Diskusija o zapaljenju pluća i smrti od srčanog zastoja...

• Začetnik teme Začetnik teme xw0lf
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
za hipertenziju:
nebilet/nebivolol 5mg
ampril tableta ramipril 5mg
plendil 5mg (kutije sa 30 tableta, tih kutija je imao najviše u kesi)
bromazepam hf 3mg, to je uzimao za smirenje.. e sad ne znam da li propisano ili na svoju ruku.. nije se ispovedao
našao sam i neku kutiju panlax 30tableta x 5mg, srčani ritam, belo narandžasta kutija, žuti prčoljci od tableta 30x5mg
Ovo je viđana kardiološka terapija. Znači ništa neuobičajeno.
Panlax je za zatvor.

Ostaje pitanje da li je tvom tati pritisak bio regulisan i pored terapije i da li ju je redovno pio.
Da li je imao infarkt/e?
I koliko je imao godina?

Ovo je viđana kardiološka terapija. Znači ništa neuobičajeno.
Panlax je za zatvor.

Ostaje pitanje da li je tvom tati pritisak bio regulisan i pored terapije i da li ju je redovno pio.
Da li je imao infarkt/e?
I koliko je imao godina?
Nije imao infarkte, bar ne registrovane. Ako je i bio neki lakši, što sumnjam, verovatno je prećutao. U suštini nije se žalio na srce uopšte. Saživeo se sa time da redovno pije tablete gore citirane s tim što je panlax tu verovatno zalutao. Mislim da nije sastavni deo terapije već je zaostao u kesi iz prošlosti. Znači saživeo se sa tom terapijom, godinama je pio i nit se on nešto žalio nit smo mi nešto pitali. Išao je povremeno kod lekara koji mu je to prepisao da vide šta dalje i to je to..Imao je 74 godine u trenutku smrti..

Nije imao infarkte, bar ne registrovane. Ako je i bio neki lakši, što sumnjam, verovatno je prećutao. U suštini nije se žalio na srce uopšte. Saživeo se sa time da redovno pije tablete gore citirane s tim što je panlax tu verovatno zalutao. Mislim da nije sastavni deo terapije već je zaostao u kesi iz prošlosti. Znači saživeo se sa tom terapijom, godinama je pio i nit se on nešto žalio nit smo mi nešto pitali. Išao je povremeno kod lekara koji mu je to prepisao da vide šta dalje i to je to..Imao je 74 godine u trenutku smrti..
Podatak o godinama je bitam jer ti tata ipak nije bio više mlad čovek.
Hipertenzija koja traje dugo, a ona često nije baš idealno podešena terapijom (znam iz primera bliske mi osobe koja je uz sve pijenje terapije imala takve skokove i padove pritiska...pa sama svako jutro meri i spram nivoa pritiska sebi ordinira dozu, ne pije uvek istu), veoma iscrpljuje srce.

Zanimaju me komentari i mišljenja od čega je zaista bolovao i umro moj otac?
Dešavanja u zadnjih pola sata njegovog života, na koje probleme upućuju?

Moj otac...
Utvrdili su mu da ima pneumoniju i zakazali mu testiranje na koronu
onaj test što šalju u Torlak nije uspeo pa su ga zamolili da dođe opet na neki test koji se obavlja lokalno
rezultat testiranja je bio da je negativan na koronu.. ali je imao zapaljenje pluća i dobio je terapiju (vitamin c+cink + antibiotik za sprečavanje sekundarne infekcije + neki lek, nisam siguram, mislim da je u fazonu da otvara pluća da olakša disanje...
i nedugo zatim se ispostavi da je srce oslabilo i otkazalo... imao je hipertenziju i propisanu terapiju koje se držao. pitao je da li sme da pije terapiju za hipertenziju i ova 3 leka gore.. rekli su da nije problem
zanima me mišljenje, kako je mogao da umre od srca a da niko ne primeti da mu je srce oštećeno
imam osećaj da su svi fokusirani na pluća i koronu. niko se nije setio da proverava srce.. da su mu uradili EKG i potrebna testiranja, sigurno bi videli da srce otkazuje a da su pluća sekundarni problem..
ja sam malo danas čačkao po netu... tipični simptomi srčanog zastoja odnosno srca koje polako odumire su vrlo karakteristični. moj otac je imao skoro sve od napisanih, samo mu noge nisu oticale...
u vreme korona ludila svi gledaju samo pluća i tipične simptome gripa/korone/pneumonije i test na koronu... u grudnom košu nalazi se i srce a ne samo pluća, da budem malo ciničan
kad se neko žali na malaksalost to ne znači samo da je zbog temperature, možda je i zbog srca?

