Disforija

Neprilagođena

Leptirica
Banovan
Poruka
95.555
Jedna osoba me je navela da potražim tačno značenje DISFORIJE,
Jer do sada, mada jesam čula za nju, nisam imala razloga da se dublje unosim u termin.

Pa,znači:

Disforija, distimija ( δύσφορος, od δυσ — teško, i φέρειν - podneti)
blaža je forma depresivnog poremećaja(suprotan od euforije).
Osobe koje pate od disforije će osetiti da stvari nisu onakve kakve bi trebalo da budu.

Disforiju obično karakteriše; osećaj emocionalne i/ili mentalne nelagodnosti
(ekstremni ili produženi osećaj tuge ,krivice, beznadežnosti ).Dalje -uznemirenost,malaksalost .
Sve to utiče na kvalitet života ili radnu sposobnost.

Manifetsacije same kliničke slike su različite i zavise od uzroka koji je ovaj poremećaj izazvao.

Kao mogući uzroci navode se:

• Kombinacija genetičkih, hemijskih, bioloških, psiholoških, socijalnih i ekoloških faktora verovatno doprinosi pojavi ovog poremećaja.
  • Disforija je često signal da su određeni mentalni, emocionalni i fizički aspekti života „izabacili neku osobu iz unutrašnje ravnoteže“.
  • Hronične i teške bolesti kao što su bolesti srca
  • Značajne životne promene i veliki životni stresovi
  • Gubitak rodnog ili drugog oblika identiteta ili samopoštovanja
U određenim okolnostima koji su uključeni u pojavu disforije, pojedinac ima malu ili nikakvu kontrolu nad njima.
Dok u drugim prilikama, disforija se javlja kada je osobe u stanju da uoči da oni zaista imaju izbor
i da on može dovesti do promena u njihovim životima.

LJudi koji su disforični mogu postati preplavljeni i iscrpljeni simptomima ovog poremećaja
koji mogu u potpunosti zaustaviti njihovo aktivno učešće u određenim svakodnevnim aktivnostima.
Disforične osobe se mogu izolovati od porodice i prijatelja,
a kod nekih osoba se mogu razviti i prisilne misli o smrti (suicidu)

Znate li nekoga ko ima ovaj poremećaj?
Da li razumete tu osobu?
Smeta li vam ovaj poremećaj kod te osobe i da li vas odbija od nje?

Samo još da ti kažem da sam ranije imala bolest štitne žlezde i to hipertirozu, već godinama unazad je miran tsh ali ne znam da li smem da pijem kapi jer piše negde da su za hipotirozu pa da ne napravim sebi neki problem lečeći se na pogrešan način.

Rodna disforija​

Je poremećaj rodnog identiteta, rodni nesklad ili transrodnost .
Povezan sa depresivnim poremećajem koji se javlja kod osoba koje disforiju doživljavaju zbog nezadovoljstva svojim identitetom (rodno/polanim)
koji im je rođenjem dodeljen

Osoba sa rodnom disforijom može patiti od anksioznosti, nesigurnosti i trajnih neprijatnosti izazvanih polom u kojem je rođena,
jer veruje da je njen rodni identitet različit od anatomskog pola
(npr. muškarac sa rodnom disforijom će osećati da je žensko iako je rođen sa muškim telom).
Simptomi rodne disforija obično se počinju u detinjstvu.
( Npr. dete može odbijati da nosi mušku ili žensku odeću, ili da učestvuje u muškim ili ženskim igrama i aktivnostima.)
U većem broju slučajeva, ovaj oblik ponašanja je normalan deo odrastanja,
ali u slučajevima rodne disforija, ovakvo ponašanje nastavlja se i tokom detinjstva sve do starijeg uzrasta.

Disforiju LGBT osobe mogu doživljavati jako dugo,
jer često mnogo godina žive u rodnom identitetu koji društvo očekuje od njih sve dok, konačno,
njihova „nevolja“ ne postane nepodnošljiva (izraženo depresivna) i oni tada prolaze kroz fazu tranzicije ka stalnom životu
u skladu sa polnom ulogom koja je „udobnija“ za njih.
Nakon što uspostave osećaj svoje celovitosti, LGBT osobe su onda bolje „osposobljene“ da sebi i društvu, pruže pun doprinos u svim sferama života
a disforija je slabo izražena.
Zato mnogi od onih koji žive sve vreme u novom rodnoj ulozi žele da sebe smatraju običnim muškarcima i ženama.

