ЂАВОЉА ВАРОШ - ВОДИ!

Људи, ја не могу да вас схватим, ви се одушевљавате неком тамо тричавом варошима из Немањине Беле Цркве (Куршумлије) а не видите наш предивни и прекрасни Београд каква све чуда има!

Гласајмо за Београд, избацимо неке тамо вароши
Београд на листу светскијех чуда!

Људи, ја не могу да вас схватим, ви се одушевљавате неком тамо тричавом варошима из Немањине Беле Цркве (Куршумлије) а не видите наш предивни и прекрасни Београд каква све чуда има!

Гласајмо за Београд, избацимо неке тамо вароши
Београд на листу светскијех чуда!

Тачка.......... Жив нам био......... :lol::lol::lol::lol::lol::lol:

Pazi, pazi, došli nam "političari" na Kultne, pa još daju instrukcije kako da glasamo.
Strelo, nisu ti ovo izbori za predsednika.

E, iz inata sad neću da glasam, jer je inat srpski brend.:lol:

Glasam za Beograd.
Je l' ima njega na listi?
Za Đavolju Varoš ću još da razmislim.

Ali zamisli, neko je Đavolju Varoš predložio za svetsko čudo. Ma mi Srbi ne možemo nikako da prestanemo da se blamiramo pred svetom.

Ђавоља варош

srbdjavolja480sj4.jpg

Башта богова на Радан планини

Када планини приђете са јужне стране, паркирате аутомобил и узаном шумском стазом кренете уз Жути поток ка Пакленој јарузи, где извире Ђавоља вода – машта добије крила. Све што сте дотад чули или прочитали о једном од најређих природних феномена на свету, устукне пред заиста невероватним призором

Заробљене душе

Беше ту, некада давно, један утврђени град. Живљаху ту и млађи и старији, и жене и деца, живљаху и радоваху се животу. На несрећу, читавим крајем тада владаше окрутни ага, чији зулум никог не поштеди. Да шурује са нечастивима, одавно се знало. Али, шта све може да учини – није се дало ни наслутити. Једнога дана, каже легенда, ага окупи силну војску, разруши насеље, а све његове становнике претвори у камене куле. Прошли су векови, а ове душе заробљене у камену још живе, расту, померају се и нестају.

Стубови расту и нестају

Ово је само једно од бројних предања о Ђавољој вароши, ретком природном феномену на Радан планини, у близини Куршумлије. Иако је наука објаснила узрок и настанак земљаних пирамида, када све то погледате изблиза, помислите да ту, заиста, „нечег има“. Наиме, када планини приђете са њене јужне стране, паркирате аутомобил и узаном шумском стазом кренете уз Жути поток ка Пакленој јарузи, где извире Ђавоља вода – машта добије крила. Све што сте дотад чули или прочитали о чудном месту необичног имена, устукне пред заиста невероватним призором.
Ђавоља варош је, заправо, скуп земљаних пирамида, како их називају научници, или камених главутака или кула, како их зове народ. Има их више од две стотине, високе су од два до петнаест метара, а широке од пола до три метра. Настале су ерозијом земљишта, а слична појава је забележена само у Башти богова у Америци, мада се нешто слично, али знатно мањих димензија, може видети у Француској и Белгији.

Камени стубови су настали деловањем ерозије на земљиште састављено од растреситог, али и чврстог материјала. Пре више милиона година цело подручје је било средиште снажних вулканских активности, о чему и данас сведоче разнобојне стене у залеђу стубова. Научници, пак, тврде да је појава настала релативно касно и да су јој највише допринели људи. Наиме, уништавајући шуму, отворили су пут разорном деловању воде, при чему су крупни комади стена штитили дубље и мекше слојеве земље од удара кишних капи и спирања водом. Практично, камени блокови на врховима стубова служе као кишобран, али водене бујице и даље пролазе између фигура, спирају земљу и чине да временом постају све виши. И доиста, стубови расту, померају се, мењају места и нестају.

О свему овом се, ипак, у народу могу чути разна веровања и легенде. Осим поменуте приче о окрутном аги, најчешћа предања се односе на скамењене сватове. Прича се да су, некада давно, две групе сватова кренуле да испросе исту девојку. Када су се срели и схватили да су пошли „по истом послу“, дошло је до заваде, а да се не би догодило веће зло, некаква сила их окамени желећи да такви остану наредних 99 година. Ваљда, да би им се главе временом мало „охладиле“.

