disciplina....

Svakako stroziji stil...ne volim razmazenu i nesamostalnu decu. Iako moji realno ne bi morali nista, pored mene - ipak moraju, i ucim ih mnogim stvarima. Kenjkanje i prenemaganje organski ne podnosim (ne samo kod dece).

Sa ovim se u potpunosti slazem. Ako decu naucimo da budu srecna samo kada im se u svemu udovoljava, cemu onda to vodi? Sutra kroz zivot, kada ne bude po njihovom, sta ce da rade, da se fizicki obracunavaju, placu, zovu mamu i tatu da im placu na ramenu?

Jeste, ali i ako preteras sa strogocom opet ces da imas nesamostalno i uplaseno dete, koje sve radi po komandi. Treba imati meru i naci sredinu. Mozda je bolje biti blazi ali dosledan u kaznjavanju.

Treba imati mere u svemu, pa i u disciplinovanju dece, naravno. Ipak, smatram da je bolje disiplinovati dete dok je malo, nego da ga sutra disciplinuje drustvo. Moji roditelji su bili strogi, cak i previse, ali bas suprotno ovome sto si ti napisala, i sestra i brat i ja smo izrasli u izuzetno samostalne, samosvesne i odgovorne ljude. Mozda smo mi neki izuzetak, ali gledajuci svoju okolinu, tamo gde je popustano i davano deci na volju, ti klinci su izrasli u veoma nestabilne licnosti, neodgovorne, povodljive, a velika vecina njih je krenula stranputicom na ovaj ili onaj nacin. Opet, znam neke gde su roditelji redovno trenirali vojnicku strogocu, pa klinci odose u profesionalne vojnike...
Ja cu uskoro postati roditelj i trudicu se da svom detetu, a nadam kasnije deci, pruzim svu ljubav, paznju i razumevanje, ali cu svakako insistirati da dete bude svesno i svojih obaveza, i da ce neke stvari koje zeli morati i da zasluzi.
Mislim da je danasnji trend u vaspitavanju dece - pusti ga da radi sta zeli i sve aminuj uz osmeh- totalno, totalno pogresan i da klinci izrastaju u nevaspitane, bahate i nesposobne ljude. Ne verujem da je dete zaista srecno ako mu se sve dozvoli, pre bih rekla da je ono tada obesno i da nikada nece znati da ceni to sto dobija.

....on ima svoja prava, dosta mu se podmece, oseca se zasticen i voljen.....postao je malo bahat zbog toga jer mocno mu je u svojoj kozi....pritisnem ja tamo gde je dobro za njega, higijena, hrana, skola, ali kod discipline sam malo tanja.....ali, on je tako srecan i samouveren i tako uziva kod kuce.....ma razmazen do bola :D....da li ste za cvrscu ruku u vaspitanju, cini mi se da je lakse tako, ili vam je vaznije da je dete srecno i opusteno???.....ja ne mogu drukcije, to je moj put, u skladu je samnom.....koji je vas nacin?

pa ja mogu biti dobra do bola...slaba na njihove mazne nježnosti, okice...petice...
ali kad osjetim da prelaze liniju...i to sve češće...ja reagujem...i reagujem...i uspijem

....on ima svoja prava, dosta mu se podmece, oseca se zasticen i voljen.....postao je malo bahat zbog toga jer mocno mu je u svojoj kozi....pritisnem ja tamo gde je dobro za njega, higijena, hrana, skola, ali kod discipline sam malo tanja.....ali, on je tako srecan i samouveren i tako uziva kod kuce.....ma razmazen do bola :D....da li ste za cvrscu ruku u vaspitanju, cini mi se da je lakse tako, ili vam je vaznije da je dete srecno i opusteno???.....ja ne mogu drukcije, to je moj put, u skladu je samnom.....koji je vas nacin?

ja sam za plan B
svakako je vaznije da je srecan i samouveren - svuda
uostalom u ovom rasulu svako se orijentiše prema svojim doživljajuma
kakvo vapitanje kakvi poštovani mama i tata

ja ne bas uvek....nikako da postignem da shvati da je skola jako bitna, odradi on da mene ispostuje ali sve je to traljavo i bahato,bez imalo volje.....

Pa kako da te razume ako nisi dosledna u stavovima i ponasanju? Pritegni dete malo, vidi sta mu bolje ide, pa probaj da mu nadjes neku radost u ucenju. Npr. ako mu dobro ide istorija, nabavi mu neke emisije ili karte kako je nekad izgledala podela drzava. Upisi ga na neki jezik, ako mu to dobro ide. Uzmi seme necega, pa sadite u saksiju, al prvo ga stavi u vodu, da gleda kako klija. Tako nesto. Napravi mu bar neki predmet zanimljivijim.

