Dobar, loš, koristan

Osecam se neprijatno kad nekome nesto dugujem, makar i rodjenoj majci, tako da usluge ne trazim nikad ni od koga. Radije cu ici duzim i tezim putem, nego od nekoga traziti precicu.
Prijatelje biram na osnovu toga koliko su dobri ljudi a ne sta mogu da izvucem iz njih.

A zašto se postavljaču teme prevrće želudac od reči senzibilitet.....ili emocija, talasna dužina.....postoje ljudi koji vam prijaju i koji vam ne prijaju...prosto...e sada što ne možemo u životu birati roditelje, braću, sestre, decu...kolege takođe...možemo makar birati ljude sa kojima nam prijaju razgovori i kojima želimo da se poverimo i od kojih se nadamo razumevanju, jer su proživeli i doživeli slične stvari u životu kao mi.....ja ne mogu razumeti, recimo dupljake, i dvoličnjake...a prostitutke sasvim...

Niko od nas nije kompletni smrad niti kompletni svetac, ali koliko vaša percepcija nekoga kao kvalitetne odnosno nekvalitetne ličnosti zavisi od koristi i od toga šta vam je ta osoba učinila?
Msm, naravno da ne možemo objektivno odgovoriti na ovo pitanje, ali možemo se potruditi.
Kada je već poimanje nekoga kao ovakvog ili onakvog sasvim relativna i promeni podložna stvar da li se sve na kraju pretvara u korist?
I molim vas da preskočite reč senzibilitet i da se družite samo sa onima koji odgovaraju vašem senzibilitetu.. želudac mi je jako slab večeras, a ne povraća mi se...

Ja mogu nakon pola sata, sat vremena boravka sa nekom osobom u istoj prostoriji i pričanja sa njom da procenim kakva je i u 90% slučajeva nisam pogrešio.

Moja percepcija kvaliteta ličnosti dosta zavisi od toga kako se ta osoba postavlja prema meni.
Ne družim se isključivo sa ljudima od kojih imam koristi. Osim ako je druženje s nekim što je zabavan, zato što se osećam prijatno sa njim - korist. Onda prijatelji usrećuju mene, nadam se i ja usrećujem njih, provodimo vreme jedni s drugima a ne u izolaciji, imamo koristi jedni od drugih i ta korist dolazi prirodno i nematerijalna je. Meni odgovara.
Inače ne gledam ljude kroz materijalnu korist...Što reče Nina, mrzim da dugujem nekom, mrzim taj osećaj kad znam da sam u poziciji da neko dođe i kaže ' E ja sam tebi, sad ti moraš meni'. Radije to izbegavam potpuno.

Moja percepcija kvaliteta ličnosti dosta zavisi od toga kako se ta osoba postavlja prema meni.
Ne družim se isključivo sa ljudima od kojih imam koristi. Osim ako je druženje s nekim što je zabavan, zato što se osećam prijatno sa njim - korist.Onda prijatelji usrećuju mene, nadam se i ja usrećujem njih, provodimo vreme jedni s drugima a ne u izolaciji, imamo koristi jedni od drugih i ta korist dolazi prirodno i nematerijalna je. Meni odgovara.
Inače ne gledam ljude kroz materijalnu korist...Što reče Nina, mrzim da dugujem nekom, mrzim taj osećaj kad znam da sam u poziciji da neko dođe i kaže ' E ja sam tebi, sad ti moraš meni'. Radije to izbegavam potpuno.

Sve vreme kontam (nisam čitala temu od početka) da se ovde ne radi o materijalnoj koristi. Silly me. :lol: I da, slažem se sa tobom u potpunosti. :ok:

mislim da nema veze, za mene je kvalitetna licnost dalaj lama a nije bas da mi je cinio grdne usluge u zivotu. mada, kvalitetne licnosti iz mog ugla cine nesto dobro u svetu oko sebe.
u mnogim situacijama postoje ljudi koji ce se sami ponuditi da urade nesto za tebe, nebitno da li ste prijatelji ili ne, a postoje i oni drugi koji samo uzimaju a da apsolutno nista od sebe ne daju. prosto se boje da nesto urade za nekoga, osecaju se iskorisceno valjda a sa druge strane ocekuju pun paket od drugih sto je nakon nekog vremena opterecujuce.
kada vidim da je neko takav lagano ga zaobidjem, ne prija mi jednostran odnos. pritom ne mora da znaci da on nije kvalitetan, moze covek da bude pametan, sposoban i vredan sto je opet kvalietet po necijem kriterijumu, ali je i sebican a meni je to veliki minus.

