Diskusije

Milan od Gruze

Buduća legenda
Poruka
46.790
Imam utisak da je na forumu jako malo konstruktivne diskusije...da se uglavnom razgovori svode na prepucavanja.

To bi mogla biti posledica loseg vaspitanja clanova.

Obracate li paznju na to? Da li vam je vazno kakav razgovor vodite?
Ne samo na ovom forumu, nego pre svega u realnom zivotu?
Da li razvijate u sebi volju za iskrenim, kreativnim i korisnim razgovorom ili pustate niskim strastima na volju?

pa kako kad. neke teme inspirisu na raspravu, a neke bas i ne. neke inspirisu na trolovanje.
tako da dosta zavisi i od teme, a ne samo od ljudi koji na temi pisu.
Nazalost ,dijalozi se uglavnom svode na etiketiranja, na neargumtovana vredjanja , prostacku svadju itd.

Nema dijaloga,diskusija u kojima se sagovornici dopunjuju.
Nebitno da li su istomisljenici, nego da su konstruktivni.

Imam utisak da je na forumu jako malo konstruktivne diskusije...da se uglavnom razgovori svode na prepucavanja.

Da li razvijate u sebi volju za iskrenim, kreativnim i korisnim razgovorom ili pustate niskim strastima na volju?
Msm... , da su ovde iskreni ljudi retkost i da se manji broj forumaša upušta u tu neku vrstu "demagogije".

Često na prepucavanja a još češće na podprckivanja.
Jeste, tako je i u životu. Mnogo je sebičluka i egoizma. Niko nikom "ne da za pravo" da zna bolje od njega. Sad su svi stručnjaci za sve. Takvo je vreme, takvi su ljudi. Sistem nas oblikovao.

Ima mestimično neke naglašene sujete, zluradosti i demonstriranja sile, ali to ne gradi većinu.
Moj utisak je da se i dalje može proćaskati na neki uljudan način, ali na nekim temama lakše i efikasnije eskalira Tanatos, prosto rade na princip tempirane bombe jer su takve-škakljive, kontroverzne, ljudi su predodređeni da se na njima ''pokolju'', samo što su neki utrenirani pa iskuliraju, a neki moraju da ispucaju po kapislama...

Drugo, nikome se ne dopada da ispadne glup ili budala u nekoj diskusiji, taman posla da još to i prizna.

Treće, nekim ljudima stvarno nije lako u životu, i moguće je da jedino ovde nekoga mogu da nazovu nekim pogrdnim imenima da bi se osećali bolje...

Varijanti je mnogo.

U svakom slučaju, slažem se da je sve manje i manje mesta za neku krajnje prijatnu diskusiju bez da neko mora da pobedi, da ispadne najpametniji, bez da se neko stidi jer nešto nije znao, bez da je neoprostivo biti ono što smo inače.

Nemam vise volju da razdvajam kukolj od zita vecina je otisla u koorac

Sam se kukolj odvaja od žita!
Na ovom forumu za ovo vreme koje provodim tu imam tek tri ljudska bića među stotine i stotine dragih za koje odgovorno tvrdim da su agresivni, zloćudni, da bi me prebili da im se nađem tu, da samo mogu da me dokače... :azdaja:
More, mUrš, bando, koga zastrašuješ, kome drmaš kavez?
Veliki je svet, ima mesta za sve... do kad i kako, videćemo!

nekultura dijaloga se forsira odozgo..kakav je politički sistem u kome živimo ljudi na forumu i u običnom životu su super. Sećam se davnih vremena kad sam na nekom drugom forumu učestvovao. Bio je tamo neki tip koji je sve vreme svakog provocirao. Ovde toga nema. Nema stvarno zlonamernih ljudi. Ima onih koji imaju kratak fitilj, onih koji imaju predrasude, onih oštrog jezika i onih koji u žaru borbe ispljuju poneku uvredu. Ali nema zlih. Ono što mi pomalo smeta je što nema više kvaitetnih sagovornika iz čijih bi mišljenja moglo da se nauči nešto novo.

