Dinkić: Od aprila počinje realizacija programa podrške zanatlijama i malim preduzećim

KianyRiws

Ističe se
Poruka
2.747
BEOGRAD - Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić najavio je danas da bi u aprilu trebalo da počne realizacija programa podrške malim preduzećima i zanatlijama kroz davanje bespovratnih sredstava za investicije, odnosno kupovinu alata i opreme.Dinkić je, posle redovnog tromesečnog sastanka sa predstavnicima preduzetnika i zanatlija, istakao da je za taj program obezbeđeno 100 miliona dinara za početak, i da će sredstva biti povećana ako tražnja bude velika.Program podrazumeva da država obezbedi bespovratna sredstva do 25 odsto investicije, odnosno do 25.000 evra, uz učešće preduzeća i zanatlija od pet odsto, dok bi ostatak dale banke, i to bez sredstava obezbeđenja, samo uz ručnu zalogu, objasnio je on. Dinkić je najavio da će taj program ministarstvo predložiti vladi tokom marta, tako da bi njegovo sprovođenje trebalo da počne u aprilu ističući da su mala preduzeća i zanatlije važan deo akcionog plana za reindustrijalizaciju Srbije....dalje na http://gdeinvestirati.com/makroekon...grama-podrske-zanatlijama-i-malim-preduzecima

Vlade Srbije u poslednjih 12 godina pokusavale su (vise na recima nego na delu)da pokrenu mala i srednja preduzeca kako bi podstakle proizvodnju i poboljsale zaposljavanje,te tako u stvari podigle zivotni standard gradjana.Problem je bio sto im bas te namere nisu uspele iz vise jednostavnih razloga.Pre svega,takve povlascene pozajmice dobijale su se uglavnom preko veze na partijskom nivou.Kao drugo,kurs nam je bio nizak i fiksan te se tako u direktnu konkurenciju tim malim i srednjima ubacila strana proizvodnja.Banke nisu mogle,a nisu ni htele da se trzisno takmice izmedju sebe kako bi ponudile na trzistu povoljne nisko-kamatna kredite,ne za potrosnju gradjana nego za proizvodnju preduzetnika.Mi ovde imamo strane banke i slabu valutu(vrednost joj je niza od valuta zemalja odakle su te strane banke koje kod nas posluju) i one nemaju interes za razvijanje srpske privrede i zaradu na taj nacin.Te banke su skolski primer kako ne treba poslovati i njihove poteze moze se objasniti lekcijama iz carine i carinskih taksi.One i ne bi radile to sto rade,da im to direktno nisu dozvoljavale nestrucne Vlade,koje su postavljene nestrucno i putem politickih mutnih dilova.Sva ova kriza je pokazala da su kod nas pojedini doktori nauka,obicni poslusnici i izvrsitelji tudjih naloga i interesa.Popljuvali su tako i sebe licno i profesionalno.

Ono sto je naizgled dobro kod ovog pokusaja da se pokrenu mala i srednja preduzeca,jeste poptisivanje rucnog zaloga sa bankama koje ce sudelovati u kreditiranju.To znaci da ce zajmoprimac(duznik) nekom legalnom nepokretnoscu garantovati banci povracaj sredstava.Znaci,da nece bas biti kao ranije,kad se odlucivalo raznoraznim tenderima i konkursima ko ce dobiti povoljna kapitalna sredstva.No,sa dobijanjem kredita nije nista gotovo i tek ce biti muka ostvariti profit i vratiti kredite.Ostaje nam kurs koji imamo i tehnologije koje su zaostale naspram stranih,konkurentnih preduzeca.

Inace,ja nisam nikad dobio nista,a konkurisao sam dva puta.Dobili su ljudi koji su posle 10-12 meseci zatvorili radnje i nikome nista.No,to i nije razlog otvaranja ove teme.

