Добрица Веселиновић (НДМБГД): Шапић недостојан функције, на свим нивоима је у сивим зонама

комшија

Stara legenda
Poruka
96.548

1655445903665.png

Veselinović: Šapić nedostojan funkcije, na svim nivoima je u sivim zonama

1634749176-BG-DOBRICA-IZBORI-SOT-201021-JDM20211020-185534040.mxf_.00_00_13_24.Still001-750x422.jpg

17. jun. 2022

Predstavnik Ne davimo Beograd Dobrica Veselinović ocenio je da je kandidat Srpske napredne stranke za gradonačalnika Beograda Aleksandar Šapišč "na svim nivoima u sivim zonama".

On je za Danas ocenio i da je Šapić nedostojan gradonačelničke funkcije.

„Ćutao je na razaranje grada, nije uradio ništa protiv divlje gradnje, nije se čuo protiv popunjavanja (novobeogradskih ) blokova i nestajanja zelenih površina“, rekao je Veselinović.

Dodao je da je kvalitet života Novobeograđana je opao, a da on na novu funkciju dolazi pravo iz sukoba interesa.

Podsetio je da su predstavnici Ne davimo Beograd naveliko isticiali da Šapić ne može biti i odbornik i predsednik opštine – Novi Beograd.

"Bićemo mu najžešća opozicija", rekao je Veselinovič, preneo je Danas na svom sajtu.

Predsedništvo SNS juče je odlučilo da Šapić bude kandidat za gradonačelnika Beograda.

link

Сад када је Ђилас раксринкан (и) од Европске уније као тројански коњ у опозицији, и значај његове градске одборничке групе као "опозиционе" свела се на нулу. Десничарe попут Zavijetnikа, двераца итд., иовако не занимају београдске теме колико национална митологија, Косово, "Русија" и сл. Практично једина опозиција напредњачком градоначелнику Шапићу у Скупштини града Београда је Не Давимо Београд односно одборничка група коалиције Moramo!

Ево нам га добри Добрица, са мерачем достојанства у руци иде и мери ко је достојан, односно недостојан функције градоначелника. Нека неко овом млађаном момку каже да странка која има већину бира градоначелника, невезано шта он или његова еко-секта мисле о томе. Био је добар као помоћник градоначелника у оно дивно Ђиласово време, штавише хваљен је и слављен. Сада нека га гледају на месту градоначелника. Иначе, грађани неће можда бити одушевљени Шапићем, али ће им бити драго јер неће гледати Весића на том градском нивоу.

Šupić kao jedan som iz bazena je po mnogima nedostojan funkcije gradonačelnika ali radi se o privremenom rešenju jer je većina beograđana glasala protiv tiktokera Sićveja i huligana u pokušaju Vučija ali su pobegulje iz RIK-a u izbornoj noći prosto napustili izborni proces pa je režim uz brojne smicalice tipa fantomski birači,glasači iz regiona i sl.namakao neku većinu i sad smo tu gde jesmo

Ne davimo Beograd započeo rad u gradskom parlamentu: Energiju sa ulica prenećemo u institucije

1655541570150.png

Prethodne subote održana je konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda na kojoj su po prvi put učestvovali odbornici pokreta Ne davimo Beograd i koalicije “MORAMO Za dobar grad”, koji su, po mnogim novinskim naslovima i reakcijama ostavili dobar utisak na javnost svojom odlučnošću da se i u institucijama suprotstave naprednjačkom režimu. Energija koju smo jako puno puta pokazivali na ulicama, protestima i blokadama videla se jako dobro i za skupštinskom govornicom.

Odbornici pokreta Ne davimo Beograd i koalicije “MORAMO Za dobar grad”, istakli su da će u novom sazivu raditi na povećanju transparentnosti rada ove institucije, da će predlagati rešenja gorućih problema u gradu i, pored toga, boriti se protiv kršenja javnih interesa i donošenja štetnih odluka koje su bile glavne odlike prethodnih saziva na čelu sa Srpskom naprednom strankom.

Osmočasovna sednica Skupštine iznenadila je mnoge predstavnike naprednjačkog režima. Prethodni sazivi ove institucije bili su bojkotovani od strane opozicije i režim je neometano, u jednopartijskoj skupštini, sprovodio svoje odluke. Od ovog saziva, u institucijama se nalaze ljudi koji su godinama branili javni interes, zajedno sa građanima analizirali i ukazivali na štetne projekte ove vlasti, i pokazivali jedan drugačiji pristup politici. Pokret Ne davimo Beograd i koalicija Moramo su već na početku sednice pokazali da će preispitivati svaki potez ovog režima.

