Dobra ili losa sreca

gost 401905

Elita
Poruka
19.065
http://www.naute.com/inspiration/luck.phtml

Good Luck Bad Luck!

There is a Chinese story of a farmer who used an old horse to till his fields. One day, the horse escaped into the hills and when the farmer's neighbors sympathized with the old man over his bad luck, the farmer replied, "Bad luck? Good luck? Who knows?" A week later, the horse returned with a herd of horses from the hills and this time the neighbors congratulated the farmer on his good luck. His reply was, "Good luck? Bad luck? Who knows?"

Then, when the farmer's son was attempting to tame one of the wild horses, he fell off its back and broke his leg. Everyone thought this very bad luck. Not the farmer, whose only reaction was, "Bad luck? Good luck? Who knows?"

Some weeks later, the army marched into the village and conscripted every able-bodied youth they found there. When they saw the farmer's son with his broken leg, they let him off. Now was that good luck or bad luck?

Who knows?
Dobra sreca. Losa sreca

Kineski seljak je imao starog konja, sa kojim je obradjivao njivu, ali mu je jednog dana pobegao. Svi su ga sazeljavali i govorili: "Losa sreca", a on bi samo prokomentarisao "Dobra sreca. Losa sreca. Ko zna?"

Nakon par dana konj se vrati i dovede sa sobom vise divljih konja. Svi su cestitali i govorili: "Dobra sreca", a seljak bi samo prokomentarisao "Dobra sreca.Losa sreca. Ko zna?"

Sledeceg dana sin, dok je pokusavo da ukroti jednog konja, pade i polomni nogu. Svi se sazalise i govorise: "Losa sreca.", a on bi samo prokomentarisao "Dobra sreca, Losa sreca. Ko zna?"

Nakon nekoliko dana, dodjose carevi vojnici i odvedose sve sposobne mladice sa sobom, ali kad su videli seljakovog sina, sa polomljenom nogom, ostavise ga. Svi govorise: "Dobra sreca." a seljak ece: "Dobra sreca. Losa sreca. Ko zna?"

Kako da vrednujemo desavanja u zivotu?

Po trenutnom efektu, nekom trajnijem efektu ili kao seljak ne treba da vrednujemo dogadjaje i da li je takav stav uopste moguc?

Priča o subjektivnosti, seljak mi deluje kao mudrac.

dobar je svestan, osvešćen.

evo nešto što sam ranije pisao o tome:

Dobro i zlo na ovom svetu postoje samo SUBJEKTIVNO.

Evo i obrazloženja.

Dva čoveka u prostoru i vremenu ovog sveta nikad ne mogu deliti ISTU tačku perspektive jer su razdvojeni egzistencijama tela.
Tako će ono što je možda dobro za jednog, u očima drugog možda izgledati kao zlo.
Dok god postoje SUBJEKTIVNE tačke perspektive, niko neće moći OBJEKTIVNO da govori o dobru i zlu, koje bi bilo isto za sve.
OBJEKTIVNA istina je ona koja bi bila ISTA ZA SVE.
Ona se SUBJEKTIVNIM umom ne može spoznati.

...

Takođe, sve na svetu se može posmatrati kao KORISNO.
Da nema krajnosti, ne bi bilo ni individualnih umova.
Slikovitije rečeno, da nema crnog, belo ne bi znalo da je belo, ne bi imalo ISKUSTVO, spoznaju sebe kao takvog.

...

Mnogo subjektivnog ne čini jedno objektivno.
Jedino što je isto za sve je objektivno.

...

Mislim da najviši doprinos ovom svetu može da da onaj koji uvažava subjektivnost, ali odbija da joj da prvo mesto.
Jer subjektivno nije isto što I objektivno.
Sama svest o tome da subjektivno nije isto što I objektivno je, po meni, sredstvo za transformaciju I približenje nekakvom "Raju" na Zemlji.
Po meni, ta svest, uvid o tome da subjektivno nije isto što I objektivno, je jedini način za oslobođenje iz patnje koja upravo I potiče iz subjektivnih iluzija.
Svi sve znaju, znaju šta je najbolje za njih a I šta je dobro a šta zlo za druge.
Svi su odlični “znalci dobra I zla”.
Svi bi nešto da menjaju svet, svako na svoj subjektivni način.
Po mom mišljenju, tako ga samo još više useravaju, I svet I sebe.

