Dnevnik glavobolja

crossing over

Aktivan član
Poruka
1.042
Glavobolja je za onoga ko od njih pati ozbiljan zdravstveni problem, a WHO je glavobolje proglasila grupom oboljenja koje umnogime opterećuju populaciju, odnosno predstavlja ozbiljan javnozdravstveni problem:
  1. smanjena produktivnost na fakultetu/poslu usled smanjene koncentracije,
  2. povećana učestalost traumatizma na radnom mestu,
  3. povećana upotreba lekova (najviše NSAIL - analgetika),
  4. visoka potreba za hospitalizacijom u slučaju rezistentnih glavobolja, ali i invaliditet.
-Najosnovnija podela glavobolja je:
  1. Glavobolja tenzionog tipa (bolni obruč oko glave)
  2. Mugrena sa/bez aure
  3. Klaster glavobolje (tzv. samoubilačke glavobolje)
  4. Glavobolje uzrokovane naracionalnom upotrebom nasteroudnih antiinflamatornih lekova (NSAIL) - poslednjih godina vrlo atraktivna
  5. + sekundarne glavobolje: uzrokovane nekom poznatom bolešću/procesom.
Ovde možemo diskutovati o glavoboljama, voditi dnevnik glavobolja, što neurolozi obožavaju, jer im veoma znači da znaju učestalost i trigger-e za pojavu/intenziviranje glavobolje. 😊

Evo mogu dA podelim svoje iskustvo
Pre me je glava bolela svakog meseca
Preko dana bih imala neki cudan osecaj i sve vise sto se blizilo veče glava bi kretala sve vise da me boli
I uglavnom ja sam tad legala da spavam, nadajuci se da ce da prestane XD, sto naravno nikad nije bio slucaj
Budila bih se nocu kad mi je glava bukvalno pucala i uzimala lek i onda cekala da krene s dejstvom
Potiljacni deo je bio u pitanju, na pokret je intenzitet bola znao da poraste, cak bi mi i svetlost smetala, bila je jaca nekako

E sad, ja sam citala, pa sam izvela zakljucak da je ovo najverovatnije bila migrena, ali ono sto mi je cudno jeste sto je trajala samo jedan dan, tacnije jednu noc, a migrene znaju i po nekoliko dana da traju

Imam glavobolje od osnovne škole. Bila sam zamorac medicine dugo godina jer nisu mogli da pronađu uzrok.
Glava počne da me boli čim se probudim i samo se pojačava u toku dana.
Manifestacije su veoma različite, tako da ni dijagnoza nije bila moguća.

Uglavnom posle xy isprobanih farmaceutskih lekova koje su prepisivali lekari
kao i proizvoda alternativne medicine ništa nije pomoglo.

Sreća pa sam naišla na jednu pametnu apotekarku koja mi je preporučila Amigren.
Iako je za migrene, zahvaljujući njemu sada normalno funkcionišem.
Čim se probudim prvo njega popijem i ceo dan sam mirna.

Amigren je lek protiv migrenskih glavobolja.
Svakako, treba nekad potražiti mišljenje više neurologa, jer je mali broj njih koji se usko bavi glavoboljama. :) Ali u vreme kakvo je sada, najbitnije je premostiti do nekih boljih vremena, nažalost.

Svakako, treba nekad potražiti mišljenje više neurologa, jer je mali broj njih koji se usko bavi glavoboljama. :) Ali u vreme kakvo je sada, najbitnije je premostiti do nekih boljih vremena, nažalost.
Mene su lecili 3 godine od migrene Neuropsihijatri,a posle se ispostavilo da uopste nije bila Migrena nego ukljesten nerv u vratu.Isao tri jutra i primio blokade,dobilo od ORL Cinedil od 75 mg,po pola ujutru i uvece.Vise nemam svakodnevne bolove u glavi,niti vrtoglavice,a to me je moj izabrani lekar poslo kod ORL,samo zbog te velike vrtoglavice i srednjeg uha,jer je posumnjala da ono nije otislo,zbog cestih i velikih vrtoglavica.Nisam smeo da gledam u zemlju i hodam,a krecem se na stakama i morao sam da gledam dole gde cu i stake i noge.Uglavno je ispalo dobro.

