Distrikt 9

Pa naravno da fali.
Prvo, zasto V-ovi ne kiriste svoju tehnologiju, zasto zive u onakim uslovima, kada su superiorniji u svakom smislu od coveka?

I zasto su ostavljeni tu gde su ostavljeni, ko ih je ostavio i sa kojim razlogom/ciljem?

Mislim da nam duguju District !0

A evo i mog osirnijeg prikaza filma...
http://www.sftim.com/forum2/forum/index.php?topic=1203.0

bravo! upravo to...
ja sam doziveo razocarenje ... :\
ali ipak je originalan film, sto se ceni :)

Brod u Districtu je po meni previse "coveciji"...
A evo zasto..

Svi coveciji kontovi su u njemu implementirani.

Pismo (oznake) crvene boje na ulazu.
Zasto crveno? Zato sto smo vanzemaljce stavili u isti kos percepcije sa nama.

Prljavstina na ulazu i u brodu
Ista stvar.

Logorske vatre i satori unutar broda
(Svetska izbeglicka ikona).

:)

Pogledao sam juce film .
Evo nekih mojih zapazanja. Sto se tice ideje nije losa cak sto vise vrlo zanimljiva konacno da se malo razradi tema , jer smo do sada stalno pricu pocinjali sa ''eno vanzemaljaca kako da stupimo u kontakt sa njima'' ili ''eno napadaju nas kako da se odbranimo''. Zbog toga sto je prica konacno pomaknuta na period a sta ako dodje brod pun vanzemaljskih bica cija je tehnologija za nekoliko desetina godina bolja od nase, ali koji su najblaze receno u takvom stanju da im treba sve ono sto smo kroz ove vijekove akumulirali a to je HUMANOST.
A ono pokaza se da nismo mi tako divni ,bajni , ljupki, i civilizovani kako cesto volimo da mislimo o sebi.
Prije nego nastavim dalje moram da naglasim da je veliki propust sto nije sniman u Americi jer bi mogao da izazove niz komentara jer bi se ljudi zapitali da li smo mi jos uvijek ne spremni za prvi kontakt ( jer iskreno nije tesko zamislivo ) da on bude urpavo ovakav. Ko kaze da mora da bude sav onako pedantan kako to cesto imamo prilike da vidimo.
Ovako sniman u zemlji koja se nalazi u Africi u kojoj su takvi problemi svakodnevica nece naici na zapazeniji odjek.
Glumci neuvjerljivi ali bas onako.
Vanzemaljci odlicni bas onakvi kakvi i treba da budu.
Ksenofobija koja izbija iz skoro svih recenica i segmenata filma. Prenaglasena je ali ima svoje mjesto u filmu i jasno je da je ona zapravo refleksija na nas ljude i na nase ponasanje i komformizam povodom problema drugih.
Tako i u filmu 1.8 miliona vanzemaljaca koji su tu 20 godina a mi o njima i nihovoj kulturi ne znamo nista nakon one da kazemo pocetne zainteresovanosti koja je vladala a koja je brzo splasnula izasla je na vidjelo ona nasa prava strana a to je zelja za PROFITMO za ZARADOM za NOVCEM.
I na tom putu smo spremni sve da iskorisitmo pa i samo vanzemaljce kao pokusne kunice.
Znaci ako bih pravio neko poredjenje sa svim onim otmicima koje se desavaju na planeti zemlji kroz sve ove vjekove njihovog nadgledanja to je maciji kasalj u odnosu na ono sto bi mi radili da nadgledamo neku planetu. Milioni bi bilo oteti i nad njima vrseni svakojaki eksperimenti.
Filmu dajem ocjenu 8 glumcima 4 ideji 10 efekti 8.

Poslednja izmena:
Pa, meni je ovaj film totalni promašaj.

Potpuno su izostali motivi za postupke i pojedinaca i rasa.

Stiže vanzemaljski brod s milion nekih spodoba i ostaje da nedeljama visi iznad grada, ne dajući nikakve znake ni odakle je, ni zašto je došao. Ništa. Ako ga je već neko dovezao i parkirao tu, i ako im je trebala pomoć da prežive, zar taj neko nije mogao nekako da se oglasi.

Ljudi ih prebace helikopterima na zemlju (čin milosrđa - koliko li može trajati takva operacija kad uzmeš u obzir nosivost helikoptera i broj osoba) i smještaju u geto. A gdje bi drugo, ipak je to južna afrika i oni znaju mnogo o getima.

Vrijeme prolazi. S broda povremeno 'otpadaju' neke stvarčice koje niko kasnije ne može da pronađe. U getu se gomila mnogo nezemaljskog oružja, ali nema motiva zašto. Vanzemaljci ga ne namjeravaju koristiti (zašto bi ga inače pokazali ljudima) već ga prodaju bandama, Ljudi ga ne mogu koristiti ali ga ipak kupuju.

Izbijaju nekakvi sukobi, ali razlog za to nije objašnjen.

A sada vrhunska glupost. Skupljajući kojekakve otpatke od matičnog broda, jedan vanze pravi 2 deci goriva koje je dovoljno da svu njihovu skalameriju potjera po svemiru. Zar to nije mnogo lakše mogao uraditi tamo negdje u svemiru, i brod odvesti pravo kući?

Zašto su uopšte i dolazili? Samo radi snimanja još jednog filma Š produkcije.

Gledao sam ga sinoć i opšti utisak je dobar (s obzirom da sam prethodno čitao gornje postove u kojima je ovaj film ispljuvan).
U filmu nije na dobar način razrađena delikatna situacija nastala prvim kontaktom. Za film nekog drugog žanra ovo bi bilo manje važno ali za SF ovo je teško prihvatljivo. Lista nedostataka i nedosljednosti bi mogla biti duga ali film nije ni pravljen za žanrovske čistunce a kompromisi sa interesima producenata obično zaustave film na "pola puta".
Ipak film je na momente izuzetno dinamičan i surov. Glavni junak počinje kao priglupi anti heroj i bio mi je prilično simpatičan. Tu je i odlična muzika.
Da ne dužim, drago mi je što se pojavio ovaj film a žao što je propuštena prilika za izuzetno ostvarenje. (tako blizu a tako daleko)

Back