Diplomirani = master, kako?

Ovo sa masterom s ejos nista ne zna. Kvote su objavljene, ali ih ministarstvo nije odobrilo. :zper:

Verovatno ce biti kao i do sad,a odobrice kvote negde do decembra, pa ce ljudima vratiti pare za prvu ratu.

Da li znas na koji nacin? Vrrrlo je vazno!

Očigledno da zavisi od fakulteta.Prošle godine (kada su bili protesti) donet je onaj glupi zaključak Vlade gde su se oni obavezali da će do početka školske godine dati kvote za master ali i za doktorske studije.U kopiji originala stoji:Vlada preuzima obavezu da uz punu svestt o značaju doktorskih studija, u što kraćem roku usvoji kvote za doktorske studije, uvažavajući zahtev univerziteta, u skladu sa realnim budžetskim mogućnostima-piši propalo.Da nas nisu izdale kolege sa FON-A,FPN-A i student prorektor dobili bismo ne samo to već i zbirni upis godine..Ja sam još u junu znao da će za smer dipl. hemičar imati 35mesta (25 budžetskih i 10 samofin.) dok će na smeru biohemičar imati 25 mesta(15 + 10) tak da se na mom fakultetu to zna.

Poslednja izmena:
Znale su se kvote i na mom fakultetu (i master i doktorske, i budzet i samofinansiranje), ali ih ministarstvo nije odobrilo. :hahaha:

Mislim, odobrilo je broj, ali nije odobrilo nijedno budzetsko mesto. :per:

Nego, mislila sam da li znas na koju foru neki ljudi nisu placali doktorske.

Da nas nisu izdale kolege sa FON-A,FPN-A i student prorektor dobili bismo ne samo to već i zbirni upis godine...

Kako su izdale?!? (I sta je zbirni upis... ?)

Znale su se kvote i na mom fakultetu (i master i doktorske, i budzet i samofinansiranje), ali ih ministarstvo nije odobrilo. :hahaha:

Mislim, odobrilo je broj, ali nije odobrilo nijedno budzetsko mesto. :per:

Nego, mislila sam da li znas na koju foru neki ljudi nisu placali doktorske.

Kako su izdale?!? (I sta je zbirni upis... ?)
Doktorske:Na Hemijskom fakultetu su te ljude zapošljavali u Inovacioni centar(pri fakultetu) preko koga us oni radili projekte(projekti se plaćaju) bilo državne, bilo privatne.Novac sa projekta je pokrivao školarinu za doktorske.Sve preko toga je bilo njihovo.Takođe su radili i kao asistenti za šta su imali odgovarajuću novčanu nadoknadu.
Zbirni upis:se odnosi na zbrajanje bodova sa prethodnih godina studija što bi se gledalo prilikom upisa u narednu(a ne ovako kao da svake godine upišete fakultet pa jurite tih 48 ili 54 ESPboda.I tako iznova svake godina) jer je to jedini način da se vrednuje celokupan a ne godišnji rad i zalaganje studenta.I to bi prošlo ali politika se umešala u proteste...
Izdale su nas u prethodnom postu navedene kolege po partijskoj diretivi DS-a(student prorektor jedini nije pol. angažovan ali je na toj strani i naklonjen je DS-u koji uz DSS vodi parlament univerziteta i SKONUS-e tamo su svi iz neke partije).Ušli likovi u Vladu bez ostalih legitimnih i legalnih predtavnika, seli, popili kafu i prihvatili u ime celog univerziteta onaj nakaradno i krajnje neodređeno napisan zaključak vlade....

Poslednja izmena:
Doktorske:Na Hemijskom fakultetu su te ljude zapošljavali u Inovacioni centar(pri fakultetu) preko koga us oni radili projekte(projekti se plaćaju) bilo državne, bilo privatne.Novac sa projekta je pokrivao školarinu za doktorske.Sve preko toga je bilo njihovo.Takođe su radili i kao asistenti za šta su imali odgovarajuću novčanu nadoknadu.
Zbirni upis:se odnosi na zbrajanje bodova sa prethodnih godina studija što bi se gledalo prilikom upisa u narednu(a ne ovako kao da svake godine upišete fakultet pa jurite tih 48 ili 54 ESPboda.I tako iznova svake godina) jer je to jedini način da se vrednuje celokupan a ne godišnji rad i zalaganje studenta.I to bi prošlo ali politika se umešala u proteste...
Izdale su nas u prethodnom postu navedene kolege po partijskoj diretivi DS-a(student prorektor jedini nije pol. angažovan ali je na toj strani i naklonjen je DS-u koji uz DSS vodi parlament univerziteta i SKONUS-e tamo su svi iz neke partije).Ušli likovi u Vladu bez ostalih legitimnih i legalnih predtavnika, seli, popili kafu i prihvatili u ime celog univerziteta onaj nakaradno i krajnje neodređeno napisan zaključak vlade....

Hvala na obavestenju i informacijama. Vidis, i mene zanima to za projekte. To izgleda kao jedina mogucnost.

Ali kako su im "uzimali za skolarinu"? Valjda oni primaju platu pa od toga placaju skolarinu, ne uzima im se automatski?

Politika se zestoko umesala na fakultete... opet. Nista novo. Znam da je i kod mene na fakultetu bilo nekih previranja.

Hvala na obavestenju i informacijama. Vidis, i mene zanima to za projekte. To izgleda kao jedina mogucnost.

Ali kako su im "uzimali za skolarinu"? Valjda oni primaju platu pa od toga placaju skolarinu, ne uzima im se automatski?

Politika se zestoko umesala na fakultete... opet. Nista novo. Znam da je i kod mene na fakultetu bilo nekih previranja.
Prodekan za finansije je automatski oduzimao od plate mesecnu ratu za doktorske (moderno nazvane PhD) studije.
Sa kog si fakuletta?Pozdrav

Mislim da to zavisi od fakulteta do fakulteta. Na dosta mesta se prica da je za upisivanje doktorskih potrebno to, + prosek iznad 9. Ali cini mi se da nije tako kod svih. :D

Ovo boldovano provereno nije istina barem na Tehnoloskom.Tamo treba 8 za doktorat a drugarica imala nesto ispod mozda 7.7 ili 7.8 nisam siguran, a mentor joj dao da odradi neka dodatna dva rada da bi mogla da upise doktorat i cao djaci.
Ovo je iz prve ruke info:P

Moje iskustvo - nadam se da ce nekome pomoci u razresenju dileme.Diplomirala sam na Filozofskom po starom i stekla pravo da direktno upisem doktorske, medjutim, kada sam htela da ih upisem ispostavilo se da ovo pravilo vazi samo ako se upises iste godine kada si diplomirao.Kako sam ja zakasnila godinu dana, meni je receno da prvo moram da upisem master.Samo da napomenem da ovo izmisljeno pravilo ne vazi za sva odeljenja na Filozofskom i to je bilo prosle godine, verujem da su sada ponovo uveli nova pravila.
Od mastera sam odustala posto su na masteru ponudjeni aposlutno svi predmeti koje sam vec polozila i lepo sam upisala master na drugom faksu.
Sto se tice budzeta za doktorske na Filozofskom moja saznanja su da postoji budzet ali mora neko od profesora da te uvali na projekat pa da ti se od plate oduzima rata za skolarinu, kao sto je vec neko napisao.

Back