Reakcije javnosti

“Ulazak u beogradski parlament, ali i u Skupštinu Srbije novih opozicionih snaga i lica može da dovede do ozbiljnog preokreta unutar proevropski orijentisane opozicije” – izjavio je za Danas Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku.

“Nastupili su vrlo dobro, jednostavnim jezikom su govorili o prirodi gradske vlasti poslednjih godina i pravim problemima Beograda koji se davi u korupciji i nemoći da se reše neki od osnovnim problema građana. Čini mi se da je naročito pokret „Ne davimo Beograd“ uspeo da energiju sa ulica prenese u gradski parlament i da vlast za sada nema prava rešenja kako da se nosi sa tim” – poručio je Janko Baljak, reditelj.

“Ja sam gledala prenos, slažem se sa svim do sada izrečenim utiscima da je to bilo vrlo dobro, da su se opozicioni odbornici dobro držali, moj šampion sa sednice je gospodin Lazovič koji je vešto i efektno prozvao sve iz bivše vlasti koji su preletači u SNS, mislim da je to bilo jako efektno, u svakom slučaju svi govornici iz opozicije su bili vrlo pristojni, rečiti, stavili do znanja gde su, moj utisak je bio pristojan” – izjavila je Srbijanka Turajlić.

'Ne davimo Beograd' doneo odluku da postane politička stranka

prije 14 minuta

Radomir Lazović, jedan od lidera Ne davimo Beograd

Radomir Lazović, jedan od lidera Ne davimo Beograd

Dosadašnji pokret "Ne davimo Beogtrad", na šestoj Skupštini održanoj 21. juna u Beogradu, većinom glasova svojih članova usvojili su odluku da pokret u narednom periodu i formalno preraste u zeleno-levu političku partiju koja će delovati na nacionalnom nivou.

Kako su naveli u saopštenju na sajtu, oni će nastaviti saradnju sa partnerima u okviru koalicije "Moramo".
"Ova odluka dolazi kao prirodan razvoj organizacije koja je odavno prerasla okvire lokalnog delovanja i na prethodnim izborima ostvarila značajan rezultat, posebno u Beogradu gde je osvojeno 100 hiljada glasova", navodi se u saopštenju.

Skupština je usvojila "Deklaraciju o prerastanju pokreta u partiju" i odluku o formiranju Inicijativnog odbora koji bi trebalo da pripremi predloge statuta i osnivačkih dokumenata, programa, vizuelnog identita i imena partije.
"Partija koju gradimo nastaje i oslanja se na ideološke, programske i organizacione osnove ; pokreta Ne davimo Beograd, ali u njenom stvaranju učestvovaće i više lokalnih partnerskih organizacija iz različitih gradova u Srbiji.
Tri velike vrednosti oko kojih smo se okupili, a kojima ćemo se voditi i u budnućnosti su društvena pravda/solidarnost, zaštita životne sredine i prava na javna dobra i široko učešće gradjana u donošenju odluka", naveli su iz Ne davimo Beograd.

Inicijativa "Ne davimo Beograd" je popularnost stekla tokom 2016. godine, kada su organizovali proteste protiv nelegalnog rušenja u beogradskoj četvrti Savamala, nakon čega su učestvovali u brojnim protestima u Beogradu zalažući se za očuvanje zelenih površina I sprečavanje investitorskog urbanizma.
Prvi put su na izbore izašli u aprilu 2022. godine u okviru koalicije "Moramo" koja je i na parlamentarnim i na izborima u Beogradu prešla cenzus. https://www.slobodnaevropa.org/a/ndmbgd-stranka/31908476.html

1655854589250.png

Veselinović: Šapić odaje sliku čoveka koji je ucenjen da bude tu i mora da obavi posao koji mu se ne radi

Veselinović: Šapić odaje sliku čoveka koji je ucenjen da bude tu i mora da obavi posao koji mu se ne radi 1

danas 22:16

„Niti je Aleksandar Šapić pokazao neki ponos što je postao gradonačelnik Beograda, niti energiju, odao je sliku čoveka koji je ucenjen da bude tu i mora da obavi posao koji mu se ne radi“, poručuje odbornik koalicije „Moramo“ Dobrica Veselinović.

