Odgovor i jeste bio baziran na delimičnoj informisanosti, samo što sam zaboravila tačno objašnjenje- jedino čega se sećam jeste kiselost i baznost krvi- kod jednih veća , kod drugih manja, pa u skladu s tim i namernice.

Ovo znam da je osnova objašnjenja...ali ne napisah u prošlom postu, jer ne znam sve, a znam da si neko ko želi egzaktan odgovor.
Nije na principu kiselosti i baznosti krvi nego na principu postojanje antigena i antitela koji su genetski zasnovani i specifični za svaku krvnu grupu.
Mislim da se nije radilo o kriterijumu za podelu na krvne grupe, nego o tome na cemu se zasniva takvo propisivanje dijeta.
U svakom slucaju - svi ti antigeni jesu i hemijske supstance koje svakako cine sastav same krvi i, time, sacinjavaju, manje ili vise, i njene karakteristike, medju kojima je i pH vrednost. Naravno da fluktuacija ( npr. ) pH vrednosti krvi mora da bude mala, jer postoje i tu ustanovljene granice "normalnog"; stvar je u tome da je jedan organizam potpuno savrsena masina, i da i najmanja fluktuacija u jednoj osobi dovodi do fluktuacije na nekom sledecem polju u toj istoj osobi, ova do fluktuacije na nekom sledecem itd.
Te "normalne " granice su upravo ustanovljene ispitivanjem razlicitih ljudi, od kojih je svako za sebe bio ( recimo ) zdrav - ali to ne znaci da je kod jedne osobe podjednako dobro i ako je ta vrednost danas jedna, a sutra druga.
Komponenta individualnosti je nesto sto klasicna medicina jos uvek nije istrazila, i ne primenjuje, odnosno - tek se sa tim pocinje i pokusava.
Ali je tacno - da je kod npr. tebe samo jedna ta "normalna" vrednost - i zdrava;
ako je ona malo pomerena, a u "granicama dozvoljenog" ( te granice su propisane klasicnom medicinom ), "pomerice" vec vrednost neke sledece karike u tvom organizmu; i ta "pomerenost" moze biti u "granicama dozvoljenog" itd., itd. ... I ceo tvoj organizam ce biti u stanju "pomerenosti" iz svog zdravog, i nesto ce mu faliti, a rezultati ( klasicne medicine ) to uopste nece pokazati.
Zato je logika te dijete mozda nesto bliza pojedinacnom organizmu, nego neke druge logike.
Mada ja licno nemam pojma o samim ovim dijetama - cula sam za sistem, ali ne zelim da ovo bude shvaceno kao da ja zagovaram ove dijete:
samo komentarisem diskusiju .