Do koje potrosnje struje uvoditi fotoelektricne panele kao izvor

Umri_muski

Legenda
Poruka
72.472
Pitanje vrlo jasno ....
Imate odredjenu potrosnju struje....
Vidite po mesecima...
Ako ne prelazi 150kWh, da li se isplati biti povezan na elektrodistribuciju?
Ili se isplati preci na licnu proizvodnju preko fotoelektricnih panela...?
Proracun preko trenutnih cena panela i opreme i isplativost , ukljucujuci i nepostojanje TV pretplate...

Pitanje vrlo jasno ....
Imate odredjenu potrosnju struje....
Vidite po mesecima...
Ako ne prelazi 150kWh, da li se isplati biti povezan na elektrodistribuciju?
Ili se isplati preci na licnu proizvodnju preko fotoelektricnih panela...?
Proracun preko trenutnih cena panela i opreme i isplativost , ukljucujuci i nepostojanje TV pretplate...
Meni se ne bi isplatilo ,zato sto nemam veliku potrosnju ,u sustini sama cena struje i nije skupa za sada ali dodatne dazbine to sve pogorsavaju i izmisljeni porezi na poreze.

Нисам сигуран да можеш тако да функционишеш.
Треба проверити.
Иначе, стави на папир цену панела и све пратеће опреме, степен искоришћености на твојој позицији и друге факторе, па онда калкулиши.

"Nastojali smo da procedure skratimo i ubrzamo, da podrazumeva izradu projekta, dobijanje odobrenja za gradnju koje ne podrazumeva izdavanje građevinske dozvole, ugradnju, i sklapanje ugovora sa elektrodistribucijom. Radi se i na tome da ti ugovori budu što jednostavniji, i da od trenutka donošenja odluke o postavljanju solarnih panela, do potpisivanja ugovora ne bi trebalo da prođe više od dva do tri meseca. Takođe, razgovaraćemo i sa projektantskim kućama o cenama ovih usluga", navela je Mihajlović.

Изгледа да не можеш то на своју руку.
Са друге стране, можеш без проблема да одјавиш потрошњу струје и да се откачиш са система чиме престаје и наплата претплате и сви остали трошкови.
Практично, држава ти не да да не зависиш од ње.

Da uzmemo ovako , Struja je minimalno 10e mesecno....nulta potrosnja..

Solarni Paneli 150W 200W 300W Polikristalni​

10.480,00 RSD – 14.480,00 RSD

Polikristalnne solarne ćelije su najskuplje ali zato je njihov koeficijent efikasnosti do 20%.

E sad ja ne znam sta znaci efikasnost u smislu snage, tj da li ja dobijam panel 150W peak ili dobijam samo 20% od toga, sto bi bilo nelogicno , ali Srbija je Srbija..

Trebalo bi da je peak vrednost samog panela..
Racunam 10% upotrebljivost, zimi....to znaci 10x vise mi treba ili to je 10x 100e =1000e...
Pvrsina svakog panela je obicno 1,5m x 0,5m.....
DC DC konvertor moze za 100e...
1100e je otprilike za 150W , a to je 110 meseci pretplate...nulte potrosnje...posto je struja dzaba...

Jos bolje pitanje, da li ovi koji su ispod neke potrosnje, npr 150kw treba da predju sve na 12V.....

Industrija 12V moze da se osnuje ili promovise...
Mozda moze i industrija 24V...
Ali ja bih 12V prvo uzeo u obzir..
Осим грејних тела, већина ствари може да ради на 12 V. Ту су проблем машина за веш и клима уређај.
Можда је 18 V оптимално?

Ja mogu da pravim ves masine na 12V, nije ves masina zahtevna sto se tice struje, osim za grejanje vode...

Tu je fora isto kao i kod sporeta...i bojlera...
Medjutim, to se resava termodinamickim uredjajima, tj klima ti je isto tu....klima tj toplotna masina onda obezbedjuje toplu vodu za sve...Ali je tacno da je tu prestanak u kategoriji do 150kWh....
U kategoriju 150kwh spadaju sve mehanicke stvari, plus sporet x1 istovremeno do 1,5kw...a to onda moze da pokrije panel od 150W peak vrednosti...10A struja na 12V...

U kategoriju 150kwh spadaju sve mehanicke stvari, plus sporet x1 istovremeno do 1,5kw...a to onda moze da pokrije panel od 150W peak vrednosti...10A struja na 12V...
Да ли би могао да појасниш напајање потрошача од 1500W помоћу извора енергије од 150W?
Ако мислиш на директно напајање.
Ако мисллиш на акумулирану енергију, колико треба да буду снаге батерије и конвертор да би могао да напајаш 1500 вати потрошача?

Pa tebi trebaju sigurno baterije 24x 150Wh...znaci trebaju ti baterije od 4kWh
6000 dinara kosta 60 A 12V sto ce reci trebaju ti 6 akumulatora ili 36000 dinara..
Tako mozes da pokrijes bez problema 24h peak potrosnje a da ne trepnes..sto se nece desiti, ali da ne razmisljas...ja sam inace protiv takvog pristupa debilnog....ali interesantno je da kad neko napada neki sistem uvek napada bas na tim tackama trazi debilni sistem...

Ja da se pitam radije bih izabrao plin za temperaturne potrosace, a klima mi i ne treba....tj moze se odraditi sve bez klime...
Plus moze da se pravi odrziva kuca, nije ni to problem, samo ovde ne razmatramo odrzivu kucu nego kucu bez elektricne energije, tj bez brojila..
To bi donelo neko umanjenje broja akumulatora jer je potrosnja dnevno max 5kwh...ali eto nek se uzima da je mracan dan...da nema prinosa pV , a bez trosenja na toplotu bojlera, sporeta i klime, nece biti potrosnja ni 5kWh.....

U svakom slucaju obrada hrane i vode se moze dobiti na neki drugi izvor...plin ili drvo...

Sve osim grejnih tela se moze uraditi u industriji 12V.....ukljucujuci i frizider....i zamrzivac...

Da ponovim, ja sam uzeo kao pretpostavku , 150 kWh mesecno to je 5 kWh dnevno...zato baterije od 4kWh, mada eto moze i 5kWh, treba 7 akumulatora od 60A......A onda gledaj da ti potrosnja dnevna bude uparena sa brojem panela solarnih....

150W = 100e

Poslednja izmena:
Ja mogu da pravim ves masine na 12V, nije ves masina zahtevna sto se tice struje, osim za grejanje vode...

Имају странци те машине за веш са улазом за топлу воду, али нисам сигуран да мотор од 12 V може да одради центрифугу.
Можда неки мини бубањ до 3 kg, па да га навуче на 400 o/min.

1654093586208.png

Uzmite pitanje iz postavke teme....koliko potrosnja treba da bude da bi presli na PV izvor struje...?

Zamislite da je cifra 50kWh mesecno...to je 1,8kWh dnevno....ceo proracun pada u ukupnoj ceni kostanja..

Имају странци те машине за веш са улазом за топлу воду, али нисам сигуран да мотор од 12 V може да одради центрифугу.
Можда неки мини бубањ до 3 kg, па да га навуче на 400 o/min.

Pogledajte prilog 1163835
Moze da odradi centrifugu, samo mu treba 3 minuta da se ubrzava.....a i ovako neke masine polako ubrzavaju, cujem ja komsijinu masinu , nije kao moja, moja ubrzava za 3 sekunde, njegova, nekih 30 sekundi i vise...

Back