Dobrica Veselinović navodi da je ono što se moglo videti na prve dve sednice Skupštine grada „čudna pozicija“.

„Mislim da je ovo neka osveta, sa ovom tankom većinom Šapić je ostavljen kao kazna za loš rezultat. On ne zna koliko će biti tu. Mi smo za izbore uvek spremni. Ali, tek smo konstituisali Skupštinu, da vidimo da li imaju većinu, to nije pitanje za nas“, kaže on.

„Mi u okviru gradskih institucija održavamo kontakte, razgovaramo, mi smo uvek bili konstruktivni, izlazili s predlozima, hajde da se sad bavimo onim za šta smo dobili mandat, a da ne kalkulišemo o izborima. Ja ne znam kako se izbori traže, dobili smo mandat i nastavljamo s borbom na dva koloseka, jednom nogom smo na ulici, iskoristićemo sve vreme koje imamo, sve odbore i komisije, koristićemo sva odbornička pitanja, da posetimo sva javna preduzeća. Onda da izađemo sa konkretnim predlozima“, dodao je Veselinović.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić rekao je da će prioritet tokom njegovog mandata biti da Beograd bude „šampion u svim oblastima“. On je kao primer rešenja za zagađenje naveo praksu nekih zemalja u kojima postoje režimi vožnje kada je, na primer, u saobraćajnom špicu zabranjeno da se u vozilu nalazi jedna osoba.

„Ne treba ići sa tim da se reši problem automobila već dobar javni prevoz. 48 odsto građana koristi javni prevoz, autombilom ide 25-26 odsto. Ajde da poboljšamo demokratičnost kako se ljudi kreću. Interesantno da gradonačelnik ne zna da postoji studija da se na potezu autoputa od Zmaja do Laste uvede žuta traka za autobuse, a da se u brzoj traci uvede traka za vozila sa tri i više osoba. Zašto njegova stranka to nije uradila 10 godina? Prevoz je jako loš, ne dolazi na vreme, karta je skupa za ono što dobijemo. Tramvaji idu sporo, nisu obnovljeni, nije nabavljen nijedan tolejbus. To može da se popravi, imamo plan“, rekao je Veselinović.

Veselinović podseća da je dovoljno otići na Savki nasip i videti da tuda prolaze teški kamioni sa materijalom, šutom kao i besni automobili.

„To nisu kuće gde neki jadni ljudi žive, to su vikendice, ima jedna sportska hala, kuće koje služe za zabavu, to je deo privatizovane obale koja ugrožava nasip, tuda ne smeju da se kreću nikakva vozila, rampa je srušena. Ne poštuje se nijedan zakon. To je dil, ne možete tek tako da napravite tamo kuću, da iskoristite javno dobro. Za nas nulta tolerancija za gradnju na Savskom nasipu. Hiljade prijava je podnošeno i sve stoji“, rekao je Veselinović.

Zaostavština Gorana Vesića i očekivanja od novog gradonačelnika​

Odbornik koalicije „Moramo“ naveo je da ne vidi kraj nijednog projekta koji je vlasta započela.

„Ništa se nije desilo, to je fatamorgana, ja ne znam gde ti ljudi žive, u svemu su masno slagali i ništa nisu uradili. Svakih par godina imaju sad će, sad će… Sva predizborna obećanja iz 2018. nisu ispunjena, sad su prolongirana. Mi smo učestvovali na svakoj javnoj raspravi o metrou, sve naše primedbe su odbacivane. Onda se pojavljuje predsednik koji iznenada rešava stvar. Ima mnogo problema s metroom i finansijama. Najveći problem je da se priprema da se investirtorima poveća vrednost zemljišta“, kaže Veselinović.

„Treba da zahtevamo više, da zahtevamo ono što nam pripada, da imamo reč o tome kako se grad razvija. Mi preplaćujemo grejanje koje nije dobro, ne prihvatam argument stanovi će biti topli, 21. vek je“, dodao je Veselinović.

Druga sednica gradske Skupštine: Šapić i kriv i dužan gradonačelnik

Nenaslovljeni-dizajn.png

27. 06. 2022.