Али, изгледа да је природа заборавила на кажњене сватове, сви рокови су одавно прошли, а свечари се и данас могу видети раздвојени у две јаруге – Ђавољој и Пакленој.

Ђавоља Варош

djmalacn9.jpg

srbdjavolja2uh3.jpg

srbdjavolja3xe7.jpg

srbdjavolja4xj9.jpg

srbdjavoljavarosuu2.jpg

djvodaud0.jpg

Ђавоља вода се не сме пити

Прича о скамењеним сватовима има и другу верзију. Она каже да су, по налогу Нечастивог, људу решили да по сваку цену венчају рођеног брата и сестру. Да се то не би догодило, поново се умешала Божија сила која их је тако оставила да вечно сведоче да ниједан грех неће проћи без казне.

Ђавоља варош је заштићени споменик природе од националног значаја, а простире се на преко 70 хектара. Жеља је да се ова природна драгоценост сачува и стави у службу науке, образовања, туризма и других културних потреба. Међутим, оно што ће посетиоце такође занимати нису само вретенасти стубови. Наиме, овде постоје и два изузетно минерализована и кисела извора воде, од којих један извире високо изнад Паклене јаруге и народ га зове Ђавољом водом. Није ни чудно, с обзиром на то да је десет пута киселија од обичне воде и никако се не сме пити. Посетиоце на то упозоравају видно истакнути натписи. Други извор избија на десној обали Жутог потока, али је слабије минерализације и киселости. И ове појаве су, такође, веома ретке, не само код нас већ и у свету.

Недалеко од Ђавлоље вароши је и манастир свете Петке, која датира из доба Немањића, а предање каже да се у њему замонашила и мајка светог Саве – Ана. Ту је и манастир светог Николе, а између две јаруге, у самој Вароши, виде се остаци неког црквишта где посетиоци застану, помоле се Богу и оставе прилог, мада је од некадашњег храма остало само камење. Додуше, тешко је казати о чему је реч, јер сем дрвеног крста, прислоњеног уз дрво, нема никаквог објашњења, па и ово може бити повод за неке нове легенде.

Где се налази

До Ђавоље Вароши се стиже магистралним путем Ниш – Прокупље – Приштина. Прође се скретање за Куршумлију, а на осмом километру од мотела Рударе се скреће лево ка Добром долу. Место је добро, али не и пут. Иако је коловоз асфалтиран, веома је узак и препун рупа, а стање се погоршава са сваким пређеним километром. Три последња километра, до места где се можете паркирати, путује се по макадаму, а одавде до Ђавоље Вароши ваља пешице прећи још 800 метара. Пожељно је понети и нешто за освежење, јер људи то нису обезбедили, а оно што природа нуди овде би ваљало заобићи.

Осим из Ниша, путници из Београда или Краљева могу користити и пут преко Крушевца. Из „Лазаревог града“ се, преко Блаца, такође излази на пут од Прокупља до Приштине, што ће многима скратити путовање.

Ali zamisli, neko je Đavolju Varoš predložio za svetsko čudo. Ma mi Srbi ne možemo nikako da prestanemo da se blamiramo pred svetom.

Не видим како се ми то бламирамо... нисмо се ни на евровизији избламирали, баш напротив, Европу смо довели у Београд, наши тенисери се не бламирају нешто посебно у свету... Можда је боље да не учествујемо ни у каквим такмичењима да се сличајно не избламирамо... У сваком случају, ја бих гласала и да та варош није толико лепа. Наша је. Ко хоће да гласа нека гласа, ко неће не мора.

Не видим како се ми то бламирамо... нисмо се ни на евровизији избламирали, баш напротив, Европу смо довели у Београд, наши тенисери се не бламирају нешто посебно у свету... Можда је боље да не учествујемо ни у каквим такмичењима да се сличајно не избламирамо... У сваком случају, ја бих гласала и да та варош није толико лепа. Наша је. Ко хоће да гласа нека гласа, ко неће не мора.

Pa ja nisam protiv predstavljanja naših istinskih vrednosti iako gore nisi pomeno i ostale sportiste, i njima treba da se ponosimo. Ali, Đavolja Varoš, u poređenju sa grandioznim svetskim vodopadima, vulkanima, i drugim prirodnim, a u poslednje vreme i grandioznim veštančkim tvorevinama, je nešto, po meni, smešno beznačajno, malo i nevažno. I zato mislim da ako nemamo da ponudimo ništa bolje, nismo morali ni to.

Back