Veselinović: Šapić odaje sliku čoveka koji je ucenjen da bude tu i mora da obavi posao koji mu se ne radi
danas 22:16
„Niti je Aleksandar Šapić pokazao neki ponos što je postao gradonačelnik Beograda, niti energiju, odao je sliku čoveka koji je ucenjen da bude tu i mora da obavi posao koji mu se ne radi“, poručuje odbornik koalicije „Moramo“ Dobrica Veselinović.
Dobrica Veselinović navodi da je ono što se moglo videti na prve dve sednice Skupštine grada „čudna pozicija“.
„Mislim da je ovo neka osveta, sa ovom tankom većinom Šapić je ostavljen kao kazna za loš rezultat. On ne zna koliko će biti tu. Mi smo za izbore uvek spremni. Ali, tek smo konstituisali Skupštinu, da vidimo da li imaju većinu, to nije pitanje za nas“, kaže on.
„Mi u okviru gradskih institucija održavamo kontakte, razgovaramo, mi smo uvek bili konstruktivni, izlazili s predlozima, hajde da se sad bavimo onim za šta smo dobili mandat, a da ne kalkulišemo o izborima. Ja ne znam kako se izbori traže, dobili smo mandat i nastavljamo s borbom na dva koloseka, jednom nogom smo na ulici, iskoristićemo sve vreme koje imamo, sve odbore i komisije, koristićemo sva odbornička pitanja, da posetimo sva javna preduzeća. Onda da izađemo sa konkretnim predlozima“, dodao je Veselinović.
Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić rekao je da će prioritet tokom njegovog mandata biti da Beograd bude „šampion u svim oblastima“. On je kao primer rešenja za zagađenje naveo praksu nekih zemalja u kojima postoje režimi vožnje kada je, na primer, u saobraćajnom špicu zabranjeno da se u vozilu nalazi jedna osoba.
„Ne treba ići sa tim da se reši problem automobila već dobar javni prevoz. 48 odsto građana koristi javni prevoz, autombilom ide 25-26 odsto. Ajde da poboljšamo demokratičnost kako se ljudi kreću. Interesantno da gradonačelnik ne zna da postoji studija da se na potezu autoputa od Zmaja do Laste uvede žuta traka za autobuse, a da se u brzoj traci uvede traka za vozila sa tri i više osoba. Zašto njegova stranka to nije uradila 10 godina? Prevoz je jako loš, ne dolazi na vreme, karta je skupa za ono što dobijemo. Tramvaji idu sporo, nisu obnovljeni, nije nabavljen nijedan tolejbus. To može da se popravi, imamo plan“, rekao je Veselinović.
Veselinović podseća da je dovoljno otići na Savki nasip i videti da tuda prolaze teški kamioni sa materijalom, šutom kao i besni automobili.
„To nisu kuće gde neki jadni ljudi žive, to su vikendice, ima jedna sportska hala, kuće koje služe za zabavu, to je deo privatizovane obale koja ugrožava nasip, tuda ne smeju da se kreću nikakva vozila, rampa je srušena. Ne poštuje se nijedan zakon. To je dil, ne možete tek tako da napravite tamo kuću, da iskoristite javno dobro. Za nas nulta tolerancija za gradnju na Savskom nasipu. Hiljade prijava je podnošeno i sve stoji“, rekao je Veselinović.
Zaostavština Gorana Vesića i očekivanja od novog gradonačelnika
Odbornik koalicije „Moramo“ naveo je da ne vidi kraj nijednog projekta koji je vlasta započela.
„Ništa se nije desilo, to je fatamorgana, ja ne znam gde ti ljudi žive, u svemu su masno slagali i ništa nisu uradili. Svakih par godina imaju sad će, sad će… Sva predizborna obećanja iz 2018. nisu ispunjena, sad su prolongirana. Mi smo učestvovali na svakoj javnoj raspravi o metrou, sve naše primedbe su odbacivane. Onda se pojavljuje predsednik koji iznenada rešava stvar. Ima mnogo problema s metroom i finansijama. Najveći problem je da se priprema da se investirtorima poveća vrednost zemljišta“, kaže Veselinović.
„Treba da zahtevamo više, da zahtevamo ono što nam pripada, da imamo reč o tome kako se grad razvija. Mi preplaćujemo grejanje koje nije dobro, ne prihvatam argument stanovi će biti topli, 21. vek je“, dodao je Veselinović.