ISreća pa sam naišla na jednu pametnu apotekarku koja mi je preporučila Amigren.
Iako je za migrene, zahvaljujući njemu sada normalno funkcionišem.
Čim se probudim prvo njega popijem i ceo dan sam mirna.
Ja u Srbiji uvek najbolje savete i preporuke dobijem od apotekara.
U Srbiji su apotekari jos uvek ljudi koji su studirali farmaciju,
u Nemackoj ( a i Francuskoj) to su neki sa srednjom skolom,
pojma nemaju sta ih pitas i onda moras da trazis vlasnika, sefa
apoteke koji mora da bude farmaceut pa ako ga nadjes :D

Nažalost i ovde je uglavnom tako. Ova je radila u državnoj apoteci, penzionisana je i sad radi u toj privatnoj.
Uvek ima neki savet da ti da. Ako tražiš neki lek bez recepta, ona te pita za šta ti treba pa ti eventualno preporuči
nešto drugo. Izuzetno pametna žena uz to voli svoj posao i posvećena mu je. Takve samo svećom da tražiš.

Misliš da nisam obišla sve moguće specijaliste?
I u Centru za glavobolju gde su na kraju počeli da me kljukaju nekim antidepresivima od kojih sam dobila neviđenu alergiju i završila u Urgentnom...

Mene su lecili 3 godine od migrene Neuropsihijatri,a posle se ispostavilo da uopste nije bila Migrena nego ukljesten nerv u vratu.Isao tri jutra i primio blokade,dobilo od ORL Cinedil od 75 mg,po pola ujutru i uvece.Vise nemam svakodnevne bolove u glavi,niti vrtoglavice,a to me je moj izabrani lekar poslo kod ORL,samo zbog te velike vrtoglavice i srednjeg uha,jer je posumnjala da ono nije otislo,zbog cestih i velikih vrtoglavica.Nisam smeo da gledam u zemlju i hodam,a krecem se na stakama i morao sam da gledam dole gde cu i stake i noge.Uglavno je ispalo dobro.

Nisam nikada imala vrtoglavice.

Pozdrav.
Samo prijedlog.
Obavezno konzultirati lijecnika, pitajuci da li bi pomogao.
Obavezno.
Maxalt.
Ide na recept.
Ne znam kako se zove u Srbiji.
Preporuka ljudi koji pate od teskih migrena.
Probao i osobno davno i funkcionira.

Tako je,dobar apotekar zna bolje o lekovima za koje bolesti treba uzimati,nego specijalisti sto prepisuju.

Migrena povlaci i povremene vrtoglavice.Probaj potrazi o migreni kako se ispoljava na netu.

Napisah ja da te glavobolje imam još iz osnovne škole.
Nisu migrene, ali su kombinacija i migrene i svih drugih vrsta glavobolja i uz to su svakodnevne.

Nema šta ja o tome nisam pročitala, ali mi samo Amigren pomaže.
Ni to sigurno nije zdravo, godinama ga piti, ali ja nemam drugi izlaz, jer ne bih mogla da funkcionišem.

Napisah ja da te glavobolje imam još iz osnovne škole.
Nisu migrene, ali su kombinacija i migrene i svih drugih vrsta glavobolja i uz to su svakodnevne.

Nema šta ja o tome nisam pročitala, ali mi samo Amigren pomaže.
Ni to sigurno nije zdravo, godinama ga piti, ali ja nemam drugi izlaz, jer ne bih mogla da funkcionišem.
U redu je.I ne treba menjati leka,ako pomaze.Za mnoge lekove i meni su govorili da ne treba piti dugo,ali posle dosta promenjenih,sam presao na Trodon i od njega mi je bilo dobro do pre 3 godine.Sada je i on nedovoljan,posle 15-ak godina.Plus sada traze za njega da na svaka 3 meseca ides kod specijaliste da ti ponovo prepise.medjutim,necu da idem nikoga da molim,pa sam uzeo Actasulid Zdravlje Leskovac.medjutim i njega su ukinuli pa sad pijem Nimulid,ali ne pomaze toliko kao Trodon.Trpecu dokle mogu,a kad budem otisao verovatno ce mi prepisati morfijum,jer kao sto sam rekao ni Trodon ne deluje dovoljno..