BEOGRAD

Vlade Srbije u poslednjih 12 godina pokusavale su (vise na recima nego na delu)da pokrenu mala i srednja preduzeca kako bi podstakle proizvodnju i poboljsale zaposljavanje,te tako u stvari podigle zivotni standard gradjana.Problem je bio sto im bas te namere nisu uspele iz vise jednostavnih razloga.Pre svega,takve povlascene pozajmice dobijale su se uglavnom preko veze na partijskom nivou.Kao drugo,kurs nam je bio nizak i fiksan te se tako u direktnu konkurenciju tim malim i srednjima ubacila strana proizvodnja.Banke nisu mogle,a nisu ni htele da se trzisno takmice izmedju sebe kako bi ponudile na trzistu povoljne nisko-kamatna kredite,ne za potrosnju gradjana nego za proizvodnju preduzetnika.Mi ovde imamo strane banke i slabu valutu(vrednost joj je niza od valuta zemalja odakle su te strane banke koje kod nas posluju) i one nemaju interes za razvijanje srpske privrede i zaradu na taj nacin.Te banke su skolski primer kako ne treba poslovati i njihove poteze moze se objasniti lekcijama iz carine i carinskih taksi.One i ne bi radile to sto rade,da im to direktno nisu dozvoljavale nestrucne Vlade,koje su postavljene nestrucno i putem politickih mutnih dilova.Sva ova kriza je pokazala da su kod nas pojedini doktori nauka,obicni poslusnici i izvrsitelji tudjih naloga i interesa.Popljuvali su tako i sebe licno i profesionalno.

Ono sto je naizgled dobro kod ovog pokusaja da se pokrenu mala i srednja preduzeca,jeste poptisivanje rucnog zaloga sa bankama koje ce sudelovati u kreditiranju.To znaci da ce zajmoprimac(duznik) nekom legalnom nepokretnoscu garantovati banci povracaj sredstava.Znaci,da nece bas biti kao ranije,kad se odlucivalo raznoraznim tenderima i konkursima ko ce dobiti povoljna kapitalna sredstva.No,sa dobijanjem kredita nije nista gotovo i tek ce biti muka ostvariti profit i vratiti kredite.Ostaje nam kurs koji imamo i tehnologije koje su zaostale naspram stranih,konkurentnih preduzeca.

Inace,ja nisam nikad dobio nista,a konkurisao sam dva puta.Dobili su ljudi koji su posle 10-12 meseci zatvorili radnje i nikome nista.No,to i nije razlog otvaranja ove teme.

Tako je svuda u Srbiji, ali mi koji smo iz manjih gradova to sve vidimo bolje jer je kod nas sve pregledno. I j znam za slucajeve gde su ljudi konkurisali , pravili projekte,
ali su drugi dobili te povlascene pozajmice, uglavnom za otvaranje kafica , a koje su posle godinu dana uredno i zatvorili. Ti " drugi" su se revanshirrali ovoj komisiji
na raznorazne nacine;)

http://gdeinvestirati.com/makroekon...grama-podrske-zanatlijama-i-malim-preduzecima

Inace, ja nisam nikad dobio nista,a konkurisao sam dva puta. Dobili su ljudi koji su posle 10-12 meseci zatvorili radnje i nikome nista.No,to i nije razlog otvaranja ove teme.
Јели, како се то на једној теми залажеш за штедњу и фиксну новчану масу, док у стварности тражиш додатна средства и кредите? Имаш ли ти имало образа?
"аустријска школа" :dash:

- - - - - - - - - -

Pa mora se naci legalnih nacina da se prespu pare iz budzeta partijskim drugovima i zasluznim gradjanima. Nista novo.
Из буџета, ал само у твојој машти.

"Program podrazumeva da država obezbedi bespovratna sredstva do 25 odsto investicije, odnosno do 25.000 evra, uz učešće preduzeća i zanatlija od pet odsto, dok bi ostatak dale banke, i to bez sredstava obezbeđenja, samo uz ručnu zalogu, objasnio je on. Dinkić je najavio da će taj program ministarstvo predložiti vladi tokom marta, tako da bi njegovo sprovođenje trebalo da počne u aprilu ističući da su mala preduzeća i zanatlije važan deo akcionog plana za reindustrijalizaciju Srbije."