Na drugoj sednici Skupštine grada Beograda, uprkos protivljenju naših odbornika i odbornika, za gradonačelnika Beograda izabran je Aleksandar Šapić. Bila je ovo i retka prilika da čujemo obraćanje Šapića, s obzirom da se na čak tri meseca nakon izbora izgubio iz javnosti. Od njegovog plana za Beograd, ni traga ni glasa, ali njegov izbor svakako predstavlja kontinuitet politike razaranja Beograda koju su započeli Siniša Mali i Goran Vesić.

Većina koju čini 57 odbornika i odbornica je tajnim glasanjem izglasala novo gradsko veće, zamenicu gradonačelnika Vesnu Vidojević i novog gradonačelnika, gospodina Aleksandra Šapića, prvog sportistu na tom mestu i drugog lažnog doktora nauka iz redova SNS-a koji će obavljati ovu funkciju.
Uprkos našim nastojanjima da dobijemo odgovore šta je plan Aleksandra Šapića za Beograd, osim opštih mesta i populističkih izjava, nije bilo naznaka u kom pravcu će se naš grad razvijati pod njegovim vođstvom.

Posebno je bila interesantna njegova izjava “da će u predstojećem radu gradske uprave postojati samo jedna tačka na njegovom dnevnom redu, a to je Beograd.” Novom gradonačelniku smo postavili pitanja i tražili objašnjenje i da li to znači da će kao i do sada nastaviti da bespravnom gradnjom svojih vila uznemirava komšije, da li će pomoći naučnoj zajednici u rešavanju problema lažnih doktorata i da li ce se pozabaviti pronalaženjem rešenja za Savski nasip na kojem nelegalna izgradnja vikendica počinje da ugrožava bezbednost građana i građanki Beograda?

Nismo odgonetnuli ni da li će gradonačelnik imati više sluha za probleme, za koje je kao predsednik opštine Novi Beograd očigledno bio gluv, kao što su napadi obezbeđenja privatnog investitora na stanovnike bloka 37 ili bespravne gradnje u bloku 45. Od gradonačelnika smo čuli da će Beograđani živeti bolje i lepše ali nismo čuli na koji način će se to ostvariti.

Sednica gradske Skupštine je završena neminovnim izborom novog gradnačelnika i gradskog veća u kome rodna zastupljenost nije suštinski sprovedena, što nam ukazuje na još jednu manjakavost budućeg kabineta gradonačelnika. Pokret Ne davimo Beograd i koalicija MORAMO će kao i do sada zajedno sa građanima boriti da Beograd postane dobar grad za sve nas, grad u kome se dostojanstveno kreće, živi i diše.

1657192701137.png

Ne davimo Beograd: Skandalozan i bahat odgovor Šapića na poplave

1657050704-Tan2022-7-5_20387626_3-750x500.jpg

07. jul. 2022 12:32

Pokret Ne davimo Beograd (NDMBGD) ocenio je da je odgovor gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića, nakon poplave koju je prouzrokovala nedavna kiša, skandalozan i bahat, ali ni na koji način nije iznenađenje, jer su na njegovu nestručnost upozoravali odavno.

Kako se navodi u saopštenju, Šapićeva izjava da je „ovde sada najmanje važno ko je kriv, jer na Boga ne možemo da utičemo” pokušaj je da izbegne kritike i odgovornost vlasti Srpske napredne stranke za ogromnu štetu koju je poplava izazvala građanima.

Upravo nas razumevanje zašto nastaju ovakve poplave, a one nemaju veze sa Bogom, kao i razumevanje odgovornosti za njihovo rešavanje, vodi tome da budemo pripremljeni kada one prete da se dese, konstatuje NDMBGD.

1658371619929.png

Aleksandar Šapić: U skladu sa sopstvenim interesima

Aleksandar Šapić je istovremeno i gradonačelnik Beograda i v.d. predsednika Opštine Novi Beograd. Bavim se pravom lokalne samouprave skoro dvadeset godina, čitanje zakona mi je profesija, ali za funkciju vršioca dužnosti predsednika opštine nikad nisam čula. Koliko dugo jedna ovakva nezakonitost može da postoji? Gde je prekidač za uključivanje pravne države i da li je možda trajno pregoreo

1658371687078.png

20. 07. 2022.