...

tu dalje može da se nadoveže priča o "poznanju dobra i zla" zbog kojeg su adam i eva završili van raja itd. itd.

Po trenutnom efektu, nekom trajnijem efektu ili kao seljak ne treba da vrednujemo dogadjaje i da li je takav stav uopste moguc?

Људски мозак није толико савршен да би могао да превазиђе тренутни добар или лош ефекат текућих збивања.

Људски мозак није толико савршен да би могао да превазиђе тренутни добар или лош ефекат текућих збивања.

Da li je moguće da ti se nikada u životu nije desilo nešto što si trenutno
obeležila kao ''negativno'', a kasnije se ispostavilo da je taj događaj
zapravo bio dobar po tebe. Ili obrnuto?

Šta je to što lepi etikete i razvrstava iskustva kao dobra i loša?

Da li je moguće da ti se nikada u životu nije desilo nešto što si trenutno
obeležila kao ''negativno'', a kasnije se ispostavilo da je taj događaj
zapravo bio dobar po tebe. Ili obrnuto?

Šta je to što lepi etikete i razvrstava iskustva kao dobra i loša?

Да, десило ми се али тада нисам могла знати да ће се то извргнути на добро. Дакле, била сам само несрећна.

- - - - - - - - - -

Moze, ides kod zubara, preventivno. Prevazilazis los trenutni efekat, zarad dugorocne koristi.

Mene muci kako znati, da li je nesto dobro ili lose?

Мислим да се те ствари не могу повезати са темом, 'Горки лекови' и томе слично.

Priča o subjektivnosti, seljak mi deluje kao mudrac.

dobar je svestan, osvešćen.

evo nešto što sam ranije pisao o tome:

Dobro i zlo na ovom svetu postoje samo SUBJEKTIVNO.

Evo i obrazloženja.

Dva čoveka u prostoru i vremenu ovog sveta nikad ne mogu deliti ISTU tačku perspektive jer su razdvojeni egzistencijama tela.
Tako će ono što je možda dobro za jednog, u očima drugog možda izgledati kao zlo.
Dok god postoje SUBJEKTIVNE tačke perspektive, niko neće moći OBJEKTIVNO da govori o dobru i zlu, koje bi bilo isto za sve.
OBJEKTIVNA istina je ona koja bi bila ISTA ZA SVE.
Ona se SUBJEKTIVNIM umom ne može spoznati.

...

Takođe, sve na svetu se može posmatrati kao KORISNO.
Da nema krajnosti, ne bi bilo ni individualnih umova.
Slikovitije rečeno, da nema crnog, belo ne bi znalo da je belo, ne bi imalo ISKUSTVO, spoznaju sebe kao takvog.

...

Mnogo subjektivnog ne čini jedno objektivno.
Jedino što je isto za sve je objektivno.

...

Mislim da najviši doprinos ovom svetu može da da onaj koji uvažava subjektivnost, ali odbija da joj da prvo mesto.
Jer subjektivno nije isto što I objektivno.
Sama svest o tome da subjektivno nije isto što I objektivno je, po meni, sredstvo za transformaciju I približenje nekakvom "Raju" na Zemlji.
Po meni, ta svest, uvid o tome da subjektivno nije isto što I objektivno, je jedini način za oslobođenje iz patnje koja upravo I potiče iz subjektivnih iluzija.
Svi sve znaju, znaju šta je najbolje za njih a I šta je dobro a šta zlo za druge.
Svi su odlični “znalci dobra I zla”.
Svi bi nešto da menjaju svet, svako na svoj subjektivni način.
Po mom mišljenju, tako ga samo još više useravaju, I svet I sebe.

...

tu dalje može da se nadoveže priča o "poznanju dobra i zla" zbog kojeg su adam i eva završili van raja itd. itd.

Pricu sam sagledao iz ugla kauzalnosti, jer su dogadjaji povezani i uslovljavaju jedan drugog, ali kako da odredimo krajnji efekat ili se gledaju pojedinacne epizode i njihov zbir?

Da li postoji krajnji efekat? Ili postoje razlicite niti, neke se zavrse dobro, neke lose? Ili nema kauzalnosti, vec je mi samo trazimo.

I ako postoji samo jedan dogadjaj, "otisao konj", sta onda, samo stoicki trpeti ili kreirati novi dogadjaj?

