"dobar brak"

gost 224104

Elita
Poruka
20.630
koje su to karakteristike pa da bi se doslo do zakljucka "dobar brak"

sad ce neke izlete i kazat ce "ljubav" a sirok je spektrum te ljubavi pa da cujem a bas me zanima.

ako zena ostane pored muza "zbog djece" da li ta zena voli!?

Sta podrazumevaš pod ,,dobar brak"? Trebalo bi najpre razlikovati kvalitetan brak i stabilan brak. Žena iz tvog primera ima stabilan brak jer ga ne prekida usled raznih činioca (konkretno zbog dece) ali to nije kvalitetan brak. Ne može se reći šta je presudno za dobar brak s obzirom na to da je brak najosetiljivija ljudska relacija i stoga veoma komplikovana za proučavanje, ali možemo nabrajati činioce koji doprinose kvalitetnom i stabilnom braku: Ljubav u braku, intimnost, seks u braku, dobra komunikacija odsustvo ljubomore, asertivnost, povoljna ekonomska situacija, sposobnost bračnih partnera da ograniče uticaje iz spoljašnje sredine (dakle da izbegnu mešanje baba, deda, tetaka, devera, deveričića :) u donošenje bračnih odluka), razvijene strategije za prevazilaženje stresnih situacija i ono što je po meni najlepše a što kod naših brakova često izostaje a to je održavanje pozitivnih slika o braku. Ima još mnogo činioca koji brak čine ,,dobrim'', a koliko se smanji ,,dobrota'' braka kad izostane neki od pobrojanih činioca...to ostavljam vama da vagate :)

Pitala si sta kad neko navede ,,ljubav'' kao faktor. Ja bih napravio razliku između strastvene i prijateljske ljubavi. Strastvena u najčešćem broju slučajeva isčezava sa godinama a prijateljska ostaje i nakon 15 godina braka i to je OK. Verujem da i po nestanku strastvene ljubavi među partnerima brak može zadržati kvalitet i stabilnost. Postoje i neke druge podele ljubavi u braku ali sad nije mesto da o njima pričam.

Svidja mi se prvi deo posta.
Pitala si sta kad neko navede ,,ljubav'' kao faktor. Ja bih napravio razliku između strastvene i prijateljske ljubavi. Strastvena u najčešćem broju slučajeva isčezava sa godinama a prijateljska ostaje i nakon 15 godina braka i to je OK. Verujem da i po nestanku strastvene ljubavi među partnerima brak može zadržati kvalitet i stabilnost
A sta ti mislis, da li je to uvek slucaj? Da li uvek nestaje strastvene ljubavi u braku, da li je to neminovnost?
Postoje i neke druge podele ljubavi u braku ali sad nije mesto da o njima pričam.
Zasto nije mesto? tema je o braku.

A sta ti mislis, da li je to uvek slucaj? Da li uvek nestaje strastvene ljubavi u braku, da li je to neminovnost?

kapiram da je nestanak strasti neminovan, jer ljudi upoznaju telo partnera, znaju sta i koliko mogu da ocekuju i nastupi dosada. pri tome, gledaju tu osobu svaki dan, od jutra do sutra. covek je radoznalo bice i cesto pozeli da proba nesto novo i drugacije. tako da je i dosada jedna od razloga prevare.
pogledaj samo duge veze i tu kad tad nastupi dosada.

Svidja mi se prvi deo posta.

Zasto nije mesto? tema je o braku.

Ne mislim da je nestanak strastvene ljubavi neminovan (literatura takođe ima optimističan stav), ali ako bih morao da se odlučim za neki kvalitativan opis, rekao bih da je u većini slučajeva tako.

Ajde pošto ima zainteresovanih da pričamo i o tipovima ljubavi :) Dakle verovatno su mnogi od vas videli sledeću tipologiju ljubavi: Eros - strastvena ljubav zasnovana na fizičkoj privlačnosti; Ludus - površna ljubav za koju je karakteristično igranje igara; Storge - ljubav koja liči na prijateljstvo. Nema puno strasti, ali ima bliskosti i odanosti. Agape - Nesebična, altruistična, duhovna ljubav; Pragma - racionalna, vođena glavom a ne srcem. Logika je važna i odluke se donose hladne glave; Mania - posesivna, zavisna, manipulativna ljubav. Često uključuje nisko samopoštovanje.

Pa kad imamo ovakvu podelu, jasno nam je da je za dobar brak poželjna agape ljubav, a nepoželjna ludus i mania. Jasno nam je i da će razvodu biti skloniji oni sa mania stilom, ali nam je takođe jasno da se oni sa pragma stilom neće razvesti kad u braku nestane strasti, jer verovatno će reći ,,Pa dobro nije sve u ljubavi i strasti, a trebalo bi održati brak zbog dece''.

Voli ga kao dobrog oca svoje dece..i vidis da svako ima svoju percepciju ko da se ne podrazumeva da su prijatelji svasta..dobar brak je koji se sto vise zasniva na onome zbog cega su i usli u njega ili vezu bar

Ne mislim da je nestanak strastvene ljubavi neminovan (literatura takođe ima optimističan stav), ali ako bih morao da se odlučim za neki kvalitativan opis, rekao bih da je u većini slučajeva tako.

