Dobra procena

brate prva i zadnja recenisca toliko bode u oci da bi reko da je naivna ko malo dete

pusti ti sta bi neko rekao. :) nisam naivna, samo sam...nezainteresovana? i smorena od kvazipsihologa i mudraca koji na prvu sve znaju sta i kako. ne znam brate nista i bas me briga.
a mogla bih, recimo, da probam da procenim tebe? cisto da vidim kako mi ide.
ovo sto te citam po Forumu, moja intuitivnost i sve to mi kaze da si jedan dobar lik, izmesten iz prirodnog habitata i pomalo neprilagodjen. Usamljen si i duboko emotivan, stvari shvatas onako kako ti se kazu. Neki bi rekli-bukvalista, ja kazem- neiskvaren. Cekas da naidje zena koja se nece podsmehnuti onome sto imas da joj ponudis. U medjuvremenu, forum ti dobro dodje kao mesto gde mozes da procaskas i pomalo flertujes bez rizika da budes ozbiljnije povredjen, osim mozda sujete.
kako mi ide, Lave, m? :)

moram da vam citiram nesto: ' Smrt teram da uzmakne tako sto zivim, patim, gresim, rizikujem, dajem i gubim.' Anais Nin
Tako i ja
Gresim u svojim procenama
al to je zivot
uvek nesto naucim
dok ima te greske, dok ima te volje, znam da je dozvoljeno pogresiti
jer da nije cemu sve onda?
sta iz svega naucimo ako mislimo da nista nije vredno rizika?
sta dobijemo?

brate prva i zadnja recenisca toliko bode u oci da bi reko da je naivna ko malo dete

I ja rezonujem i postupam na isti nacin kao ona, i da, naivnost mi je odlika, samo sto ta mana ne pogadja nikoga osim mene, sve lose sto iz toga proizilazi naskodi samo meni, i to mi je mozda kao neka satisfakcija, to sto nikome nisam naudio, nikoga nisam povredio, niko ne moze da upre prstom u mene i kaze da sam ga ostetio.
I sto kaze Veja i meni je muka od kvazipsihologa koji u svacemu i svakome tragaju za zadnjom namerom, koji i u najiskrenijim emocijama pronalaze primese bolesnog, koji unapred etiketiraju i kategorizuju, i ne dopustaju ljudima da se pokazu u pravom svetlu zato sto ih vide onako kako su ih obasjali sopstvenom svetiljkom. Bolje da budem naivni gubitnik nego proracunati hladni skot, takva mi brate priroda. :)

I ja rezonujem i postupam na isti nacin kao ona, i da, naivnost mi je odlika, samo sto ta mana ne pogadja nikoga osim mene, sve lose sto iz toga proizilazi naskodi samo meni, i to mi je mozda kao neka satisfakcija, to sto nikome nisam naudio, nikoga nisam povredio, niko ne moze da upre prstom u mene i kaze da sam ga ostetio.
I sto kaze Veja i meni je muka od kvazipsihologa koji u svacemu i svakome tragaju za zadnjom namerom, koji i u najiskrenijim emocijama pronalaze primese bolesnog, koji unapred etiketiraju i kategorizuju, i ne dopustaju ljudima da se pokazu u pravom svetlu zato sto ih vide onako kako su ih obasjali sopstvenom svetiljkom. Bolje da budem naivni gubitnik nego proracunati hladni skot, takva mi brate priroda. :)

Bolje da nisi ni jedno ni drugo. Biti dobar ne znaci biti budala,. Biti budala i potcenjivati opasnosti koje ti prete, a prete jer je i to sastavni deo zivota, je nesto sto se kosi sa nagonom za prezivljavanje. Ok je reci, ispao sam budala nekoliko puta, ali ispao sam budala mnogo puta, nesto tu nije dobro.

Valjda treba naci balans i biti dobar i prema drugima i prema sebi, zar ne?

Bolje da nisi ni jedno ni drugo. Biti dobar ne znaci biti budala,. Biti budala i potcenjivati opasnosti koje ti prete, a prete jer je i to sastavni deo zivota, je nesto sto se kosi sa nagonom za prezivljavanje. Ok je reci, ispao sam budala nekoliko puta, ali ispao sam budala mnogo puta, nesto tu nije dobro.

