Добрица Ћосић

dddj24

Početnik
Poruka
13
Хтео бих да започнем расправу о Добрици Ћосићу (Википедија), политичару и књижевнику. Ћосићу данас многи приговарају и умањују његов значај док га многи величају до небеса. Ја нисам сигуран за шта да се определим јер су ми створене велике пометње од силних коментара. Да ли ви имате неко мишљење о Добрици Ћосићу?

Намерно нисам ставио у подфорум за књиженост јер бих волео да се овде расправља о политичким чиновима Ћосића.

Откад није била тема о Чика Добрици.
Ништа похвално, мада ценим његове новије радове о унитарној Србији, само што сам буквално једном видео да је то написао. Омакло му се.
Све остало, апартчик, баш немам ништа лепо, али не негирам га у оном смислу у којем то раде друго-треће-петосрби...

Pravdajuci se za neke stvari koje je uradio, odlazeci, rekao je nesto kao:"POkazace vam istorija koliko sam bio u pravu"

Cesto se setim tih reci.
Pokazala nam je.

Mislim da je retko ko omrzen kod suseda kao on, cak ni Emira Kusturicu ne gledaju sa toliko zlobe.

Vrhunski pisac. Zivi klasik. Svaka mu je zlatna. Jos dugo, dugo godina se nece roditi u srpskom narodu neko ko ce napisati nesto slicno "Vremenu smrti", "Vremenu zla", "Deobama"... Prvo to treba imati na umu kada se spomene ime Dobrice Cosica a sve ostalo vezano za njegovu licnost su marginalne stvari.

Он је заиста добар писац. Заправо, веома добар. Што се тиче његовог политичког ангажмана.... па хе би га. Није био наш, него њихов.

Mислим да сама његова политичка лутања од комунистичког комесара до демократе, од Тита до Милана Панића говоре о његовом виђењу политике.
Мени је он као писац драг али као политичара не могу га дефинисати, јер је по свом политичком деловању недефинисан или једном простом народном речју политички сваштар.

Несумњиво један од врло талентованих српских писаца двадесетог века.Међутим свој дугогодишњи високи и недодирљиви друштвени положај није ни стекао ни одржао до данас на основу тога него на основу своје идеолошке и политичке припадности,па то што је талентован и плодан писац долази само као додатак и фирма.Баш због тог положаја је био у ситуацији да око себе деценијама окупља млађе мислеће интелектуалце и уметнике и утиче не само токове српске културе и уметности,него и на судбине многих,јер је његова реч имала(па и још увек има)велику специфичну тежибу.Србин је,али на један левичарско-комунистички начин који га је у неким периодима стављао у позицију неслагања са Партијом,што никада није доводило у питање ни његов положај ни његову моћ.

Back