Ajde pošto ima zainteresovanih da pričamo i o tipovima ljubavi :) Dakle verovatno su mnogi od vas videli sledeću tipologiju ljubavi: Eros - strastvena ljubav zasnovana na fizičkoj privlačnosti; Ludus - površna ljubav za koju je karakteristično igranje igara; Storge - ljubav koja liči na prijateljstvo. Nema puno strasti, ali ima bliskosti i odanosti. Agape - Nesebična, altruistična, duhovna ljubav; Pragma - racionalna, vođena glavom a ne srcem. Logika je važna i odluke se donose hladne glave; Mania - posesivna, zavisna, manipulativna ljubav. Često uključuje nisko samopoštovanje.

Pa kad imamo ovakvu podelu, jasno nam je da je za dobar brak poželjna agape ljubav, a nepoželjna ludus i mania. Jasno nam je i da će razvodu biti skloniji oni sa mania stilom, ali nam je takođe jasno da se oni sa pragma stilom neće razvesti kad u braku nestane strasti, jer verovatno će reći ,,Pa dobro nije sve u ljubavi i strasti, a trebalo bi održati brak zbog dece''.

To je klasicna podela ljubavi koja u Rl u mnogim primerima nije tako strogo definisana... u sustini to uopste ne bih nazvala ljubavlju, jer je u svakom tipu prisutan negativni, razarajuci faktor zbog kojeg veza, brak na duze staze ne moze dobro funkcionisati....

Pozeljan je miks poverenja, postovanja, iskrenosti, prijateljstva, seksa, strasti....itd...jer ako nema iskrenosti, nema poverenja, samim tim nema osecaja bliskosti, privrzenosti, opustenosti, pa nema ni prijateljstva, ni dobrog seksa....

Onda bi za idealna odnos bila potrebno smuckati sve to tako sto ce baza biti agape, tu bi dodali podjednaku kolicinu erosa i storge ( na taj nacin bi se uspostavila ravnoteza izmedju telesne ljubavi i prijateljaske ljubavi), pragma bi stajala tu blizu, da bude pri ruci kada mania pobegne iz svog kaveza (odvojenog sa strane), a ludus bi bio kao zacin koji svemu tome daje detinju notu, uvek prisutan u malim kolicinama, pravilno rasporedjen.
E, to bi bio idealan brak :D

...dobar brak ne postoji a, ako i postoji , postaće uskoro lošim jer u samoj definiciji ( Institucija) je učitano da je brak sa rokom trajanja...sretni su samo oni brakovi čiji djelovi nemaju vremena jedno za drugo i totalno različitih interesovanja a mjesto sastajanja im je najredje njihova kuća...da li je to onda Brak ? Ne....to sam i htio reći...
Brakovi moraju biti sretni ali im trenutno ,- veoma loše ide...

To je klasicna podela ljubavi koja u Rl u mnogim primerima nije tako strogo definisana... u sustini to uopste ne bih nazvala ljubavlju, jer je u svakom tipu prisutan negativni, razarajuci faktor zbog kojeg veza, brak na duze staze ne moze dobro funkcionisati....

Pozeljan je miks poverenja, postovanja, iskrenosti, prijateljstva, seksa, strasti....itd...jer ako nema iskrenosti, nema poverenja, samim tim nema osecaja bliskosti, privrzenosti, opustenosti, pa nema ni prijateljstva, ni dobrog seksa....

Tipovi su nastali na osnovu posmatranja RL ;). Ali u pravu si, vrlo je verovatno da svako od nas može istovremeno pripadati različitim tipovima, pa i da se oni menjaju u različitim životnim periodima (kad smo mladi skloniji smo ludus stilu a kad smo stariji verovatno storge ili agape). E sad...da li su to tipovi ljubavi ili ne?Pa ne postoji definicija ljubavi i mislim da je još dugo neće biti.

Netačno je da ovi tipovi mogu loše uticati na funkcionisanje braka: Storge i storge verovatno dobro funkcionišu a nedostaje im komponenta strasti, pa ko nama garantuje da je strast neizostavni činioc srećog braka? :) A osim toga, agape stil je karkterističan po prisustvu sva tri pozitivna faktora (strast, odanost, initimnost).

...dobar brak ne postoji a, ako i postoji , postaće uskoro lošim jer u samoj definiciji ( Institucija) je učitano da je brak sa rokom trajanja...sretni su samo oni brakovi čiji djelovi nemaju vremena jedno za drugo i totalno različitih interesovanja a mjesto sastajanja im je najredje njihova kuća...da li je to onda Brak ? Ne....to sam i htio reći...

:ok: :lol:

Zapravo ide im sve gore i gore :)

prijateljstvo, zato sto bi prijateljstvo trebalo da obuhvata sve nabrojano, i toleranciju i bliskost i poverenje i postovanje i odanost i razumevanje i ljubav (ili sam ja previse zahtevna :mrgreen:). plus strast i dobar sex i dobija se ljubav prema partneru.

Back