Disanje,usta ili nos ili oba?

MatejaPeric

Obećava
Poruka
82
Znam da vecina moze da pomisli da je glupo pitanje, ali ja verujem da NE postoje glupa pitanja!
Da li da disem na nos ili na usta tokom vezbanja? Ili da udizem na jedno a izdisem na drugo? I da li je to bitno za efekat treninga? Ne da li je disanje bitno,znam da jeste, vec da li to na sta disemo ima neku ulogu u povecanju ili smanjivanju efekta?

Sve bolesti pocinju preko pluca. Ne shvataj ovo bukvalno , ali mozes i bukvalno da shvatis...Ne meri se dzaba koncetracija kiseonika u krvi.

Disanje uvek na nos.Disanje plucima , ne stomakom.Najbolja stvar koju ljudi rade u vojsci je stav mirno i disanje plucima,koje rade nesvesno...
Malo sam slikovito opisao,ali kad postane svesno, bice ti simpaticno.
Duboko disanje, sirenje plucnih grana (ne postoje nikakve grane, opet slikovito) i bezanija od zapaljene plastike ili cadji...

Znam da vecina moze da pomisli da je glupo pitanje, ali ja verujem da NE postoje glupa pitanja!
Da li da disem na nos ili na usta tokom vezbanja? Ili da udizem na jedno a izdisem na drugo? I da li je to bitno za efekat treninga? Ne da li je disanje bitno,znam da jeste, vec da li to na sta disemo ima neku ulogu u povecanju ili smanjivanju efekta?

izdišeš na usta da bi brže izbacio iskorišten vazduh, te da bi što pre ponovo udahnuo isti bogat kisikom...
...e sad...ako imaš dovoljno veliki nos, potreba za izdisanjem na usta se gubi, te taj postupak nema svrhu...

To sam zaboravio , da vi pricate o teretani....Ali postoji mogucnost da nije zdravo to push izdisanje...iako svi teskasi kazu da jeste ok, da tako ne slabi srce...ali to su intezivni treninzi...
Postoje i oni anaerobni treninzi...ali sadasnje podele su verovatno tacnije...
Nekad je bilo i podele na dugotrajnu i kratkotrajnu misicnu masu...to vazi za deciju fiskulturu....pa imas osobinu da kad u adolescenciji nabacis dugotrajne misice, anaerobne ,onda ti oni ostaju spremni da se aktiviraju...ali deformisu i skelet....rebra, kukove, butine...tako da mora da se ujednaceno radi....
Npr ako vezbas grudne misice ima da ti iscupaju rebra , tacno se vidi na snimcima kako ti jaki misici povlace rebra i savijaju ih kao dodatni oklop na prsima..To ostane pa izgleda da imas grudne misice i kad se povuku...jer je 4,5 rebara izdignuto kao terasa ..Isto moze i sa trbusnjacima da se odradi...savijes vita rebra samo tako......zaebano kod povreda, rebro se namesti tako da ti bas izbusi jetru u nesreci nekoj...

Uopste ne razmisljaj o disanju. Obrati paznju na drzanje tela.

ovo sam naso sad
Neki ce se mozda iznenaditi na ideju da postoji "pravilan" i "nepravilan" nacin disanja; na zalost, itekako postoji nepravilan nacin disanja, stavise on je preovladjujuci u nasim krajevima - disanje grudima. Cak i nase jezicke forme pokazuju ovo (recimo, "gledati kako se grudi podizu i spustaju"). Vazduh se pravilno udise pomeranjem dijafragme, koja se nalazi na granici grudnog kosa i stomaka. Dijafragma se pokrece nadole, ne nagore, tako da je deo tela koji treba da se “izdize” prilikom udisanja stomak. Samo stomak! Tek kod dubljih udisaja dolazi do pomeranja grudi, a ni tada to pomeranje ne treba da bude previse naglaseno. Uobicajeno "plitko" disanje, onakvo kakvim verovatno disete sada dok citate ovaj tekst sa ekrana, se obavlja iskljucivo pokretanjem stomaka.
Vaznost ovoga ne moze biti dovoljno naglasena. Disanje stomakom povecava protok kiseonika kroz pluca, poboljsava cirkulaciju, smanjuje nepotreban dodatni napor za srce, i ukratko dovodi do vidljivo boljeg zdravlja, znatno vece kondicije, a nije nemoguce da prosto ukloni manje respiratorne probleme. Beneficije koje dolaze sa savladavanjem ove proste tehnike disanja su razlog sto se zapadnjaci toliko odusevljavaju Jogom, i sto se kunu da im se zdravlje "odmah poboljsalo" - to, u stvari, nije dejstvo same Joge, cije beneficije dolaze tek nakon duzeg perioda vremena, vec upravo pranajame, pravilnog i prirodnog nacina disanja.
Uvezbavanje novog nacina disanja je lakse nego sto to na prvi pogled izgleda. Uzmite i privezite sebi, recimo, parce konca oko malog prsta na levoj ruci; ili zakacite za rukav neki bedz; ili uradite bilo sta sto ce vas nekoliko puta dnevno podsecati na vezbu disanja. Kad god pogledate na taj predmet i setite se disanja, koncentrisite se na to da disete stomakom; nemojte sebe kaznjavati ako se uhvatite da opet disete grudima, samo se odmah prebacite disanje stomakom. U roku od nekoliko dana, maksimalno dve nedelje, velika vecina ljudi uspesno promeni sistem, i odmah pocne da oseca beneficije. Brzina prelaska na novi nacin disanja nije slucajna: to je prirodan nacin, od koga decu oduci posmatranje odraslih oko sebe, pantalone zategnute kaisevima, preuske haljinice, i pogresne ideje koje pruzaju sami govorni idiomi. Cim mu se pruzi prilika, organizam ce se brzo vratiti na prirodni sistem.

