postoji li pomoc za disfaziju?
imam sina od 7,5 godina koji ne govori..........
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Postovani,nsl:postoji li pomoc za disfaziju?
WithdrawnWater:Razvojna disfazija? U 3. godini precizno dijagnostikovana? Hm....
To sto je dijagnostikovano VAsem detetu, sasvim se razlikuje od onoga sto se dogadja sa detetom od 7.5 godina koje - ne govori. Odsustvo govora (afazija), ili mutizam (neuroticni, ukoliko je govora bilo pa je prestao) su problemi kojim bi trebalo da se bave neurolog i psihijatar za decu, i potpuno odsustvo govora u 7.5 godina je vrlo ozbiljna stvar.
Sto se disfazije kod male dece tice, ona se obicno odnosi na govorne smetnje tipa gutanja odredjenih slova, zamenjivanja odredjenih slova drugima, suskanja, tepanja, kotrljanja 'R' i slicno. Ovo je problem koji zahteva ekspertizu logopeda, ali pre toga svakako bih Vam preporucila da Vase dete odvedete decijem ORL lekaru na Institut za majku i dete npr. da mu se uradi audiometrija odnosno da se ispita sluh: deca kojoj se ovako rano dijagnostikuje disfazija (ukoliko je dijagnoza tacna) veoma cesto mogu imati problema sa sluhom. Ona po pravilu nisi gluva (dakle, cuju) ali ne cuju odredjene frekvence, odnosno tonome razlicitih talasnih duzina, sto ometa slusanje i usvajanje zvucnih signala, pa tako iz nepotpunih slusnih obrazaca dolazi i do nemogucnosti formiranja preciznog govora. POzdrav