Yula**
Primećen član
- Poruka
- 578
Svakako stroziji stil...ne volim razmazenu i nesamostalnu decu. Iako moji realno ne bi morali nista, pored mene - ipak moraju, i ucim ih mnogim stvarima. Kenjkanje i prenemaganje organski ne podnosim (ne samo kod dece).
Sa ovim se u potpunosti slazem. Ako decu naucimo da budu srecna samo kada im se u svemu udovoljava, cemu onda to vodi? Sutra kroz zivot, kada ne bude po njihovom, sta ce da rade, da se fizicki obracunavaju, placu, zovu mamu i tatu da im placu na ramenu?
Jeste, ali i ako preteras sa strogocom opet ces da imas nesamostalno i uplaseno dete, koje sve radi po komandi. Treba imati meru i naci sredinu. Mozda je bolje biti blazi ali dosledan u kaznjavanju.
Treba imati mere u svemu, pa i u disciplinovanju dece, naravno. Ipak, smatram da je bolje disiplinovati dete dok je malo, nego da ga sutra disciplinuje drustvo. Moji roditelji su bili strogi, cak i previse, ali bas suprotno ovome sto si ti napisala, i sestra i brat i ja smo izrasli u izuzetno samostalne, samosvesne i odgovorne ljude. Mozda smo mi neki izuzetak, ali gledajuci svoju okolinu, tamo gde je popustano i davano deci na volju, ti klinci su izrasli u veoma nestabilne licnosti, neodgovorne, povodljive, a velika vecina njih je krenula stranputicom na ovaj ili onaj nacin. Opet, znam neke gde su roditelji redovno trenirali vojnicku strogocu, pa klinci odose u profesionalne vojnike...
Ja cu uskoro postati roditelj i trudicu se da svom detetu, a nadam kasnije deci, pruzim svu ljubav, paznju i razumevanje, ali cu svakako insistirati da dete bude svesno i svojih obaveza, i da ce neke stvari koje zeli morati i da zasluzi.
Mislim da je danasnji trend u vaspitavanju dece - pusti ga da radi sta zeli i sve aminuj uz osmeh- totalno, totalno pogresan i da klinci izrastaju u nevaspitane, bahate i nesposobne ljude. Ne verujem da je dete zaista srecno ako mu se sve dozvoli, pre bih rekla da je ono tada obesno i da nikada nece znati da ceni to sto dobija.