Smrt...
otac je pošao u wc u 7:30 juče ujutro.. ono standardno fiziološke potrebe i higijena.. ja sam spavao i iznenada čuo da je nešto bupnulo/udarilo
nisam baš odmah skočio ali sam se dovikivao sa ocem u wc dok nisam ukapirao da je on pao, tada sam skočio i odjurio tamo
izgubio je ravnotežu, zavrtelo mu se u glavi i pao je
ali je bio svestan, samo zanemogao i malksao, nije mogao sam da ustane
dogovorili smo se da i ne pokušava, doneo sam mu čašu vode.. malo je posedeo i srknuo.. posle smo na o-ruk uzspeli da ustanemo i otpratio sam ga do kreveta. samo je želeo da legne i malo se odmori... nije ni pomislio da je srce
ostavio sam ga na krevetu on je onako, bio svestan i normalan, zauzeo je pozu za dremuckanje dok sam ja otišao da mu skuvam čaj... ono ima zapaljenje pluća pa klasična terapija + odmor
u jednom trenutku provalim da se ućutao.. ja odem do kreveta i onda kreće haos
on potpuno oduzet, ne mrda telom, totalno se opustio i izgubio motoriku.. samo glavom radi i ne može da govori.. gleda širom otvorenim očiju i diše ubrzano...
nije pomagalo ni drmusanje, pritiskanje grudi (amatersko, ne znam ja tačno kako ide veštačko disanje) šamaranje, polivanje vodom... kad više nisam znao šta da radim.. on i dalje gleda i diše , ništa drugo.. pozvao sam hitnu pomoć.
šta mu je to kvrcnulo da nije mogao da kontroliše telo i da govori
i samo gleda i duva. bio je opušten totalno, ničim ne mrda.. jedva sam ga uspravio u poluležeći položaj
totalno sam skrenuo, nikad mi se nešto slično nije desilo u životu... šok
disao je, iako je bio u tako jadnom stanju.. kad sam se vratio odozdo sa tehničarima, pošto su me zamolili da izađem da im markiram vrata od zgrade da dođu tačno gde treba i da ne lutaju.. kad smo se vratili u stan, prvo sam ga pogledao diše li i.... nije disao 😞
Ubise mi majku isto tako nemarom zbog korone

Meni je tesko da pricam uopste o tome i vrtim se u krug,do kraja zivota kajanje sto sam je uopste prepustio njima i razumem je sto nije htela da ostane na vma
Ne znam, ja mislim da bi moj otac ostao živ da nije otišao u kovid ambulantu da ga kljukaju otrovima...
Da su stvarno hteli da pomognu a ne da odrade još jednog u dugačkom redu ljudi uplašenih višemesečnim ispiranjem mozga, proverili bi mu prvo srce a ne krk generičku terapiju protiv korone (iako je nije ni imao) i "idi leži kući pa zovi ako ti bude gore" (samo na fin način rečeno).. Voleo bih da neko prebroji, koliko ljudi je umrlo od srca od kad su formirali covid ambulante, ****** ih korona da ih ****** više!

Podatak o godinama je bitam jer ti tata ipak nije bio više mlad čovek.
Hipertenzija koja traje dugo, a ona često nije baš idealno podešena terapijom (znam iz primera bliske mi osobe koja je uz sve pijenje terapije imala takve skokove i padove pritiska...pa sama svako jutro meri i spram nivoa pritiska sebi ordinira dozu, ne pije uvek istu), veoma iscrpljuje srce.
To što je bio po opšteprihvaćenim merilima "star" čovek uopšte ne znači da mu je vreme bilo da crkne pa ono "Ne tugujte previše, godina gore ili dole, bar se nije mučio" U selu gde je rođen, većina ljudi živi 80 a neretko i 85 godina. Ljudi što su stariji, sve više žele da žive i znači im svaka godina. Krajnje je bezveze da umreš u 74 umesto posle 80te samo zato što te je neko nakljukao otrovima kako bi te izlečio od najopasnije i najsmrtonosnije bolesti od kad je sveta i veka, užasne korone!?

To što je bio po opšteprihvaćenim merilima "star" čovek uopšte ne znači da mu je vreme bilo da crkne pa ono "Ne tugujte previše, godina gore ili dole, bar se nije mučio" U selu gde je rođen, većina ljudi živi 80 a neretko i 85 godina. Ljudi što su stariji, sve više žele da žive i znači im svaka godina. Krajnje je bezveze da umreš u 74 umesto posle 80te samo zato što te je neko nakljukao otrovima kako bi te izlečio od najopasnije i najsmrtonosnije bolesti od kad je sveta i veka, užasne korone!?
Apsolutno sam saglasna s tobom.
Samo u ovakvoj vrsti rekonstrukcije stvari malo teže idu.
U principu, lek kad razvija neželjene efekte, on retko kad to radi tako naglo, to je bila moja poenta kao i da hipertenzija znatno škodi srcu kao organu, a kako ne znamo do koje je mere srce tvog tate bilo oštećeno tom primarnom patologijom, ne možemo izvoditi ni neke previše sigurne zaključke.

Apsolutno sam saglasna s tobom.
Samo u ovakvoj vrsti rekonstrukcije stvari malo teže idu.
U principu, lek kad razvija neželjene efekte, on retko kad to radi tako naglo, to je bila moja poenta kao i da hipertenzija znatno škodi srcu kao organu, a kako ne znamo do koje je mere srce tvog tate bilo oštećeno tom primarnom patologijom, ne možemo izvoditi ni neke previše sigurne zaključke.

vidim i ja..
nema tu neke precizne rekonstrukcije
sve je u fazonu "mož da bidne al ne mora da znači"
jedino što je sigurno je tatina smrt...
... Ako će ova priča pomoći da se spasi život još nekom srčanom bolesniku koji se zajebao po otišao u covid ambulantu da ga utamane za 6 dana, onda nismo uzalud kucali... Eto, počnite za početak da proveravate ljudima u kakvom im je stanju srce. Nemojte samo generičku korona terapiju i "idi kući, sve će biti u redu"... Eto, za početak...

Back