mislim da nema veze, za mene je kvalitetna licnost dalaj lama a nije bas da mi je cinio grdne usluge u zivotu. mada, kvalitetne licnosti iz mog ugla cine nesto dobro u svetu oko sebe.
u mnogim situacijama postoje ljudi koji ce se sami ponuditi da urade nesto za tebe, nebitno da li ste prijatelji ili ne, a postoje i oni drugi koji samo uzimaju a da apsolutno nista od sebe ne daju. prosto se boje da nesto urade za nekoga, osecaju se iskorisceno valjda a sa druge strane ocekuju pun paket od drugih sto je nakon nekog vremena opterecujuce.
kada vidim da je neko takav lagano ga zaobidjem, ne prija mi jednostran odnos. pritom ne mora da znaci da on nije kvalitetan, moze covek da bude pametan, sposoban i vredan sto je opet kvalietet po necijem kriterijumu, ali je i sebican a meni je to veliki minus.

vidis sad...kod mene ta korist ranije nije imala nikakvog uticaja..u smislu da nikad nisam nekome odbila neku uslugu. ako sam mogl;a da pomognem....da pomognem za ispit, da odnesem tetki lek, da prenocava rodbina i prijatelji u mom stanu....da nekome nesto na poslu odradim, zato sto ne stize...

sad vec pravim razlike, sto bih ja nekom tamo nesto cinila, ako taj meni nece kad mi treba...jer ta teka kojoj sam nosila lek, meni nije donela lek kad mi je trebao....

ipak i dalje se ne druzim sa ljudima od kojih imam koristi, samo vodim racuna da onaj ko me je jednom ispalio za neku sitnicu, vise ni ja njemu ne pomazem...bas zato d ane bih bila u odnosu ja sam tebi, ajde sad ti meni....jer to smatram necovecnim...

- - - - - - - - - -

Materijalna korist je direktno povezana sa kvalifikacijom date osobe ma kako banalna situacija bila. Tipa placanje obicnog racuna u kaficu, ako cesto izbjegava da plati pada u nasim ocima.

izbgava da plati, je isto kao pije na moj racun..sto ne znaci da ta osoba moze da kaze, ja necu da idem u kafic nemam pare...meni to u ovoj zemlji nije nsita strasno....i kad kazem..ajd sa mnom ja placam....ja ne mislim da taj treba ipak da plati...ali i meni se isto to desavalo..sa nekim bliskim ljudima imam odnos da im kazem, mogu da izadjem ako me castis....:lol:

Niko od nas nije kompletni smrad niti kompletni svetac, ali koliko vaša percepcija nekoga kao kvalitetne odnosno nekvalitetne ličnosti zavisi od koristi i od toga šta vam je ta osoba učinila?
Msm, naravno da ne možemo objektivno odgovoriti na ovo pitanje, ali možemo se potruditi.
Kada je već poimanje nekoga kao ovakvog ili onakvog sasvim relativna i promeni podložna stvar da li se sve na kraju pretvara u korist?
I molim vas da preskočite reč senzibilitet i da se družite samo sa onima koji odgovaraju vašem senzibilitetu.. želudac mi je jako slab večeras, a ne povraća mi se...
Slozio bih se sa ljudima cije cu odgovore citirati.
Ne mogu se sjetiti nikog ko mi je bio korisniji nego ja njemu . Dovoljno mi je da mi ne prave
veliku stetu i bice dobrodosli
u moje drustvo .

Nazalost,u danasnje vreme je sve korist.I posao i ljubav i prijateljstvo...sve se na kraju svede na neku korist i iskoriscavanje.

pa ja se druzim samo sa onima koje volim.
i onda im svasta oprastam..tj, tolerisem ili prlazim preko stvari koje mi se ne dopadaju.
ono sto mi daju, je toliko mnogo da se ne moze uporediti sa tim banalnostima.
ljudi su bre sve u zivotu.

vidis sad...kod mene ta korist ranije nije imala nikakvog uticaja..u smislu da nikad nisam nekome odbila neku uslugu. ako sam mogl;a da pomognem....da pomognem za ispit, da odnesem tetki lek, da prenocava rodbina i prijatelji u mom stanu....da nekome nesto na poslu odradim, zato sto ne stize...

sad vec pravim razlike, sto bih ja nekom tamo nesto cinila, ako taj meni nece kad mi treba...jer ta teka kojoj sam nosila lek, meni nije donela lek kad mi je trebao....

ipak i dalje se ne druzim sa ljudima od kojih imam koristi, samo vodim racuna da onaj ko me je jednom ispalio za neku sitnicu, vise ni ja njemu ne pomazem...bas zato d ane bih bila u odnosu ja sam tebi, ajde sad ti meni....jer to smatram necovecnim...

