disfazija

• Začetnik teme Začetnik teme nsl
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Jeste li se obracali defektologu/logopedu...?
Jeli u pitanju disfazija(razvojna) ili afazija...?Sta je uzrok?Da li je neuroloski problem, genetski...psiholoski?

Razvojna disfazija? U 3. godini precizno dijagnostikovana? Hm....
To sto je dijagnostikovano VAsem detetu, sasvim se razlikuje od onoga sto se dogadja sa detetom od 7.5 godina koje - ne govori. Odsustvo govora (afazija), ili mutizam (neuroticni, ukoliko je govora bilo pa je prestao) su problemi kojim bi trebalo da se bave neurolog i psihijatar za decu, i potpuno odsustvo govora u 7.5 godina je vrlo ozbiljna stvar.

Sto se disfazije kod male dece tice, ona se obicno odnosi na govorne smetnje tipa gutanja odredjenih slova, zamenjivanja odredjenih slova drugima, suskanja, tepanja, kotrljanja 'R' i slicno. Ovo je problem koji zahteva ekspertizu logopeda, ali pre toga svakako bih Vam preporucila da Vase dete odvedete decijem ORL lekaru na Institut za majku i dete npr. da mu se uradi audiometrija odnosno da se ispita sluh: deca kojoj se ovako rano dijagnostikuje disfazija (ukoliko je dijagnoza tacna) veoma cesto mogu imati problema sa sluhom. Ona po pravilu nisi gluva (dakle, cuju) ali ne cuju odredjene frekvence, odnosno tonome razlicitih talasnih duzina, sto ometa slusanje i usvajanje zvucnih signala, pa tako iz nepotpunih slusnih obrazaca dolazi i do nemogucnosti formiranja preciznog govora. POzdrav

WithdrawnWater:
Razvojna disfazija? U 3. godini precizno dijagnostikovana? Hm....
To sto je dijagnostikovano VAsem detetu, sasvim se razlikuje od onoga sto se dogadja sa detetom od 7.5 godina koje - ne govori. Odsustvo govora (afazija), ili mutizam (neuroticni, ukoliko je govora bilo pa je prestao) su problemi kojim bi trebalo da se bave neurolog i psihijatar za decu, i potpuno odsustvo govora u 7.5 godina je vrlo ozbiljna stvar.

Sto se disfazije kod male dece tice, ona se obicno odnosi na govorne smetnje tipa gutanja odredjenih slova, zamenjivanja odredjenih slova drugima, suskanja, tepanja, kotrljanja 'R' i slicno. Ovo je problem koji zahteva ekspertizu logopeda, ali pre toga svakako bih Vam preporucila da Vase dete odvedete decijem ORL lekaru na Institut za majku i dete npr. da mu se uradi audiometrija odnosno da se ispita sluh: deca kojoj se ovako rano dijagnostikuje disfazija (ukoliko je dijagnoza tacna) veoma cesto mogu imati problema sa sluhom. Ona po pravilu nisi gluva (dakle, cuju) ali ne cuju odredjene frekvence, odnosno tonome razlicitih talasnih duzina, sto ometa slusanje i usvajanje zvucnih signala, pa tako iz nepotpunih slusnih obrazaca dolazi i do nemogucnosti formiranja preciznog govora. POzdrav

Hvala na iscrpnom odgovoru.
Lokalni specijalista ORL je rekao da mu je sumnjiv sluh deteta, odnosno da sumnja da ima dete duboku gluvocu..Na klinici za ORL MFH na Slaviji su rekli da dete cuje, odnosno, "da je sluh na ivici socijalnog kontakta" i da bi sa tim sluhom moralo da govori.
Problem je i njegova motorika. Tek sad od 3 god i 4 meseca silazi sam niz stepenice i penje se uz iste...Mislim da je nesto drugo u pitanju, ali sta..?
Vodim dete i logopedu, ali za sad nema nekog napretka.
Ne znam sta da kazem.Kao da sam opet na pocetku, posle toliko pregleda i dijagnoza. na pocetku je bio "autizam" od pedijatra, do "disfazije" kod logopeda.

Ako ste iz Beograda - tim bolje, a ukoliko i niste, pokušajte da od svog pedijatra dobijete uput za Zavod za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju, Beograd, Kralja Milutina 52, telefoni 011 / 2686 - 615, 2681 - 667. Mi već tri godine idemo tamo na vežbe kod logopeda - defektologa Ljilje Dostanić i dečjeg psihologa Gordane Tošić, i možemo da kažemo samo reči hvale. Naše dete ima pet godina, ima razvojnu disfaziju, a na vežbe smo krenuli kada je imao tri i u to vreme nije ništa govorio. Sada je govor razvijen, i radimo na artikulaciji još pet glasova koji nedostaju.