Pa kako da te razume ako nisi dosledna u stavovima i ponasanju? Pritegni dete malo, vidi sta mu bolje ide, pa probaj da mu nadjes neku radost u ucenju. Npr. ako mu dobro ide istorija, nabavi mu neke emisije ili karte kako je nekad izgledala podela drzava. Upisi ga na neki jezik, ako mu to dobro ide. Uzmi seme necega, pa sadite u saksiju, al prvo ga stavi u vodu, da gleda kako klija. Tako nesto. Napravi mu bar neki predmet zanimljivijim.

ne bas uvek se odnosi na uspeh....a dosledna sam solidno....sa tim nemam problem .....:) on sto ga interesuje to gura i iznalazi nacina da se u tome usavrsava....i omoguceno mu je....ali, i tu nije skoncentrisan na ocenu nego uci ono sto ga zanima i neke segmente zna bolje nego sto je to potrebno ali one sto ga ne zanimaju potpuno zapostavlja.....e tu je problem, kako ga usmeriti da uci i ono sto ga ne zanima....to ne znam....

ne bas uvek se odnosi na uspeh....a dosledna sam solidno....sa tim nemam problem .....:) on sto ga interesuje to gura i iznalazi nacina da se u tome usavrsava....i omoguceno mu je....ali, i tu nije skoncentrisan na ocenu nego uci ono sto ga zanima i neke segmente zna bolje nego sto je to potrebno ali one sto ga ne zanimaju potpuno zapostavlja.....e tu je problem, kako ga usmeriti da uci i ono sto ga ne zanima....to ne znam....

On se koliko vidim vec usmerio ka onome sto ga zanima. Za to sto ga interesuje to neka gura, a ostalo slobodno moze da otalja. I ne teraj ga da uci ono sto ga ne interesuje. Sa nasim skolskim sistemom svako iole inteligentno dete (a pretpostavljam da tvoje to jeste) moze da ima trojku samo ako pazljivo prati sta nastavnik objasnjava na casu i redovno radi domace zadatke.

Kada dodje momenat da se polaze zavrsni ispit on ce to sigurno pripremiti kako valja, uzmi i privatnog profesora ako treba. Pretpostavljam da ces ga pustiti da upise srednju koju zeli, tako da se ovaj problem nece vise javljati. Inace to o cemu pricas se cesto javlja kod dece u osnovnoj skoli jer jer gradivo preopsirno i rapslinuto.

On se koliko vidim vec usmerio ka onome sto ga zanima. Za to sto ga interesuje to neka gura, a ostalo slobodno moze da otalja. I ne teraj ga da uci ono sto ga ne interesuje. Sa nasim skolskim sistemom svako iole inteligentno dete (a pretpostavljam da tvoje to jeste) moze da ima trojku samo ako pazljivo prati sta nastavnik objasnjava na casu i redovno radi domace zadatke.

Kada dodje momenat da se polaze zavrsni ispit on ce to sigurno pripremiti kako valja, uzmi i privatnog profesora ako treba. Pretpostavljam da ces ga pustiti da upise srednju koju zeli, tako da se ovaj problem nece vise javljati. Inace to o cemu pricas se cesto javlja kod dece u osnovnoj skoli jer jer gradivo preopsirno i rapslinuto.

:) pa da, trojke su upitanju...i ja ga teram da sedne da uci i da uradi domaci....nije meni toliko bitna ocena koliko se bojim da nece steci radnu naviku da uci i ono sto ne voli....jer, cak i da studira ono sto voli bice tu predmeta koji ce biti grozni i koje ce morati da savlada....

:) pa da, trojke su upitanju...i ja ga teram da sedne da uci i da uradi domaci....nije meni toliko bitna ocena koliko se bojim da nece steci radnu naviku da uci i ono sto ne voli....jer, cak i da studira ono sto voli bice tu predmeta koji ce biti grozni i koje ce morati da savlada....

Da, ali bice mnogo manje takvih predmeta.

Radnu naviku da treba da ima treba. A ako je nije sekao do sada, onda je nece ni steci ili sa teskom mukom.

E sad, da pricam ovako napamet ne volim, jer dosta zavisi i od toga kakvi su mu nastavnici.

Slazem se, ako je prosecan iz 90% predmeta, pusti ga da bude natprosecan iz onih 10%. Msm, time ce se i baviti u zivotu, najverovatnije

Poslednja izmena:

Pa sta? Skontace da mora, sesce i zagrejati stolicu. Koliko je meni koja sam ucila jezike bila zanimljiva filozofija? Pa sam sela, naucila i polozila. A nikad nisam imala neke preterano razvijene i preterano izvikane "radne navike". Sad, sve je do iq-a, al ti najbolje poznajes svoje dete, necu ti da solim pamet

Pa sta? Skontace da mora, sesce i zagrejati stolicu. Koliko je meni koja sam ucila jezike bila zanimljiva filozofija? Pa sam sela, naucila i polozila. A nikad nisam imala neke preterano razvijene i preterano izvikane "radne navike". Sad, sve je do iq-a, al ti najbolje poznajes svoje dete, necu ti da solim pamet

:) ma ne mislim da mi iko soli pamet....cujem ja ovde vrlo dobrih saveta i znam da filtriram kad je neko zlonameran a kad nije.....i ako mislite da dramim, drago ni je :))))....bolje da dramim nego da zanemarujem nesto sto se ne sme....tesko je biti umeren u brizi kad je dete upitanju....

Back