Rodna disforija​

Je poremećaj rodnog identiteta, rodni nesklad ili transrodnost .
Povezan sa depresivnim poremećajem koji se javlja kod osoba koje disforiju doživljavaju zbog nezadovoljstva svojim identitetom (rodno/polanim)
koji im je rođenjem dodeljen

Osoba sa rodnom disforijom može patiti od anksioznosti, nesigurnosti i trajnih neprijatnosti izazvanih polom u kojem je rođena,
jer veruje da je njen rodni identitet različit od anatomskog pola
(npr. muškarac sa rodnom disforijom će osećati da je žensko iako je rođen sa muškim telom).
Simptomi rodne disforija obično se počinju u detinjstvu.
( Npr. dete može odbijati da nosi mušku ili žensku odeću, ili da učestvuje u muškim ili ženskim igrama i aktivnostima.)
U većem broju slučajeva, ovaj oblik ponašanja je normalan deo odrastanja,
ali u slučajevima rodne disforija, ovakvo ponašanje nastavlja se i tokom detinjstva sve do starijeg uzrasta.

Disforiju LGBT osobe mogu doživljavati jako dugo,
jer često mnogo godina žive u rodnom identitetu koji društvo očekuje od njih sve dok, konačno,
njihova „nevolja“ ne postane nepodnošljiva (izraženo depresivna) i oni tada prolaze kroz fazu tranzicije ka stalnom životu
u skladu sa polnom ulogom koja je „udobnija“ za njih.
Nakon što uspostave osećaj svoje celovitosti, LGBT osobe su onda bolje „osposobljene“ da sebi i društvu, pruže pun doprinos u svim sferama života
a disforija je slabo izražena.
Zato mnogi od onih koji žive sve vreme u novom rodnoj ulozi žele da sebe smatraju običnim muškarcima i ženama.
ovo je dobar tekst...jedina primedba je da nisu u pitanju LGBT već samo T osobe jer LGBT je skaćenica za Lesbian,Gay,Bi and Trans i od svega toga samo trans osobe imaju problem sa tim da im se rodni identitet ne poklapa sa anatomijom,ostilama to nije problem

Jer do sada, mada jesam čula za nju, nisam imala razloga da se dublje unosim u termin.

Pa,znači:

Osobe koje pate od disforije će osetiti da stvari nisu onakve kakve bi trebalo da budu.

(ekstremni ili produženi osećaj tuge ,krivice, beznadežnosti ).Dalje -uznemirenost,malaksalost .

Manifetsacije same kliničke slike su različite i zavise od uzroka koji je ovaj poremećaj izazvao.

• Kombinacija genetičkih, hemijskih, bioloških, psiholoških, socijalnih i ekoloških faktora verovatno doprinosi pojavi ovog poremećaja.
  • Disforija je često signal da su određeni mentalni, emocionalni i fizički aspekti života „izabacili neku osobu iz unutrašnje ravnoteže“.
U određenim okolnostima koji su uključeni u pojavu disforije, pojedinac ima malu ili nikakvu kontrolu nad njima.
Dok u drugim prilikama, disforija se javlja kada je osobe u stanju da uoči da oni zaista imaju izbor

LJudi koji su disforični mogu postati preplavljeni i iscrpljeni simptomima ovog poremećaja
koji mogu u potpunosti zaustaviti njihovo aktivno učešće u određenim svakodnevnim aktivnostima.

Da li razumete tu osobu?
Interesantno, nisam to znao ali sam se prepoznao. Takav sam od kada sam završio srednju. Baš sam pre nekog vremena rekao da "nisam u depresiji ali nešto slično, samo nekako blaže".
Iskreno, meni se kod mene sviđa upravo to što umem da ispratim to kod sebe, da se samoanaliziram i eto, uvek sam u pravu.

Interesantno, nisam to znao ali sam se prepoznao. Takav sam od kada sam završio srednju. Baš sam pre nekog vremena rekao da "nisam u depresiji ali nešto slično, samo nekako blaže".
Iskreno, meni se kod mene sviđa upravo to što umem da ispratim to kod sebe, da se samoanaliziram i eto, uvek sam u pravu.
Ali pazi.Ni depresija nije uvek ista.Ima razne oblike.

A kod depresije je zeznuto kako počinje. "Prvo polako a onda odjednom" iz knjige Elizabet Vercel.
Tako sam ja pomislio da je ovo kod mene počela depresija, međutim nije. I sad shvatam šta mi je.
Pa, kod nas je poznato da depresiju upoređuju sa lenjošću , kao prvo .
A dalje sa tugom ili melanholijom.A to zaista nije isto.

:)

Poslednja izmena:

Pa,znači:

Da li razumete tu osobu?
Nikad čuo.

Краткорочно, овај осећај наступи и након еуфорије?
Код глумца након успешне премијере, спортисте после битне победе, студента после положеног испита, ...

Back