Direktna demokratija (Liquid Democracy)

Jalle1

Zainteresovan član
Poruka
329
Politika je zaista osnova svega. Bez nje se ne može a u isto vrijeme je patnja čitav život slušati kako su političari govna...
Šta ako bi svi imali moć donošenja odluoka !? Tada se situacija mijenja..na bolje

Čitav ovaj forum, fejsbuk i slične mreže se može svesti na jedno: Svi imaju mišljenje kako nešto treba da se uradi.
Šta ako bi svaki taj glas imao moć u donošenju odluka ?!

Svijet se raspada, a za sve možemo kriviti politiku, tj parlamentarnu demokratiju.
Definitivno sam apolitičan tip, ali me zanimalo rješenje ovog haosa

Sve više sam ubjeđen, da rješenje gotovo SVIH problema, ima ovaj naziv (ostavljam na engleskom )
Liquid Democracy, tj. E-democracy tj. Real Time democracy

Iako zvuče kao high-tech termini, u biti princip je jednostavan.
Svi imaju pravo jedno glasa
Može se glasaati o svim pitanjima, od najmanjih kao što je postavljanje klupa u parku
do donošenje odlkuke o nošenju maski.

Brojke ne moraju biti tačne ali recimo da imamo:
4 miliona punoljetnih u Srbiji
4 miliona mobilnih korisnika
4 miliona glasova

Svi glasaju tokom nekog perioda i prihvataju odluku. Na kraju se neće niko imati razloga žaliti, jer će odluoka biti donesena na niovu većine. Ako su svi glupi onda se treba pomiriti da živimo u glupom društvu i selimo se dalje. Ako ne onda će u 99% biti donesena ispravna odluka. U istom se može primjeniti i princip swarm voting-a, koje se pokazalo preciznijim od klasičnog glasanja, i to uveliko
https://unanimous.ai/social-optima/

Čak je moguće i glasati o kojim pitanjima će da se glasa.
To je velika stvar. Političari biraju pitanja o kojima ce glasati, pa tako preskaču ona bitna. Primjer , glasanje o legalizaciji marihuane - uopšte nije na dnevnom redu.
Možete li zamisliti taj život u kojem svi cjelodnevno donosimo odluke o svemu. Onda se nemamo na šta žaliti, kakav ishod bio. To može u početku izgledati haotično, ali u biti čitavo društvo bi ispravljalo samo sebe, i desio bi se eksponencijalni rast sa ispravno donesenim odlukama. Sve bi na kraju rezultiralo kreiranju hive mind i pojavom intelgiencije društva.

Nadalje , ovaj sistem se nadograđuje tako da je moguće delegirati svoj glas nekome poznatom, bližnjem, nekome ko ima vremena i znanja da se bavi s određenim pitanjem. Sve je lijepo objašnjeno u ovih par videa. Pogotovo u ovom videu koji govori o Google Votes aplikaciji koja je bila u razvoju prije par godina, sad se misteriozno ne govori o njoj.
Ko zna, možda oni to čuvaju za skoriju budućnost kada će će se glasati tako o svemu i u svim državama.

Funkcionlna aplikacija koja se koristi u jednoj njemačkoj partiji
https://liquidfeedback.org

Mi? Bas ste vi mi.....ovo se zove lupetanje na kvadrat....pozdravio vas onaj Nogo idiot, lazov, prevarant i nasilnik...
Direktna demokratija moze da postoji samo tamo gde pleme mozes da sakupis na jednom mestu, a to svakako nije aplikacija za glasanje, posto je uticaj na aplikacije vec u startu sumnjiv...nevazno da li je zaista bezbednost na najvisem nivou i da li je pod dobrom kontrolom, poverenje gradjana svakako nikad ne bi moglo da se stekne za takvu glupost, a tome vi trolovi doprinosite vrlo mnogo, pa je istina da ste svescu daleko ispod savakog gradjanina srbije.

Mi? Bas ste vi mi.....ovo se zove lupetanje na kvadrat....pozdravio vas onaj Nogo idiot, lazov, prevarant i nasilnik...
Bojim se da tebi ideja oko ovoga svega nije aktivirala nijednu moždanu ćeliju..
goovriš o "poverenju građana" iz ugla u kojem jedino vjeruju svom tiraninu.
klasično za jednog podanika.
ja govorim o vraćanju vlasti u ruke naroda, čitavog naroda. misli pozitivno.

Ima primjera.. grci su glasali tako još par hiljada godina pre. par kantona u Švicarskoj tako i danas glasa.
Misli malo..

Bojim se da tebi ideja oko ovoga svega nije aktivirala nijednu moždanu ćeliju..
goovriš o "poverenju građana" iz ugla u kojem jedino vjeruju svom tiraninu.
klasično za jednog podanika.
ja govorim o vraćanju vlasti u ruke naroda, čitavog naroda. misli pozitivno.