А и тих 25% је настало само од себе, банке са тим немају ништа :whistling:

Medije neko jako voli.:lol:
Iskustvo me je naučilo da ne verujem baš takvima iz mnogo razloga.
Drugo je pitanje kakva proizvodnja? Gde sa njom čak i kad se proizvede? Čak i pod pretpostavkom da zaista "pravi ljudi" dobiju sredstva, to nije dovoljno ako nemaju kud da plasiraju proizvode i po nešto sitno zarade za početak kako bi imali podstrek za dalja ulaganja. Tržište je toliko slabo, totalna besparica...samo hrana još ide nekako, a za njenu proizdnju treba mnogo više od alata. Ovo mi liči na ono "evo ti sine pare da kupiš motiku pa okopavaj koe znaeš, moš i asvalt, al' ne može komšilak da kaže da ti tatko neje pomogao" :lol:
Ne verujem da ih je pamet dozvala da maloj privredi treba pomoć, već prazan budžet koji je ta ista mala privreda punila koliko je mogla iz prostog razloga jer nije imala kud nazad. I to se drastično smanjuje, firme masovno zatvaraju i to traje već duže o čemu država ima tačne podatke ali nije ništa učinila da to izleči. Zato je ova reklama na repertoaru u medijima, naravno, glavna uloga se samododeljuje :lol:

"Najbolji način da ideš napred je kad nemaš kud nazad"
Lj.

Јели, како се то на једној теми залажеш за штедњу и фиксну новчану масу, док у стварности тражиш додатна средства и кредите? Имаш ли ти имало образа?
"аустријска школа" :dash:
Nisi shvatio,jer nemas znanja i bas kad sam se bio ponadao da si redovno poceo odlaziti u svoju gradsku biblioteku i tamo poceo uciti ,,austrijsku skolu ekonomije'...evo tebe ovde da malo piskaras.No,dobro...nije mi prvi puta da pojasnjavam neke osnovne lekcije iz ekonomije,koje su neki prosli tek toliko,reda radi zadovoljanja forme,a sustinski im nikada tu nista nije bilo jasno.Naime,... napisao sam da je najbolja solucija da se u posao udje novcem iz vlastite stednje i mislim da je zalosno da ako covek radi,a ne zaradi dovojno da malo ustedi za sebe i svoju porodicu-onda gde je vrednost rada.Rad ima svoju cenu,a cena je mera vrednosti.Ako neko sebe ulaze svakodnevno u neki posao,triseci se mentalno i fizicki a zauzvrat kao rezultata nema da namiri osnovne zivotne potrebe sebe i svoje porodice-onda se postavlja pitanje,,Zasto je on uopste isao da radi to sto radi?"Gubi se pokretacka ideja,a bz ideje nema nikakve akcije.To je stanje,samo za tvoju informaciju,opisao Carl Menger,a kasnije do tancina razradio Ludwig von Mises u svom cuvenom delu,,Human action".Dakle,idemo dalje,taj profit nastao iz rada se trosi za zadovoljenje svojih potrosackih zelja i potreba.Jedan deo,oni mudriji,ostavljaju u stranu i ne diraju ga.To je za sada vlastita stednja,a kroz neko vreme stednje,ta se kolicina novca poveca.Tada se samo po sebi postavlja pitanje,,Gde sa ustedjenim?"i najbolje resenje je uloziti u sopstveni posao.Pocinjanje sopstvenog posla je mnogostruka korista za pokretaca i clanove njegovog domacinstva(o tome sam tkdj.pisao nasiroko-ne bih li mladjim clanovima dao vetra u ledja-pre jedno dve godine,mislim).Oni koji ne zele da ga investiraju u sopstveni biznis,mogu ga dati u stednju u banku,mogu ga pozajmiti uz odredjenu kamatu prijateljima ili familiji,a mogu kupovati drzavnicke zapise kada se ponude.Dakle,ako se ulozi stednja u privatan posao,to je svakako najbolja solucija.Postoji medjutim situacija,kada privatan posao vec postoji godinama(kao sto je moj slucaj pa sad da objasnim zasto sam ja- kao nemoralna osoba bez obraza -trazio kredit,a nije islo iz stednje) te doslo se u fazu kada bi trebalo prosiriti vec zapoceti posao koji je likvidan.Nisam imao dovoljno iz stednje,a razradio