Disi na oba! Mani, pogotovo ako je u pitanju bilo kakav oblik treninga izdrzljivosti (aerobni ili anaerobni)... teorija udisanja na nos kod treninga (ne racunam Jogu i spec. vezbe disanja) je glupost.... kiseonik je gorivo na koje radis, a usta su mnogo veca dopremna pumpa, takodje su poziciono bliza plucima, i mnogo bolje resavaju problem nedostatka kiseonika nego nos. Ostali koji pricaju da treba disati na nos... vezite usta pa utrcite malo pa da vas vidim :) Zamisli plivaca koji udise vazduh samo na nos.... mislim suludo. Bez ljutnje, ja cu kao po obicaju da zaratim sa vecinom koja pise u nekoj temi, ali ovde su ispisane svakojake gluposti. Na nos mozes da udises samo ako je vazduh extremno hladan, pa posto prolazi duzi put do pluca, i pocetni kanali kroz koji prolazi su znatno uzi, bice znatno prilagodjeniji temperaturi pluca... mada se trcanje na extremno niskim temp. ne preporucuje... osim ako se ne spremas za neku spec. jedinicu ili prezivljavanje :) U sta sumnjam.

@Tuzni_patak
Sta pricas ti covece?! Da ne pominjem svaku recenicu, ali nemoj lupetati coveku nesto o cemu pojma nemas... dugotrajna i kratkotrajna misicna masa auu sta sve necu cuti... cupanje rebara? Sta znace anaerobni misici... mislim da te ne citiram zaista jer si se tako izlupetao da je to za medalju... Jacanje grudnih misica ne cupa rebra, neo siri grudni kos sto je izuzetno zdravo, povecava vitalni kapacictet pluca, komotitet rada srca, predstavlja vecu zastitu od eventualni fizickih ostecenja... predstavlja lek kod udubljenog grudnog kosa... a i za trbusnjake si se izlupetao.... jaki trbusnjaci spasavaju od ogromnog broja deformiteta, povreda, olaksavaju porodjaj... i slicno....
@georgejune
Disanje stomakom ili grudima se razlikuje po polovima... jedni koriste vise grudni kos, a jedni dijafragmu... obrati paznju na bazenu ko cime dise :)

Kad covek zaboravi da mora da bude striktan, jer ovo je srbija i sve banalno do banalnog...

I saberi sad sta si ti rekao i sta sam ja rekao...
Mislim mogu ja sad da uzmem knjigu sa savremenim terminima i da pronadjemo kako se zovu misici jedni ili drugi....da li su brzokontrahujuci ili aerobni ili sporokontrahujuci ili anaerobni ili su dugotrajni , sad sam zaboravio kako se zovu...

Covek je mogao da nasluti sta treba da nasluti iz laicki nabacanih reci...sad me teras da teramo mak na konac...
Lepo pise da ako se ne rade uravnotezeno , jacanje grudnih misica ima da ti iscupa rebra samo tako...ima da budu povucena napred tamo gde su razvijeniji misici, i to je otprilike to sto si ti rekao , ali ne, nema nicega o deformacijama kad su neuravnotezene vezbe i jacina misica...
Trbusnjaci stvarno savijaju vita rebra, i ima statistika kod saobracajnih nesreca da se tako nameste zavrseci da bas probuse jetru..A saviju ih trbusni i misici struka...
Vadjenje vitih rebara...onda se dobija kompozitniji misicni splet na tom mestu...
Zaboravio sam za koje sportove je to dobro...ali znam da se vade, a i ovo za sabracajne nesrece..

Sto se trcanja tice, ja trcim i disem iskljucivo na nos.....ne sprintam...znaci rekreativno , ali nekad malo i ubrzam i opet disem na nos...
Ne smeta mi curenje nosa zimi...

Negde na sredini je ono najbolje...kad je dobro vadjenje vitih rebara...nije dobro , ali se kaze da je dobro....Ne dobijaju dzaba vrhunski sportisti cesto povrede, zato sto ekstezivno bavljanje sportom donosi stetu, intezivno nekad donosi stetu, obicno i stetu i korist, umereno donosi samo korist...