Ima primjera.. grci su glasali tako još par hiljada godina pre. par kantona u Švicarskoj tako i danas glasa.
Misli malo..
Pa kako da mislim ...tvojom glavom kada u njoj nema nista, bar ne pametno...i grci i kantoni u svajcarskoj mogu direktno da glasaju kada ih je malo i kada jos nisu postojali nacisti kao sto ste vas dvojica...

...
Šta ako bi svi imali moć donošenja odluka !?
...

Сад ћу да ти објасним неке ствари,
а ти размисли о њима !

Пре 100 и више година Господари света поделише свет
не би ли експериментално утврдили који је систем постојања бољи.

Истоку (где спадамо и ми) доделише да бесконачно мења политичке системе
не мењајући кола, гардеробу, градове и остале материјалне ствари.
Да у томе учествује цео народ, не штедећи ни живот да да,
за вечно нове и нове системе које измишљаху
испијајући пиво испред локалних дућана.

Западу дадоше да сваке године седају у нови тип аута,
имају нове типове компјутера, бицикала, фото апарата и камера,
мобилних телефона и свих других геџета,
али да никако не дирају политички систем.

Пре тридесетак година, Господари пресудише :
Бољи је Западни систем !!!

Поштено рекоше и ми кренусмо на ту страну !
Екперимент је готов, фала Богу.

И сад се појављујеш ти,
"Хеј, хајде још ово да пробамо!"

Знаш шта ... гррррррр ... 😡

Као што ми је лакше да ме неко други исфризира, а да не морам ја сам, као што ми је лакше да ми неко други опере ауто, не ја сам, тако ми је и лакше да неко други доноси законе и остале државне одлуке, па ћу тако да пошаљем свог представника у парламент, да у моје име учествује у доношењу закона.

Он ће имати времена да проучава предлоге закона, да ја не бих морао.

Мислим да су подржаваоци директне демократије дебили.

Za čoveka a ne za stranku, je li to?
Pa glasajte tako na lokalu.
Da, to se glasanje pojavljuje lokalno. Sindikati u firmama, kućni savjeti i slično

Pa kako da mislim ...tvojom glavom kada u njoj nema nista, bar ne pametno...i grci i kantoni u svajcarskoj mogu direktno da glasaju kada ih je malo i kada jos nisu postojali nacisti kao sto ste vas dvojica...
Znači ti misliš da je nemoguće jer je mnogo ljudi.
Upravo u tome je poenta. 21. je vijek. računarska podrška za ovakve poduhvate postoji. Grci da su imali što imamo mi danas znali bi šta s tom tehnologijom. Umjesto da tipkate na forumima i fejsu šta mislite, šta želite, tipkali bi u drugoj aplikaciji, takože soc mreži gdje bi odlučivali o bitnim stvarima .

Drugo, ne mislim da je direktna dem idealna, nego tečna demokratija

Ovako, razmislite o svakom glasu kao sredstvom moći. Isto kao što ljudi raspolažu snagom, novcem tako imaju i moć da daju jedan glas za sva pitanja o kojima je moguce odlučivati.

Trenutno svake 4 godine , svi složno izađu na izbore i poklone taj glas nekolicini političara. Bukvalno daju im đaba svoju moć odlučivanja.
Taj glas treba da se zadrži i da bude neotuđivo pravo pojerdinca. Moguće je dodijeliti ga nekom drugom ali isto tako i povuci nazad.
Primjer: odlučuje se o izradi mini hidroelektrane u vašem kraju. vi pomalo znate o prednostima i manama takvog objekta ali niste sigurni. tada svoj glas dodjeljujete nekome, iz vašeg okruženja, kome vjerujete i ko se više razumije u štetnost / dobrobit iste. Kasnije, prije nego što dođe do zatvaranj glasanj, taj glas je ćak moguće povući nazad. Zato se i zove liquid democracy.

Vaš glas je vaš novac.

Skeptici će reći to je sci-fi to nikad neće zaživjeti. neće jer bi se svi političari političari protivili tome.
Tu treba da se javi otpor i kaže im se da idu, napustite teren momci. Tu dolazi smisao svih protesta i smisao koji dobijaju kada se tačno zna šta se želi dobiti Nakon rušenja vlasti.