Pre dosta godina, jedan veoma dragi kolega, sada u penziji, u šali mi je rekao (parafraziram): "U Srbiji, kada si predsednik opštine, a tvoja svastika ima građevinsku firmu koja stalno dobija poslove za opštinu, to nije sukob interesa – to je sklad interesa“. Smejali smo se tada, a ja se i sada često setim toga, ne samo zato što je dobar fazon

Na konstitutivnoj sednici Skupštine grada odbornici koalicije Moramo više puta su sa govornice postavili pitanje sukoba interesa Aleksandra Šapića, odbornika Skupštine grada i tada još uvek predsednika opštine Novi Beograd. Nakon sednice, Ne davimo Beograd podneo je predstavku Agenciji za sprečavanje korupcije ukazujući na nespojivost ovih funkcija, pozivajući se na raniju praksu Agencije. Agencija je 2016. utvrdila da su funkcije gradskog odbornika i člana veća gradske opštine u sukobu. Sve jasno. Odgovor Agencije još nismo dobili.

Ubrzo zatim, Šapić je izabran za gradonačelnika (čime mu je prestala funkcija odbornika), a krajem juna čitamo o tome kako je novoizabrani gradonačelnik i v.d. predsednika opštine Novi Beograd dodelio nagrade najuspešnijim učenicima sa te opštine.

Bavim se pravom lokalne samouprave skoro dvadeset godina, čitanje zakona mi je profesija, ali za funkciju vršioca dužnosti predsednika opštine nikad nisam čula. Za svaki slučaj, od tada sam još nekoliko puta proveravala u Zakonu o lokalnoj samoupravi, prelistavala komentare zakona, pretraživala praksu. I pored toga što znam da to nije po zakonu i da ne sme biti dozvoljeno, i dalje mi na pamet padaju samo pitanja.

Da li je moguće da Šapić misli da je ovim "obrnuo igricu“ – on je uskladio ne samo stvarne, nego i izmišljene funkcije? Ovaj njegov pokušaj ukazuje da je itekako svestan da je i dalje u sukobu interesa, ali šta je to što čoveka tako snažno i sentimentalno veže za funkciju da ne može da sa nje ode – da li je to plata? Ili nešto vrednije – uticaj, kojim bi se i ubuduće moglo trgovati?

Zanima me i ko je ovu funkciju domislio? Znamo da je "vdovanje“ uvedeno 2014. u sistem državne uprave, za imenovanje državnih službenika na položaju (npr. pomoćnika ministara) bez konkursa, a dosta se dobro primilo i u javnim preduzećima. Motivi za to su različiti, a među očiglednijima je mogućnost efikasnije kontrole postavljenog, kao i mogućnost da se postavi neko ko inače ne bi mogao da prođe na konkursu. Međutim, i kod službenika i kod javnih preduzeća, ta mogućnost predviđena je zakonom, a ovde nije.

Zato me dalje zanima i ko je Šapića za v.d.-a imenovao? Ili, još važnije, ko će ga sa ove izmišljene funkcije smeniti? Ako bismo primenili analogiju, to bi morala da bude skupština gradske opštine. Gde je odluka, jer je u Službenom listu Grada nema? Kakva je sudbina odluka koje on kao (v.d.) predsednik opštine i (v.d.) predsedavajući opštinskog veća donosi? Nema li u skupštini GO Novi Beograd nijedan dostojan kandidat ili kandidatkinja koji bi Šapića mogli da zamene? Lokalni izbori nisu baš prekosutra – teorijski, mandat traje do 2024.

Dosta je to pitanja. I ona će se na jesen verovatno nekako i razrešiti – Šapić će na kraju zadržati jednu od ove dve funkcije. Za to vreme, Agencija će verovatno ćutati da bi nam na kraju odgovorila da sukoba i nema i da smo bezveze paničili.

Zbog toga, mene najviše zanima koliko dugo jedna nezakonitost može da postoji, da bode oči, da bi kontrolni organi reagovali? Gde je prekidač za uključivanje pravne države i da li je možda trajno pregoreo?

Autorka je profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta Union u Beogradu i narodna poslanica NDMBGD

Veselinović: Želimo direktnu komunikaciju sa svim gradskim sekretarijatima, ustanovama i komunalnim preduzećima

Nenaslovljeni-dizajn-31.png

21. 07. 2022.

