Dilema oko fakulteta

jokaaa123

Početnik
Poruka
32
Zdravo svima! Treba mi pomoc oko fakulteta i volela bih da cujem vase iskreno misljenje, opsirno 😃 Dvoumim se izmedju fitomedicine na poljoprivrednom faksu i inzenjerskog menadzmenta na Ftnu u Novom Sadu. Takodje i koji je bolji za posao u inostranstvu i kod nas? 😊

Razmisli šta bi više, da rukovodiš(menadžment) ili da budeš savetnik/istraživač(biljna medicina)?

A gde ćeš završiti to niko ne zna...

Jedna simpatična poznanica mi skoro rekla da je htela psihologiju pa završila pedagogiju...

Ja znam da nisam hteo ekonomiju pa upisao informatiku a završio kao dropout i posle toga mornar prekookeanskih čamaca od 150,000+ tona..

pa ne mislim nista vec te pitam

Ti treba da se raspitas sta mozes da radis sa tim fakultetom i kako drugi ljudi dolaze do posla sa istim.

Ovo ti govorim kao neko ko se jako kaje zbog izbora fakulteta.

Znam samo jednu devojku koja je zavrsila taj faks- sustinski nista ne zna da radi.
Pa dobro, raspitacu se... Zato vam i pisem ovde da cujem iskustva , ne da vi mene pitate 😃

Razmisli šta bi više, da rukovodiš(menadžment) ili da budeš savetnik/istraživač(biljna medicina)?

A gde ćeš završiti to niko ne zna...

Jedna simpatična poznanica mi skoro rekla da je htela psihologiju pa završila pedagogiju...

Ja znam da nisam hteo ekonomiju pa upisao informatiku a završio kao dropout i posle toga mornar prekookeanskih čamaca od 150,000+ tona

sloboda govora

moze da pita i pise ko sta hoce
Joj ljudi 😅pa pitajte sta zelite, al ne nesto sto ne znam i zbog cega sam ovde... Ako mi nemate sta reci, okej.. Nema potrebe za ovim.. Ne branim vam, kazem samo.

Hvalaa, ali bitno mi je inostranstvo😃
Inostranstvo? Hotelijerstvo...

Jedino ako si baš neki veliki stručnjak bićeš relevantna u domenu poljoprivrede, i pre će primati sopstvene kadrove nego uvozne. Ali opet ko zna kakve sve "veze" i konkurse nađeš.
Pčelar je na Novom Zelandu potrebniji nego fitosanitarac...gde bi da ideš? Pogledaj vizne aranžmane/uslove i migracione vize/ useljeničke politike te države(to se ne menja u kratkom roku)...
A sa ovim drugim koliko znaš i koliko ljudi znaš toliko će ti vredeti ta diploma kao ulaznica...

Više biraj šta te više zanima, čemu si sklonija, eventualno i bolje predznanje, i šta ćeš i završiti...
Proces je to. Profesore zabole dal ćeš se pojaviti. Nije to više srednja škola...
Za faks nije dovoljno biti samo pametan, već moraš biti uporan i uložiti ogroman trud, a i onda nekad ne ide. Nije na nivou udžbenika...
Glupiraj se tek kad završiš obaveze ili ćeš verovatno biti drop out...

Koju srednju si završila, sa kakvim uspehom?

Poslednja izmena:
Inostranstvo? Hotelijerstvo...

Jedino ako si baš neki veliki stručnjak bićeš relevantna u domenu poljoprivrede, i pre će primati sopstvene kadrove nego uvozne. Ali opet ko zna kakve sve "veze" i konkurse nađeš.
Pčelar je na Novom Zelandu potrebniji nego fitosanitarac...gde bi da ideš? Pogledaj vizne aranžmane/uslove i migracione vize/ useljeničke politike te države(to se ne menja u kratkom roku)...
A sa ovim drugim koliko znaš i koliko ljudi znaš toliko će ti vredeti ta diploma kao ulaznica...

Više biraj šta te više zanima, čemu si sklonija, eventualno i bolje predznanje, i šta ćeš i završiti...
Proces je to. Profesore zabole dal ćeš se pojaviti. Nije to više srednja škola...
Za faks nije dovoljno biti samo pametan, već moraš biti uporan i uložiti ogroman trud, a i onda nekad ne ide. Nije na nivou udžbenika...
Glupiraj se tek kad završiš obaveze ili ćeš verovatno biti drop out...

Koju srednju si završila, sa kakvim uspehom?
Hvala puno! Planiram u Nemacku ili eventualno Austrija, Beč. Uglavnom, zavrsavam srednju medicinsku. 😅Nidje veze haha, ali sam shvatila da ne zelim ovim da se bavim.. Prosek mi je vrlo dobar, na granici uvek sa odlicnim. 🤯😃

Možda možeš i van da studiraš, uslov naravno jezik i da te prime.

Posveti se i jeziku kojem bi da pripadaš kao lice koje doprinosi društvu.
Nemački je dosta drugačiji i od standardnog engleskog i našeg balkanskog...

Nećeš u doktore? Oni su posebno traženi u germanskim državama. Brzo dobiješ i posao i ostale benefite.
Ukoliko loše izabereš uvek možeš biti medicinska sestra/tehničar. Sa nemačkim i u Nemačkoj/Austriji.

No polako. Ne žuri...

Možda možeš i van da studiraš, uslov naravno jezik i da te prime.

Posveti se i jeziku kojem bi da pripadaš kao lice koje doprinosi društvu.
Nemački je dosta drugačiji i od standardnog engleskog i našeg balkanskog...

Nećeš u doktore? Oni su posebno traženi u germanskim državama. Brzo dobiješ i posao i ostale benefite.
Ukoliko loše izabereš uvek možeš biti medicinska sestra/tehničar. Sa nemačkim i u Nemačkoj/Austriji.

No polako. Ne žuri...
Znam da su trazeni, ali ne vidim se nekako ceo zivot sa ljudima u tom smislu... Videla sam sve i svasta, ne prija mi posao... Ali sto kazes, uvek imam i tu diplomu srednje medicinske... Pokusacu svakako nesto drugo. Hvala puno! 😃

Back