sam poslovni plan sve u tancine i racunao sam na kredit+ovo iz svog ustedjenog da prosirim posao.Jos nesto sto je vrlo vazno:ako se ne prosiri posao na vreme,a on trazi svoje prosirenje(musterije te npr.traze prosirenje prodajnog asortimana,a ti nemas opremu za tu vrstu proizvodnje)onda ce se sigurno desiti da te musterije nece cekati da bi zadovoljile svoju traznju,nego ce otici kod tvoje konkurencije da to i kupe.Kad su vec tamo,pocece vremenom kupovati i onu robu koju su nekada kupovali kod tebe,tako da se lako moze desiti da nekada od solidne radnje,postanes jedna nelikvidna,uspavana i neuspesna radnja na celu sa neinteligentnim vlasnikom.Ima jedno zlatno pravilo na trzistu koje glasi,,Radi ili se skloni!".Tako da nisam imao dovoljno,a posto ne kasnim sa uplatama poreskih obaveza drzavi i kako nisam nikada nista trazio od nje,tad sam platio takse opstini i popunio formulare.Tamo je i bilo navedeno da samo radnje koje vec posluju mogu konkurisati.Medjutim,nisam dobio nista i kad sam video ko je dobio(neotvorene,neregistrovane radnje sa natpisom na vratima,,radnja u otvaranju"-raspitao sam se i u financijskoj inspekciji:te se radnje odmah zakatance i placaju kaznu,u zakonu nema da se tako moze raditi,samo registrovan,sa resenjem za otvaranje i fiskalnom kasom)otisao sam na salter gde sam predao papire i pitao zasto nisam dobio,a odgovor je bio,,da to odlucuju u Ministarstvu"sto nije nimalo tacno,nego su oni svojima podelili po dilu koji su ranije napravili.Radilo se o kreditima do 25000 evra,a to nije malo.barem ne za mene.Kasnije sam konkurisao za bes[ovratnu pomoc i to je bilo do 1200eura-,ni to mi nisu dali,a onda mi je tip iz opstine objasnio kako to ide.Oni npr.iz svake vladajuce stranke se dogovore kome koliko treba.Onda naprave spisak i npr.treba 3miliona dinara;to se salje za BG,onda oni im posalju taj novac;budale kao ja plate takse za prijavu,a pare su vec unapred podeljene.Kad pitas,,Gde su pare i kome otisle?"onda kazu,,Doslo je manje para!".Nije doslo manje para nego je doslo koliko su trazili,tj.koliko su unapred izracunali da podele medju sobom.Tako oni davaju te kredite i pomoc maloj privredi.Ono sto je najgore od svega,tako guse sopstvenu ekonomiju,jer ne daju sredstva za rad onima koji placaju poreze i pune drzavni budzet i koji zaposlajavaju radnike,koji realno zaradjuju svoje plate radeci nesto realno,a ne imaginarno opisane poslove u tim njihovim formularima,koji ne sluze za nista drugo nego da pokriju njihovo muljanje.Iz njihovog muljanja,odosmo vremenom svi u mulj....a ti onda pises o bankama.Pa te banke su i doveli ovi koji meni ne daju kredite u vreme kad mi je trebalo.

Mislim da si zadovoljan odgovorom,a sad malo ,,uhvati se knjige,pa kad dodjes ovde malo da te proresetam-za tvoje dobro".

Из буџета, ал само у твојој машти.

Eh,sto volis da se kurabecas......

Poslednja izmena:
Astral-Blade;24730721 Из буџета:
dok bi ostatak dale banke[/B], i to bez sredstava obezbeđenja, samo uz ručnu zalogu, objasnio je on. Dinkić je najavio da će taj program ministarstvo predložiti vladi tokom marta, tako da bi njegovo sprovođenje trebalo da počne u aprilu ističući da su mala preduzeća i zanatlije važan deo akcionog plana za reindustrijalizaciju Srbije."

А и тих 25% је настало само од себе, банке са тим немају ништа :whistling:

Pa delujemi da ce to ovako u praksi izgledati, otvorim firmu uzmem 25% bespovratno ostatak uzmem od banke, zatvorim firmu vratim banci njen deo meni ostaje 25%.
Voleo bi da gresim, al pracenje Mladjinog rada u poslednjih 12 godina mi ne ostavlja puno mesta za nadu.

Back