Pokret Ne davimo Beograd i odbornička grupa koalicije MORAMO zatražili su sastanke sa direktorima 26
gradskih sekretarijata, 18 predškolskih ustanova i 20 javnih komunalnih preduzeća kako bismo imali uvid
u rad ovih ustanova i probleme sa kojima se suočavaju. Kao najjača opoziciona i druga grupa po snazi u
gradskom parlamentu smatramo da je važno da imamo direktnu komunikaciju sa svim javnim
preduzećima i gradskim službama.

“Pokrenuli smo inicijativu za direktan odnos naše opozicione grupe sa svim javnim ustanovama i
institucijama grada Beograda. Ona je deo našeg proaktivnog, integrativnog pristupa opozicionom radu u
Skupštini grada. Verujemo ovi sastanci imaju potencijal da, sa jedne strane obezbede naše bolje
razumevanje svakodnevnih potreba pojedinačnih ustanova, a sa druge da obezbede javnost rada i
obaveštavanje građana o problemima sa kojima se one suočavaju.” – izjavio je Dobrica Veselinović, šef
odborničke grupe MORAMO i poručio da je u demokratskom društvu sasvim normalno da opozicija ima
uvim u rad svih institucija grada.

Pokret Ne davimo Beograd ima plan kako da unapredi život u našem gradu, a ova inicijativa približiće
naša programska rešenja i kontruktivnu kritiku svakodnevnom radu gradskih preduzeća i ustanova.

1658595173761.png

MLADI AKTIVISTI U BEOGRADU: Pozvali gradonačelnika Šapića da ukloni sramni mural zločincu Mladiću i slova "Z"

„Krajnje je vreme da gradske službe očiste obraz Beograda i Srbije uklanjajući ne samo sporni mural, koji su čuvale neiditifikovane straže, nego i hiljade crteža, grafita, murala posvećenih ratnim zločincima kao i simbola poput slova ‘Z'“, navodi Inicijativa.

1658595186016.png

Prije 1h

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji (YIHR) pozvala je danas, na godišnjicu oslikavanja murala osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću u Beogradu, gradonačelnika Aleksandra Šapića da komunalnim službama naloži da uklone crtež na uglu Njegoševe i Alekse Nenadovića.

YIHR Srbija ističe da su već 365 dana, zidovi i fasade u Beogradu ispisane i iscrtane imenom i likom ratnog zločinca osuđenog između ostalog, za jedan od najstrašnijih zločina počinjenih na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

„Krajnje je vrijeme da gradske službe očiste obraz Beograda i Srbije uklanjajući ne samo sporni mural, koji su čuvale neiditifikovane straže, nego i hiljade crteža, grafita, murala posvećenih ratnim zločincima kao i simbola poput slova ‘Z'“, navodi Inicijativa.

Mural sa likom Ratka Mladića osvanuo je 23. jula prošle godine u Beogradu. Već 24. jula crvenom bojom išvrljana je ruka kojom Mladić salutira.

Rješenjem komunalne inspekcije beogradske opštine Vračar od 20. septembra naloženo je stanarima zgrade u Njegoševoj da grafit uklone o svom trošku.

Pošto nije bilo reakcije komunalnih službi, YIHR Srbija je u koordinaciji sa stambenom zajednicom, najavila uklanjanje murala za 9. novembar i prijavila skup Policijskoj stanici Vračar. Taj skup policija je zabranila.

“Poslije izjave gradonačelnika Šapića od 17. jula u Sokocu da ‘treba odati poštu svim žrtvama ratova u bivšoj Jugoslaviji’, apelujemo na njega da inicira podizanje spomen obeležja u Batajnici, gde su u tajnoj masovnoj grobnici pune dvije godine skrivani posmrtni ostaci 744 kosovska Albanca koji su ubijeni u ratnim zločinima počinjenim od strane MUP-a Srbije i Vojske Jugoslavije”, naveli su u Inicijativi mladih za ljudska prava i dodali:

“Naš apel šaljemo na godišnjicu ubistva 14 srpskih civila u Starom Grackom 1999. godine, čije porodice još uvijek čekaju da počinioci ovog zločina, koji su i dalje na slobodi, budu privedeni pravdi. Inkluzivna kultura sećanja moguća je samo ako su državne institucije spremne da odustanu od nacionalističkog koncepta koji podrazumijeva ideju kolektivnog žrtveništva i poricanje zločina.”

