Dizel vs Benzinac na plin

Тихи

Starosedelac
Poruka
184.046
Sta mislite sta je bolja tj ekonomicnija varijanta?

Voznja auta sa dizel turbo motorom ili benzinca na plin?

Ja mislim benzinac na plin a evo i zasto.

Zato sto je glavna boljka tj problem dizelasa crkavanje turbine i dizni za gorivo.

A svaka takva popravka ide od 1000 eura pa na vise.

Dok na benzincu prakticno nema sta da crkne i mnogo se redje kvare benzinski motori od dizel motora.

Sta vi mislite?

meni kod dizelaša odgovara obrtni moment...i to što ne moraš da nabijaš obrtaje za najveću snagu...sve to on postiže na niskim obrtajima, na kojima ja najčešće vozim...ne volim turaže...
s druge strane, jeste dizelaš skuplji za održavanje, al i prelazi više km...
ali zato benzinac...retko kada vozim na benzin, jer je benzin jelda skup...a nisam siguran koliko svakodnevna vožnja na plin ne šteti motoru...ne znam šta se u stvari dešava s motorom kad se vozi samo na plin...
bila je ovakva tema pre 3,4 god...al ko zna gde je...

Da se ukine monopol na cene naftnih derivata i da se cene na pumpama koriguju sa najnižim cenama u USA
Ovako se i dalje sipa loš benzin, dizel i plin, po duplo skupljim cenama nego u USA ( a ako bi gledali plate, po sto puta skupljim nego u USA )

meni kod dizelaša odgovara obrtni moment...i to što ne moraš da nabijaš obrtaje za najveću snagu...sve to on postiže na niskim obrtajima, na kojima ja najčešće vozim...ne volim turaže...
s druge strane, jeste dizelaš skuplji za održavanje, al i prelazi više km...
ali zato benzinac...retko kada vozim na benzin, jer je benzin jelda skup...a nisam siguran koliko svakodnevna vožnja na plin ne šteti motoru...ne znam šta se u stvari dešava s motorom kad se vozi samo na plin...
bila je ovakva tema pre 3,4 god...al ko zna gde je...

plin cuva motor u odnosu na benzinaac a narocito dizel.

jer plin sagorava skoro potpuno i nema tzv suvi ostatak koji haba motor kod pogona na dizel ili klasican benzin.

Zato sto je glavna boljka tj problem dizelasa crkavanje turbine i dizni za gorivo.

Dok na benzincu prakticno nema sta da crkne i mnogo se redje kvare benzinski motori od dizel motora.

Sta vi mislite?

Gas je spas :deda:

Upravo smo danas raspravljali o tome. Sve jedan mašinski inženjer, koji drži do svoje struke, kupuje benzinac i vozi ga na gasu do max 3300rpm. Preko toga je habanje preveliko i treba se prebaciti na benzin, koji je i ekonomičniji i koji podmazuje sedišta ventila.

Gas je spas :deda:

Upravo smo danas raspravljali o tome. Sve jedan mašinski inženjer, koji drži do svoje struke, kupuje benzinac i vozi ga na gasu do max 3300rpm. Preko toga je habanje preveliko i treba se prebaciti na benzin, koji je i ekonomičniji i koji podmazuje sedišta ventila.

ja na mom autu imam aditiv koji se dodaje u gorivo da podmazuje lezista ventila kad vozim na plin.

to jeste al resenje je recimo da izbacis rezervnu gumu , na mesto rezervnog tocka ubacis bocu za plin, a umesto rezervne koristis onaj sprej za naduvavanje probusene gume i uplatis u automoto savezu srbije polisu osiguranja da te dzabe slepaju do 100 km :)

Купиш манју боцу и наравно ту ће да ти буде манје литри и само цепаш , на неколико км и после поново Аужираш

Uostalom momentna karakteristika benzinskog motora na plinu je pomerena ka nižim obrtajima.

Plinski motor je majka i otac svih ekoloških rešenja dok je dizelaš uvod u rak.

Još jedna stvar: dizelaši ne prelaze više. To je priča sa lošom osnovom:

dizelaše kupuju ljudi koji "krstare" kolima, pa se motorčas pretače u više kilometara, ali u kratkom vremenskom periodu.

Jedino je tačno da se atmosferski kako benzinski, tako i dizel motori duže voze od turbokompresorski ili kaišnokompresorski prehranjivanih motora između ostalog i zbog tehničke neprosvećenosti vozača širom planete. Atmosferski motor je tolerantniji na neke propuste u temperaturnim promenama, koji se sasvim normalno javljaju kod najvećeg broja vozača.

ja na mom autu imam aditiv koji se dodaje u gorivo da podmazuje lezista ventila kad vozim na plin.

U koje gorivo dodaješ taj aditiv? U benzin?

To ti nije potrebno. Dovoljno je svakodnevno zagravati automobil na benzinu i prebacivati se na plin po obavljenom zagrevanju. Na dužim relacijama aditiv u benzinu ima smisla, jedino ako se s vremena na vreme prebacuješ na benzin.

To ti nije potrebno. Dovoljno je svakodnevno zagravati automobil na benzinu i prebacivati se na plin po obavljenom zagrevanju. Na dužim relacijama aditiv u benzinu ima smisla, jedino ako se s vremena na vreme prebacuješ na benzin.

nije tako.

mora da ase dodaje aditiv za odredjene vrste motora koji imaju keramicka lezista ventila , da ne bi popucali kad se vozi na TNG, oni hlade lezista ventila . Dok ako motor ima celicna lezista onda ne mora.

Na primer za vecinu japanaca mora.

U pitanju je sledeci sistem - Flashlube

http://www.autogas.rs/flashlube-aditiv-za-vozila-konvertovana-na-autogas-tng-lpg

A aditiv mozes da dodajes flashlube a mozes i od drugih proizvodjaca.

Bukvalno ova kapalica ukapava aditiv u motor i hladi lezista ventila

Uostalom momentna karakteristika benzinskog motora na plinu je pomerena ka nižim obrtajima.

Plinski motor je majka i otac svih ekoloških rešenja dok je dizelaš uvod u rak.

Još jedna stvar: dizelaši ne prelaze više. To je priča sa lošom osnovom:

dizelaše kupuju ljudi koji "krstare" kolima, pa se motorčas pretače u više kilometara, ali u kratkom vremenskom periodu.

Jedino je tačno da se atmosferski kako benzinski, tako i dizel motori duže voze od turbokompresorski ili kaišnokompresorski prehranjivanih motora između ostalog i zbog tehničke neprosvećenosti vozača širom planete. Atmosferski motor je tolerantniji na neke propuste u temperaturnim promenama, koji se sasvim normalno javljaju kod najvećeg broja vozača.
znam samo da je kod automobila s turbo punjačem vrlo važno da nakon žešće vožnje trebaš malo da ostaviš auto da radi na leru, da se stabilizuje temperatura kompresora...u suprotnom ulje koje je u kompresoru ne stigne da siđe u karter pa se usled previsoke temperature zalepi za zidove punjača kad ga odma ugasiš dok je vruć...navodno zbog te greške brže crkavaju turbine...
i ja bi to poštovao...
takođe, tačno sam primetio da smirenije radi na plin i da lepše podnosi niske obrtaje od benzina...

to sam praktikovao dok sam vozio auto na indžekšn princip, jer je sam prebacivao na plin na oko 1500 obrtaja...sad imam karburatorca i pali na plin, radi na plin, gasi na plin...sve na plin...:lol:

Sta vi mislite?

Benzin + plin...

Back