Skeptici će reći to je sci-fi to nikad neće zaživjeti. neće jer bi se svi političari političari protivili tome.
Tu treba da se javi otpor i kaže im se da idu, napustite teren momci. Tu dolazi smisao svih protesta i smisao koji dobijaju kada se tačno zna šta se želi dobiti Nakon rušenja vlasti.
Ovo masno ti je najjaci argument, koji je sasvim primeren trolovanju. Inace, politicarima je to najbolje resenje, ako imaju vlast, a mafiji je jos bolje, jer imaju vlast, ali narodu nije, jer mu i taj glas i tu malu moc oduzima neko ko nije za postovanje, a narod ne voli da ga drugi muljaju, vise voli da on mulja...
Mozda ideja i prodje, ali ja tek tada ne bih glasao, a sacuvao bih glas da mogu da proverim da li sam glasao....tacno je to da je napredak, ali u doba kada vladaju ljudi iz srednjeg veka to bi bilo jos jedno sredstvo protiv opsteg dobra....a doduse tu spadaju i oni koji stvaraju buduce doba....dvolicnjaci koji pre podne misle jedno, a kao gradjani drugo....

bespotrebno diskutovati s tobom, izgleda kao da te neka teta na šalteru satima maltretirala..pa si frustriran ustao.
Pišem ovdje o izvornoj verziji demokratije a ti me optuži za trolovanje.
Možda ti smeta što pišem ? Možda si partijski član ? JAsno mi je da tim likovima se diže kosa na glavi kad pročitaju ove ideje

Politika je zaista osnova svega. Bez nje se ne može a u isto vrijeme je patnja čitav život slušati kako su političari govna...
Šta ako bi svi imali moć donošenja odluoka !? Tada se situacija mijenja..na bolje

Čitav ovaj forum, fejsbuk i slične mreže se može svesti na jedno: Svi imaju mišljenje kako nešto treba da se uradi.

Svijet se raspada, a za sve možemo kriviti politiku, tj parlamentarnu demokratiju.

Sve više sam ubjeđen, da rješenje gotovo SVIH problema, ima ovaj naziv (ostavljam na engleskom )

Može se glasaati o svim pitanjima, od najmanjih kao što je postavljanje klupa u parku

4 miliona glasova

Svi glasaju tokom nekog perioda i prihvataju odluku. Na kraju se neće niko imati razloga žaliti, jer će odluoka biti donesena na niovu većine. Ako su svi glupi onda se treba pomiriti da živimo u glupom društvu i selimo se dalje. Ako ne onda će u 99% biti donesena ispravna odluka. U istom se može primjeniti i princip swarm voting-a, koje se pokazalo preciznijim od klasičnog glasanja, i to uveliko

To je velika stvar. Političari biraju pitanja o kojima ce glasati, pa tako preskaču ona bitna. Primjer , glasanje o legalizaciji marihuane - uopšte nije na dnevnom redu.
Možete li zamisliti taj život u kojem svi cjelodnevno donosimo odluke o svemu. Onda se nemamo na šta žaliti, kakav ishod bio. To može u početku izgledati haotično, ali u biti čitavo društvo bi ispravljalo samo sebe, i desio bi se eksponencijalni rast sa ispravno donesenim odlukama. Sve bi na kraju rezultiralo kreiranju hive mind i pojavom intelgiencije društva.

Nadalje , ovaj sistem se nadograđuje tako da je moguće delegirati svoj glas nekome poznatom, bližnjem, nekome ko ima vremena i znanja da se bavi s određenim pitanjem. Sve je lijepo objašnjeno u ovih par videa. Pogotovo u ovom videu koji govori o Google Votes aplikaciji koja je bila u razvoju prije par godina, sad se misteriozno ne govori o njoj.
Ko zna, možda oni to čuvaju za skoriju budućnost kada će će se glasati tako o svemu i u svim državama.

У таквом уређењу владаће они који посједују медије. Демократија је примјенљива у малим друштвима гдје свако сваког познаје. Државом требају да управљају они који знају. Можда је ријешење гласачки ИД, који посједују одређене особе, а не свако пунољетан. Данас је лако управљати народним масама помоћу медија.

сократ-1.jpg

Сократ се противио демократији.

4 miliona glasova

Živeo sistem bez pandurske kontrole i bankarskih kamata!
Drugovi naprijed!

Можда идеја не би била утопија, када би друштвени систем био, како га већ зовемо, демократски или капиталистички. Али није ни једно ни друго, живимо у буржоаском систему, сетите се, учили смо о француској буржоаској револуцији, када су са власти скинути феудалци и дошли буржуи.

Од тада до данас, дали су народу демократију као привид владавине народа, а сада и директну демократију налик самоуправљању државом. Буржоаска власт се може сменити, не комунистичком револуцијом (јер комунистичка власт није била народна), већ народном, али ње нема ни на видику.

Demokratija ništa ne valja.

Odluke treba da donose probrani i dokazani domaćini, a ne probisveti i gologuzani koji ni o sopstvenom životu nisu kadri da vode brigu.

Pravo glasa treba da ima samo onaj ko je platio porez i odslužio vojsku.

Ostali mogu da se prepuste njihovim odlukama ili da se potrude i kvalifikuju za glasačko pravo.

Back