DOBRO DRVO

Shel Silverstein

09df817789ba109d916f0dfmp3.gif

Bilo jednom dobro drvo...
Dobro drvo, puno ljubavi za jednog malog decaka.
Decacic je dolazio svakog dana i vredno sakupljao opalo lisce.Isplevsi lisnatu krunu, zamisljao je da je sumski kralj.
Peo bi se uz stablo Dobrog drveta i njihao sena njegovim granama.I jeo je njegove slatke plodove, jabuke.

Dobro drvo i decacic ponekad bi se igrali zmurke i kad bi se umorio, decacic bi zaspao u senci drveta.
Mali decak veoma je voleo drvo...Zaista, voleo ga je i srcem i dusom. I Dobro drvo bilo je sretno....

Ali, vreme je neumitno prolazilo...I decak je odrastao. Dobro drvo sada je cesto ostajalo samo.

490495_99962419.jpg

A onda, jednog dana, decak ponovo dodje i Dobro drvo mu rece:,,Hajde decace, popni se na mene i poljuljaj se na mojim granama, i najedi se mojih jabuka i odmori se u mojoj senci. i budi sretan."
,, Ali suvise sam veliki da bih se peo na tebe i igrao sa tobom." odgovori decak Dobrom drvetu.
,, Zelim da kupim toliko stvari i da se zabavljam...Ali znas, potreban mi je novac.Mozes li ti da mi das malo para?"
,, Zao mi je", odgovori Dobro drvo, ,,ali para nemam. Sve sto imam jesu lisce i jabuke...Ipak, decace, mogao bi da uberes moje jabuke i prodas ih u gradu...Tako ces doci do para i biti sretan".

I decak se uzvera uz drvo i pobra njegove jabuke, potom ih odnese sa sobom.
I dobro drvo opet se oseti sretnim.

Dugo je vremena proslo i decak nije navracao...i Dobro drvo bilo je veoma tuzno. A onda jednog dana, decak ponovo stize, i dobro drvo zazumori.
,, Hajde decace," rece ono, ,,popni se uz moje stablo i poljuljaj se na mojim granama...i uzivaj!"
,, Nemam vremena za to, imam previse posla", odgovori decak. zelim kucu u kojoj ce mi biti toplo", objasni on.
,, Zelim da imam zenu i decu, i zato mi je potrebna kuca...mozes li ti da mi nabavis kucu?"
,, Ne, ja nemam kucu", odgovori drvo. ,, Ustvari, citava suma je moja kuca...Ali evo, mozes poseci moje grane i od njih sagraditi kucu. I tako ces biti sretan".
I tako decak posece grane Dobrog drveta i odnese ih i od njih sagradi sebi kucu.
I Dobro drvo ponovo se osecalo veoma srecnim.

Jos podosta vremena je proslo ali decak nije navracao. I kada se ponovo pojavio, Dobro drvo bilo je toliko sretno da je jedva bilo u stanju da rec izusti.
,, Hajde decace", pozva ga drvo sapatom, ,, dodji i poigraj se".
,, Odvec sam star i ruzan da bih se igrao", odgovori decak. ,, Ali zeleo bih jedan camac, koji bi me odvezao daleko odavde...Mozes li mi naci neki camac?"
,, Pa poseci moje stablo i nacini sebi camac", odgovori Dobro drvo.,, Tako ces moci da odjedris daleko odavde...i da budes sretan".
I tako decak posece stablo Dobrog drveta...i nacini camac i odjedri daleko, daleko...I drvo je bilo sretno...ali ne i presretno.

Podosta je vremena minulo i decak se najzad, ponovo pojavi.
,, Zao mi je decace", doceka ga drvo, ,,Ali zaista nemam vise nista sto bih ti mogao dati..."
,, znas, ne radjam vise jabuke".
,, Zubi su mi istroseni odavno i vise ne mogu da jedem jabuke", odvrati decak.
,, Nemam vise ni grana", nastavi Dobro drvo, ,, na kojima bi se mogao ljuljati...'
,, Odvec sam star za takve stvari...mislim, za ljuljanje na granama", primeti decak.
,, Nemam vise ni deblo", rece Dobro drvo, ,, na koje bi se ti uzverati..."
,, odvec sam umoran da bi se pentrao po drvecu", zaklima glavom decak.
,, zao mi je, uzdahnu Dobro drvo, zelep bih da mogu bilo sta da ti dam...Ali nista mi vise nije ostalo. sad sam ti samo jedan stari panj. zao mi je zaista..."
,, Pa vise mi mnogo i ne treba",uzdahnu decak. ,, tek neko mirno mesto gdde mogu sesti i predahnuti. znas, veoma sdam umoran".
,, U redu onda", odvrati drvo istezuci se sto vise. ,, stari panj i jeste pravo mesto da se na njemu sedi i odmara. Dodji decace sedi i odmori se". I decak postupi kako mu je receno.
A Dobro drvo se oseti beskrajno sretnim.

Back