Dobar primer kako ne treba raditi

Reefer

Starosedelac
VIP
Poruka
198.218
Pre neki dan kupujući, naiđem na primer koji sam morao da zabeležim. Primer kako ne treba raditi. Kako izgleda kad se poslom dizajnera bavi neko ko nije dizajner, ali i kako to izgleda kad naručilac posla ne znaš šta želi i kako treba da izgleda to što je naručio.
Ovde je greška i kod dizajnera (možda studija ili marketing agencija koja je dobila taj posao) i klijenta. Zar je moguće da niko nije video šta su uradili i da to nije dobro? Zar je moguće da ljudi iz firme koja je to naručila nisu primetli grešku? Ovo jednostavno nije smelo da se pusti na tržište, a odgovornost je obostrana. Oni koji su radili u nekom sistemu agencija - klijent znaju da je u taj proces uključeno više ljudi, pa je ovo još ozbiljnija greška.
Reč je o pakovanju maslaca, robne marke jednog domaćeg lanca prodavnica. Stajao sam ispred kase i gledao kako kasirka pokušava da očita bar kod i onda video šta su uradili. Na kraju je kasirka morala da delimično odmota ambalažu i izvinjava se kupcu, kako bi skenirala kod.

Bas Bas maslac.jpg

Занимљив пријмер. Тужно занимљив. Дизајнер се баш и не би могао похвалити искричавом интелигенцијом (што уопће не мора значити да није прави тј. школовани дизајнер), али кривица иде у потпуности на рачун клијента. Грешке се дешавају, наравно, понекад и овакве, то је саставни дио сваког посла. Најобичније визитке прије него пустим у штампу пошаљем наручиоцу на одобрење. У овом случају, наручиоцу се морало послати на одобрење или одштампана „макета” или евентуално 3Д симулација). Кад наручилац одобри овакав омот, више му није крив дизајнер.

Тако добијеш видљив бар код, али онда не видиш датум.

Значи проблем је у овима који штампају датум. Могу да га одштамају где хоће, само не на ту бочно-горњу страницу која неће да се види.

Значи проблем је у овима који штампају датум. Могу да га одштамају где хоће, само не на ту бочно-горњу страницу која неће да се види.
Ne, problem je u svima od ideje do gotovog proizvoda. Kao što je kolega @Пилипенда napisao, morali su pre odobrenja da urade maketu (mokap) i da se uvere kako to izgleda, ako već ne mogu da to vide iz rasklopa.
Ali ovakvi primeri jusu najbolji za učenje mladih kolega. Ja se još uvek sećam sličnih primera koje nam je profesor pokazivao, doduše iz novina i preloma, ali to se pamti bolje nego sve ostalo.

Могла се „извадити штета” тако да пакују другачије, да је бар код споља, додуше, тако би мало окрњили оне линије за дозирано сјечење по грамима, али остали би видљиви бар натписи граматура... Но, све то је само „вађење флека”, овако или онако, није направљено како треба.

Не би прекрило, види се и сад на трећој слици да има 5 mm видљивих линија. А види се и на првој да није добро центрирано да треба цео папир да иде још 5 mm на горе. Са тиме би добили 1 cm видљивих линија за сечење што је више него потребно.

Уосталом, ко ће да сече то у амбалажи, потпуно је нехигијенски. Најпре га отвориш, па онда сечеш.

Ма све је ОК, само је погрешно упаковано. Треба доња страна преко горње 🤪
Upravo tako, greska ili u stampi ambalaze ili kod pakera da je pogresno ubacio papir u masinu. Ako racunamo da ogromna vecina masina za pakovanje koristi rolne, greska je ili stamparije ili onog ko je zakazao ambalazu a da ne kaze koja strana treba da ide prva u masinu.
Svejedno sramota...

Na oba kraja (i mestu gde je barkod i mestu sa oznakama za sečenja) su ostavili neki zarez, polukrug, koji bi trebao d asluži za otvaranja. Naravno, pošto je to sve mašinski upakovano a drži se na hladnom i sam poizvod je "lepljiv" ti otvori mogu samo da dovedu do cepanja ambalaže. Nepotrebno.
Ako bi obrnuto sklapali ambalažu, bar kod bi prekrio te oznake za sečenja, ali ne bi bilo mesta za doštampavanje datuma/roka trajnja. I još jedan problem imaju, barkod nije po standardu, što je veoma često kod naših "dizajnera". Zna se koje su veličine dozvoljene u odnosu na nominalnu vrednost generisanon barkoda, ovde to nije ispoštovano. Ali čak i sa ovako malim barkodom ne bi bilo mesta za doštampavanje datuma. Sve je to loše i jeftino urađeno.

Sve je to loše i jeftino urađeno.
Вероватно. Али није то нека велика фрка. Амбалажу смо аполвирали, данас је маркетинг досегао небодерске висине, али је квалитет производа све упитнији. Мене зато овакве ствари више не погађају. Битније ми је да није отровно у картону, него да је много добро паковање неког ђубрета.

Вероватно. Али није то нека велика фрка. Амбалажу смо апо;)лвирали, данас је маркетинг досегао небодерске висине, али је квалитет производа све упитнији. Мене зато овакве ствари више не погађају. Битније ми је да није отровно у картону, него да је много добро паковање неког ђубрета.
Ja sam uvek za opciju dobrog proizovda u dobroj ambalaži.

Пуно се данас ради на брзину. Ради превише људи на различитим местима, нема се времена за састанчење, него све иде преко телефона и е-поште, па сигурно има доста неспоразума. Ко је овде коме шта рекао да уради, нико више не зна. Али средиће вероватно већ при следећем принту, јер им неће више наручивати производ по радњама ако буду морали да га отварају да би очитали бар-код.

Back