Njihov web sajt je www.zgp.org.yu

uf , stara tema ali meni dosta bolna.... jeste da su iz Kralja Milutina ljudi OK ali su nazalost pretrpani poslom, imali smo termin jednom u dve( nekad cak i tri) nedelje i posto nam je to bilo sporo i nedovoljno morali smo se obratiti za pomoc privatniku... :besna:

Mi već tri godine idemo tamo na vežbe kod logopeda - defektologa Ljilje Dostanić i dečjeg psihologa Gordane Tošić, i možemo da kažemo samo reči hvale. Naše dete ima pet godina, ima razvojnu disfaziju, a na vežbe smo krenuli kada je imao tri i u to vreme nije ništa govorio. Sada je govor razvijen, i radimo na artikulaciji još pet glasova koji nedostaju.

Njihov web sajt je www.zgp.org.yu[/QUOTE]

Pravo da vam kažem imam samo reči hvale jer je moje dete propričalo uz pomoć saveta Gordane Tošić sa instituta. Imala je elektivni mutizam tri godine. Jeste bilo teško doći do termina za posetu,ali je vredno truda. Neznam kako da vam opišem koliko sam ja toj doktorki zahvalna. I svakome prepričavam kako smo prošli baš iz razloga što ima mnogo dece čiji roditelji neke poremećaje ne smatraju ozbiljnim i time naprave veliku grešku na početku detetovog razvoja, što će ga pratiti ceo život.

Evo jedan strucni tekst (koji sam nasao na nekom drugom forumu) od jednog lekara koji leci decu sa razvojnom disfazijom:

Poštovani,
ceneći posvećenost i trud koji ulažete da pomognete deci sa difazijom i njihovim roditeljima odlučio sam da se oglasim sa još jednim postom, a neposredan povod je bila tvrdnja da je disfazija neizlečivo stanje, pa evo nekoliko mojih stavova po tom pitanju:
1. Disfazija je specifični govorno-jezički poremećaj koji je potpuno izlečiv, ali je problem u sledećem: kroz mojih 30 godina rada sa ovom patologijom samo 10% dece je imalo istinsku disfaziju, a sva ostala deca su na kraju imala druge dijagnoze kao što su mešoviti specifični poremećaj ili intelektualnu ometenost, a u najgorim slučajevima autizam.
2. Drugi problem što se na najranijem uzrastu od 18-24 meseca ne prepoznaje vrsta patologije tako da se većini dece „zalepi“ dijagnoza disfazija, a potom po prirodi stvari počinje da se stimuliše govorno-jezički razvoj logopedskim tretmanom. Pošto samo 10% dece ima pravu disfaziju taj tretman i uspe i ona progovore (obavezno do 3 godine) i nastave uobičajen razvoj. Pravi problem je što preostalih 90% dece nema disfaziju već neku od gore pomenutih dijagnoza i njima prvo treba stimulacija saznajno-motornog razvoja, a tek onda uporedo i stimulacija govorno-jezičkog razvoja.
Dakle, da konstatujem: Dete koje nije progovorilo do 3 godine u punoj strukturi jezika za taj uzrast nije disfazično već ima neku drugu vrstu poremećaja!
3. Treći i najveći problem je loš postavljen sistem zdravstvene zaštite ove dece, tj. deca koja nisu disfazična i nakon 3 godine života dobijaju samo logopedski tretman koji za posledicu ima razvoj isključivo govorno-jezičkih sposobnosti i upravo zbog toga razviju kliničku sliku koju je većina roditelja opisala u prethodnim postovima ili bolje rečeno ne razviju dovoljno saznajne, motorne, emocionalne, socijalne i druge funkcije jer logopedi (a većina su moji bivši studenti) nisu ni edukovani za ovakvu vrstu terapije tako da ovde možemo primeniti onu nemačku poslovicu koja glasi: „Kada imaš čekić, svaki problem ti izgleda kao ekser“ odnosno logopedi, pod pritiskom roditelja, obično obraćaju pažnju samo na problem govora što je najveća greška u radu sa ovom decom!!!
ZAKLJUČAK: Ako dete nije progovorilo u punom kapacitetu do 3 godine života roditelji obavezno moraju ponovo odvesti dete na dijagnostiku, a potom u skladu sa novom dijagnozom u tretman uključiti lekara, defektologa ili psihologa!
Sa nadom da sam pomogao,
Prof. dr Miodrag Stošljević

Back