Valjda treba naci balans i biti dobar i prema drugima i prema sebi, zar ne?
Nije rec o opasnostima, o potencijalnim problemima koje nam mogu stvoriti nepoznati, stranci, nego o greskama koje su napravljene u odnosima sa osobama koje smo pustili u svoje zivote. Rekoh vec da strance, nebitne likove, ne procenjujem, jer znam da necu imati nikakav dublji kontakt s njima, a greske pravim prilikom promovisanja poznatih ljudi u drage, ali ako treba i dragih da se plasimo i da ih proveravamo, kontrolisemo, gledamo podozrivo, u stalnoj presiji i ocekivanju najgoreg scenarija, onda bolje da se bacimo u samoizolaciju.

Nije rec o opasnostima, o potencijalnim problemima koje nam mogu stvoriti nepoznati, stranci, nego o greskama koje su napravljene u odnosima sa osobama koje smo pustili u svoje zivote. Rekoh vec da strance, nebitne likove, ne procenjujem, jer znam da necu imati nikakav dublji kontakt s njima, a greske pravim prilikom promovisanja poznatih ljudi u drage, ali ako treba i dragih da se plasimo i da ih proveravamo, kontrolisemo, gledamo podozrivo, u stalnoj presiji i ocekivanju najgoreg scenarija, onda bolje da se bacimo u samoizolaciju.

Ne treba da se plasis, treba da budes obazriv. Ne treba da proveras, ali treba mozda nekada i proveriti neku informaciju, neciju pricu, nekada. Ne treba gledati podozrivo vec sa vecim obzirom. Ne treba biti u presiji ali ne biti previse opusten. Ne treba ocekivati najgore, ali ne drzati ni kao totalno nemoguce da ce se desiti najgore. I ne, mera ne vodi u samoizolaciju. U samoizolaziju vodi ili preterani oprez ili depresija, iznevernost i posledice koje ostavlja odsustvo opreza.

Onda ako kazes, opekao sam se par puta u zivotu, to je ok, jer svako mora da se opece da bi naucio lekciju. Ali sto puta sam se opekao...ma idi bre. Ti si onda budala( ne mislim ti, nego uopste) i los si prvenstveno prema sebi, da ne bi kao ispao los prema drugima. A ko nije dobar sebi, nije ni drugima i tako u krug. Svaka opekotina ostavlja oziljak, ako ti je telo prekriveno oziljcima, nema zdravog tkiva a zdravo tkivo je potrebno da bi telo funkcionisalo. A isto je i za dusu.

Dragi forumasi, da li mislite da dobro procenjujete ljude?

Koliko se oslanjate na prvi utisak?

Koji su vam signali da je osoba folirant, losa, sta je to sto vam prvo upada u oci?

Da li radije birate da ne igrate igru ako primetite bilo sta cudno kod nekoga i povlacite se po principu 'bolje spreciti nego leciti' ili vas 'ma jedan je zivot, razmisljacemo posle' princip vuce kroz zivot?

Prvi je sigurniji ali dosadniji verovatno, a drugi uzbudljiviji ali...ustvari, ima li ali? :)

Uopšte ne mogu da izvedem neko pravilo. Menjam utisak o ljudima, dršava mi se da mi se neko nebsvidi na prvu loptu, ali kasnije zbog nekih kvaliteta počnem da poštujem tu osobu. One osobe koje mi se na prvi pogled svide, budu mi obično drage bez obzira na neki kasniji tok stvari, tu obično budem doslednija ili ispada manje dosledna.

Ima par stvari koje me jako odbijaju, ogovaranje prijatelja i pretakanje njihove intime u usputne priče za ubijanje vremena, dok se o svojoj intimi po pravilu mudro ćuti. Onda oni tipovi koji te stalno nešto procenjuju i obrazlažu tvoje stavove i mišljenja, njima su svi otvorene knjige, onda zluradost upakovana u brigu i saosećanje....

Back