U redu je.I ne treba menjati leka,ako pomaze.Za mnoge lekove i meni su govorili da ne treba piti dugo,ali posle dosta promenjenih,sam presao na Trodon i od njega mi je bilo dobro do pre 3 godine.Sada je i on nedovoljan,posle 15-ak godina.Plus sada traze za njega da na svaka 3 meseca ides kod specijaliste da ti ponovo prepise.medjutim,necu da idem nikoga da molim,pa sam uzeo Actasulid Zdravlje Leskovac.medjutim i njega su ukinuli pa sad pijem Nimulid,ali ne pomaze toliko kao Trodon.Trpecu dokle mogu,a kad budem otisao verovatno ce mi prepisati morfijum,jer kao sto sam rekao ni Trodon ne deluje dovoljno..

Trodon je opijat i stvara zavisnost. Pokojni tata ga je koristio dok nije prešao na Valoron. Tu se stvara i psihička i fizička zavisnost.

Da li si probao Fentanyl flastere? Pokušaj sa njima.

Trodon je opijat i stvara zavisnost. Pokojni tata ga je koristio dok nije prešao na Valoron. Tu se stvara i psihička i fizička zavisnost.

Jesam i koristim flastere,a Trodon mi nimalo ne nedostaje kao lek,ali ipak Nimulid nije dovoljno jak.Posto sam pio pored Trodona i Diklofenak Duo,zato sto nisu mogli da mi prepisuju Trodon od 100 mg,jer ima sam po jedna tabla,a za 30 dana po 2x dnevno treba mnogo kutija,pa su mi zato dodali na Trodon od 50 mg u Diklofenak Duo.Samo cu da odem kod specijaliste da mi prepise pored Nimulida taj drugi neki jaci lek i valjda ce pomoci.Flastere koristi vec duze vreme,pa ima 10 godina sigurno.ne bas svako vece,ali bar svako trece.Uvece mi je najbolje da bi ujutru,lakse ustao,a preko dana iako se slabo krecem,malo i uzigam,pa malo smetnem sa uma bolove.Dokle ce mozak i srce izdrzati ne znam.

Ti flasteri ocigledno vrse posao svima koji su, aj da kazem,
pred morfijumom. Koliko pa oni stvaraju zavisnost u principu
nije ni vazno jer se radi o neizdrzljivim bolovima za koje druge
pomoci nema. Morfijum je jako "nezgodan" ( jedan je moj skolski
drug morao pred kraj zivota da ga uzima) jer covek pod uticajem
morfijuma vise nije onaj isti covek nego je u nekom svetu koji lebdi,
za ljude koji jos rade, misle, imaju neke obaveze, to je pa i
neprihvatljiva situacija.

Postaje se zavistan i od hleba i vode,kada se ne vodi racuna,a lekovi kad moraju da se piju niko te ne pita kako ti je i nedaj boze nikome da mora da pije lekove,koliko ih ja pijem.Nije to zavisnost,nego ogromna potrba,jer bolovi su neizdrzivi bez lekova.I ti flasteri isto nema nikakve zavisnosti.Jeste da ima morfijuma u njima,ali mali procenat,mada sam citao ranije da je jedna zena stavila 3 flastera preko noci na ledja i da se ujutru nije probudila.Flasteri deluju 8 do 10 sati i posle skidanja osecam neku sigurnost i blag bol kao da je jos zalepljen.Zato i ne stavljam svako vece,vec svako trece,ponekad i malo puta svako drugo.Sto se mora mora se.

Back