YIHR Srbija ukazuje da odnos prema prošlosti zasnovan na činjenicama, pijetetu i empatiji prema žrtvama treba da bude prioritet Beograda.

“Uklanjanjem portreta ratnih zločinaca sa fasada beogradskih zgrada i izgradnjom spomenika albanskim žrtvama koje su skrivane u masovnim grobnicama u okolini glavnog grada Srbije, prvi je korak ka raskidanju sa dosadašnjim štetnim praksama i politikom. Poruka da Beograd može biti centar pomirenja i inicijator izgradnje trajnog mira na Balkanu neophodna je Srbiji a i regionu”, poručuje Inicijativa mladih za ljudska prava.

1658605178572.png

NA ZAHTJEV DA SE UKLONI MLADIĆEV MURAL, GRADONAČELNIK BEOGRADA ALEKSANDAR ŠAPIĆ KAŽE: "Ne ispunjavam haške želje"

Gradonačelnik Beograda odgovara da "ne zna da li je Mladić počinio ratne zločine, ali zna da je branio srpski narod u BiH".

1658605189758.png

Prije 6 min

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji je pozvala gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića da naloži komunalnim službama da uklone mural sa likom Ratka Mladića na Vračaru. Gradonačelnik odgovara da "ne zna da li je Mladić počinio ratne zločine, ali zna da je branio srpski narod u BiH".

Šapić je istakao da je Haški tribunal za njega izgubio kredibilitet kada je oslobodio hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, bivšeg ratnog komandanta Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića i nekadašnjeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja, mnogo ranije nego što je osudio Mladića.

"Ne znam ko je šta radio tokom rata u Bosni, jer tamo nisam bio, ali znam da je Mladić branio srpski narod i da nije bilo njega, Srbi iz Bosne bi vjerovatno završili slično Srbima iz Hrvatske. Bili bi ubijani i na kraju protjerani sa svojih ognjišta", kazao je Šapić, prenosi Beoinfo.

On je istakao da "uvijek možemo da govorimo o grafitima i o komunalnom redu u Beogradu", ali je zamolio javnost da u te stvari ne miješa Haški tribunal i njegove presude.

"U tom slučaju ste na pogrešnoj adresi i morat ćete da sačekate nekog drugog gradonačelnika da dođe na moje mjesto i da vam ispunjava te vrste haških želja“, poručio je Šapić.

YIHR Srbija je prethodno pozvala Šapića da komunalnim službama naloži da uklone mural posvećen Ratku Mladiću, na uglu ulica Njegoševe i Alekse Nenadovića na Vračaru.

"Već 365 dana, zidovi i fasade u Beogradu su ispisane i iscrtane imenom i likom ratnog zločinca osuđenog, između ostalog, za jedan od najstrašnijih zločina počinjenih na tlu Evrope poslije Drugog svjetskog rata“, ukazala je Inicijativa mladih.

Krajnje je vrijeme, dodali su, da gradske službe "očiste obraz Beograda i Srbije, uklanjajući ne samo sporni mural, koji su čuvale neiditifikovane straže, nego i hiljade crteža, grafita, murala posvećenih ratnim zločincima, kao i simbola ruske agresije na Ukrajinu, poput slova Z“.

Mural s likom Ratka Mladića osvanuo je 23. jula u Beogradu prošle godine, a već narednog dana crvenom bojom ižvrljana je ruka kojom Mladić salutira, podsjeća se u saopćenju.

Rješenjem komunalne inspekcije beogradske opštine Vračar od 20. septembra naloženo je stanarima zgrade u Njegoševoj da grafit uklone o svom trošku, a pošto nije bilo reakcije komunalnih službi, Inicijativa je u koordinaciji sa stambenom zajednicom najavila uklanjanje murala za 9. novembar i prijavila skup Policijskoj stanici Vračar, koji je zabranjen.

"Poslije izjave gradonačelnika Šapića od 17. jula u Sokocu da ’treba odati poštu svim žrtvama ratova u bivšoj Jugoslaviji’, apelujemo na njega da inicira podizanje spomen obilježja u Batajnici, gdje su u tajnoj masovnoj grobnici pune dvije godine skrivani posmrtni ostaci 744 kosovska Albanca, koji su ubili pripadnici MUP Srbije i Vojske Jugoslavije. Ovaj apel šaljemo na godišnjicu ubistva 14 srpskih civila u Starom Grackom 1999. godine, čije porodice još čekaju da počinioci ovog zločina, koji su i dalje na slobodi, budu privedeni pravdi“, zaključili su iz Inicijative.