Na ovom forumu za ovo vreme koje provodim tu imam tek tri ljudska bića među stotine i stotine dragih za koje odgovorno tvrdim da su agresivni, zloćudni, da bi me prebili da im se nađem tu, da samo mogu da me dokače... :azdaja:
"Kaveze" nam već drmaju sa svih strana! Msm, na rl life. Ponekad stvarno mislim da mi ljudi i zaslužujemo svet i ovo vreme u kome živimo!

nekultura dijaloga se forsira odozgo..kakav je politički sistem u kome živimo ljudi na forumu i u običnom životu su super. Sećam se davnih vremena kad sam na nekom drugom forumu učestvovao. Bio je tamo neki tip koji je sve vreme svakog provocirao. Ovde toga nema. Nema stvarno zlonamernih ljudi. Ima onih koji imaju kratak fitilj, onih koji imaju predrasude, onih oštrog jezika i onih koji u žaru borbe ispljuju poneku uvredu. Ali nema zlih. Ono što mi pomalo smeta je što nema više kvaitetnih sagovornika iz čijih bi mišljenja moglo da se nauči nešto novo.
Slazem se sa prvom recenicom samo sto ovde ima zlonamernih samo je pitanje da li si naleteo na njih.

Zapatio se kukolj nema zita ni za leb,preso sam na proju

Dobra tema postavljača, mada još uvek pamtim kako je "konstruktivno" on lično prvi put meni pristupio na forumu, kad me je ispljuvao na sva usta i praktično mi rekao da idem u wc da se stidim zbog gluposti koje pišem. Tako da nešto sumnjam u njegovu verodostojnost, koju bih pre nazvala licemerjem.

Kako god, pitanje jeste na mestu, i drago mi je što se u zadnje vreme sve više ljudi pojavljuje koji potežu ista ili slična pitanja. Naravno da bi svako iole razuman hteo da ovde može učestvovati u uljudnim diskusijama u kojima bi se ljudi ljuCki raspravljali oko svojih različitih stavova i argumenata, bez da strahuju da će neki maloletnik ili maloumnik da uleti sa vređanjem, psovanjem, isprdavanjem i ponižavanjem. Svakako žalim za vremenom kad je ovde bilo obilje pametnih ljudi koji su postavljali kreativne teme i s kojima se mogli pristojno komunicirati čak i ako vam se mišljenje razilazilo (znam da je teško za zamisliti, ali da, nekada je ovde i to bilo moguće). Danas više teško, i nije čudo što su upravo ti i takvi ljudi koje sam cenila i koji su uvek ostajali staloženi i kulturni, odavno napustili ovo mesto. Tako da, mada je pitanje na mestu, mislim da nade nema nikakve, i da se neće sad ceo forum ujediniti da se očisti od kukolja. Ne, stvari će biti još gore. Mislim da ćemo najposle shvatiti da, ako želimo konstruktivnu diskusiju u kojoj se ljudi ponašaju ko ljudi a ne ko goveda, se moramo isključiti s neta i vratiti razgovorima oči u oči, u rl. Ni u rl situacija nije idealna, ali siledžije su po pravilu manje od makovog zrna u rl a čak i kad nisu, s njima je u stvarnom životu lakše izaći na kraj, jer tamo nemaju zaleđinu koja ih štiti, nemaju oko sebe krdo istomišljenika i po pravilu su prepušteni sami sebi da se brane.
Po pravilu ne umeju da se brane i još se ređe usuđuju. Tako da, mislim da nema svrhe tražiti da se net i socijalne mreže menjaju, a u rl ima mnogo manje "junači" kao što je ona koja se sreće na mreži i oni po pravilu nisu problem. I, sasvim ih je lako totalno ignorisati.

to bi moglo bit posledicom odumiranja foruma kao vida mrezne komunikacije zarad kracih formi da ga se nije pojavio ni forum zadrzali bi se na pisma dje je jos dubokoumnije izlaganje pa shodno tome ne ocekuj povracaj takvih vrsta razmene vec samo nekih novih hibrida sto nece sliciti ovome sto mi sad pisemo niti razmisljamo u osnovi svega su reci recenice forme ako ih se izgubi nemas ni inicijalnu misao niti nadgradnju

Back