Да, десило ми се али тада нисам могла знати да ће се то извргнути на добро. Дакле, била сам само несрећна.
Eto. Imaš iskustva koja ti potvrđuju da imaš izbor. Možeš u situaciji koja te
čini nesrećnom da zastaneš i zapitaš se ''kako bi ovo moglo biti dobro po mene?''
I ako trenutno nemaš odgovor, nema veze. Ideš dalje, a odgovor će doći.
Umesto nesreće obuzme te radoznalost.

Kako si ono lepo rekla ''tekuća zbivanja''. Teci i ti.

Savršeniji smo nego što mislimo.
Ne možemo kao mudrac iz priče na sve tako da odreagujemo, ali možemo
sa nekim lakšim stvarima da vežbamo.

Ja kažem uvijek kada se nešto vanredno dogodi pa i redovno, ne zna se zašto je to dobro ili loše. Taj kinez zna mudrolije, kultura je to pet iljada god u nazad, al opet me čudi kad sam ušo u kinesku prodavnicu pre po godine čisto da vidim šta ima, kad onaj podrigne za pultom nit dobar dan nit doviđenja, ja reko ebo te fale se konfučijem, laoceom, brus lijem, džeki čenom i kulturom milenijumskom u nazad i brale podrigne pred potencijalnim kupcem... idu iz krajnosti u krajnost nisu mi jasni čajnizi....

Zavisi, to je individualno. Zavisi kako nam je baždaren nervni sistem i od toga koliko su razvijene kognitivne funkcije.
Na prvu loptu javlja se emotivna reakcija kojoj odgovarajuća ganglija daje kontekst. Kako su formirane, broj, sinapse, sve odlučuje o intezitetu i značaju koji toj emociji dajemo. Nakon toga nastupa viša kognitivna obrada, i zavisno od njenog kapaciteta zavisi konačna konstrukcija. Grubo i pojednostavljeno rečeno... Vrlo pojednostavljeno. :mrgreen:
Dobar konačni bilans bi sigurno išao u prilog ovom drugom slučaju, umerenijih emotivnih reakcija i naučenom strpljenju da ne sudimo na osnovu trenutnog stanja, naročito emotivnog. Iako to ne znači da treba ignorisati svoju emotivnu reakciju. Samo treba težiti da izbegneš ocene i kategorizacije.

Poslednja izmena:

Ako baš moraš da vrednuješ, vrednuj ih podjednako, kao dodatak svojim životnim iskustvima. To će
ti omogućiti da se prema budućim događajima ophodiš s povjerenjem u svoj Viši plan, s povjerenjem u
Sebe-Boga. Po tom principu ćeš živjeti otvorenih očiju, s punim plućima i bez straha od pomisli da li će
sledeći korak biti pogrešan. Ono što je važno pri tom jeste naša duša. U svakom trenu Biće koje jesmo
se orjentiše u odnosu na svoj iskonski plan, u odnosu na dušu. Ako se manifestacija realnosti odvija u
skladu sa dušom naš život je lagan, harmonija je uvijek evidentna oko nas, duhovni Mir i Ljubav. Mi tad
živimo život u radosti. Naš najviši cilj u manifestaciji jeste dostizanje Ljubavi, ma šta činili i ma sa čim se
sretali. No bivajući u razumu, volja i pažnja Bića se cijepa i gubi se ona vodilja s kojojm smo ušli u razum,
u manifestaciju. Što smo dalje od duše više smo skloni sukobima, razaranjima, stradanjima. Što smo
više fokusirani na razum više nam znači biti srećan, jer sreća je razumski ekvivalent za radost duše.
Razum, sam po sebi, ne nudi ništa, on samo obrađuje informacije koje inicijalno potiču iz naše duše.
Razum prevodi impuls duše i stvara ekvivalentnu predstavu njene namjere. Nagon za samorealizacijom
duše održava život u našim tijelima. Tijelo je produžetak duše, njena direktna ekspresija kroz materiju.
Razum, opet, projektuje tijelo za dušu, često sa iskrivljeninjima originalnog plana, a Biće doživljava Sebe
kroz tu manifestaciju.