- - - - - - - - - -
izbgava da plati, je isto kao pije na moj racun..sto ne znaci da ta osoba moze da kaze, ja necu da idem u kafic nemam pare...meni to u ovoj zemlji nije nsita strasno....i kad kazem..ajd sa mnom ja placam....ja ne mislim da taj treba ipak da plati...ali i meni se isto to desavalo..sa nekim bliskim ljudima imam odnos da im kazem, mogu da izadjem ako me castis....:lol:

slazem se, i ja imam takav filter ali kada upoznam nekog novog ako mogu da mu ucinim nesto, ucinicu a kako ce to dalje da se definise zavisi od povratne informacije.
mislim da je to neki zdrav stav, zasnovan na reciprocitetu. postoji i onaj koji je lisen svakog interesa gde je covek sposoban da stalno cini istim ljudima koji mu nikada ne uzvrate, ali ja mislim da to nije dobro za toga koji ne vraca jer tako ne dolazi u situaciju da se zapita sta nije u redu i da eventualno ispravi greske.
sto se materijalne srane tice, ok je da nemas novac s vremena na vreme i naravno da ce uvek da se nadje neko da plati, ali nije ok kada covek pocne da ocekuje od drugih da konstantno pokrivaju njegove troskove sto se nekima desava.

slazem se, i ja imam takav filter ali kada upoznam nekog novog ako mogu da mu ucinim nesto, ucinicu a kako ce to dalje da se definise zavisi od povratne informacije.
mislim da je to neki zdrav stav, zasnovan na reciprocitetu. postoji i onaj koji je lisen svakog interesa gde je covek sposoban da stalno cini istim ljudima koji mu nikada ne uzvrate, ali ja mislim da to nije dobro za toga koji ne vraca jer tako ne dolazi u situaciju da se zapita sta nije u redu i da eventualno ispravi greske.
sto se materijalne srane tice, ok je da nemas novac s vremena na vreme i naravno da ce uvek da se nadje neko da plati, ali nije ok kada covek pocne da ocekuje od drugih da konstantno pokrivaju njegove troskove sto se nekima desava.

nije u redu, ali meni se nije desilo. mene cak i nervira taj rigidan stav prema novcu. cesto platim ceo racun, i nervira me ako se neko otima da plati..ako ja castim, castim..takodje me nervir kad neko drugi hoce da plati, ja se zahvalim, a ostali pocnu da se bune, kao nemoj molim te....i sta sam sad ja tu....iskoriscavam nekoga sto se sam nudi da plati racun?!?!? to me pomalo nervira...ali ne izlazim sa ljudima koji stalno od mene ili nekog drugog icekuju placanje, niti volim da se druzim s aonima koji namecu to placanje da bise istakli...doduse moj momak mnogo zaradjuje deset puta vise od mene, pa on uvek placa nas racun..ja nekad platim pivo..:)

Ne družim se isključivo sa ljudima od kojih imam koristi. Osim ako je druženje s nekim što je zabavan, zato što se osećam prijatno sa njim - korist. Onda prijatelji usrećuju mene, nadam se i ja usrećujem njih, provodimo vreme jedni s drugima a ne u izolaciji, imamo koristi jedni od drugih i ta korist dolazi prirodno i nematerijalna je. Meni odgovara.
Ovo cu da zapamtim. Ako budem savatavao neke tetke dobro ce mi doci ove mudre reci. :ok: :rumenka:

ma nisam mislila uopste na tebe, nego na svog poznanika koji se zaduzio do guse a sada ocekuje od nas da mu placamo racune i dajemo pare za dzeparac. ljuti se ako ga po deseti put odbijes.
digao je covek kredit da bi se zezao, ni iz kakve potrebe i sve nas je zajebavao redom kako smo stipse, ubedjivao nas kako to nije nista. plata mu je oko 250 jura, kredit oko 7000. kad smo mu pricali da ne radi tako nesto, bukvalno nam se smejao a onda je normalno doslo do logicnog razvoja situacije.
posto ne postuje svoje pare i napor da ih zaradi, logicno ne postuje ni tudje a meni se nakon par godina davanja smucilo da izigravam mamu, zato sam napisala ono gore.

ne zavisi ich..
i ajd sad da se ne utefterishem u svetice :lol:

nema tu pretvaranja, tako jeste, samo je pitanje vremena kad cesh spoznati da je sve korist... chak i kad je emotivni levl u pitanju, shto opasno zaboli, samo shto tu najvishe shkripi introspekcija jer umishljaj da se dajemo bez rezerve hrani ego.. ali to je mnogo zapetljano, suptilno zamrsheno u mrezi onoga shto je na povrshini i onoga shto zaista jesi...

Back