puno puta u AGAPA-ma govorio o toj vecnoj temi i voleo sam da ga slusam.

Znam , nadam se i Vi, jednu lepu pricu o tome sta je dobro i zlo.

Poglavica indijanskog plemena u diskusiji sa ucenikom o dobru i zlu je rekao svom uceniku da u svakom coveku zive dva vuka.
Vuk zla i Vuk dobra.
Na pitanje ucenika koji vuk je jaci i koji na kraju pobedjuje u covekovoj dusi dobio je odgovor

- onaj koga vise hranis !

Poglavica indijanskog plemena u diskusiji sa ucenikom o dobru i zlu je rekao svom uceniku da u svakom coveku zive dva vuka.
Vuk zla i Vuk dobra.
Na pitanje ucenika koji vuk je jaci i koji na kraju pobedjuje u covekovoj dusi dobio je odgovor

- onaj koga vise hranis !
Da, često se to pominje i ostavlja čoveka bez mogućnosti da još nešto tu dodaje.
Kako god, još uvek tamnu stranu u čoveku tretiram kao bolest, bolest duše koja se manifestuje, bez sumnje, na kompletnom biću.
Oboleo je ljudski svet toliko da svako svakome na nečemu zavidi, ali postoji nešto što još nisam čula nigde i ni od koga-da zavidi nekome na dobroti.
Čak i vrlo bolestan čovek na ovom planu zdravog može da prezire i mrzi ga, ali mu ne zavidi, i ne bi da mu otme to svojstvo.
U obratnoj situaciji je mnogo teže.

Jerotić je izdvojio jednu misao iz Biblije i upotrebio kao naslov za svoju knjigu:
Budite lukavi kao zmije, a bezazleni kao golubovi.
E, sad... ljudi često idu iz krajnosti u krajnost, ili ostaju dugo pri jednoj od njih.
Dugo i mnogo ostati u dobru vodi potpunom ozdravljenju i večnom životu, a dugo i mnogo ostati u zlu ne može voditi nigde drugo nego u propast i večnu smrt.

ja sam pobedio skoro sve svoje demone...i gledam ako ne mogu da pomognem da ni ne odmazem cak i sa onim "jaoooo pa kako nisi znala/o pa trebalo je ovako da uradis" ... to pametovanje posle problema mi je najstasnije sto ljudi cini mi se nesvesno rade. bukvalno te ujedu za dusu.

Vrlo dobro znam koja sam ljiga i prema kome i ima ona moja tema "koliko ste samosvesni" .. tacno znam gde sam na planeti zemlji.
Primecujem ma koliko to egotprip zvucalo , da trudim se da budem bolji covek u svakom smislu te reci "covek"
A koliko mi uspeva videcu ...nekada...

sa svojih 43 dovoljno prosao da znam sa kime mogu i zelim a sa kime necu i ne mogu da se poredim.
Vrlo sam realan po mnogim pitanjima svojih mogucnosti i zivotnih zelja.
Na stranu sto visim na LjiSu :lol:
Ma, nisam mislila konkretno na tebe i poređenje sa drugim ljudima, već na stanovište sa kog čovek percipira sebe i svoja dostignuća, a onda prema tome smatra da zna gde se nalazi, ko je i šta je.
Čovek je generalno obuzet prolaznim i propadljivim svetom, i takvim na kraju postaje i sam.
Što manje dodira sa neprolaznim i večnim, to više postaje slika i prilika žive materije čija je jedina i osnovna svrha da svakim danom, malo po malo-truli.
Hajde što truli, nego postaje i ona trula jabuka među zdravim.

Kao što čovek brzo i lako usvaja loše navike, jer i reakcije i šabloni po kojima se ponašamo su umnogome navike, i doživljava ih kao neprikosnoveni deo sebe, tako još brže i lakše može da probudi, obnovi i uobičaji dobre i učini ih svojim primarnim označiteljem.
Savršenstvo je u ovom svetu nedostižno, ali težnja istom je stvar izbora, odluke, i uspostavljanja određenih navika i šablona ponašanja?

Back