Шапић, Мали, Брнаба, стварно нису неки ликови за поштовање, али има и горих од њих.Ево, у опозицији се скупља крем атисрпског крила другосрбијанштине, почев од Брајана Брковића,који твитује да не воли ништа српско и кидише на српске симболе , па до Балше Божовића, Оленика и њима сличних.

Шта би било са нама да такви дођу на власт, они већ сада пишу графите "Срби на врбе" по Н.Саду и кидишу бакљама на полицију.

Само да се сетимо, како је у "демократији" ДОС-а осуђен навијач јер је напао бакљом на полицајца у цивилу.

у опозицији се скупља крем атисрпског крила другосрбијанштине,
Nova levica (tj. "krem drugosrbijanštine" kako bi ti kazao) je možda malobrojnija, ali je zdravija od desnice. Levica nije uz kriminalni režim, dok je desnica u kompletu kupljena od strane režima Aleksandra Vučića. Gde je sada desnica, kojoj su puna usta Rusije, da posle pada aviona u Grčkoj protestuje protiv tajnog izvoza oružja u Ukrajinu? Nemoj mi samo reći da su desničari poverovali da je srpsko oružje u ukrajinskom avionu zaista bilo namenjeno Bangladešu.
Za to vreme levica demonstrira i hrabro se suprostavlja SNS batinašima.

Nova levica (tj. "krem drugosrbijanštine" kako bi ti kazao) je možda malobrojnija, ali je zdravija od desnice. Levica nije uz kriminalni režim, dok je desnica u kompletu kupljena od strane režima Aleksandra Vučića. Gde je sada desnica, kojoj su puna usta Rusije, da posle pada aviona u Grčkoj protestuje protiv tajnog izvoza oružja u Ukrajinu? Nemoj mi samo reći da su desničari poverovali da je srpsko oružje u ukrajinskom avionu zaista bilo namenjeno Bangladešu.
Za to vreme levica demonstrira i hrabro se suprostavlja SNS batinašima.

Тзв."левица" (другосрбијански подржаваоци глобалистичког капитализма) такође ради за режим.Када се појаве разни Брајани и Балше, Вучић изгледа као права Србенда и велики патриота.

Занимљиво је да нема никакве озбиљне репресије режима према другосрбијанској опозицији.Мало гуркања и кошкања, ништа озбиљно.
Неће да бију своје.

Знамо како наша полиција уме да бије.

Ко се ложи на "зелене" и "одбрану градова од инвеститорског урбанизма", треба да зна да "зелени" као политичка опција у Европи постоје већ 50-так година.
Када су год били у прилици да врше власт прикључили су се мејнстрим буржоаским партијама и следили њихову политику.Та прича је била много аутентичнија у Немачкој и другим западним земљама, па није успела.

У Србији, та прича је само још једна од безбројних рециклажа другосрбијанске приче, без икаквих изгледа за успех.На крају, ван локалних оквира, "зелени" се своде на причу о ЛГБТ правима, Сребреници, ЕУ, НАТО.Дакле, већ виђено и 100% пропало.

Тзв."левица" (другосрбијански подржаваоци глобалистичког капитализма) такође ради за режим.Када се појаве разни Брајани и Балше, Вучић изгледа као права Србенда и велики патриота.

Занимљиво је да нема никакве озбиљне репресије режима према другосрбијанској опозицији.Мало гуркања и кошкања, ништа озбиљно.
Неће да бију своје.

Знамо како наша полиција уме да бије.
Zamena teze je ta o drugosrbijancima. To je izmislio jedan IZBOSNE Zoraj Cirjakovic jer je primetio da ovu ekipu ne podrzava niko od 24 karatnih rodjenih iz Srbije. Drugosrbijanci su nadjosi oni odavde i prvosrbijanci dodjosi .U Vojvodini je to sada pomereno pa se vecinom misli na one dosle 90tih mada bi trebalo da obuhvata i one naseljene nakon ww2.
Zoran_%C4%86irjakovi%C4%87_2021.png
Psihofizicki idiot izbosne.
Sto se tice Sapica ima 100 dana da provali sistem pa cemo da vidimo.

Back