"Dobar logo"- osobine i primeri

gost 41782

Elita
Poruka
19.642
Sta je po Vama "dobar logo" i koji primer se uklapa u tu pricu?

Vidim da se na podforumu cesto dodaju definicije pa hajde da dodamo:
Logotip (grč. λογότυπος = logotipos), odnosno skraćeno Logo, je grafički znak, simbol ili ikona, koji označuje proizvod ili poduzeće. Može se sastojati od slova, grafike i drugih kombinacija. Uloga loga je trenutno prepoznavanje proizvoda. Potpuni logo sastoji se od logotipa, ikone i slogana.
https://hr.wikipedia.org/wiki/Logotip

Logo da bi bio dobar treba da bude sto jednostavniiji sa malo boja.

Primeri dobrih loga

image (1).jpg pepsi.pngopen_graph_logo.png

Jednostavno a originalno

Ono sto je meni zanimljivo je pitanje. Da li je neki logo prepoznatljiv zato sto je dobar ili zato sto je jednostavno kompanija suvise velika i mocna i zato sto njihov logo vristi sa svih strana.

Kad bi Starbaks stavio WC solju za logo -moj utisak je da bi efekat bio isti. (malo karikiram) Jednostavno da li se tome pridaje previse znacaja?
Ja mislim da svako ko hoce da pravi logo da ne treba uopste da daje previse znacaja tome. Zato što to nije stvar koje će doneti uspeh nekom brendu. Kao što rekoh da bude jednostavan.

Ono sto je meni zanimljivo je pitanje. Da li je neki logo prepoznatljiv zato sto je dobar ili zato sto je jednostavno kompanija suvise velika i mocna i zato sto njihov logo vristi sa svih strana.

Kad bi Starbaks stavio WC solju za logo -moj utisak je da bi efekat bio isti. (malo karikiram) Jednostavno da li se tome pridaje previse znacaja?

mislim da jedno ide sa drugim.... logo se menja, kao što se i kompanije i uslovi poslovanja menjaju sa vremenom.
ozbbiljne kompanije itekako istražuju uticaj logoa kao dela svoje prepoznatljivosti na tržištu...
wc šolja bi mogla da bude starbacksov logo, ali opet i ne, jer se takve stvari ne postavljaju nasumice već su deo strategije i dugog procesa istraživanja. dakle - logo je prepoznatljiv upravo zato što je razvijan dugo sa dobrim budžetom, a koji je na raspolaganju moćnim i velikim kompanijama....

Na neki nacin logo ima dvostruku ulogu, oznacava brend, ( cak i kada jos nije )
prepoznavanje povecava prodaju ili konzumiranje.
Iz ugla primenjene umetnosti sto jednostavniji simbol efekat je veci, ali koji trend pocinje danas
to je pitanje sociologije.
Pravilo je da se ne koristi vise od tri boje, a cesto je neprepoznatljivost znacenja korisna kao reklama.
Znaci neki balans svega cini dobar logo boljim.

Air Serbia

Ne znam , kapiram da su ovo dva orla ali je meni ovde nekako nesto pretrpano :think:
Pogledajte prilog 871843
Stvar dozivljaja, meni bi bio glup logo sa dv crvena orla bele glave,
dok ova podseca na potpis i stvarni brend, nastao u vreme odvajanja srpskog od jugoslovenskog
u plavoj boji avijacije, na zastavi srbije, na latinici sa medjunarodnom oznakom za vazduhoplovstvo.
Lepo izbalansirano sve to.

Air Serbia

Ne znam , kapiram da su ovo dva orla ali je meni ovde nekako nesto pretrpano :think:
Pogledajte prilog 871843
Bila je velika tema o ovom logotipu. Prvo, nije pretrpano, to je preplet tj. vinjeta (sa dodatim glavama orlova) i uzeto se ja naših religijskih motiva, ali je suština da to nije logo. Bar nije dobar izbor za logotip. Šteta, mogli su da iskoriste taj motiv za neki sekundarni grafički element.

Poslednja izmena:
Bila je velika tema o ovom logotipu. Prvo, nije pretrpano, to je preplet tj. vinjeta (sa dodatim glavama orlova) i uzeto se ja naših religijskih motiva, ali je suština da to nije logo. Bar nije dobar izbor za logotip. Šteta, mogli su da iskorist etaj motiv za neki sekundarni grafički element.
Gde je bila tema?

Mislila sam da je pretrpano za logo.

Back