Disi na oba! Mani, pogotovo ako je u pitanju bilo kakav oblik treninga izdrzljivosti (aerobni ili anaerobni)... teorija udisanja na nos kod treninga (ne racunam Jogu i spec. vezbe disanja) je glupost.... kiseonik je gorivo na koje radis, a usta su mnogo veca dopremna pumpa, takodje su poziciono bliza plucima, i mnogo bolje resavaju problem nedostatka kiseonika nego nos. Ostali koji pricaju da treba disati na nos... vezite usta pa utrcite malo pa da vas vidim :) Zamisli plivaca koji udise vazduh samo na nos.... mislim suludo. Bez ljutnje, ja cu kao po obicaju da zaratim sa vecinom koja pise u nekoj temi, ali ovde su ispisane svakojake gluposti. Na nos mozes da udises samo ako je vazduh extremno hladan, pa posto prolazi duzi put do pluca, i pocetni kanali kroz koji prolazi su znatno uzi, bice znatno prilagodjeniji temperaturi pluca... mada se trcanje na extremno niskim temp. ne preporucuje... osim ako se ne spremas za neku spec. jedinicu ili prezivljavanje :) U sta sumnjam.

@Tuzni_patak
Sta pricas ti covece?! Da ne pominjem svaku recenicu, ali nemoj lupetati coveku nesto o cemu pojma nemas... dugotrajna i kratkotrajna misicna masa auu sta sve necu cuti... cupanje rebara? Sta znace anaerobni misici... mislim da te ne citiram zaista jer si se tako izlupetao da je to za medalju... Jacanje grudnih misica ne cupa rebra, neo siri grudni kos sto je izuzetno zdravo, povecava vitalni kapacictet pluca, komotitet rada srca, predstavlja vecu zastitu od eventualni fizickih ostecenja... predstavlja lek kod udubljenog grudnog kosa... a i za trbusnjake si se izlupetao.... jaki trbusnjaci spasavaju od ogromnog broja deformiteta, povreda, olaksavaju porodjaj... i slicno....
@georgejune
Disanje stomakom ili grudima se razlikuje po polovima... jedni koriste vise grudni kos, a jedni dijafragmu... obrati paznju na bazenu ko cime dise :)

Ok za sportove nije isto..za biciklizam je bitno sto vise iskoristiti vazduha i nijednog trenutka ne treba ustima udisati..samo sam hteo obratiti paznju uopsteno sta je bolje i za stomak kazu da nije lako savladati ali je svakako zdravije

Ebala te hause of fame....kad covek pita kako da dise, znaci da nema trenera....a onda je pametnije reci mu da naglaseno vezbanje moze da mu napravi grbavost i iscupana rebra, nego da mu pricas bajke prodavaca proteina...ocigledno da je na pocetku i mozda rekreativac...a grudni misici se najlakse nabacuju jer obicno su sale u skolama i teretanama pune onih zidnih klupa za jacanje grudnih misica...

Pravilno disanje je jedna od najbitnijih stvari u bilo kom treningu. Načina, pravilnih načina, disanja postoji veliki broj u zavisnosti od aktivnosti kojiom se bavimo. Ipak. osnovno je da smo pri udahu najranjiviji, ali tada prikupljamo energiju koju onda pri izdahu oslobađamo. Zato je, barem u borilačkim veštinama, udah načešće mnogo krać od izdaha. I da, udah se izvodi diskretno, najčešće na nos.

Jedan od načina disanja možeš videti na teniskim terenima: neposredno pre udarca, takmičar uzima vazduh, spušta ga u stomak i čeka vreme za udarac. Kada u zamahu udara lopticu, takmičar ispušta vazuh i onda vrlo često možemo čuti ono što bi u se u borilačkim veštinama nazvali 'Kiai', kanalisano usmeravanje energije.

Sa druge strane, pri meditaciji, u okviru vežbi Ki-no-renme, izdah traje što duže. U Aikidou se cela tehnika izvodi uz izdah (Ki-no-nagare).

Vidim da je tema ponovo aktuelna
@georgejune
Pre nego sto odgovorim, htedoh reci da ne moras da citiras ceo moj post da bi ispod napisao par reci, dovoljno je da navedes da se odnosi na mene, tako ce tema biti preglednija. Elem, bas u aerobnim sportovima je potrebno udisati i na nos i na usta istovremeno, iz razloga sto je organizmu potrebna sto veca kolicina kiseonika. O cemu se radi, u aerobnim sportovima (biciklizam, trcanja - ne mislim na sprint naravno, plivanje, klizanje, veslanje itd itd) tezi se kad tome da se nivo rada podigne na sto veci nivo, a da se pri tome ne ukljuce anaerobni organizmi u proces rada, jer tada ulazimo u kiseonicki dug, i nemoguce je odrzati intenzitet rada duzi vremenski period, i samim tim se trka ne moze odrzati na istom nivou intenziteta. Dakle prvo treba shvatiti, da respiratorni sistem nije ogranicavajuci faktor kod sportova izdrzljivosti, vec kardiovaskularni sistem... Ali, tom kardiovaskularnom sistemu treba dopremiti odredjenu kolicinu goriva, koja je u ovom slucaju kiseonik :) I ako ti krenes da dises, samo na usta ili jos gore samo na nos, ti automatski smanjujes dovod goriva... i samim tim tvoje funkcionalne sposobnosti opadaju. Eto ukratko od mene....

Back