Добити дете данас.

• Začetnik teme Začetnik teme KraNp
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
У недостатку времена, родитељ никада неће моћи да одведе дете на село. Одвешће га на море, у најбољем случају.
Шта онда фали томе да дете проведе недељу дана на селу, без њих, у природи, да једе здраву храну, упозна другачији начин живота?
Мени је засметала констатација да родитељи тако желе да се одморе од своје деце ...ок, можда има и таквих, али таква генерализација је крајње упитна и непристојна.
Жене, мајке, краљице, опростите нама немајкама које ћемо недељу дана лета упропастити детету и послати га далеко од куће, у неку вукојебину, код ко зна каквих људи, да бисмо ми лакирале нокте.
То тако звучи.
Meni je ova priča o slanju deteta CAK celih nedelju dana na selo, prosto rečeno smešna. Svako dete koje ima sreću da ima rođake na selu ili blago njemu babu i dedu i da oni žele da ga uzmu kod sebe je jedno srećno dete. Strasna mi je priča o tome kako zamisli roditelj hoće da se otarasi deteta pa ga zato tamo šalje. Ko iole nešto zna o odvajanju deteta, zna koliko mu obogaćuje život, koliko stvara divne uspomene za celi zivot, i koliko se dete osamostaljuje boraveći na selu ili bilo gde daleko od roditelja.
Ovo pišem iz ličnog iskustva i iskustva svoje dece, nista ne pišem napamet, tek onako. Pustite decu da šire krila.

Meni je ova priča o slanju deteta CAK celih nedelju dana na selo, prosto rečeno smešna. Svako dete koje ima sreću da ima rođake na selu ili blago njemu babu i dedu i da oni žele da ga uzmu kod sebe je jedno srećno dete. Strasna mi je priča o tome kako zamisli roditelj hoće da se otarasi deteta pa ga zato tamo šalje. Ko iole nešto zna o odvajanju deteta, zna koliko mu obogaćuje život, koliko stvara divne uspomene za celi zivot, i koliko se dete osamostaljuje boraveći na selu ili bilo gde daleko od roditelja.
Ovo pišem iz ličnog iskustva i iskustva svoje dece, nista ne pišem napamet, tek onako. Pustite decu da šire krila.
Не знају, али успешно пљују и подметну.

Zavisi od deteta, okoline, ljudi kod kojih gostuje, uzrasta deteta.

Ukoliko dete nekud ne zeli da ide licno ga ne bih silila. Deci ne prijaju iste stvari, neki ljudi im ne prijaju i to je sasvim u redu.
Mi jesmo zivotinje iako smo odavno civilizovani.

Precenjivanje sela je danas upitno. Mene licno su poveli dva puta na selo, kod neke nanine dalekeee rodjake da vidim kravu. Prvi put su me vratili iste noci pod temperaturom koja je prestala cim sam videla majku. Drugi put je muz moje nane imao vikendicu u nekom selu pa su nas poslali kada su moj grad bombardovali danju i nocu. Nisam oka sklopila i isla sam do susedne palanke da zovem mamu i molim je da dodje.
Uvek sam joj bila zahvalna sto je dosla odmah u subotu ujutru i vratila me kuci. Moja sestra je ostala a ja sam srecno u datim okolnostima nastavila da igram kosarku sa drugarima ispred zgrade sve do kraja rata.

Tako da...forsiranje bilo cega kao pogodnog ne moze da bude dobro jer naprosto nije pogodno za svu decu. Za mene ne bi bilo.
I kada je bila rekreativna kukala sam danima da me ne salju jer su devojcice dobijale vaske a ja sam imala dugu kosu i nikako nisam htela vaske.
Treba li da kazem da je sestra isla i dizala zastavu za nagradu uz himnu jer se trudila da najbolje zategne posteljinu.
Deca su mnogoooo razlicita.

Citiracu oca jednog poznanika, koji je rekao "Odhranice se".
Nisu prasici, pa ce se othraniti.
Druga su vremena.
Ljudi vise ne zive po dve, tri ili vise generacija u istom domacinstvu u kom je bar jedna zena domacica pa moze da pricuva, skuva, opere, dok radis vise od pola dana.
Ako biras samostalnost, privatnost i mir, na stranu to sto kosta (kirija ili rata za stan) dete je od jutra do kasno popodne u boravku i vidjas ga na 4 sata dnevno, ako oduzmemo vreme za spavanje.
Nema raspust, sem kad imas godisnji. Osudjeno na rano ustajanje od malena.
Uglavnom, mislim da nema nacina da se razumemo po ovom pitanju sa starijim generacijama.

То је данас казна и за децу и за родитеље због капиталистичког система и по свим мерилима ауторитарног друштва, и света где се контролисање укупне људске популације дешава дечјим умирањем од глади док малобројни уживају у ванпланетарном луксузу.

Многи помињу благостање, то је потребно, али постоји и још битнија ствар а то је сигурност и гаранција да нико неће трпети недостатак достојанства.

Где год постоји сналажење, борба, патња, жртва (што је хришћански и "лепо" али није рационално и штетно је то прижељкивати), где су право на достојанство и приватност луксуз, ту постоји могућност за мањак енергије, за агресије, кајања, мржње, и ту моја деца неће живети, ако би то повлачило одумирање цивилизације, што се мене тиче и треба. Мени је жао што сам се родио и да сам могао да бирам никада не бих пристао.

Deca & lova. :heart:
Screenshot_2023-08-09-14-30-13-702_com.google.android.apps.photos.jpg

Samo deca i lova. :)

Дете треба оставити да ужива у детињству које свакако кратко траје.
Првог школског дана је готово.
Од тада се обавезе само увећавају, до пензије устајеш на звоно и стално си на услузи некоме.
:lol: Mozda da se skrati broj casova u skoli recimo na 3 ili 4*... toliko drzi nastavnik u proseku a djaci trpe 6, da li je realno.

Takodje i broj radnih dana svima da se smanji sa 5 na 4.

*time bi se smanjio i broj zaposlenih u prosveti u koju ionako niko nece i oni bi bili iskorisceni u produktivnijim sektorima

:lol: Mozda da se skrati broj casova u skoli recimo na 3 ili 4*... toliko drzi nastavnik u proseku a djaci trpe 6, da li je realno.

Takodje i broj radnih dana svima da se smanji sa 5 na 4.

*time bi se smanjio i broj zaposlenih u prosveti u koju ionako niko nece i oni bi bili iskorisceni u produktivnijim sektorima
Бојим се да ће још да повећавају.
Увели су ху часова и предмета, ништа нису смањили.

Back