Sreća-nesreća je kako vidimo polarizovanje vrijednosti doživljaja, a sam doživljaj je podjednako bespolan.
Sreća zavisi od nas a ne od doživljaja. Mi se prema doživljaju odnosimo iz jednog od onih centara (iz duše,
razuma ili tijela), ili se pak uzdižemo iznad sva tri i bivamo potpuno oslobođeni od suda koji je neizbiježan
u tim pozicijama. Sud dolazi od razuma, a pošto je i duša i tijelo povezano sa razumom, bez obzira u kojem
od centara pozicionirali svoju volju i pažnju, činit' ćemo sud da li nešto dobro ili loše, za našu dušu, za naše
tijelo ili pak razum... Samo kada centar volje uzdignemo iznad cjelovitog trougla (duše-razum-tijela) imamo
mogućnost da sagledamo istinsko stanje projekcije tog trougla. Tad znamo zašto se osjećamo kako se
osjećamo i kako možemo izmijeniti naše emocionalno stanje i ustoličiti duhovni Mir.

Vrednovati dakle činimo uvijek našim razumom. Ne postoji čovjek bez razuma, samo je pitanje koliki je
procenat prisutnosti naše volje i pažnje u razumu tokom projekcije trougla duša-razum-tijelo. Tako isto ne
postoji čovjek bez duše ili pak bez tijela. Čovjek je skup sva tri elementa a Biće sebe doživljava čovjekom
čitajući refleksiju projektovanog sklopa tog trougla. Duh 'čovjeka' je iznad trougla, u četvrtoj tački, u vrhu
trostranične piramide. 'Dužine stranica' trougla determinišu trenutnu refleksiju u četvrtoj tački piramide. U
toj tački je odraz cjelovite jednačine trougla, potvrda da, šta i kako 'čovjek' jeste u datom trenu.
Srećan čovjek je onaj koji vrednuje momenat u skladu sa svojim očekivanjima, u skladu sa svojim
razumskim formulama. Nesrećan je očito onaj kojemu ne polazi za rukom da svoje formule manifestuje
u realnost.
Radostan čovjek je onaj koji vrednuje dušu i dopušta joj da se manifestuje bez uplitanja u njen božanski
plan.

Poslednja izmena:
Ja kažem uvijek kada se nešto vanredno dogodi pa i redovno, ne zna se zašto je to dobro ili loše. Taj kinez zna mudrolije, kultura je to pet iljada god u nazad, al opet me čudi kad sam ušo u kinesku prodavnicu pre po godine čisto da vidim šta ima, kad onaj podrigne za pultom nit dobar dan nit doviđenja, ja reko ebo te fale se konfučijem, laoceom, brus lijem, džeki čenom i kulturom milenijumskom u nazad i brale podrigne pred potencijalnim kupcem... idu iz krajnosti u krajnost nisu mi jasni čajnizi....
https://sr.wikipedia.org/sr/Кинеска_филозофија#Легализам

Kineze nije moguce razumeti, dok se ne uzme u obzir da je Konfucije spolja, a Legalizam unutra.

Kao javnu kulturu koriste Konfucijeva nacela, postovanje porodice, stroga hijerarhija, razvijanje vrline i ucenosti, ali drzavom se vlada legalistickom filozofijom, zakoni, birokratija, kontrola birokratije, nagrade i kazne, spijuniranje svih itd.

Zavisi, to je individualno. Zavisi kako nam je baždaren nervni sistem i od toga koliko su razvijene kognitivne funkcije.
Na prvu loptu javlja se emotivna reakcija kojoj odgovarajuća ganglija daje kontekst. Kako su formirane, broj, sinapse, sve odlučuje o intezitetu i značaju koji toj emociji dajemo. Nakon toga nastupa viša kognitivna obrada, i zavisno od njenog kapaciteta zavisi konačna konstrukcija. Grubo i pojednostavljeno rečeno... Vrlo pojednostavljeno. :mrgreen:
Dobar konačni bilans bi sigurno išao u prilog ovom drugom slučaju, umerenijih emotivnih reakcija i naučenom strpljenju da ne sudimo na osnovu trenutnog stanja, naročito emotivnog. Iako to ne znači da treba ignorisati svoju emotivnu reakciju. Samo treba težiti da izbegneš ocene i kategorizacije.

Strpljenje mi deluje mudrije, ali radovati se i tugovati intezivno daju intezitet zivotu.

Znas onu, "Dok mudar čovek razmišlja o životu i o tome kao ga treba proživeti budala ga proživi."
Da li je mudrost vredna truda?

Back