Pozorište "Disko svinje" - Jugoslovensko dramsko pozorište

mr Kiza

Ističe se
Poruka
2.363
https://www.jdp.rs/performance/disko-svinje/

Interesantna prica o dvoje razuzdanih i divljih tinejdzera - drugara koji slave svoj zajednicki sedamnaesti rodjendan istog dana negde u svom svetu u kome ne postoji nista sem njih. Ali kako se radnja razvija od bahanalisanja, preko zaklinjanja na osvajanje sveta kroz vecno drugarstvo ka ljubavnim iskrama, tako i oni pokazuju koliko su zapravo krhki i ranjivi iza sve te spoljasnje surovosti, da bi na kraju simbolicki uvenuli za vreme seksualng cina na samom kraju predstave. Dvoje mladjih glumaca su zaista dali sve od sebe da svoje evidentno starije prave godine u odnosu na 17 koliko imaju u predstavi zamaskiraju maksimalnom energijom na sceni. Ono sto valja napomenuti je da ovo ostvarenje ipak nije za svaciji zeludac (na pocetku se njih dvoje takmice ko ce pre da povrati hranu kojom se prezderavaju, da bi onda pri kraju u jednoj svadji Simoviceva pljunula u lice Stevanovica, koji je onda hvata za vrat, podize od zemlje i treska o zid, kada se predstava zavrsi, scena zaista i izgleda kao pravi svinjac); kao i to da glumci vrlo aktivno komuniciraju sa publikom svo vreme (Stevanovic na samom pocetku docekuje goste, rukuje se sa njima i vodi ih do mesta, glumci utrcavaju medju stolice i zapocinju razgovore, caste sokovima, ali i pokazuju svoju povracku i prete batinama), tako da na to treba biti pripravan i ako ne zelite da u tome ucestvujete onda birajte mesta negde skroz u sredini, a nikako u prvom redu ili na prvim stolicama sa strane). U svakom slucaju, u ovoj predstavi nema praznog hoda, i tih nepun sat koliko traje proleti ocas posla. Sredjujuci utiske posle gledanja, pomislio sam koliko je ova predstava po nekim elementima antipod u odnosu na "Sada nije juli" koja se izvodi u Ateljeu 212 (takodje nesrecna ljubav na praznoj sceni, ali dvoje mladih su potpuno mirni i glume uz uzivo sentis muziku).

JDP ima tu malu scenu i po nekom pisanom/nepisanom pravilu ustupaju je mladim režiserima/glumcima
koji treba negde da započnu svoj rad... tako da, ponekad nalete i nečije diplomske predstave, ali i ovakve
za koje sam čula od jednog ozbiljnog poznavaoca pozorišta i predstava kod nas, da "nikada nije gledao
goru predstavu u životu"

Tu predstavu sam nekako uspešno "zaobilazila" i nisam je komentarisala, do evo danas, kada sam na neki
način "prozvana"...
Utešno je što poznavaoci pozorišta neće ovu predstavu uvrstiti u predstave JDP-a, koje decenijama, tačnije
već 77 godina izuzetno pazi na svoj repertoar i njegov kvalitet koji je uvek bio vrhunski.

Poslednja izmena:
Ja nisam ni teatrolog, niti sam neki narociti pratilac pozorista (bez obzira sto sam ove sezone resio da nadoknadim sve sta sam propustao u zadnje dve i kusur decenije), samim tim moje misljenje nije preterano relevantno. Ali od ovoga sto sam do sada odgledao, po mom utisku "Disko svinje" mozda nisu najbolje, ali definitivno nisu ni najgore kada ih uporedim sa pojedinim ostvarenjima npr. iz Ateljea 212 ili sa "1984" u BDPu. Kapiram da nekome moze da smeta ta kolicina eksplicitnosti prikazivanja kojecega i mozda zaista preterani kontakt glumaca sa publikom i na to sam i skrenuo paznju. Citao sam danas kritiku iz "Vremena" u kojoj je, izmedju ostalog, receno da je reditelj znatno skratio izvodjenje tako sto je izbacio poduze delove dramskog teksta u kojima Svinja i Prcoljak govore o svojim odnosima sa drugim ljudima, mozda bi onda predstava bila kompeksnija i "mirnija", a time i prihvatljivija za sire slojeve gledalista (mada je i ovako ona mala sala bila skoro skroz popunjena, cak je i Sergej Trifunovic bio, da je malo mladji, mislim da bi pokidao u ulozi Svinje :mrgreen:).

Back